Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kλεμμένες αρχαιότητες του Βρετανικού Μουσείου στο eBay

Published

on

Πρώην υπάλληλος του μουσείου φέρεται να ευθύνεται για την κλοπή και καταστροφή τουλάχιστον 1.800 εκθεμάτων

ο Βρετανικό Μουσείο κίνησε διαδικασία κατά ενός πρώην υπαλλήλου του, που εκτιμάται ότι ευθύνεται για την κλοπή και καταστροφή τουλάχιστον 1.800 εκθεμάτων. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε το «άνοιγμα» αρχείων από τις πλατφόρμες eBay και PayPal, και του λογαριασμού του υπόπτου και πρώην επιμελητή Δρ. Πίτερ Χίγκς στο e-Bay. Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, τα αρχεία αυτά περιέχουν στοιχεία για την πώληση αντικειμένων στο διαδίκτυο.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Δρ. Χιγκς προτίθεται να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του μουσείου. Ο ίδιος ήταν πολύ άρρωστος για να παραστεί στη διαδικασία, σύμφωνα με το BBC, αλλά το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο ύποπτος έλαβε γνώση για την ακρόαση.

Το μουσείο υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έχει πλέον αποδείξεις ότι ο Δρ Χιγκς πωλούσε αντικείμενα από τη συλλογή για πάνω από 10 χρόνια, με αντικείμενα να καταλήγουν σε τουλάχιστον 45 αγοραστές από όλο τον κόσμο. Ο ίδιος κάλυπτε τα ίχνη του «χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, δημιουργώντας πλαστά έγγραφα και παραποιώντας αρχεία».

Το δικαστήριο διέταξε τον Δρ. Χιγκς να μοιραστεί κάθε πληροφορία που έχει σχετικά με το τι πουλήθηκε από τη συλλογή και πού βρίσκονται τα αντικείμενα.

Το μουσείο αναφέρει ότι πολλά από τα εξαφανισμένα και κλεμμένα αντικείμενα ανήκουν σε συλλογές που φυλάσσονταν σε αποθήκες, και οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί σε καταλόγους.

Νομικοί εκπρόσωποι του μουσείου ανέφεραν στο δικαστήριο πώς έλεγχος σε αποθηκευτικό χώρο το 1993 έδειξε ότι υπήρχαν 1.449 μη καταγεγραμμένα αντικείμενα, ωστόσο κατά τη διάρκεια ελέγχου στον ίδιο χώρο το 2023, διαπιστώθηκε πως 1.161 εξ αυτών – λίγο πάνω από το 80% – απουσίαζαν.

Ο Δρ Χιγκς, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα ελληνικών αρχαιοτήτων του μουσείου από το 1999 έως το καλοκαίρι του 2023 αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Published

on

Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ για τη νομοθεσία για την άμβλωση

Published

on

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως υποδείξει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ομοσπονδιακό απαγορευτικό με διακοπές στις περιπτώσεις διαστροφής, βιασμού και όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, η τελική του απόφαση να παραχωρήσει το πολιτικά φορτισμένο ζήτημα στις πολιτείες και να μην υποστηρίξει ένα εθνικό απαγορευτικό απορρίφθηκε άμεσα από μια μείζονα οργάνωση κατά των δικαιωμάτων στην άμβλωση, η οποία δήλωσε ότι η θέση του δεν πήγε αρκετά μακριά.

Στο βίντεο της Δευτέρας, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν “υπερήφανος που ευθύνεται” για την ανατροπή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Roe κατά του Ουέιντ, την οποία είπε ότι πήρε το θέμα “εκτός των ομοσπονδιακών χειρισμών και το έφερε στις καρδιές, στο μυαλό και στην ψήφο των ανθρώπων σε κάθε πολιτεία.” ανέφερε στο βίντεο που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Truth Social.

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας: “Πολλές πολιτείες θα είναι διαφορετικές. Πολλές θα έχουν διαφορετικό αριθμό εβδομάδων, ή ορισμένες θα είναι πιο συντηρητικές από άλλες, και αυτό ακριβώς θα είναι. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι όλο για το θέλημα του λαού.” Με αυτά τα λόγια, ο Τραμπ υπογραμμίζει την πεποίθησή του ότι οι πολιτείες θα πρέπει να έχουν την αυτονομία να καθορίζουν τους νόμους περί άμβλωσης σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις, αντανακλώντας έτσι την άποψή του για τον ρόλο της κρατικής αυτονομίας σε αυτά τα ζητήματα.

Ο πρώην πρόεδρος δεν υποδήλωσε τον αριθμό των εβδομάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον οποίον πιστεύει ότι θα ήταν κατάλληλο να απαγορευτεί η άμβλωση, αλλά επανέλαβε την υποστήριξή του για κάποιες εξαιρέσεις. Στο παρελθόν, είχε δημόσια κατακρίνει τους νόμους περί άμβλωσης σε πολλές πολιτείες που προβλέπουν απαγορεύσεις στις έξι εβδομάδες ως “τρομερούς” και είχε αναγνωρίσει ότι ο διάλογος για τη διαδικασία έχει ταλαιπωρήσει τους Δημοκρατικούς στις κάλπες από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Dobbs, που κατάργησε τις ομοσπονδιακές προστασίες για την άμβλωση.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα κάνει μια “δήλωση” σχετικά με την άμβλωση όταν πιέστηκε για τον νόμο της Φλόριντας περί άμβλωσης στις έξι εβδομάδες, ο οποίος πρόκειται να γίνει νόμος μετά από μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας.

Το βίντεο του Τραμπ τη Δευτέρα αντιμετώπισε άμεση αντίδραση από το κορυφαίο οργανισμό κατά της άμβλωσης Susan B. Anthony Pro-Life America, ο οποίος έθεσε ένα εθνικό απαγορευτικό στις 15 εβδομάδες ως το πρότυπο του για τους δημοκρατικούς υποψηφίους στις προεδρικές προκριματικές εκλογές.


“Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη θέση του προέδρου Τραμπ. Τα άγεννα παιδιά και οι μητέρες τους αξίζουν εθνικές προστασίες και εθνική υπεράσπιση από τη βαρβαρότητα της βιομηχανίας της άμβλωσης. Η απόφαση Dobbs επιτρέπει σαφώς και στις πολιτείες και στο Κογκρέσο να ενεργήσουν,” δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού, Μάρτζορι Ντάνενφελσερ.

Επιπλέον, ο Τραμπ ισχυρίστηκε λανθασμένα στο βίντεό του ότι “όλοι οι νομικοί ειδικοί, και οι δύο πλευρές,” επιθυμούσαν την τερματισμό της απόφασης Roe v. Wade και ότι τώρα έχουμε “άμβλωση όπου όλοι την ήθελαν, από νομικής άποψης.” Πολλοί νομικοί ειδικοί που υποστηρίζουν τα δικαιώματα της άμβλωσης, καθώς και μια σαφής πλειοψηφία των Αμερικανών σε δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης, δεν υποστήριξαν την ανατροπή της ιστορικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 που νομιμοποίησε τη διαδικασία παντού στη χώρα.

Μια εξελισσόμενη θέσηTop of Form

Ο Τραμπ για την άμβλωση χρονολογείται από τις πρώτες του πολιτικές ενέργειες. Μετά την ανακοίνωση της προεδρικής εξερεύνησης εντός επιτροπής το 1999, ο Τραμπ αυτοπροσδιόρισε τον εαυτό του ως “πολύ υπέρ της επιλογής” κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC.

“Μισώ το έννοια της άμβλωσης. … Αλλά παρ’ όλα αυτά, απλά πιστεύω στην επιλογή,” είπε τότε.

Καθώς προχωρούσε προς την υποψηφιότητα για την προεδρία του GOP το 2016, ο Τραμπ προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη δήλωση αυτή για να καταπραΰνει τους συντηρητικούς και τους διστακτικούς ηγέτες κατά της άμβλωσης. Υποσχέθηκε να διορίσει συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα ανατρέπουν την απόφαση Roe v. Wade. Σε μια σημαντική ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ είπε ότι αν η άμβλωση απαγορευόταν, οι γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν “κάποια μορφή τιμωρίας.” Η εκλογική του εκστρατεία αποσύρθηκε γρήγορα από τη δήλωση αυτή μετά από έντονη αντίδραση, μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ο ίδιος ότι οι γιατροί, όχι οι γυναίκες, θα έπρεπε να είναι “νομικά υπεύθυνοι” σε αυτή την περίπτωση.


Η προσπάθεια του Trump να διευκρινίσει τη θέση του είναι απίθανο να εμποδίσει τους Δημοκρατικούς από το να συνδέσουν τον πιθανό υποψήφιο για την προεδρία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με μια κύματος νόμων κατά της άμβλωσης που ψηφίστηκαν μετά την απόφαση της Dobbs – μια ιστορική απόφαση που διελύθηκε από τον πρώην πρόεδρο που εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να ανασυντάξει το Ανώτατο Δικαστήριο. (Ο Trump διόρισε τρεις από τους δικαστές που ψήφισαν με την πλειοψηφία για την ανατροπή της Roe.)

“Ο Donald Trump έκανε και πάλι σαφές σήμερα ότι είναι – περισσότερο από οποιονδήποτε στην Αμερική – ο υπεύθυνος για την κατάργηση της Roe v. Wade,” δήλωσε ο πρόεδρος Joe Biden σε μια δήλωση εκστρατείας τη Δευτέρα. “Είναι – περισσότερο από οποιονδήποτε στην Αμερική – υπεύθυνος για τη δημιουργία της αδικίας και του χάους που έχει επικρατήσει στην Αμερική από την απόφαση της Dobbs.”

Advertisement

Η άμβλωση είναι απαγορευμένη σε περισσότερες περιπτώσεις σε 14 πολιτείες – συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, της δεύτερης πιο πληθυσμιακής πολιτείας στη χώρα. Άλλες επτά πολιτείες έχουν περιορισμούς που απαγορεύουν την άμβλωση μεταξύ έξι και 18 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την πατρίδα του Trump, τη Φλόριντα, όπου ένας νόμος που απαγορεύει την άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε λίγες εβδομάδες.


Παρόλο που ο Trump επανέλαβε την υποστήριξή του για κάποιες εξαιρέσεις στην άμβλωση τη Δευτέρα, δεν πρότεινε εθνική νομοθεσία για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στη διαδικασία για τα θύματα βιασμού και ομηρίας ή όταν η ζωή μιας μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολλές πολιτείες με απαγορεύσεις άμβλωσης δεν επιτρέπουν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού και ομηρίας. Ακόμα και κάποιες που το πράττουν απαιτούν από τα θύματα να αποδείξουν τις επιθέσεις τους εντοπίζοντας αναφορές αστυνομικών.

Επίσης, δεν υπάρχουν καθολικοί κανονισμοί για τον καθορισμό πότε η υγεία μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι γιατροί σε πολλές πολιτείες με νέους περιορισμούς στην άμβλωση έχουν δυσκολία να ερμηνεύσουν αόριστους νόμους, κινδυνεύοντας την ιατρική τους άδεια και ακόμα και φυλάκιση αν παραβιάσουν τον νόμο.

“Λόγω του Donald Trump, μία στις τρεις γυναίκες στην Αμερική ζουν ήδη υπό ακραίους και επικίνδυνους περιορισμούς που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και απειλούν τους γιατρούς με ποινική δίωξη για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Και αυτό θα γίνει ακόμη χειρότερο,” δήλωσε ο Biden τη Δευτέρα.

Με αυτό το υπόβαθρο, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων άμβλωσης πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε πολλές πολιτείες της χώρας αυτό το φθινόπωρο για την ενσωμάτωση της πρόσβασης στη διαδικασία στις συνταγματικές τους διατάξεις. Ο Trump στη δήλωσή του τη Δευτέρα αναγνώρισε ότι οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν τελικά την τύχη της πρόσβασης στην άμβλωση σε ορισμένες πολιτείες.

Ωστόσο, ο Trump δεν έχει ακόμη δηλώσει πώς θα ψηφίσει για μια πρόταση πρόσβασης στην άμβλωση που θα εμφανιστεί στο δικό του ψηφοδέλτιο της Φλόριντα αυτόν τον Νοέμβριο.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες | Το άθλημα που διεκδικεί θέση στη μεγάλη διοργάνωση

Published

on

Η αλήθεια είναι ότι από τους πρώτους Ολυμπιακούς της σύγχρονης ιστορίας, στην Αθήνα μέχρι και σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στο αγωνιστικό κομμάτι.

Όμως η είδηση ότι το pole dancing διεκδικεί, και μάλιστα με πολλές ελπίδες, θέση ανάμεσα στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, έκανε πολλούς να μείνουν με το στόμα ανοιχτό.

Το pole dancing αναγνωρίστηκε ως άθλημα από την Παγκόσμια Ένωση Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας (GAISF) το 2017 και πλέον κάποιοι θεωρούν πως είναι πιθανό να γίνει Ολυμπιακό Άθλημα.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία νέα, θεωρείται σχεδόν απίθανο να κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και αυτό να συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το pole dancing ξεκίνησε από καμπαρέ και χώρους όπου γυναίκες έκαναν στριπτίζ, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξλιχθεί και μάλιστα υπάρχουν και ονόματα κινήσεων όπως στην ενόργανη γυμναστική, κινήσεις που βαφτίστηκαν από σπουδαίες κυρίες του χώρου.

Η Clara Pauchet, καθηγήτρια pole dancing στο Lannion της Βρετάνης, σε συνέντευξη της σημείωσε στο Reuters: «Είναι ένα πολύ σωματικό άθλημα. Υπάρχουν κόλπα που μου πήρε τρία χρόνια για να κάνω γιατί δεν είχα ακόμα τη δύναμη».

Η ίδια θεωρεί πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ενόργανης γυμναστικής, γι’ αυτό και μπορεί να έχει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και μπορεί η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα να ενίσχυε το άθλημα και θα βοηθούσε τις ομώνυμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην πειθαρχία που απαιτεί pole dancing.

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ