Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ για τη νομοθεσία για την άμβλωση

Published

on

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως υποδείξει ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ομοσπονδιακό απαγορευτικό με διακοπές στις περιπτώσεις διαστροφής, βιασμού και όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, η τελική του απόφαση να παραχωρήσει το πολιτικά φορτισμένο ζήτημα στις πολιτείες και να μην υποστηρίξει ένα εθνικό απαγορευτικό απορρίφθηκε άμεσα από μια μείζονα οργάνωση κατά των δικαιωμάτων στην άμβλωση, η οποία δήλωσε ότι η θέση του δεν πήγε αρκετά μακριά.

Στο βίντεο της Δευτέρας, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν “υπερήφανος που ευθύνεται” για την ανατροπή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Roe κατά του Ουέιντ, την οποία είπε ότι πήρε το θέμα “εκτός των ομοσπονδιακών χειρισμών και το έφερε στις καρδιές, στο μυαλό και στην ψήφο των ανθρώπων σε κάθε πολιτεία.” ανέφερε στο βίντεο που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Truth Social.

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας: “Πολλές πολιτείες θα είναι διαφορετικές. Πολλές θα έχουν διαφορετικό αριθμό εβδομάδων, ή ορισμένες θα είναι πιο συντηρητικές από άλλες, και αυτό ακριβώς θα είναι. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι όλο για το θέλημα του λαού.” Με αυτά τα λόγια, ο Τραμπ υπογραμμίζει την πεποίθησή του ότι οι πολιτείες θα πρέπει να έχουν την αυτονομία να καθορίζουν τους νόμους περί άμβλωσης σύμφωνα με τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις, αντανακλώντας έτσι την άποψή του για τον ρόλο της κρατικής αυτονομίας σε αυτά τα ζητήματα.

Ο πρώην πρόεδρος δεν υποδήλωσε τον αριθμό των εβδομάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον οποίον πιστεύει ότι θα ήταν κατάλληλο να απαγορευτεί η άμβλωση, αλλά επανέλαβε την υποστήριξή του για κάποιες εξαιρέσεις. Στο παρελθόν, είχε δημόσια κατακρίνει τους νόμους περί άμβλωσης σε πολλές πολιτείες που προβλέπουν απαγορεύσεις στις έξι εβδομάδες ως “τρομερούς” και είχε αναγνωρίσει ότι ο διάλογος για τη διαδικασία έχει ταλαιπωρήσει τους Δημοκρατικούς στις κάλπες από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Dobbs, που κατάργησε τις ομοσπονδιακές προστασίες για την άμβλωση.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα κάνει μια “δήλωση” σχετικά με την άμβλωση όταν πιέστηκε για τον νόμο της Φλόριντας περί άμβλωσης στις έξι εβδομάδες, ο οποίος πρόκειται να γίνει νόμος μετά από μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας.

Το βίντεο του Τραμπ τη Δευτέρα αντιμετώπισε άμεση αντίδραση από το κορυφαίο οργανισμό κατά της άμβλωσης Susan B. Anthony Pro-Life America, ο οποίος έθεσε ένα εθνικό απαγορευτικό στις 15 εβδομάδες ως το πρότυπο του για τους δημοκρατικούς υποψηφίους στις προεδρικές προκριματικές εκλογές.


“Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τη θέση του προέδρου Τραμπ. Τα άγεννα παιδιά και οι μητέρες τους αξίζουν εθνικές προστασίες και εθνική υπεράσπιση από τη βαρβαρότητα της βιομηχανίας της άμβλωσης. Η απόφαση Dobbs επιτρέπει σαφώς και στις πολιτείες και στο Κογκρέσο να ενεργήσουν,” δήλωσε η πρόεδρος του οργανισμού, Μάρτζορι Ντάνενφελσερ.

Επιπλέον, ο Τραμπ ισχυρίστηκε λανθασμένα στο βίντεό του ότι “όλοι οι νομικοί ειδικοί, και οι δύο πλευρές,” επιθυμούσαν την τερματισμό της απόφασης Roe v. Wade και ότι τώρα έχουμε “άμβλωση όπου όλοι την ήθελαν, από νομικής άποψης.” Πολλοί νομικοί ειδικοί που υποστηρίζουν τα δικαιώματα της άμβλωσης, καθώς και μια σαφής πλειοψηφία των Αμερικανών σε δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης, δεν υποστήριξαν την ανατροπή της ιστορικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 που νομιμοποίησε τη διαδικασία παντού στη χώρα.

Μια εξελισσόμενη θέσηTop of Form

Ο Τραμπ για την άμβλωση χρονολογείται από τις πρώτες του πολιτικές ενέργειες. Μετά την ανακοίνωση της προεδρικής εξερεύνησης εντός επιτροπής το 1999, ο Τραμπ αυτοπροσδιόρισε τον εαυτό του ως “πολύ υπέρ της επιλογής” κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC.

Advertisement

“Μισώ το έννοια της άμβλωσης. … Αλλά παρ’ όλα αυτά, απλά πιστεύω στην επιλογή,” είπε τότε.

Καθώς προχωρούσε προς την υποψηφιότητα για την προεδρία του GOP το 2016, ο Τραμπ προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη δήλωση αυτή για να καταπραΰνει τους συντηρητικούς και τους διστακτικούς ηγέτες κατά της άμβλωσης. Υποσχέθηκε να διορίσει συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα ανατρέπουν την απόφαση Roe v. Wade. Σε μια σημαντική ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ είπε ότι αν η άμβλωση απαγορευόταν, οι γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν “κάποια μορφή τιμωρίας.” Η εκλογική του εκστρατεία αποσύρθηκε γρήγορα από τη δήλωση αυτή μετά από έντονη αντίδραση, μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ο ίδιος ότι οι γιατροί, όχι οι γυναίκες, θα έπρεπε να είναι “νομικά υπεύθυνοι” σε αυτή την περίπτωση.


Η προσπάθεια του Trump να διευκρινίσει τη θέση του είναι απίθανο να εμποδίσει τους Δημοκρατικούς από το να συνδέσουν τον πιθανό υποψήφιο για την προεδρία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με μια κύματος νόμων κατά της άμβλωσης που ψηφίστηκαν μετά την απόφαση της Dobbs – μια ιστορική απόφαση που διελύθηκε από τον πρώην πρόεδρο που εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να ανασυντάξει το Ανώτατο Δικαστήριο. (Ο Trump διόρισε τρεις από τους δικαστές που ψήφισαν με την πλειοψηφία για την ανατροπή της Roe.)

“Ο Donald Trump έκανε και πάλι σαφές σήμερα ότι είναι – περισσότερο από οποιονδήποτε στην Αμερική – ο υπεύθυνος για την κατάργηση της Roe v. Wade,” δήλωσε ο πρόεδρος Joe Biden σε μια δήλωση εκστρατείας τη Δευτέρα. “Είναι – περισσότερο από οποιονδήποτε στην Αμερική – υπεύθυνος για τη δημιουργία της αδικίας και του χάους που έχει επικρατήσει στην Αμερική από την απόφαση της Dobbs.”

Η άμβλωση είναι απαγορευμένη σε περισσότερες περιπτώσεις σε 14 πολιτείες – συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, της δεύτερης πιο πληθυσμιακής πολιτείας στη χώρα. Άλλες επτά πολιτείες έχουν περιορισμούς που απαγορεύουν την άμβλωση μεταξύ έξι και 18 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την πατρίδα του Trump, τη Φλόριντα, όπου ένας νόμος που απαγορεύει την άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε λίγες εβδομάδες.


Παρόλο που ο Trump επανέλαβε την υποστήριξή του για κάποιες εξαιρέσεις στην άμβλωση τη Δευτέρα, δεν πρότεινε εθνική νομοθεσία για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στη διαδικασία για τα θύματα βιασμού και ομηρίας ή όταν η ζωή μιας μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολλές πολιτείες με απαγορεύσεις άμβλωσης δεν επιτρέπουν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού και ομηρίας. Ακόμα και κάποιες που το πράττουν απαιτούν από τα θύματα να αποδείξουν τις επιθέσεις τους εντοπίζοντας αναφορές αστυνομικών.

Επίσης, δεν υπάρχουν καθολικοί κανονισμοί για τον καθορισμό πότε η υγεία μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι γιατροί σε πολλές πολιτείες με νέους περιορισμούς στην άμβλωση έχουν δυσκολία να ερμηνεύσουν αόριστους νόμους, κινδυνεύοντας την ιατρική τους άδεια και ακόμα και φυλάκιση αν παραβιάσουν τον νόμο.

“Λόγω του Donald Trump, μία στις τρεις γυναίκες στην Αμερική ζουν ήδη υπό ακραίους και επικίνδυνους περιορισμούς που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους και απειλούν τους γιατρούς με ποινική δίωξη για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Και αυτό θα γίνει ακόμη χειρότερο,” δήλωσε ο Biden τη Δευτέρα.

Με αυτό το υπόβαθρο, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων άμβλωσης πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε πολλές πολιτείες της χώρας αυτό το φθινόπωρο για την ενσωμάτωση της πρόσβασης στη διαδικασία στις συνταγματικές τους διατάξεις. Ο Trump στη δήλωσή του τη Δευτέρα αναγνώρισε ότι οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν τελικά την τύχη της πρόσβασης στην άμβλωση σε ορισμένες πολιτείες.

Ωστόσο, ο Trump δεν έχει ακόμη δηλώσει πώς θα ψηφίσει για μια πρόταση πρόσβασης στην άμβλωση που θα εμφανιστεί στο δικό του ψηφοδέλτιο της Φλόριντα αυτόν τον Νοέμβριο.

Advertisement

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας 50 βαθμών Κελσίου

Published

on

Έως τους 50 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Πακιστάν. Από καύσωνα πλήττεται και μέρος της Ινδίας

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη νότια Ασία, με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους πιθανόν από θερμοπληξία στη δυτική Ινδία, ενώ περιοχές της ανατολικής Ινδίας και του Μπανγκλαντές κινδυνεύουν από κυκλώνα.

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ασία τον Απρίλιο μοιάζει πολύ πιθανό να επιδεινώθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, εκτίμησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι θερμοκρασίες στην Ινδία συνήθως φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους τον Μάιο, όμως επιστήμονες προβλέπουν ότι φέτος οι ημέρες του καύσωνα θα είναι περισσότερες από το κανονικό. Εκτιμούν εξάλλου ότι αυτό οφείλεται στις λιγότερες από το συνηθισμένο βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν πριν από την εποχή των μουσώνων και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι στο κρατίδιο Ραζαστάν στη δυτική Ινδία πέθαναν λόγω του καύσωνα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη Μπάρμερ του Ραζαστάν η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με ρεκόρ 48,8 βαθμών Κελσίου να καταγράφηκε χθες, Πέμπτη.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα-θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα.

Στο γειτονικό Πακιστάν, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε ότι περίπου 26 περιοχές της χώρας πλήττονται από ακραίες θερμοκρασίες από χθες, με το τρέχον κύμα καύσωνα να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τις 30 Μαΐου.

Η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου σε τουλάχιστον δύο πόλεις στη νότια επαρχία Σιντ.

Κυκλώνας και βροχές

Advertisement

Αντίθετα το Μπανγκλαντές και περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης στην ανατολική Ινδία προετοιμάζονται για την έλευση της «σοβαρής κυκλωνικής καταιγίδας» Ρέμαλ, η οποία αναμένεται να τις πλήξει την Κυριακή, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην Κεράλα της νότιας Ινδίας τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα λόγω των βροχοπτώσεων που ήταν κατά 18% πιο σφοδρές από το κανονικό, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό για την Κεράλα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι αντιμέτωπη με έντονες βροχοπτώσεις και σήμερα.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατολική Μεσόγειος | Ανακάλυψη φυσικού αερίου στην στην Αίγυπτο

Published

on

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε σήμερα η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου 3μήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Energean τo 2019 ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο από τον Φεβρουάριο είναι ήδη σε παραγωγή. Στη διάρκεια του 2022 ανακάλυψε τα κοιτάσματα Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Ηρακλής, με τα δύο πρώτα να αναγνωρίζονται ως μέρος της ανακάλυψης Katlan από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της για την 1η φάση ανάπτυξης. Το κοίτασμα Katlan είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς. 

Πέραν της νέας ανακάλυψης, οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και οι προοπτικές για τη συνέχεια έχουν ως εξής:
-Η ημερήσια παραγωγή της περιόδου ήταν 142 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+49% σε ετήσια βάση), το 82% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψή της για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για όλο το 2024.
-Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 413 εκατ. δολάρια (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 259 εκατ. δολάρια (+60% σε ετήσια βάση). Η εταιρεία θα διανείμει στις 28 Ιουνίου μέρισμα 0,3 δολ. ανά μετοχή για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
-Το θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea, μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις φυσικού αερίου στην Ιταλία,  αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τον Αύγουστο έχει προγραμματισθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.
-Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο. 
-Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ. 

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση παραγωγής, εσόδων και  EBITDAX σε ετήσια βάση. Στο Ισραήλ, η δραστηριότητά μας παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την αναμενόμενη κορύφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο το καλοκαίρι να οδηγεί σε μεγιστοποίηση της παραγωγής. Επιπλέον, είμαστε ευχαριστημένοι για την επιτυχία του γεωτρητικού μας προγράμματος στο Abu Qir στην  Αίγυπτο με τη νέα μας ανακάλυψη. 

Συνεχίζουμε με συνέπεια την μερισματική μας πολιτική και εστιάζουμε στις βασικές επιχειρησιακές μας κατευθύνσεις: αξιόπιστο μέρισμα, βελτίωση δανεισμού, ανάπτυξη και δέσμευσή μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ευκαιρίες που ταιριάζουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αυτές προκύψουν. 
Κοιτώντας μπροστά, έχουμε αρκετά ορόσημα στο χαρτοφυλάκιό μας στην Ιταλία, στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και, βέβαια, στο Ισραήλ, όπου θα ξεκινήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου με βάση το συμβόλαιο που υπογράψαμε πρόσφατα». 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους;

Published

on

Στις 28 Μαΐου η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν Το Παλαιστινιακό Κράτος

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία είπαν την Τετάρτη πως θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, σε ένα βήμα προς την κατεύθυνση των παλαιστινιακών φιλοδοξιών εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και της κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκληθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στη νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σχεδόν ταυτόχρονες αποφάσεις από δύο χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία μπορεί να παράξουν momentum για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλες χώρες της ΕΕ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον βήματα στον ΟΗΕ, αυξάνοντας την απομόνωση του Ισραήλ. Η Μάλτα και η Σλοβενία ενδέχεται να ακολουθήσουν. Γύρω στις 140 από τις 190 χώρες που αντιπροσωπεύονται στον ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Γιατί έχει σημασία

Η απόφαση του ΟΗΕ το 1948 με την οποία δημιουργήθηκε το Ισραήλ οραματιζόταν ένα γειτονικό παλαιστινιακό κράτος, μα περίπου 70 χρόνια αργότερα ο έλεγχος των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει μοιρασμένος και τα αιτήματα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτονται.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης έχουν υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ ως λύση στη δυσκολότερη σύγκρουση της Μέση Ανατολής, μα επιμένουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Δεν έχουν υπάρξει ουσιώδεις διαπραγματεύσεις από το 2009.

Αν και οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία δεν θα αναγνωρίζουν ένα υπαρκτό κράτος, απλά την πιθανότητα ενός, σε επίπεδο συμβολισμού κάτι τέτοιο συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης των Παλαιστινίων και αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το τέλος του πολέμου. Επίσης η κίνηση φέρνει πιο έντονα στο προσκήνιο το θέμα της Μέσης Ανατολής εν όψει των ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου.

Γιατί τώρα

Η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ έχει αυξηθεί καθώς η μάχη με τη Χαμάς μπαίνει στον όγδοο μήνα της. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε στις 11 Μαΐου την απόδοση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στους Παλαιστίνιους σε μια ένδειξη αυξανόμενης διεθνούς στήριξης για ψηφοφορία σχετικά με την κανονική ένταξη. Η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή τη στιγμή έχει καθεστώς παρατηρητή.

Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας είπαν τον Μάρτιο πως εξέταζαν το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους ως «θετική συμβολή» προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε την Τετάρτη πως «αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι εναντίον του ισραηλινού λαού…είναι μια πράξη υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνέπειας».

Τι συνεπάγεται η αναγνώριση

Ενώ δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καμία από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν το έχει κάνει και είναι άγνωστο πόσο μεγάλη διαφορά θα έκανε η κίνηση από τις τρεις αυτές χώρες.

Ακόμα και έτσι η αναγνώρισή τους θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα για τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν ότι τους παρέχει διεθνή νομιμοποίηση. Βραχυπρόθεσμα πάντως ελάχιστα θα άλλαζαν στην περιοχή. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτάσσεται στην δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Advertisement

Ποια είναι η αντίδραση του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα ανακαλώντας τους πρέσβεις του στην Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τα περί ανεξαρτησίας ως ανταμοιβή για την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με 1.200 νεκρούς και πάνω από 250 ομήρους. Απορρίπτει οποιαδήποτε κίνηση νομιμοποίησης των Παλαιστινίων διεθνώς.

Κινήσεις όπως αυτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών την Τετάρτη θα έχουν ως αποτέλεσμα η παλαιστινιακή πλευρά να σκληρύνει τη στάση της και υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις, λέει το Ισραήλ, επιμένοντας πως όλα τα θέματα θα έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ συχνά απαντά σε αποφάσεις άλλων χωρών που θεωρείται ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά τους καλώντας τους πρέσβεις των χωρών αυτών και επίσης τιμωρώντας τους Παλαιστίνιους μέσω μέτρων όπως το πάγωμα της μεταφοράς φόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ποιοι αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος

Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη- πάνω από τα 2/3 των μελών του ΟΗΕ.

Κάποιες μεγάλες χώρες έχουν υποδείξει πως η στάση τους ίσως αλλάζει εν μέσω των αντιδράσεων για τις συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχουν προκαλέσει τους θανάτους άνω των 35.000 Παλαιστινίων. Το υπουργείο δεν διαχωρίζει τους αμάχους από τους μαχητές στους αριθμούς αυτούς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση της Παλαιστίνης όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα, μα αυτό θα μπορούσε να συμβεί όσο οι ισραηλινές διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή ήταν σε εξέλιξη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε τον Φεβρουάριο πως δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ