Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασία | H πιο «μολυσμένη» ήπειρος

Published

on

Η παγκόσμια έκθεση της IQAir έδειξε ότι στις πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανσή οι κάτοικοι ζουν 3 έως 6 χρόνια λιγότερα

Η Ασία είναι η πιο μολυσμένη ατμοσφαιρικά ήπειρος στον κόσμο καθώς οι 99 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον πλανήτη το 2023, ήταν εκεί.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση της IQAir, η οποία παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, δισεκατομμύρια άνθρωποι αναπνέουν καθημερινά μολυσμένο αέρα με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή τους.

Αν και η Ινδία δεν είναι στην κορυφή της λίστας, είναι η χώρα με τις περισσότερες «βρώμικες» πόλεις από κάθε άλλη, καθώς 83 πόλεις ξεπέρασαν τα όρια για την ποιότητα του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 10 φορές.

Η μελέτη, εξέτασε τα σωματίδια PM2,5 που είναι ο πιο μικροσκοπικός ρύπος στην ατμόσφαιρα και ο πιο επικίνδυνος και προέκυψε ότι στο 92,5% των 7.812 πόλεων όπου εξετάστηκε η ποιότητα του αέρα, πληρούνται τα όρια του ΠΟΥ, σύμφωνα με τα οποία τα μέσα ετήσια επίπεδα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

«Βλέπουμε ότι σε κάθε μέρος της ζωής μας η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της IQAir Global, Frank Hammes.

Από 3 έως 6 χρόνια ζωής το τίμημα του μολυσμένου αέρα

«Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι στις μολυσμένες χώρες χάνουν από τρία έως έξι χρόνια ζωής ενώ η ποιότητα ζωής τους είναι τόσο πολύ άσχημη που ακόμη και αυτά τα χρόνια ζωής βιώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλήρως εάν υπήρχε καλύτερη ποιότητα αέρα».

Υπολογίζεται ότι 5,1 εκατ άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα ενώ μελέτη του ΠΟΥ υποστηρίζει ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του περιβάλλοντος και των νοικοκυριών.

Τα θανατηφόρα PM2.5 ταξιδεύουν στον πνευμονικό ιστό και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας βλάβες όπως άσθμα, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, καρκίνο και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και γνωστική εξασθένηση στα παιδιά.

Advertisement

Τα σωματίδια αυτά προέρχεται από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές.

Σε Ινδία και Ταϊλάνδη οι πιο μολυσμένες πόλεις

4801118148621313 image

Το Begusarai, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων στην πολιτεία Μπιχάρ της βόρειας Ινδίας, ήταν η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο το 2023 με μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 118,9- 23 φορές μεγαλύτερη από το όριο του ΠΟΥ.

Ακολουθούν οι πόλεις Guwahati, Assam. Δελχί, Mullanpur και Punjab στην Ινδία ωστόσο σε ολόκληρη τη χώρα του 1,3 δισ. ανθρώπων, το 96% του πληθυσμού, ζει με ποιότητα αέρα επτά φορές πιο μολυσμένο από το όριο του ΠΟΥ.

Η Κεντρική και η Νότια Ασία ήταν οι περιοχές με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως, με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα καθώς εκεί βρίσκονται οι 29 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις στις χώρες αυτές.

Ακολουθούν το Τατζικιστάν ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται πολλές πλούσιες αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Ενδιαφέρον αποτελεί η διαπίστωση ότι πολλές από τις αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν προέρχονται μόνο από τις βιομηχανίες αλλά και από τα ίδια τα σπίτια μας.

«Το μαγείρεμα με βρώμικα έλαια μπορεί να δημιουργήσει σε εσωτερικό χώρο μόλυνση του αέρα μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον» υποστηρίζει ο Χέμμες.

Μόνο 10 χώρες σε όλο τον κόσμο είχαν «υγιή» ποιότητα αέρα και είναι οι Φινλανδία, Εσθονία, Πουέρτο Ρίκο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βερμούδες, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Γαλλική Πολυνησία.

Ο Καναδάς έγινε «βρώμικος»

Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατ έκαψαν τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά οδήγησαν για πρώτη φορά τον Καναδά να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη για τα επίπεδα της ρύπανσης με την Αλμπέρτα να είναι το 2023 εννέα φορές πιο μολυσμένη από τον τον ίδιο μήνα του 2022.

Advertisement

Οι πυρκαγιές έπληξαν επίσης πόλεις των ΗΠΑ όπως η Μινεάπολη και το Ντιτρόιτ, όπου οι ετήσιοι μέσοι όροι ρύπανσης αυξήθηκαν από 30% έως 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

4801118736944734 image

Η πιο μολυσμένη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ το 2023 ήταν το Κολόμπους του Οχάιο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, μεγάλες πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Σιάτλ και το Λος Άντζελες παρουσίασαν σημαντικές πτώσεις στα μέσα ετήσια επίπεδα ρύπανσης, αναφέρει η έκθεση.

Πως η Κίνα κέρδισε το στοίχημα και «καθάρισε»

Αυτό που ωστόσο προκαλεί έκπληξη είναι η απουσία της Κίνας και κινεζικών πόλεων από την λίστα των πιο μολυσμένων. Κι αυτό γιατί η Κίνα ανέστρεψε μια πενταετή τάση αυξημένων ρύπων, με μια σειρά από πολιτικές που εφαρμόζει τα τελευταία δέκα χρόνια για τον καθαρό αέρα που άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με σχετική μελέτη το 2023, ότι οι Κινέζοι έχουν κερδίσει 2,2 χρόνια ζωής. Ωστόσο, η πυκνή αιθαλομίχλη επέστρεψε στο Πεκίνο πέρυσι, όπου οι πολίτες παρουσίασαν αύξηση 14% στην ετήσια μέση συγκέντρωση PM2,5, σύμφωνα με την έκθεση της IQAir. Η πιο μολυσμένη πόλη της Κίνας, το Χοτάν, κατατάχθηκε στη 14η κατάταξη της IQAir.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, μόνο οι Φιλιππίνες σημείωσαν πτώση στα ετήσια επίπεδα ρύπανσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ η Ινδονησία ήταν η πιο μολυσμένη χώρα στην περιοχή, με αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2022.

Ένας «μολυσμένος» παράδεισος

Η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη είχαν όλες πόλεις που υπερέβαιναν τις οδηγίες του ΠΟΥ για τα PM2,5 κατά περισσότερες από 10 φορές.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές της Ταϊλάνδης διέταξαν τους κρατικούς υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι λόγω των ανθυγιεινών επιπέδων ρύπανσης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και τις γύρω περιοχές, σύμφωνα με το Reuters.

Η περιοχή Τσιάνγκ Μάι, μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της χώρας ήταν και η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, καθώς η τοξική αιθαλομίχλη που προέρχεται από την εποχική καύση γεωργικών προϊόντων κάλυπτε τη βόρεια πόλη.

Αν και η Αφρική σημείωσε βελτίωση στον αριθμό των χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή έκθεση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η ήπειρος παραμένει σε μεγάλο βαθμό στα «κόκκινα» αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Advertisement

Ωστόσο, επτά αφρικανικές χώρες ήταν μεταξύ των νέων τοποθεσιών που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη του 2023 ως οι πιο μολυσμένες, με την Μπουρκίνα Φάσο να είναι η πέμπτη πιο μολυσμένης χώρας στον κόσμο, και η Ρουάντα η 15η.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία | H προκλητική ανάρτηση για την εισβολή στην Κύπρο

Published

on

Και το βίντεο με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…».

Στο κείμενο της ίδιας ανάρτησης σημειώνεται ακόμη:

«Στην 50ή επέτειο της ”Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (σ.σ. sic) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο. Αύριο περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β′ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αγόρι που ζει συνεχώς στη σκιά για να επιβιώσει από τον ήλιο

Published

on

Ο Πόλ Ντομίνγκεζ, 11 ετών, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ισπανία. Όμως, σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, δεν περνά τις μέρες του στην παραλία ή την πισίνα, αλλά παραμένει μέσα στο σπίτι για να αποφύγει την υπεριώδη ακτινοβολία που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία γι’ αυτόν.

Ο Ντομίνγκεζ πάσχει από Ξηροδερμία Χρωστική (XP), μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τα μάτια του. Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιδιορθώσουν το DNA τους από την ηλιακή βλάβη, γεγονός που τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο.

Η περίπτωση του Ντομίνγκεζ είναι ακραία: ακόμα και μια σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Με μόνο 2,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο γεννήσεων στη Δυτική Ευρώπη – και περίπου 100 άτομα να ζουν με XP στην Ισπανία – η κληρονομική ασθένεια συνήθως ανιχνεύεται νωρίς όταν εμφανίζονται εγκαύματα.

Ο Ντομίνγκεζ και η οικογένειά του, που ζουν στη Βαρκελώνη, έχουν τροποποιήσει ριζικά τις συνήθειές τους για να αποφύγουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για να αποφύγει σοβαρά εγκαύματα και φλύκταινες, ο Ντομίνγκεζ φοράει κουκούλα, μπουφάν, γυαλιά ηλίου και γάντια όταν βγαίνει έξω, ακόμα και τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, μένει μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά όταν χρειάζεται να βγει από το σπίτι, τα προστατευτικά ρούχα είναι ζεστά και άβολα.

Το σχολείο του Ντομίνγκεζ έχει προσαρμόσει τα παράθυρα και τα φώτα ώστε να μπορεί να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή, αν και πρέπει να ντύνεται καλά για τις εξωτερικές δραστηριότητες και να φέρει μαζί του έναν μετρητή UV για να ελέγχει ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές.

“Είναι πολύ ζεστά και χρησιμοποιώ έναν ανεμιστήρα για να δροσιστώ,” είπε στο Reuters σε μια από τις τελευταίες μέρες του σχολείου, χρησιμοποιώντας έναν φορητό ανεμιστήρα κάτω από την ασπίδα που φοράει στο πρόσωπό του. Το σπίτι του Ντομίνγκεζ είναι προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία, με προστατευτική μεμβράνη στα παράθυρα, κατεβασμένα παντζούρια και ανεμιστήρες για να κρατούν τον χώρο καλά αεριζόμενο, είπε η μητέρα του, Ξένια Αράντα.

“Αυτό που κάνουμε είναι να βγαίνουμε έξω τη νύχτα,” είπε η Αράντα. “Γύρω στις 10 μ.μ. λέμε: ‘Τι θα ήθελες να κάνουμε, Πόλ; Να πάμε στην παραλία, να πάρουμε παγωτό, να πάμε για τρέξιμο;’” Ο Πόλ περνά μέρος του καλοκαιριού με τον παππού του, Φερράν Αράντα, στο Πορτμπού, κοντά στα γαλλικά σύνορα. Όταν ο ήλιος δύει, μπορεί επιτέλους να πάει στην παραλία χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.

Το να τρώει απλά ένα παγωτό έξω ή να μετατρέπει την πετσέτα του σε κάπα υπερήρωα φέρνει ένα χαμόγελο ευχαρίστησης στο πρόσωπό του. Καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και έντονοι και επεκτείνονται σε όλη τη διάρκεια των εποχών λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι για τον Πόλ και άλλους σαν αυτόν αυξάνονται. “Όσες περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, τόσο μεγαλύτερη η ηλιακή βλάβη. Επομένως, περισσότερη ασθένεια,” είπε η Ασουνθιόν Βιθέντε, παιδοδερματολόγος στο νοσοκομείο Sant Joan de Deu στη Βαρκελώνη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ευρωπαϊκός καύσωνας αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του

Published

on

Τουρίστες και κάτοικοι υποφέρουν από τη ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 44°C στην Ισπανία, ενώ πυρκαγιές εκδηλώνονται στην Ελλάδα και την Κροατία

Ένας σφοδρός καύσωνας συνεχίζει να σαρώνει τη νότια και κεντρική Ευρώπη, φέρνοντας θερμοκρασίες έως και 44°C (111,2°F) σε περιοχές της Ισπανίας, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Κροατία και προτρέποντας τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους πολίτες να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Στην Ισπανία, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες την Παρασκευή θα μπορούσαν να φτάσουν τους 40°C σε μεγάλες περιοχές της χώρας – και ακόμη και τους 44°C σε περιοχές της Ανδαλουσίας – καθώς ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού πλήττει τη χώρα. Η Aemet ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούνται από μια μάζα “πολύ ζεστού, ξηρού και σκονισμένου αέρα” από τη Βόρεια Αφρική, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο.

“Σήμερα προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα αυτού του επεισοδίου καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 40°C σε μεγάλες περιοχές του νότιου μισού της Ισπανίας, στην κοιλάδα του Έβρου και στο εσωτερικό της Μαγιόρκα,” δήλωσε ο Λουίς Μπανιόν, εκπρόσωπος της Aemet.

“Σήμερα, οι ουρανοί θα παραμείνουν γεμάτοι με άμμο από τη Σαχάρα, ειδικά στα νοτιοανατολικά της χερσονήσου, στη Θέουτα, τη Μελίγια, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τις ανατολικές Κανάριες Νήσους.”

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για μεγάλες περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες: “Όταν πρόκειται για τη ζέστη: προστατευτείτε, ενυδατωθείτε, δροσιστείτε και φροντίστε τα πιο ευάλωτα άτομα.”

Ο Έκτορ Τεχέρο, επικεφαλής του τομέα υγείας και κλιματικής αλλαγής του υπουργείου, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν τη ζέστη στα σοβαρά και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα.

“Δεν μιλάμε για πολικές αρκούδες και τέτοια πράγματα, μιλάμε για κάτι που επηρεάζει την υγεία σας,” είπε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα elDiario.es την Παρασκευή.

“Η ζέστη σκοτώνει 3.000 ανθρώπους το χρόνο και θα γίνει χειρότερη. Αλλά ενώ η έκθεση στην ακραία ζέστη θα αυξάνεται, μπορούμε επίσης να εντείνουμε την προσαρμογή μας σε αυτήν … Αν και στην Ισπανία είναι πιο ζεστά από ό,τι πριν από 20 χρόνια, λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή τα σπίτια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα, επειδή έχουμε κλιματισμό και επειδή οι άνθρωποι υιοθετούν μια κουλτούρα αντιμετώπισης της ζέστης.”

Στην Ελλάδα, ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού έφερε ζεστούς, ξηρούς ανέμους, δασικές πυρκαγιές και θερμοκρασίες έως και 43°C την Πέμπτη.

Advertisement

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές την Πέμπτη, μία κοντά σε χωριό στα περίχωρα της βόρειας πόλης της Θεσσαλονίκης και μία πυρκαγιά χαμηλής βλάστησης στο νησί της Κέας, κοντά στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέταξαν την εκκένωση δύο περιοχών στην Κέα, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πυρκαγιά κοντά στη Θεσσαλονίκη είχε καταστρέψει αρκετά σπίτια.

“Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, καθώς τις επόμενες ημέρες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών δασικών πυρκαγιών,” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Ακόμη και ένας σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.”

Οι αρχές έκλεισαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη και περιόρισαν τις υπαίθριες εργασίες.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες επανειλημμένα από τον Ιούνιο. Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική κρίση, έχουν ξεσπάσει μετά τον πιο ζεστό χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, η κυβέρνηση διέταξε ορισμένες επιχειρήσεις να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να πραγματοποιούν βαριές εξωτερικές εργασίες από το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. αυτή την εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 42°C σε μέρη της χώρας.

Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, έθεσε 14 πόλεις υπό το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι θα επεκτείνει περαιτέρω τον κόκκινο συναγερμό σε 17 ιταλικές πόλεις την Παρασκευή, καθώς η έντονη ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή.

Δεκάδες πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη κατάσβεσης με νερό έδωσαν μάχη με δασική πυρκαγιά που ξέσπασε αργά την Πέμπτη κοντά στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Τρογκίρ της Κροατίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Περίπου 70 πυροσβέστες απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε σπίτια και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, σύμφωνα με την εθνική ένωση πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά κοντά στο Τρογκίρ, στην κεντρική ακτή της Αδριατικής, ήταν υπό έλεγχο και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης κατέφθαναν στην περιοχή, πρόσθεσε. “Δεν υπάρχει απειλή για τα σπίτια και τους τουρίστες,” δήλωσε ο αρχηγός των πυροσβεστών, Σλάβκο Τούτσακοβιτς.

Στο χωριό Σεγκέτ Ντόνι, η πυρκαγιά κατέκαψε μια μεγάλη δασική περιοχή δίπλα στη θάλασσα, κοντά σε έναν τουριστικό χώρο κατασκήνωσης, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση HRT.

Η Κροατία, όπως και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, πλήττεται από έναν παρατεταμένο καύσωνα που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37°C. Την Τρίτη, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Σερβίας ανέφερε ρεκόρ κατανάλωσης λόγω της χρήσης κλιματιστικών.

Advertisement
Continue Reading

HOT 5