Connect with us

SPORT

Η νέα μορφή του Champions League

Published

on

Η έκδοση 2024/25 του Champions League θα έχει νέα μορφή. Πολλές οι αλλαγές, ακόμα περισσότερες οι ερωτήσεις – Η παρουσίαση από την UEFA

Όλα έτοιμα για το νέο Champions League, όλοι περιμένουν τη διοργάνωση που θα δώσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο την ώθηση που χρειάζεται. Η αβεβαιότητα, η ανησυχία για κάτι καινούργιο υπάρχει, όμως οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες για το νέο φομάτ του Champions League που θα μπει στις ζωές μας από το 2024. Για την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το νέο μοντέλο θα δώσει ελπίδες, χρήματα και ευκαιρίες στις μικρές ομάδες, θα εξαλείψει την… αδιαφορία που υπήρχε στη φάση των ομίλων για τους μικρούς και ένας ενιαίος βαθμολογικός πίνακας θα δώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. 

«Θα καταλάβετε από την παρουσίαση του Τζιόρτζιο πως όλο το σύστημα γίνεται για να ενισχύσουμε τα πρωταθλήματα της κάθε χώρας. Πρώτα οι συναντήσεις γίνονται με τις ομάδες και μετά με τα ΜΜΕ για να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με το νέο σύστημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης. «Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο και επενδύστε στη φετινή πολύ καλή σεζόν των ομάδων μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου μίλησε για το ιδανικό τάιμινγκ για το ελληνικό ποδόσφαιρο με τα πολύ καλά φετινά αποτελέσματα στην Ευρώπη, τους δυο ευρωπαϊκούς τελικούς στην Ελλάδα και το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εγχώριο πρωτάθλημα. 

Αναλυτικά το νέο format των ευρωπαϊδκών διοργανώσεων

Πώς θα αλλάξει η μορφή του Champions League από το 2024/25;

Η βασική αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA είναι η εγκατάλειψη του ισχύοντος συστήματος της φάσης των ομίλων. Η τρέχουσα φάση των ομίλων του Champions League περιλαμβάνει 32 συμμετέχουσες ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των 4 ομάδων ο καθένας. Από τη σεζόν 2024/25, 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν στην πρώην φάση των ομίλων του Champions League, δίνοντας σε άλλες τέσσερις ομάδες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν τους καλύτερους συλλόγους της Ευρώπης. Αυτοί οι 36 σύλλογοι θα συμμετάσχουν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα, στο οποίο θα καταταγούν και οι 36 ανταγωνιστικοί σύλλογοι στην ίδια ενιαία βαθμολογία.

Με το νέο σχήμα, οι ομάδες θα παίζουν 8 αγώνες στη νέα φάση του πρωταθλήματος (πρώην φάση των ομίλων). Δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον τρεις αντιπάλους δύο φορές (εντός και εκτός έδρας) αλλά θα αντιμετωπίζουν 8 διαφορετικές ομάδες, παίζοντας τέσσερα ματς εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Για τον προσδιορισμό των 8 διαφορετικών αντιπάλων, οι ομάδες θα ταξινομούνται αρχικά σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά ομάδων το καθένα. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα κληρώνεται για να αντιμετωπίσει δύο αντιπάλους από καθένα από αυτά τα τέσσερα γκρουπ (και από το δικό της γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά), παίζοντας ένα ματς εντός και ένα εκτός έδρας ενάντια σε κάθε ομάδα από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.

Αυτό δίνει στους συλλόγους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους ενάντια σε ένα ευρύτερο φάσμα αντιπάλων και αυξάνει την προοπτική για τους οπαδούς να βλέπουν τις κορυφαίες ομάδες να αναμετρώνται συχνότερα και νωρίτερα στη διοργάνωση. Το αποτέλεσμα θα είναι επίσης πιο ανταγωνιστικοί αγώνες για όλους τους συλλόγους σε όλες τις θέσεις της ενιαίας βαθμολογίας.

Πώς θα κατανεμηθούν οι τέσσερις επιπλέον θέσεις στη φάση των ομίλων του Champions League;

Η πρόκριση για το Champions League θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από την τελική θέση του συλλόγου στη διοργάνωση του εγχώριου πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν, σε συνδυασμό με τη θέση κάθε ομοσπονδίας στην κατάταξη συντελεστών συλλόγων της εθνικής ομοσπονδίας. Η βάση της λίστας συμμετοχής θα παραμείνει ίδια με την τρέχουσα σεζόν και οι τέσσερις πρόσθετες θέσεις που είναι διαθέσιμες από το 2024/25 (από τις 32 στις 36 ομάδες) θα κατανεμηθούν ως εξής:

Πρώτη θέση: Αυτή η θέση πηγαίνει στην τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος της πέμπτης χώρας στο UEFA ranking, η οποία πλέον δεν θα μετέχει στα προκριματικά, αλλά θα έχει απευθείας συμμετοχή.

Δεύτερη θέση: Ενα επιπλέον εισιτήριο θα υπάρξει στη διαδικασία πρόκρισης των πρωταθλητών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μέχρι τώρα από το Champions Path προκρίνονταν, μέσα από τέσσερις προκριματικούς γύρους, τέσσερις πρωταθλητές. Από τη νέα σεζόν οι θέσεις αυτές γίνονται πέντε.

Τρίτη και τέταρτη θέση: Αυτές οι θέσεις πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις των ομάδων τους την προηγούμενη σεζόν (δηλαδή τον υψηλότερο συντελεστή ομοσπονδίας της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βασίζεται στον συνολικό αριθμό των βαθμών, που πέτυχε κάθε σύλλογος από μία ομοσπονδία, διαιρούμενος με τον αριθμό των συλλόγων που την εκπροσώπησαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν η καθεμία μια επιπλέον απευθείας θέση στο νέο Champions League, σε σχέση με αυτές που κανονικά δικαιούνται.

Πώς θα φτάσουν οι ομάδες στη νοκ άουτ φάση του Champions League και η μορφή της νοκ άουτ φάσης τι θα αλλάξει;

Το αποτέλεσμα κάθε αγώνα θα κρίνει την τελική κατάταξη του νέου πρωταθλήματος, με τρεις βαθμούς για τη νίκη και έναν για την ισοπαλία.

Οι οκτώ πρώτες ομάδες της ενιαίας βαθμολογίας θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των 16, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 24η θέση θα αγωνιστούν σε διπλούς νοκ άουτ πλέι οφ αγώνες για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση αποκλείονται, δίχως μετακίνησή τους στο UEFA Europa League.

Advertisement

Η νέα μορφή, με όλες τις ομάδες να κατατάσσονται μαζί σε ένα πρωτάθλημα, θα σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλές κρίσιμες αναμετρήσεις μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης.

Στη φάση των νοκ άουτ, οι ομάδες μεταξύ 9ης και 16ης θέσης θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που τερμάτισε μεταξύ 17ης και 24ης, με τον δεύτερο αγώνα στην έδρα τους. Οι οκτώ ομάδες που θα επικρατήσουν στα πλέι οφ της νοκ άουτ φάσης θα περάσουν στη φάση των 16, όπου η καθεμία θα αντιμετωπίσει μία από τις οκτώ πρώτες ομάδες, οι οποίες θα έχουν ήδη προκριθεί στη φάση των 16.

Για να ενισχυθεί η συνέργεια μεταξύ της πρώτης φάσης του ενιαίου πρωταθλήματος και των νοκ άουτ φάσεων και για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στην πρώτη φάση, τα ζευγάρια των νοκ άουτ φάσεων θα καθορίζονται εν μέρει από τη θέση την οποία κατέλαβαν στην πρώτη φάση, με κλήρωση η οποία τελικά θα διαμορφώνει τον δρόμο μέχρι τον τελικό.

Από τη φάση των 16 και μετά, η διοργάνωση θα συνεχίσει να ακολουθεί την υπάρχουσα μορφή των νοκ άουτ, που οδηγεί στην ουδέτερη έδρα του τελικού, που έχει επιλέξει η UEFA.

Ολοι οι αγώνες πριν από τον τελικό θα συνεχίσουν να παίζονται στα μέσα της εβδομάδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθνικού ημερολογίου αγώνων σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο τελικός θα συνεχίσει να διεξάγεται το Σάββατο.

Θα αλλάξουν και οι μορφές του Europa League και του Europa Conference League από το 2024/25;

Ναι. Παρόμοιες αλλαγές μορφής θα εφαρμοστούν επίσης στο Europa League (8 αγώνες και επομένως 8 διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος) και στο UEFA Europa Conference League, το οποίο από το 2024/25 θα ονομάζεται UEFA Conference League (6 αγώνες και επομένως 6 διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος), με τις δύο διοργανώσεις να περιλαμβάνουν 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος.

Πώς θα είναι το ημερολόγιο με τη νέα μορφή τριών αγώνων;

Οι αγώνες της πρώτης φάσης του Champions League και του Europa League θα διεξάγονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου, ενώ οι αγώνες της πρώτης φάσης του Europa Conference League θα διεξάγονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Καθεμία από τις τρεις διοργανώσεις συλλόγων της UEFA θα έχει μία αποκλειστική εβδομάδα διεξαγωγής της αγωνιστικής, στη διάρκεια της οποίας δεν θα προγραμματίζονται αγώνες των άλλων δύο διοργανώσεων.

Στις υπόλοιπες εβδομάδες, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ οι αγώνες του Europa League και του Europa Conference League θα διεξάγονται την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Champions League, οι αγώνες του Champions League θα διεξάγονται την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa League, οι αγώνες του Europa League θα διεξάγονται την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στην αποκλειστική εβδομάδα του Europa Conference League, οι αγώνες του Europa Conference League θα διεξάγονται την Πέμπτη.

Την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης και στις τρεις διοργανώσεις οι 18 αγώνες θα διεξάγονται ταυτόχρονα.

Πηγή: slgr.gr

SPORT

Θα είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδος;

Published

on

Εξαιρετικά αβέβαιη είναι η παραμονή του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.

Tο όνομα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς «παίζει» δυνατά για τον πάγκο της «γαλανόλευκης».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η Εθνική δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του Euro 2024 και πλέον οι άνθρωποι της ΕΠΟ καλούνται να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Το μέλλον του Γκουστάβο Πογέτ θεωρείται κάτι παραπάνω από αβέβαιο, καθώς ο Ουρουγουανός Ομοσπονδιακός τεχνικός μπορεί να εξέλιξε και ανέβασε επίπεδο την Εθνική την τελευταία διετία, αλλά ο στόχος της παρουσίας στα γήπεδα της Γερμανίας δεν επετεύχθη.

Το “τέλος” του Πογέτ και η περίπτωση του Γιοβάνοβιτς

Η αλήθεια είναι πως 56χρονος τεχνικός χαίρει της εκτίμησης των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν εκφραστεί πολλάκις με τα καλύτερα λόγια για εκείνον, με τελευταίο τον Γιώργο Τζαβέλλα, ο οποίος ζήτησε την παραμονή του μετά από τον αποκλεισμό της Εθνικής από τη Γεωργία.

Ωστόσο, με βάση τα τωρινά δεδομένα, φαντάζει δύσκολο να βρίσκεται στον γαλανόλευκο πάγκο μετά από την 31η Μαρτίου, όταν και ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του. Άλλωστε, ήδη τα βρετανικά ΜΜΕ τον έχουν χαρακτηρίσει ως το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ιρλανδίας.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της Εθνικής, ένα από τα ονόματα που ακούγονται έντονα τους τελευταίους μήνες είναι αυτό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Παναθηναϊκό ύστερα από 2,5 επιτυχημένα -κατά γενική ομολογία- χρόνια και βρίσκεται σε αναζήτηση του επόμενου σταθμού της καριέρας του. Ο έμπειρος προπονητής είχε προταθεί τον Ιανουάριο στην Μπεσίκτας, αλλά οι Μαυραετοί προτίμησαν τον Φερνάντο Σάντος.

Είναι γεγονός πως ο Γιοβάνοβιτς έχει αρκετές συμπάθειες τόσο εντός ΕΠΟ όσο και γενικότερα στον φίλαθλο κόσμο, αφού πρόκειται για έναν προπονητή κοινής αποδοχής που έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της καριέρας του ότι εξελίσσει τις ομάδες του και φέρνει επιτυχίες στηριζόμενος σε ένα συγκεκριμένο πλάνο που θέλει, ωστόσο, υπομονή.

Προς το παρόν, συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει υπάρξει, ενώ πρέπει να ξεκαθαριστεί κι αν ο Σέρβος προπονητής θέλει να αφήσει το συλλογικό επίπεδο για μία εθνική ομάδα. Από εκεί και πέρα, κατά καιρούς έχουν ακουστεί κι άλλα ονόματα, όπως αυτά των Φερνάντο Σάντος, Γιώργου Δώνη και Μανόλο Χιμένεθ. Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή και οι τρεις έχουν ομάδα.

Η νέα διοίκηση θα πάρει την τελική απόφαση

Όπως και να έχει, η συζήτηση για το νέο προπονητή της Εθνικής είναι πρώιμη, απ’ την στιγμή που οι εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ έχουν ως ορίζοντα τον Ιούνιο.

Είναι δεδομένο πως αποφάσεις θα παρθούν μετά από την εκλογή του νέου προέδρου, το οποίο σημαίνει πως στο φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου η Εθνική δεν αποκλείεται να πάει με υπηρεσιακό τεχνικό στον πάγκο.

Advertisement

Η Εθνική αναμένεται να μπει σε μία νέα περίοδο, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, με στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και την επιστροφή σε μεγάλη διοργάνωση ύστερα από 12 χρόνια. Έστω και αν οι πιθανότητες, εξαιτίας και του νέου format του Nations League, δεν είναι με το μέρος της.

Πηγή: Sports24.gr

Continue Reading

SPORT

Λοΐζος Λοΐζου | Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην ΑΕΚ

Published

on

Ο Κύπριος Λοΐζο Λοΐζου είχε παίξει για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Ποιος είναι ο νεαρός άσος που απασχολεί σοβαρά την Ένωση, ποια η τιμή του και η πρόταση που ήδη απέρριψε η ομάδα του.

H ΑΕΚ πήγε στην Κύπρο,  εμφανίστηκε μπροστά στους οπαδούς της στο νησί, έδωσε ένα επετειακό παιχνίδι με τον Απόλλων Λεμεσού, έβγαλε νοοτροπία νικητή ακόμη και σε τέτοιο φιλικό, είδε και τον Μουκουντί να είναι πανέτοιμος ώστε μετά από σχεδόν ένα γύρο, στην επανέναρξη του πρωταθλήματος και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, να κατέβει με το βασικό/κλασικό αμυντικό της δίδυμο! Μόνο που από αυτή την επίσκεψη προέκυψε και μεταγραφικό θέμα για την Πρωταθλήτρια Ελλάδας! Τι εννοώ;

Κυκλοφόρησε – ακόμη κι από πολύ αξιόπιστα ελληνοκυπριακά χείλη – πως η ΑΕΚ παίρνει διεθνή Κύπριο ποδοσφαιριστή!  Πρόκειται για τον Λοΐζο Λοΐζου. Ο Λοίζου που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 21 του χρόνια αλλά μετράει ήδη 27 συμμετοχές με την Εθνική Κύπρου, που έχει σημερινή χρηματιστηριακή αξία 1.500.000 ευρώ.

O αριστεροπόδαρος Κύπριος εξτρέμ, που συνήθως παίζει στα δεξιά (περίπτωση Ελίασον δηλαδή), είναι “προϊόν” της Ομόνοιας, του Γιώργου Σαββίδη. Μάλιστα μπορεί από 30 Ιανουαρίου να παίζει στην Χέρενφέιν αλλά ανήκει στην Ομόνοια και έχει συμβόλαιο μαζί της ως το 2026! Η τελευταία μάλιστα τον παραχώρησε δανεικό στην ολλανδική ομάδα ως το καλοκαίρι χωρίς όμως, την παραμικρή δέσμευση (δεν υπάρχει οψιόν, ούτε κάτι άλλο), αναλαμβάνοντας να καλύπτει και μέρος των αποδοχών του. 

Στόχος αυτής της κίνησης από πλευράς Ομόνοιας ήταν για να “τσεκαριστεί” και να προβληθεί ο Λοΐζου μέσα από ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό/αξιόπιστο/προβεβλημένο πρωτάθλημα, όπως είναι το ολλανδικό σε σχέση με το κυπριακό. Για την ακρίβεια στην Ολλανδία, όπως έχουμε δει κι από τους Έλληνες επιθετικούς που έπαιξαν ή παίζουν εκεί, είναι πιο εύκολο με μια σεζόν να απογειωθεί και η χρηματιστηριακή σου αξία και να κάνεις μεγάλη μεταγραφή

Κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία Λοΐζου η ΑΕΚ, με την ελληνοκυπριακή πιάτσα agents (και όχι μόνο) να υποστηρίζει πως ο άσος είναι πολύ πιθανόν το καλοκαίρι να κατηφορίσει στην Ελλάδα και στην Οpap Arena. Μάλιστα για να γίνει πιο αληθοφανής, από την ίδια πηγή υπάρχει και η διαρροή πως για τον Λοίζου έχει δώσει ήδη το ΟΚ -για να προχωρήσουν στην απόκτησή του -ο Ματίας Αλμέιδα. Κάτι βεβαίως που αποτελεί πλέον – εδώ και 1,5 χρόνο για την ακρίβεια – προ απαιτούμενο στην Ένωση. Άλλωστε ο Λοΐζου και ηλικιακά και ως πρότζεκτ έχει όλες τις προδιαγραφές που έχει βάλει ο Αργεντινός τεχνικός για τους επόμενους παίκτες που θα έρθουν στην ομάδα του.

Πηγή: sportdog.gr

Continue Reading

SPORT

Ποιοι και γιατί προωθούν «Ολυμπιακούς Αγώνες» με ελεύθερο ντόπινγκ

Published

on

«Κάποιος θα πεθάνει» προειδοποιούν σημαντικοί παράγοντες του χώρου

Οι πρώτοι «Ενισχυμένοι Αγώνες» χωρίς έλεγχο ντόπινγκ φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2025

Ο εκκεντρικός Αυστραλός επιχειρηματίας Aron D’Souza έχει βάλει σκοπό να οργανώσει τους πρώτους «Ενισχυμένους Αγώνες» ως απάντηση στους Ολυμπιακού Αγώνες και από ότι φαίνεται θα το καταφέρει μέσα στο 2025.

Έχοντας δίπλα του τον Γερμανο-Αμερικάνο Peter Thiel, συνιδρυτή του Pay-Pal ως βασικό χρηματοδότη, τα «Enhanced Games» όπως τα ονομάζει, θα επιτρέπουν στους συμμετάσχοντες να παίρνουν μέρος σε διάφορα αθλήματα χωρίς να περνούν από έλεγχο ντόπινγκ. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές και οι φόβοι για την υγεία των αθλητών να είναι βάσιμοι.

D’Souza: Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή

ADVERTISEMENT

Ο D’Souza είχε την ιδέα για τους «Ενισχυμένους Αγώνες» το 2022 όταν παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι στα γυμναστήρια χρησιμοποιούσαν στεροειδή. «Οι αθλητές είναι ενήλικες και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους. Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή. Και καμία κυβέρνηση, καμία πατερναλιστική αθλητική ομοσπονδία, δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις για τους αθλητές – ιδιαίτερα σχετικά με προϊόντα που έχουν ρυθμιστεί και εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε.

«Αν κόψουμε όλες τις σπατάλες, μειώσουμε τη γραφειοκρατία, την άσκοπη κατασκευή υποδομών, αυτή η διοργάνωση μπορεί να υλοποιηθεί σχεδόν χωρίς κόστος και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πλεονάζοντα κέρδη για να πληρώσουμε τους αθλητές, να επενδύσουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και να χτίσουμε όλο και καλύτερη τεχνολογία και να οικοδομήσουμε ένα όλο και μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός».

Ο D’Souza βλέπει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως διεφθαρμένη και άπληστη και θέλει να εξαλείψει τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ, τον οποίο αποκαλεί αντι-επιστημονικό. Υποστηρίζει επίσης ότι το Ολυμπιακό σύστημα δεν πληρώνει αρκετά τους αθλητές και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες περιλαμβάνουν πάρα πολλά αθλήματα που δεν έχουν πραγματικά σημασία. Και τέλος, τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι πολλοί αθλητές ούτως ή άλλως συμμετέχουν ντοπαρισμένοι.

Τι γνωρίζουμε για τους «Ενισχυμένους Αγώνες»

 • Οι «Ενισχυμένοι Αγώνες» προορίζονται να είναι η πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους που υποστηρίζει φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση και δεν ακολουθούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ.
 • Οι «Ενισχυμένοι Αγώνες» είναι μια προγραμματισμένη διεθνής αθλητική διοργάνωση όπου οι αθλητές δεν θα υποβάλλονται σε αντι-ντόπινγκ τεστ.
 • Επικεφαλής του είναι ο Aron D’Souza, Αυστραλός επιχειρηματίας.
 • Πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2025 και τα προκριματικά θα ξεκινήσουν φέτος.
 • Οι αντιδράσεις από τον αθλητικό κόσμο ήταν γενικά αρνητικές, με πολλούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους της υγείας των αθλητών και το κακό παράδειγμα προς τους νέους.
 • Τα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητικών επιδόσεων δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους συμμετέχοντες.
 • Μια παρόμοια αθλητική διοργάνωση συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
 • Θα επιτραπεί η χρήση προσθετικών άκρων και παπούτσια ή ρούχα υψηλής τεχνολογίας που θα δίνουν αβαντάζ στους αθλητές.
 • Η διοργάνωση ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2023 και ευελπιστεί να γίνει ετήσια.
 • Θα περιλαμβάνει στίβο, κολύμβηση, άρση βαρών, γυμναστική και πολεμικές τέχνες.
 • Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και τοποθεσία.
 • Ο αριθμός των αθλητών υπολογίζεται σε «μερικές χιλιάδες» σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της διοργάνωσης.
 • Ο Brett Fraser, ένας από τους επικεφαλής, δήλωσε ότι τα προγραμματισμένα αθλήματα μπορούν να βελτιωθούν στο μέλλον, ανάλογα με την επιτυχία της διοργάνωσης και τη χρηματοδότηση που θα λάβουν.
 • Η τοποθεσία διεξαγωγής θα είναι κάποια πανεπιστημιούπολη ή παρόμοια εγκατάσταση σε μια από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.
 • Ο Aron D’Souza, πρόεδρος του οργανισμού, είπε στις αρχές του 2024 ότι κατέχει το κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει την πρώτη εκδήλωση.
 • Μέχρι τον Αύγουστο του 2023, οι εκπρόσωποι δήλωναν ότι το 2024 θα πραγματοποιούσαν μια μικρότερη «έκθεση», με μια «πλήρη εκδήλωση» να λαμβάνει χώρα το 2025. Τον Φεβρουάριο του 2024, ο D’Souza είπε ότι πρόσφατα γεγονότα «επιτάχυναν το χρονοδιάγραμμα».
 • Οι διοργανωτές έχουν υποδηλώσει ότι θα προσφερθεί έπαθλο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για όποιον καταρρίψει ένα υπάρχον παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής Επιτροπής Αθλητισμού, Kieren Perkins, προειδοποίησε ότι το να επιτραπεί στους αθλητές να παίρνουν φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους.

Ωστόσο, ο Αυστραλός πρώην Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης James Magnussen δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα ήθελε να αγωνιστεί. Η πρώην κολυμβήτρια Leisel Jones, τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι αντίθετη στην ιδέα των αγώνων. Ο Perkins απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του Magnussen όταν του ζητήθηκε η γνώμη του στο συνέδριο SportNXT στη Μελβούρνη την Τρίτη, αλλά είπε ότι ολόκληρη η ιδέα των Αγώνων είναι επικίνδυνη και θέτει νομικά και ηθικά ζητήματα.

Παρόμοια άποψη έχει και ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Matt Carroll, χαρακτηρίζοντας τους Αγώνες ως «επικίνδυνους και ανεύθυνους». Ο Perkins προέτρεψε σε όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν στους Αγώνες να είναι προσεκτικοί και υπενθύμισε ότι τα φάρμακα απαγορεύτηκαν για την προστασία των αθλητών. Ωστόσο, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το αν η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως.

«Ενισχυμένοι Αγώνες»: Ποιοι και γιατί προωθούν «Ολυμπιακούς Αγώνες» με ελεύθερο ντόπινγκ

«Ο λόγος για τον οποίο απαγορεύτηκαν τα φάρμακα στον αθλητισμό είναι επειδή ένας ποδηλάτης κατέρρευσε από το ποδήλατό του και πέθανε», είπε, αναφερόμενος στον θάνατο του Δανού ποδηλάτη Knud Jensen στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, που ήταν και η αφορμή για το σημερινό αντι-ντόπινγκ σύστημα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sport New Zealand, Raelene Castle, δήλωσε ότι ο διαγωνισμός ήταν κάτι ανάμεσα σε «Squid Games» και «Hunger Games».

Από την πλευρά του ο D’Souza αποκάλυψε ότι «Θα γράψουμε στον James Magnussen μια επιταγή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ των 50 μέτρων ελεύθερης κολύμβησης. Ο πρώτος ενισχυμένος αθλητής που θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Usain Bolt θα λάβει επίσης τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια».

Advertisement

Πηγή: athensvoice.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ