Connect with us

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γυναικείο επιχειρείν Ι Κούλα Χατζηχριστοδούλου Ιωάννου

Published

on

H κάθε θετική κατάληξη μιας υπόθεσης, η δικαίωση και η ικανοποίηση που βλέπει στο πρόσωπο του κάθε πελάτη, αποτελούν κίνητρο για τη νομικό Κούλα Χατζηχριστοδούλου Ιωάννου. Αυτά της δίνουν τη δύναμη για να μπορεί να πορεύεται και να προοδεύει μέσα από το τόσο απαιτητικό της επάγγελμα. 

Παρόλο που ως παιδί ονειρευόταν να γίνει γιατρός, οι σπουδές της Κούλας Χατζηχριστοδούλου Ιωάννου στην νομική ήταν μονόδρομος. Αφορμή για την ενασχόληση της με τη νομική ήταν ο πατέρας της, ο οποίος κατάφερε να της μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το επάγγελμα από τα μαθητικά της χρόνια. Τόσο το πτυχίο, όσο και η καθημερινή τριβή με το επάγγελμα του δικηγόρου, της επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι πήρε τη σωστή απόφαση. Στο ξεκίνημα της δεν ήρθε αντιμέτωπη με το δίλημμα της δημιουργίας ενός νέου δικηγορικού γραφείου, καθώς εργάζεται στο γραφείο που δημιούργησε ο πατέρας της, Αδάμος Χατζηχριστοδούλου & Σια Δ.Ε.Π.Ε. αυτόνομα αλλά και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δικηγόρους του γραφείου. 

Παρόλο που πίστευε ότι δουλεύοντας στο οικογενειακό γραφείο θα ήταν πολύ εύκολο για την ίδια, εντούτοις ο μύθος αυτός καταρρίφθηκε από την πρώτη μέρα και την πρώτη της εμφάνιση στο δικαστήριο. Όταν ξεκινάς έχοντας στις πλάτες σου το βάρος ότι πρέπει να φανείς αντάξιος των ικανοτήτων και των κόπων του πατέρα σου, οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Ζήτησε άμεσα να πραγματοποιήσει την πρακτική εξάσκηση που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος στην Λευκωσία, σε ανεξάρτητο γραφείο, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες και να ανεξαρτητοποιηθεί. Μία πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει στην αίθουσα του Δικαστηρίου, ήταν η αντιμετώπιση δικηγόρων με πείρα αρκετών χρόνων, απαιτώντας από την ίδια ευρυμάθεια και καθημερινή μελέτη των υποθέσεων.

«Τεράστια πρόκληση είναι να προσπαθείς συνεχώς να εξισορροπήσεις την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή στην σύγχρονη κοινωνία.Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα μίας επαγγελματία που είναι και σύζυγος, μητέρα, κόρη, αδερφή, φίλη. Νιώθεις ότι πάντα αφήνεις κάτι πίσω, νιώθεις ότι 24 ώρες δεν είναι αρκετές και ότι κάπου υστερείς».

Προσωπική επιτυχία για την ίδια είναι η κάθε θετική κατάληξη μιας υπόθεσης, η δικαίωση και η ικανοποίηση που βλέπει στο πρόσωπο του κάθε πελάτη της και ο σεβασμός από τους συναδέλφους και από τον κόσμο που συναναστρέφεται καθημερινά. Επιπρόσθετα, μεγάλη επιτυχία θεωρεί την καταξίωση του δικηγορικού γραφείου, Αδάμος Χατζηχριστοδούλου & Σία Δ.Ε.Π.Ε. στον τομέα της διαχείρισης κάθε νομικής πτυχής των ακινήτων στην περιοχή, στο δικαστήριο αλλά και εξωδικαστηριακά. 

Η αγάπη, η επιμονή, η υπομονή και η ηρεμία είναι επίσης πολύ σημαντικά στοιχεία για την Κούλα, όπως επίσης και η εξισορρόπηση τους. Η ίδια θαυμάζει τις γυναίκες που καταφέρνουν να τα συνδυάσουν όλα χωρίς βοήθεια. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αποτελεί τεράστια πρόκληση να προσπαθείς συνεχώς να εξισορροπήσεις την επαγγελματική με την προσωπική σου ζωή στην σύγχρονη κοινωνία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα μιας επαγγελματία που είναι σύζυγος, μητέρα, κόρη, αδερφή και φίλη. Νιώθεις ότι πάντοτε αφήνεις κάτι πίσω, κάπου υστερείς και ότι οι 24 ώρες δεν είναι αρκετές. Η Κούλα μας αναφέρει πως για να το καταφέρεις αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλός προγραμματισμός, κάτι το οποίο η ίδια ακόμα παλεύει στο να το κατακτήσει, παράλληλα όμως και βοήθεια την οποία έχει, και είναι κάτι για το οποίο είναι πολύ ευγνώμων.

Αρκετές φορές οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά, μπορεί και περισσότερα από τους άντρες όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Δυστυχώς στην Κύπρο, υπάρχουν ακόμα τα στερεότυπα της ανδροκρατίας σε πολλά επαγγέλματα. Προσθέτει στη συνέχεια πως: «Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας για να καταφέρουμε να αντιμετωπιζόμαστε ισάξια, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η αρχή είναι πάντοτε δύσκολη αλλά είναι και το ήμισυ του παντός. Η Κούλα μας αναφέρει πως μία νέα επαγγελματίας πρέπει πρώτα απ΄ όλα να φροντίσει να έχει τα κατάλληλα εφόδια για να ξεκινήσει την δική της επιχείρηση όπως γνώσεις, πρόγραμμα, πάθος αλλά και έρευνα γύρω από το αντικείμενο της. Σκοπός φυσικά δεν είναι μόνο η έναρξη μιας επιχείρησης αλλά και η συνέχιση και επιτυχία της. Και αυτό αποκτάται με συνεχή προσπάθεια παρά τις δυσκολίες που μπορεί να εμπεριέχει η επιχείρηση στην αρχή. Δουλειά, συνέπεια και αφοσίωση. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Αρκετές φορές οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά, μπορεί και περισσότερα από τους άντρες όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Δυστυχώς, στην Κύπρο, υπάρχουν ακόμα τα στερεότυπα της ανδροκρατίας σε πολλά επαγγέλματα.Προσθέτει στη συνέχεια πως: «Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας για να καταφέρουμε να αντιμετωπιζόμαστε ισάξια, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Μελλοντικά η Κούλα θα ήθελε να συνεχίσει να μπορεί να προσφέρει στον τομέα των υπηρεσιών στον οποίο ανήκει, με περισσότερη αποδοτικότητα. Στο παρόν στάδιο, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι νομικές υπηρεσίες αλλά και άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με το επάγγελμα της, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας υπόθεσης, οποιασδήποτε φύσης. Όμως πιστεύει ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος και με υπομονή και επιμονή θα είναι σε θέση να λειτουργούν πολύ πιο αποδοτικά και ταχύτερα, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Επίσης, παρά τους δύο πολέμους οι οποίοι αναπόφευκτα επηρέασαν σημαντικά και το δικό της επάγγελμα λόγω του ότι πολλοί από τους πελάτες του γραφείου προέρχονται από τις γειτονικές αραβικές χώρες, το Ισραήλ και την Ρωσία, καταφέραν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, διατηρώντας πάντα το ήθος και τα υψηλά επίπεδα υπηρεσιών που απαιτούνται. Στόχος της για το μέλλον είναι να καταφέρουν να κρατήσουν τα ίδια ψηλά επίπεδα σαν γραφείο και να μπορέσουν να αυξήσουν τους τομείς υπηρεσιών που προσφέρουν. Προσωπικά θα ήθελε να ασχοληθεί με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ένας τομέας της νομικής  που την ενθουσιάζει και αποτελεί και ένα από τα θέματα των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Οδός: Σωτήρας 2, 2ος όροφος, Παραλίμνι

Τηλέφωνο: +357 23811630

Advertisement

ΠΡΟΣΩΠΑ

Συνομιλώντας με τον Λίνο Ιωάννη Χατζηγεωργίου

Published

on

Με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνο Ιωάννη Χατζηγεωργίου γνωριζόμαστε εδώ και μία δεκαετία. Βαθιά σκεπτόμενος με σταθερές απόψεις και τοποθετήσεις, ο ίδιος όρισε τον πήχη ψηλά στη ζωή του, εμπλεκόμενος από νεαρή ηλικία στην πολιτική. Βρεθήκαμε ένα κυριακάτικο πρωινό και συζητήσαμε για τις προκλήσεις της εποχής, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις προτεραιότητες και προοπτικές για την Κύπρο και την Ευρώπη”.

Του Ζανέτου Λουκά

Πώς και πότε ξεκίνησαν οι πολιτικές σας δραστηριότητες και ποια ήταν τα κίνητρα που σας οδήγησαν για να πολιτευτείτε;
Προέρχομαι από μία οικογένεια όπου έχει υψηλά το εθνικό φρόνιμα και τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Με αυτά τα δεδομένα ήταν φυσικό επακόλουθο να ενταχθώ στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο από τα εφηβικά μου χρόνια. Η συμμετοχή μου στο ΕΛΑΜ με οδήγησε τελικά στη θέση του προέδρου του Μετώπου Νεολαίας του ΕΛΑΜ.
Μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές που είχα ως υπεύθυνος της νεολαίας ήταν όταν προβήκαμε σε μία συμβολική πράξη, καίγοντας το κατοχικό πανί. Τότε είχαμε μπει στο στόχαστρο του κατακτητή, τόσο με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και με δηλώσεις των εγκάθετων της Άγκυρας στην Κύπρο. Η έντονη ενόχληση του κατακτητή είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ ήταν από τα κεντρικά θέματα στα βραδινά Δελτία Ειδήσεων. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να περάσουμε ότι θα παραμείνουμε υπερήφανοι Έλληνες και δεν θα σεβαστούμε ποτέ το πανί της κατοχής.
Η τριβή και η εμπειρία που είχα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το ΕΛΑΜ με οδήγησαν στην επιθυμία να αναλάβω πιο ενεργό ρόλο στον αγώνα για την προάσπιση του τόπου μας.

Στην Κύπρο του 2024 ζούμε, τη συνεχιζόμενη κατοχή, είναι υπαρκτή η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, βιώνουμε οικονομική ανασφάλεια, υπάρχει κρίση αξιών, συμβαίνει ο διωγμός της πίστης και των παραδόσεων μας.


Πώς πιστεύετε ότι η εκπαίδευσή σας στον τομέα του δικαίου επηρεάζει τις πολιτικές σας απόψεις και προτεραιότητες;
Οι νομικές αρχές και οι δικαστικές αποφάσεις επηρεάζουν σημαντικά τις απόψεις και τις πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών. Οι νομικές διαμάχες και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν αφορούν ευαίσθητα ζητήματα, μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες συζητήσεις και να διαμορφώσουν πολιτικές απόψεις.
Κατά τη δική μου άποψη, ένας επιτυχημένος νομικός βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Πρώτον, πρέπει να έχει εξαιρετική γνώση του νόμου και των δικαστικών διαδικασιών. Δεύτερον, πρέπει να παραμένει ενήμερος για τα νέα νομικά δεδομένα που εμφανίζονται. Όσον αφορά την επίδραση του επαγγέλματός μου στις πολιτικές μου απόψεις, θεωρώ ότι το νομικό πλαίσιο με ενισχύει, καθώς μου παρέχει τη δυνατότητα να τεκμηριώνω και να υποστηρίζω τις απόψεις μου με βάση τον νόμο και τη νομολογία.


Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που βλέπετε για την Κύπρο και την Ευρώπη σήμερα, και πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις ως ευρωβουλευτής;
Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα αφορούν κυρίως τρία κύρια θέματα: την παράνομη μετανάστευση, την αλλοίωση του παραδοσιακού θεσμού της οικογένειας και την ανάγκη για οικονομική ακρίβεια.
Η παράνομη μετανάστευση εξελίσσεται σε μάστιγα στην Ευρώπη και απαιτεί αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και πρέπει να αντικατασταθεί με πολιτικές που θα εστιάζουν στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την πρόληψη της παράνομης εισόδου. Επίσης, δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσα από την διασπορά των παράνομων μεταναστών ισότιμα σε όλη την Ευρώπη αλλά με το να μειωθούν οι εισροές.
Η προσπάθεια αλλοίωσης του παραδοσιακού θεσμού της οικογένειας, όπως προκύπτει από την woke – ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα, απαιτεί προσοχή. Η υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την τεκνοθεσία από ομοφιλόφιλα ζευγάρια και την αλλαγή φύλου στα 16 με μία απλή αίτηση των 50 ευρώ με βρίσκουν αντίθετο.
Επιπρόσθετα υπάρχει ανάγκη να θυμίζουμε στους Ευρωπαίους Εταίρους μας ότι η κυριαρχία της Ευρώπης ήδη παραβιάζεται στο ευρωπαϊκό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζεται, από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας, από τις παραβιάσεις στην Ευρωπαϊκή ΑΟΖ της Κύπρου, από την καθημερινή εισβολή παράνομων μεταναστών και αντί η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία επιλέγει την σιωπή.
Φυσικά, η Κύπρος αντιμετωπίζει και πολλές άλλες προκλήσεις όπως είναι για παράδειγμα το τραπεζικό πρόβλημα. Απαιτείται η διεξαγωγή μιας δίκαιης αξιολόγησης των δανειοληπτών, η επιβολή επιπτώσεων στους δανειοδότες και επιβάλλεται να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.

Είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε στην επιθυμία να δούμε τους νέους ενεργούς στην πολιτική, αλλά να δημιουργούμε τις συνθήκες για αυτό.


Πώς σκοπεύετε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική διαδικασία και να αυξήσετε το ενδιαφέρον τους για τα ευρωπαϊκά θέματα;
Καταρχάς, πιστεύω ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια για την συμμετοχή των νέων στις εκλογές. Για παράδειγμα, η αυτόματη εγγραφή στο εκλογικούς καταλόγους, κάτι που δυστυχώς ισχύει μόνο για τους τουρκοκύπριους τοποτηρητές της κατοχής.
Είμαι περήφανος που ανήκω στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), διότι έχει χαράξει το δρόμο στέλνοντας το 2016 το νεαρότερο βουλευτή τον Λίνο Παπαγιάννη και το 2021 έστειλε ξανά το νεαρότερο βουλευτή το Σωτήρη Ιωάννου. Μετά την εκλογή τους, παρατηρήσαμε μια αύξηση του ενδιαφέροντος και της δραστηριότητας από χιλιάδες νέους που ήλθαν σε επαφή με την πολιτική σφαίρα. Είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε στην επιθυμία να δούμε τους νέους ενεργούς στην πολιτική, αλλά να δημιουργούμε τις συνθήκες για αυτό. Φυσικά, οι νέοι που εκλέγονται πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τους άλλους, κάτι που οι προαναφερόμενοι μέχρι στιγμής, έχουν πράξει ένα αξιοθαύμαστο έργο.


Πώς βλέπετε το ρόλο της Κύπρου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και πώς προτίθεστε να συνεργαστείτε με άλλους ευρωβουλευτές για την προώθηση των κοινών στόχων;
Αυτό που βλέπω είναι ότι το ευρωπαϊκό όραμα μετατρέπεται σε εφιάλτη μέσα από το ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να αποφασίζει και τα κράτη να εκτελούν. Αυτή η πρακτική αγνοεί τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα ουκ ολίγες φορές. Η επιλεκτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δημιουργεί Κυπριακό άδικο για τους Έλληνες της Κύπρου.
Από το 2004 όπου ενταχθήκαμε στην Ευρώπη το ΕΛΑΜ δεν είχε εκλέξει ευρωβουλευτή. Στις 9 Ιουνίου 2024 αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που θα εκλέξουμε ευρωβουλευτή, διότι είναι χιλιάδες οι συμπολίτες μας που ταυτίζονται με τις απόψεις μας. Όπως έχει ήδη δημοσιευτεί το ΕΛΑΜ είναι μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) όπου αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωομάδες στην νέα ευρωβουλή. Μέσα από το ECR θα έχουμε την δυνατότητα να λαμβάνουμε γνώση για όλα όσα θα διαδραματίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούμε να εισηγούμαστε τις δικές μας προτάσεις σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου αλλά και θα έχουμε τη δυνατότητα να διαφοροποιούμαι την στάση μας εκεί και όπου χρειαστεί.


Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και ποια μέτρα προτείνετε για την προώθηση της δικαιοσύνης και της ισότητας;

Στην Κύπρο του 2024 ζούμε, τη συνεχιζόμενη κατοχή, είναι υπαρκτή η δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, βιώνουμε οικονομική ανασφάλεια, υπάρχει κρίση αξιών, συμβαίνει ο διωγμός της πίστης και των παραδόσεων μας. Όλα τα πιο πάνω καταπατούν και το τελευταίο μας ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή για τα μόνα δικαιώματα που ακούμε με τόση υπερβολή σε αυτό τον τόπο είναι τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙ, των τραπεζών και των Τουρκοκυπρίων.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Όταν συζητούν για την τεκνοθεσία από ομοφιλόφιλους ποιος εξετάζει το δικαίωμα των παιδιών σε μητέρα και πατέρα; Όταν εφαρμόζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τους τουρκοκυπρίους ποιος εξετάζει τα δικαιώματα των προσφύγων; Όταν δίνουν εκατομμύρια για τη συντήρηση των παράνομων μεταναστών ποιος εξετάζει τα δικαιώματα του φορολογούμενου πολίτη που έχει συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό; Όταν γίνεται εκποίηση πρώτης κατοικίας ποιος εξετάζει το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη δική του στέγη; Έχω την άποψη ότι στην Κύπρο του 2024 η ισότητα και η δικαιοσύνη εκφράζεται κατά το δοκούν.

Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα το οποίο, πλέον αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Ο μοναδικός τρόπος που βλέπουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι με το να καθορίσουμε την Κύπρο ως ένα μη ελκυστικό προορισμό για τους μετανάστες.


Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας όσον αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών και την προώθηση της δημοκρατίας στην Κύπρο και την Ευρώπη;
Η ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών είναι πολύ σημαντική και δυστυχώς δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται στην ορθή της βάση. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στην πολιτική που ασκείται σήμερα στην Κύπρο. Αντί να βλέπουμε τους πολιτικούς να αγωνιούν για τα δικαιώματα των δανειοληπτών, των ευπαθών ομάδων, των αναπήρων, των παιδιών, των κακοποιημένων γυναικών, των προσφύγων, των νέων, των φτωχών δυστυχώς βλέπουμε να συζητούν μόνο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, των τραπεζών, των Τουρκοκυπρίων και των παράνομων μεταναστών.
Όσον αφορά την δημοκρατία στην Κύπρο θα είμαι πολύ καυστικός στην απάντηση μου. Η Δημοκρατία δημιουργήθηκε από τον Ελληνισμό. Είναι πολύ αυστηρό πολίτευμα. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η λογοδοσία και η τιμωρία. Με τόσα σκάναδαλα στα χρόνια που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, αν ίσχυε αυτό πέραν από τα στελέχη τους που ήδη καταδικάστηκαν, αρκετοί από αυτούς θα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Οπόταν χρειάζεται ενίσχυση η Δημοκρατία στην Κύπρο και θα πρέπει κάποτε να δούμε και ποιοι έχουν ευθύνες για όλα τα δεινά που έχει περάσει ο τόπος μας.


Ποια είναι η άποψη σας για το μεταναστευτικό και πως η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει;
Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα ζήτημα το οποίο, πλέον αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Ο μοναδικός τρόπος που βλέπουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι με το να καθορίσουμε την Κύπρο ως ένα μη ελκυστικό προορισμό για τους μετανάστες. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να γίνει χάραξη αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποφυγή δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτά τα μέτρα να είναι συλλογικά και όχι μεμονωμένα. Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια από τα σημεία που θεωρούμε απαραίτητα ότι πρέπει να ληφθούν. Πρώτον, διακοπή κάθε νέας αίτησης ασύλου μέχρι να φτάσουμε το 1% του πληθυσμού σε αιτητές ασύλου. Δεύτερον, καθιέρωση κλειστών δομών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος. Τρίτον, αξιοποιώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ για Ισπανία ημερομηνίας 13.02.2020, επιβάλλεται να γίνουν μαζικές απελάσεις. Τέταρτον, διακοπή επιδοματικής πολιτικής όπου σήμερα στην Κύπρο δίνονται άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση της παράνομης μετανάστευσης. Πέμπτων, αυστηρή φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης και των θαλάσσιων συνόρων. Όλα τα ποιο πάνω είναι κάποια από τα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Ήδη πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες τα έχουν υιοθετήσει και έχουν δει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Με χαρά βλέπουμε ότι όλα τα κόμματα σήμερα έχουν αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης και παρουσιάζουν θέσεις για την αντιμετώπιση του. Εύχομαι να μην είναι μόνο προεκλογικά συνθήματα και να συνεχίσουν να παραθέτουν απόψεις και μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Επίσης, όπως είδατε όλοι το τελευταία διάστημα η εκτελεστική εξουσία έχει ξεκινήσει να υιοθετεί κάποιες από τις θέσεις μας που είχαμε πριν χρόνια για το μεταναστευτικό. Αυτό είναι και μία απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι οι προτάσεις του ΕΛΑΜ είναι ανεφάρμοστες.

Advertisement
Continue Reading

VIDEOS

Ο Γιάννης Καρούσος για την αλλαγή και την εξέλιξη της επαρχίας Αμμοχώστου

Published

on

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος ανοίγει τα χαρτιά του στον Ζανέττο Λουκά στο CARPE DIEM, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Επαρχία Αμμοχώστου.

Στο επεισόδιο μίλησαν για τη σχέση του με το Παραλίμνι, την αγάπη του για την Αμμόχωστο, το πάθος του για αλλαγή και εξέλιξη της επαρχίας Αμμοχώστου, τις εμπειρίες του ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας και αργότερα ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τις δύσκολες ημέρες ως Υπουργός εν καιρό Covid 19, τη μεθοδολογία και τον τρόπο που θέλει να εργαστεί αλλά και άλλες πολλές ενότητες.

Κάμερα και ήχος: Αντώνης Οικονόμου & Αδάμος Πέτρου

Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Οικονόμου

Παρουσιαστής: Ζανέττος Λουκά

Continue Reading

VIDEOS

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Αντώνης Χρίστου ανοίγει τα χαρτία του παρουσιάζοντας το όραμα του για την Αγία Νάπα

Published

on

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Χρίστου, είναι καλεσμένος στο δεύτερο επεισόδιο του CARPE DIEM.

Η έμφαση στη νεολαία, οι πρόκλησεις της θέσης του αντιδημάρχου και το όραμα του για την Αγία Νάπα του άυριο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έχουν συζητηθεί στην εκπομπή.

Κάμερα και ήχος: Αντώνης Οικονόμου & Αδάμος Πέτρου

Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Οικονόμου

Παρουσιαστής: Ζανέττος Λουκά

Ευχαριστίες στο κατάστημα Robustos για την ευγενική παραχώρηση του χώρου

Continue Reading

HOT 5