Connect with us

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Γιατί τελικά γερνάμε;

Published

on

Ποια είναι τα βασικά βιολογικά αίτια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καταναλωτές δαπανούν 62 δισ. δολάρια ετησίως σε αντιγηραντικές θεραπείες, όμως, καμία από αυτές δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Οι επιστήμονες εργάζονται για την κατανόηση των βιολογικών αιτιών της γήρανσης, με την ελπίδα να προσφέρουν εργαλεία για την επιβράδυνση ή τη διακοπή των ορατών σημαδιών της και, κυρίως, των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή.

Οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από τη γήρανση αποκαλούνται συνήθως σημάδια γήρανσης. Πολλά από αυτά εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στη γενική φθορά σε κυτταρικό επίπεδο και στη μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει τα γερασμένα ή δυσλειτουργικά κύτταρα και πρωτεΐνες. Το σημαντικό με τα σημάδια γήρανσης είναι ότι εμφανίζουν δυσλειτουργίες όσο μεγαλώνουμε και αν τις αντιστρέψουμε, θα ζούμε περισσότερο ή θα είμαστε πιο υγιείς όσο γερνάμε, λέει η Ντέιμ Λίντα Πάρτριτζ, καθηγήτρια-ερευνήτρια στο τμήμα βιοεπιστημών του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Μέχρι στιγμής, έρευνες έχουν διεξαχθεί κυρίως σε ζώα. Στο μεταξύ, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της γήρανσης μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με κάθε τελευταία ανακάλυψη, σημειώνει ο Βένκι Ραμακρίσναν, βραβευμένος με Νομπέλ βιοχημικός. Οι New York Times ρώτησαν ειδικούς και παραθέτουν τη φθορά και τα προβλήματα απόρριψης.

Προβλήματα με το DNA

Παρότι θεωρούμε ότι τα γονίδιά μας είναι γενετικώς καθορισμένα, το DNA συσσωρεύει αλλαγές με την πάροδο των ετών. Ενίοτε παρουσιάζονται βλάβες όταν ένα κύτταρο διαιρείται, προκύπτει κάποιο τυχαίο σφάλμα όταν το DNA αντιγράφεται και επικολλάται από το ένα κύτταρο στο άλλο ή προκύπτουν μεταλλάξεις ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών εκθέσεων. Τα κύτταρά μας έχουν τρόπους να επιδιορθώνουν αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις, όμως γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου.

Η «επιταχυνόμενη γήρανση» πίσω από περιστατικά καρκίνων σε νέες ηλικίες

Η «επιταχυνόμενη γήρανση» πίσω από περιστατικά καρκίνων σε νέες ηλικίες

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA μας ελαττώνονται. Είναι η ερώτηση του 1 δισ., λέει ο Αντριου Ντίλιν, καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Η κύρια συνέπεια, πάντως, είναι ότι τα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν σωστά και χαρακτηρίζονται σκουπίδια. Στο χειρότερο σενάριο, μπορούν να εμφανιστούν μεταλλάξεις σε γονίδια που καταστέλλουν τους όγκους, οδηγώντας στην εμφάνιση καρκίνου.

Τα χρωμοσώματα

Κάθε φορά που ένα κύτταρο αναπαράγεται και το DNA του αντιγράφεται, τα άκρα των χρωμοσωμάτων του γίνονται μικρότερα. Αυτά τα ειδικά τμήματα του γονιδιώματος ονομάζονται τελομερή και όταν τα τελομερή ενός κυττάρου κονταίνουν πολύ, σταματά η διαίρεση αυτού. Αυτή η διαδικασία είναι υγιής όταν είμαστε νέοι, επειδή βοηθάει στην αποτροπή της αέναης αναπαραγωγής κυττάρων και της μετατροπής τους σε καρκινικά κύτταρα. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, η μείωση των τελομερών αποτελεί πρόβλημα, ιδιαίτερα στα βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την ανανέωση του δέρματος, του αίματος και άλλων ιστών. Η μείωση των βλαστοκυττάρων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένα από τα φυσικά σημάδια της γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των γκρίζων μαλλιών και του λεπτότερου και λιγότερο ελαστικού δέρματος.

Το επιγονιδίωμα

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που συμβαίνουν μέσω της λεγόμενης επιγενετικής, δηλαδή των χημικών τροποποιήσεων στο γονιδίωμα που επηρεάζουν ποια γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται σε ένα κύτταρο. Ορισμένες επιγενετικές αλλαγές συμβαίνουν με τον χρόνο, ενώ άλλες προκαλούνται από το περιβάλλον μας.

Αρνητικοί παράγοντες, η φθορά σε κυτταρικό επίπεδο και η μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει γερασμένα ή δυσλειτουργικά κύτταρα και πρωτεΐνες.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι πολλοί από τους επιγενετικούς μηχανισμούς που βοηθούν στον έλεγχο της δραστηριότητας, ακόμη και της ταυτότητας των κυττάρων μας, αρχίζουν να φθείρονται με την ηλικία. Εάν αυτό συμβεί σε πάρα πολλά κύτταρα, μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη λειτουργία των οργάνων. Για παράδειγμα, οι επιγενετικές αλλαγές στα καρδιακά κύτταρα μπορεί να συμβάλουν στην αρτηριακή στένωση. Σήμερα, έρευνες μελετούν τις επιγενετικές αλλαγές, καθώς είναι πιο εύκολα αναστρέψιμες από ό,τι οι μεταλλάξεις του DNA, τονίζει ο δρ Ερικ Βέρντιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Buck για την Ερευνα της Γήρανσης.

Τα μιτοχόνδρια

Ενα εξαιρετικό στοιχείο της υγείας των κυττάρων είναι η παραγωγή ενέργειας, η οποία προέρχεται από τα μιτοχόνδρια, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Καθώς γερνάμε, τα μιτοχόνδρια παράγουν λιγότερη ενέργεια. Αν δεν παράγουμε αρκετή ενέργεια, ξαφνικά όλες οι άλλες κυτταρικές διεργασίες δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά, εξηγεί ο Βέρντιν. Οι αλλαγές στην κυτταρική ενέργεια μπορούν να επηρεάσουν άλλες πτυχές της υγείας των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της επιγενετικής, λέει ο Ντίλιν. Τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια μπορούν επίσης να διαρρεύσουν από το κύτταρο, προκαλώντας φλεγμονή, μια άλλη πτυχή της γήρανσης που συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις. Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της μιτοχονδριακής υγείας.

Advertisement

Απόρριψη κυττάρων

Ενας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται τα δυσλειτουργικά κύτταρα είναι η μεταβίβασή τους σε μια κατάσταση γνωστή ως γήρανση. Τα κύτταρα αυτά σταματούν να διαιρούνται και αρχίζουν να εκκρίνουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που δίνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα ξεφορτωθεί. Κανονικά, αυτό είναι απαραίτητο μέρος της φυσιολογικής κυτταρικής εναλλαγής, ωστόσο, καθώς γερνάμε, συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, υπάρχουν περισσότερα κύτταρα που πρέπει να απορριφθούν. Δεύτερον, το σύστημα απόρριψης αρχίζει να φθείρεται. Το αποτέλεσμα είναι τα γερασμένα κύτταρα να συσσωρεύονται, προκαλώντας όλο και περισσότερες φλεγμονές. Οι επιστήμονες διερευνούν τρόπους για να ενισχύσουν την απόρριψη των γερασμένων κυττάρων με φάρμακα που είναι γνωστά ως σενολυτικά, αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια.

Οι κακές πρωτεΐνες

Τα περισσότερα κύτταρα εκτελούν τις λειτουργίες τους μέσω των πρωτεϊνών που δημιουργούν. Αν το DNA είναι το σχέδιο ενός σπιτιού και τα κύτταρα είναι οι εργάτες της οικοδομής, τότε οι πρωτεΐνες είναι το ξύλο, τα καρφιά και η γυψοσανίδα. Είναι φυσιολογικό οι πρωτεΐνες να παρουσιάζουν αλλοιώσεις, αυτό ονομάζεται ανώμαλο δίπλωμα πρωτεϊνών και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθωθεί. Ομως, και πάλι, αυτές οι διαδικασίες αρχίζουν να μειώνονται καθώς γερνάμε και το ανώμαλο δίπλωμα των πρωτεϊνών συσσωρεύεται και προκαλεί προβλήματα. Μια χαρακτηριστική ασθένεια που σχετίζεται με κακές πρωτεΐνες είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, όπου οι πρωτεΐνες β-αμυλοειδές και tau σχηματίζουν πλάκες και συσσωματώματα στον εγκέφαλο.

Ενας τρόπος με τον οποίο το σώμα απορρίπτει τις «κακές» πρωτεΐνες και άλλα δυσλειτουργικά μέρη των κυττάρων, είναι μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως αυτοφαγία. Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία με την οποία καταστρέφονται όλα αυτά τα ελαττωματικά στοιχεία μέσα στο κύτταρο, επισημαίνει ο Ραμακρίσναν. Και αν παρέμβουμε σε αυτόν τον μηχανισμό, έχουμε, ουσιαστικά, συσσώρευση σκουπιδιών στο κύτταρο, η οποία από μόνη της προκαλεί στρες και γήρανση. Η αυτοφαγία μειώνεται με την ηλικία. Ορισμένα φάρμακα που ερευνώνται για την επίδρασή τους στη γήρανση, κυρίως η ραπαμυκίνη, ενισχύουν αυτή τη διαδικασία, όμως, σε μεγάλες δόσεις καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Γιατί η Gen Z γυρνάει την πλάτη στα αντηλιακά

Published

on

Το 28% των νέων από 18 έως 26 ετών δήλωσε σε διαδικτυακή έρευνα ότι δεν πιστεύει πως το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες έρευνες, παρατηρείται μια ανησυχητική τάση: Οι νέοι ενήλικοι φαίνεται να αμελούν τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Σε μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερα από 1.000 άτομα, η οποία δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 28% των νέων από 18 έως 26 ετών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Και το 37% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντηλιακό μόνον υπό την πίεση άλλων.

Σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Orlando Health, το 14% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών φαίνεται να πιστεύει στον μύθο ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επιβλαβής από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν και οι έρευνες είναι πολύ περιορισμένες για να αντιπροσωπεύουν πλήρως τις συμπεριφορές όλων των νέων ενηλίκων, οι γιατροί έχουν διαπιστώσει αυτή την έλλειψη γνώσης και τις επικίνδυνες συνήθειες που την ακολουθούν, μεταξύ των νεότερων ασθενών τους.

Σε κάποιο βαθμό, λένε οι ειδικοί, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη σημερινή γενιά νέων ενηλίκων. «Εν μέρει συμβαίνει επειδή οι νέοι είναι απλώς νέοι», λέει η δρ Μελίσα Σάιβ, δερματολόγος στο UCI Health στο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1986 και 1996 έδειξε ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών εκείνη την εποχή (οι οποίοι τώρα είναι μεσήλικες) ήταν πιο πιθανό να επισκεφθούν ένα σολάριουμ και να πάθουν ηλιακά εγκαύματα από τους μεγαλύτερους ενηλίκους.

Οι νέοι ενήλικοι συχνά δεν γνωρίζουν πώς να αναγνωρίσουν τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος και πώς να την προλάβουν αποτελεσματικά, λέει η Σάιβ. Αναφέρει ότι πρόσφατα είδε έναν νεαρό ασθενή που δεν γνώριζε ότι το μαυρισμένο δέρμα και οι φακίδες ήταν σημάδια δερματικών βλαβών λόγω έκθεσης στον ήλιο. Η δρ Χέδερ Ρότζερς, βοηθός κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, λέει ότι όλο και περισσότεροι από τους νεαρούς ασθενείς της αναφέρουν πλέον ότι επισκέπτονται σολάριουμ. Οι υπεριώδεις ακτίνες, είτε από σολάριουμ είτε από άμεση έκθεση στον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο δέρμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Σολάριουμ και καρκίνος

Ούτε οι μεγαλύτεροι ενήλικοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες έρευνες είχαν επαρκείς γνώσεις για την ασφάλεια από τον ήλιο: Για παράδειγμα, το 17% των millennials (γεννημένοι από το 1981 έως το 1996) που συμμετείχαν στην έρευνα της AAD δεν γνώριζε ότι το σολάριουμ προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Αλλά συνολικά, οι νεότεροι ενήλικοι –οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην Gen Z, δηλαδή γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2012– ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι πιστεύουν τους μύθους σχετικά με την ασφάλεια από τον ήλιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Gen Z είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην παραπληροφόρηση σχετικά με τα αντηλιακά και τον καρκίνο του δέρματος, η οποία έχει αυξηθεί μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok. Αναφέρουν αναρτήσεις από influencers που λανθασμένα υποστηρίζουν ότι τα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή από διασημότητες που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό γιατί επηρεάζει την απορρόφηση της βιταμίνης D. (Χρόνια επιστημονικών στοιχείων επιβεβαιώνουν τα οφέλη του αντηλιακού στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, λέει η Σάιβ).

«Το πρόβλημα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι κανείς δεν ελέγχει τα δεδομένα που κυκλοφορούν εκεί έξω», λέει η δρ Αϊντα Ορέγκο, πρόεδρος του τμήματος δερματολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Baylor στο Χιούστον. «Μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν ακριβώς το αντίθετο και να επιδεινώσουν την κατάσταση», λέει.

Η δημοσκόπηση του Orlando Health έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ηλικίας κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η ενυδάτωση αποτρέπει τα ηλιακά εγκαύματα. (Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό). Στην έρευνα της AAD, περισσότερο από το 25% των ατόμων ηλικίας 18 έως 26 ετών φαίνεται να πιστεύει ότι το απλό μαύρισμα μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος, παρόλο που κάθε μαύρισμα βλάπτει τα κύτταρα του δέρματος, λέει η Ρότζερς.

Ασφαλείς στον ήλιο

Οι περισσότερες συστάσεις για την ασφάλεια στον ήλιο είναι οι ίδιες για όλες τις ηλικίες, αναφέρει η Σάιβ. Ο καθένας μπορεί να πάθει ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος, οπότε οι συμβουλές ισχύουν ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, λέει η δρ Μέρεντιθ ΜακΝαμάρα, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Advertisement

• Αναζητήστε τη σκιά. Εάν πρέπει να βρίσκεστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρότζερς προτείνει μια ομπρέλα. Η σκιά είναι πιο σημαντική μεταξύ περίπου 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος, επισημαίνει η Ορέγκο.

• Φορέστε κατάλληλα ρούχα για προστασία από τον ήλιο. Τα μακριά μανίκια και τα παντελόνια βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας, ειδικά αν είναι από υλικά με δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF), λέει η Σάιβ. Τα καπέλα με φαρδύ γείσο είναι επίσης καλή ιδέα.

• Βάλτε –και ξαναβάλτε– αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να βλάψουν το δέρμα ακόμη και όταν έχει συννεφιά ή δροσιά, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε καθημερινά αντηλιακό. Το ιδανικό αντηλιακό έχει δείκτη τουλάχιστον SPF 30 και φέρει την ένδειξη «ευρέος φάσματος», αναφέρει η Ρότζερς. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων, τις UVA και τις UVB. Εφαρμόστε το αντηλιακό κάθε πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, η Σάιβ προτείνει να βάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά αν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

• Ελέγξτε το δέρμα σας. Οι παθολόγοι ή οι δερματολόγοι μπορούν να εξετάσουν το δέρμα ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων, λέει η ΜακΝαμάρα. Αλλά αν εντοπίσετε μια ασυνήθιστη ελιά –που είναι ασύμμετρη, έχει ανομοιόμορφο περίγραμμα ή ασυνήθιστο χρώμα, είναι μεγαλύτερη από 0,6 εκατοστά ή αλλάζει γρήγορα– η Ορέγκο προτείνει να επισκεφθείτε αμέσως έναν δερματολόγο.

• Σκεφτείτε την προστασία του δέρματος ως μακροχρόνια επένδυση. Η δρ Κλάρα Κούριελ-Λεβαντρόφσκι, δερματολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, δίνει μια συμβουλή στην Gen Z: προσεγγίστε την προστασία από τον ήλιο ως «επένδυση για τη μελλοντική σας υγεία». Οσο περισσότερο θωρακίζετε το δέρμα σας όταν είστε νέοι, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είστε από τον καρκίνο του δέρματος και από τις ρυτίδες και τις κηλίδες που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο αργότερα στη ζωή σας.

Πηγή: Kάρολαϊν Χοπκινς / The New York Times

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Πως να αποκτήσεις την άψογη επιδερμίδα που ονειρεύεσαι;

Published

on

Η όμορφη επιδερμίδα δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Είναι γεγονός ότι η λαμπερή και νεανική επιδερμίδα είναι προνόμιο κυρίως αυτών που προσέχουν δεόντως – και από νωρίς – την επιδερμίδα τους και όχι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο των χαρισματικών γονιδίων.

Όσον αφορά πάντως στο πώς μπορείς να αποκτήσεις ονειρεμένο δέρμα, υπάρχουν 6 μικρά (αλλά θαυματουργά) tips που καλό είναι να ξεκινάς να εφαρμόζεις εντατικά από νωρίς, αν θες η επιδερμίδα σου να ακτινοβολεί υγεία και λάμψη για πολλά, πολλά χρόνια. Νεανική και φρέσκια επιδερμίδα άλλωστε, χωρίς την ανάλογη περιποίηση, δεν υφίσταται. 

Δες 5 tips που θα ήθελες πολύ να γνώριζες νωρίτερα:

Και τα χείλη μας θέλουν αντηλιακή προστασία

Ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος μόνο για το πρόσωπο, το σώμα ή τα μαλλιά μας, αλλά επηρεάζει άμεσα και τα χείλη μας. Φρόντισε να εφοδιαστείς με ένα αντηλιακό balm που να περιέχει δείκτη προστασίας.

Το τι τρως έχει σημασία

Παρότι οι απόψεις διίστανται σχετικά, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το τι τρώμε και τι εισέρχεται στον οργανισμό μας επηρεάζει άμεσα την όψη της επιδερμίδας μας. Με λίγα λόγια, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, το αλκοόλ είναι μερικά από τα τρόφιμα και στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν break-outs ακμής ή να δημιουργήσουν μια ακαθόριστη θαμπάδα στο πρόσωπο. Προσπάθησε να τα αντικαταστήσεις με φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

Άλλαζε συχνά μαξιλαροθήκες

Και όταν λέμε “συχνά” εννοούμε κάθε τέσσερις με επτά μέρες. Ο λόγος είναι ότι στις μαξιλαροθήκες συσσωρεύονται όλα τα μικρόβια και βακτήρια από τα μαλλιά και το πρόσωπό μας, που αν δεν απομακρυνθούν, κάθονται και πάλι στην επιδερμίδα μας και φράζουν τους πόρους.

Και τα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια

Τα σαμπουάν, conditioners και μάσκες μαλλιών δύναται να προκαλέσουν την εμφάνιση ακμής μιας και περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους. Για να το αποφύγεις, φρόντισε να ξεπλένεις πολύ καλά την επιδερμίδα μετά το λούσιμο ώστε να απομακρύνεις οποιοδήποτε υπόλειμμα σαπουνιού.

Consistency is key

Όσο καλές (ποιοτικές) κρέμες κι αν φοράς, τα αποτελέσματα στο δέρμα σου θα φανούν μετά από τουλάχιστον 1 μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δείξεις υπομονή και επιμονή και όχι να βιάζεσαι να δεις αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χρήσης.

Πηγή: shape.gr

Advertisement
Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ποιες τροφές να αποφεύγουμε αν θέλουμε να βελτιώσουμε την συγκέντρωση μας;

Published

on

Γιατροί και διαιτολόγοι δίνουν κατευθυντήριες γραμμές του τι πρέπει να αποφύγουμε εάν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις απαιτητικής ημέρας.

Πέρα από τις περιπτώσεις της ΔΕΠΥ, μερικές φορές η συγκέντρωση στον βαθμό που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια εργασία ή ένα σχολικό πρότζεκτ είναι αδύνατη. Καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή μας με τις καλύτερες προθέσεις μόνο και μόνο για να καταλήξουμε να «παίζουμε» με δέκα διαφορετικές καρτέλες επειδή η εστίασή μας είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από την εργασία που πρέπει να ολοκληρώσουμε.

Το άγχος, η κατάθλιψη, η έλλειψη ύπνου και η πλήξη μπορούν όλα να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αλλά και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο. Σχετικά με αυτό το τελευταίο, ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Για Μποάκιε αναφέρει: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο φαγητό και μπορεί να αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις υγείας».

Υπάρχουν ορισμένα φαγητά και ποτά που η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορούν πραγματικά να διαλύσουν τη συγκέντρωσή μας.

Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι «ένοχοι»:

  • 1. Αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί
  • 2. Πολύ αλμυρά φαγητά
  • 3. Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
  • 4. Καφές
  • 5. Φαγητά τα οποία δεν ανεχόμαστε εύκολα ή είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά.

Όσον αφορά τη διατροφή και την εγκεφαλική λειτουργία ο Μποάκιε κι η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Κλερ Ρίφκιν τονίζουν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ