Connect with us

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Λούκας Πολύκαρπος οραματίζεται ένα μοντέρνο Δήμο

Published

on

Ανήσυχο πνεύμα, κοφτερό μυαλό, καινοτόμες ιδέες. Οραματιστής και άνθρωπος που έχει μάθει να μάχεται στην πρώτη γραμμή σαν «ένας από εμάς». Από τους ανθρώπους της νέας γενιάς που ξεχωρίζουν για την εργατικότητα του και την προσφορά του στην κοινότητα της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, σήμερα διεκδικεί τη Δημαρχεία Παραλιμνίου – Δερύνειας, Φρενάρους, Αχερίτου. Στόχος του; Να παρέχει μια Αληθινή Φωνή που θα φέρει Αληθινή Αλλαγή. Τόσο απλό! Ο ίδιος λέει ότι το χρωστάμε στα παιδιά μας. Όπως πάντα αποκαλυπτικός και όλο ζωντάνια ο Λούκας δεν έμαθε να κρύβει τα λόγια του. Σε μία ιδιαίτερη συνέντευξη απαντάει στον Ζανέττο Λουκά τα «πως και τα γιατί» της απόφασης του.

Διεκδικείτε τη Δημαρχία Παραλιμνίου – Δερύνειας, Φρενάρου, Αχερίτου – Βρυσούλλων. Ποιοι προβληματισμοί σας παρακίνησαν να πάρετε την απόφαση σας;

Η απόφασή μου να διεκδικήσω τη Δημαρχία ξεκίνησε από μια βαθιά προσωπική ανάγκη για ενεργή συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής μας, ιδιαίτερα σε αυτή τη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου το στοίχημα της Ομοιογένειας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα και εύρυθμη λειτουργία του Νέου μας Δήμου. Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια Δημοτική Στρατηγική που να χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, εμπειρογνωμοσύνη, ανθρωποκεντρικό και προσβάσιμο χαρακτήρα, η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, προέλευσης ή κοινωνικής τάξης.

Προβληματισμοί, όπως η απομάκρυνση και εμπλοκή της νέας γενιάς από θέματα της Δημόσια σφαίρας, η ανάγκη για ουσιαστική ανανέωση στην τοπική διοίκηση, και η επιθυμία για τομές σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας, με έκαναν να θέλω να αναλάβω δράση. Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του σήμερα, όπως η ανεργία, οι οικονομικές ανισότητες, και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αισθάνομαι έτοιμος να αναλάβω αυτήν την σοβαρή ευθύνη. Μπορώ να δώσω νέα πνοή για να κάνουμε μια ολιστική επανεκκίνηση , όπου η τοπική κοινότητα θα ανθεί και θα εξελίσσεται, σεβόμενη τις παραδόσεις αλλά και αγκαλιάζοντας τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται ως σύνολο. 

Η πρόκληση και η ευθύνη είναι υψίστης σημασίας για μένα, γι’ αυτό και ζύγισα τα δεδομένα και πιστεύω πως στο πρόσωπο μου πολλοί συνδημότες θα δουν την τόλμη που χρειάζεται ένας νέος , χωρίς τα βαρίδια του συστήματος για να διεκδικήσει με πρόγραμμα και πλάνο αυτά τα πράγματα που οι ίδιοι θέλουν να δουν να αλλάζουν στον τόπο τους. Έχω βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή, και είμαι έτοιμος να σηκώσω μανίκια, να εργαστώ, να συγκρουστώ αν χρειαστεί και να διεκδικήσω όλα όσα  χρειάζεται ο τόπος του, για να γίνει πιο ανθρώπινος, ασφαλής και ανταγωνιστικός.

Η ισχυρή, αλλά ενσυνείδητη ηγεσία, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός. Αν η τόλμη συνοδεύεται από λογική και ενσυναίσθηση, χρηστή διοίκηση, σεβασμό και ειλικρίνεια προς τους Δημότες, τότε ναι, μπορούμε να πούμε πως ο τόπος μας χρειάζεται τολμηρούς.

Γνωρίζοντας σας προσωπικά θα έλεγα ότι είστε άνθρωπος που τολμά να βγει μπροστά, να μιλήσει και να εκφράσει την άποψη του. Θεωρώ ότι η τόλμη σας, σας έχει φέρει στο σημείο που θέλετε να βοηθήσετε και να στηρίξετε τον τόπο σας. Σας συγχαίρω γι’ αυτό. Χρειάζεται τολμηρούς ανθρώπους ο τόπος μας;

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια όμως δεν πρέπει να παρεξηγούμε την έννοια του τολμηρού πολιτικού με τον παράτολμο. Πράγματι, η τόλμη είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας στην ηγεσία, αλλά αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη με σύνεση, γνώση και ενσυναίσθηση. Όσο τολμηρός και αποφασιστικός μπορεί να είναι ένας τοπικός άρχοντας , άλλο τόσο προσεκτικός πρέπει να είναι στο να αποφεύγει οι αποφάσεις του και η πολιτικές του να δημιουργούν ανισότητες και ανισορροπίες. Η αποφασιστικότητα, πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από εμπειρογνωμοσύνη που να δικαιολογεί τις αποφάσεις της ηγεσίας για να μπορεί να έχει άλλωστε και ευρεία αποδοχή.

Ένας Δήμαρχος που αγκαλιάζει την καινοτομία και την αλλαγή, σε συνδυασμό με μια βαθιά κατανόηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων αναγκών αλλά και προκλήσεων, μπορεί να είναι καταλυτικός στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του Δήμου του. Στην πραγματικότητα, ο τόπος μας χρειάζεται ηγέτες που μπορούν να συνδυάσουν την τόλμη με την υπεύθυνη διακυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στις ανησυχίες των πολιτών, διαμορφώνοντας πολιτικές που είναι τόσο φιλόδοξες όσο και ρεαλιστικές, και χτίζοντας έναν δημόσιο διάλογο που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των συνδημοτών μας για συμμετοχικότητα, σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και την απαίτηση τους κατά τα άλλα για απτά αποτελέσματα.

Η ισχυρή, αλλά ενσυνείδητη ηγεσία, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός. Αν η τόλμη συνοδεύεται από λογική και ενσυναίσθηση, χρηστή διοίκηση, σεβασμό και ειλικρίνεια προς τους Δημότες, τότε ναι, μπορούμε να πούμε πως ο τόπος μας χρειάζεται τολμηρούς.

Βρίσκεστε σε μία ηλικία (41) που θεωρείτε ιδανική για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και χώρες με ψηλό βιοτικό επίπεδο. Στην Κύπρο θεωρείτε ότι ο κόσμος το αντιμετωπίζει ως πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

Advertisement

Και η Κύπρος είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στα κράτη όπου και Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί, αλλά και τοπικοί άρχοντες είναι κάτω των πενήντα και το φρέσκο που κουβαλούν, η ενέργεια και ο δυναμισμός, επιφέρουν νέες ιδέες και ωφέλιμες καινοτόμες προσεγγίσεις για τους πολίτες  και είναι ανοικτόμυαλοι για αλλαγές, δημιουργούν τις προκλήσεις και τολμούν να κάνουν τομές.

Προσωπικά, τρέφω μεγάλο σεβασμό σε όλους αυτούς που έχουν ήδη περάσει και προσφέρει στον  τόπο τους από τα πόστα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι, οι νεαρότεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη εμπειρία και τις παραστάσεις των μεγάλων ηλικιακά προσωπικοτήτων και να την παντρέψουν με το δυναμισμό και τα ψηλά επίπεδα ενέργειας και όρεξης τους να εργαστούν για ένα καλύτερο παρόν, αλλά ταυτόχρονα να επενδύουν σε ένα υποσχόμενο μέλλον, πετυχαίνοντας στόχους προσαρμοσμένους στις εξελίξεις των καιρών.

Η όποια αμφισβήτηση της ικανότητας ή αξιοπιστίας μου ως νέος υποψήφιος Δήμαρχος, είναι εκ του πονηρού και η απάντηση μου βρίσκεται στην σκληρή δουλειά και τις στοχευμένες δράσεις τις οποίες περιλαμβάνει το προεκλογικό μου πρόγραμμα και είμαι δέσμιος κάθε θέσης και στόχου ξεχωριστά. 

Η υποψηφιότητά μου είναι η φυσική συνέχεια μιας διαδρομής αφοσίωσης στην υπηρεσία του συνδημότη μου και μια ευκαιρία να προσφέρω έμπρακτα την συλλεκτική γνώση και εμπειρίες που αποκόμισα για να κάνει ο Δήμος μας τις αλλαγές και τομές που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρώ με επιτυχία.

Διατελέσατε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Δερύνειας. Πιστεύετε ότι αυτό σας προσφέρει την εμπειρία που χρειάζεται για να διεκδικήσετε τη Δημαρχία και μάλιστα με μεγαλύτερη εμβέλεια καθώς προστέθηκαν και άλλα τέσσερα χωριά;

Η δωδεκάχρονη παρουσία μου στα δημοτικά κοινά αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομώ την υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος τoυ νεοσύστατου Δήμου. Διάστικτες εμπειρίες και πολλαπλές πρωτοβουλίες από τον ρόλο του Δημοτικού Σύμβουλου, μου έδωσαν σαφή εικόνα των αναγκών, των ευκαιριών και των προκλήσεων της τοπικής κοινότητας. Η εμπειρία αυτή με ενδυναμώνει στο να αναλάβω πιο περίπλοκες διοικητικές και στρατηγικές αποφάσεις, που απαιτούνται από την πιο ευρείας κλίμακας διαχείριση που αντιμετωπίζει ένας Δήμαρχος. Το γεγονός ότι δεν έλειψα ποτέ από συνεδρίαση, δείχνει την αφοσίωση και τη δέσμευση που έχω απέναντι στα καθήκοντά μου, και που είναι ίδια, αν όχι περισσότερο έντονα, για το νέο αυτό ρόλο που διεκδικώ.

Ακούγοντας τους συνδημότες μας και ζώντας τις ίδιες ανησυχίες με αυτούς, κατανοώ βαθύτερα τις προκλήσεις που μας ενώνουν. Οι ανησυχίες για τον αγροτικό τομέα, η ανάγκη για μια ολιστική αλλά και συνάμα στοχευμένη προσέγγιση της στρατηγικής για το τουριστικό μας προϊόν αλλά και η διαχείριση της αστικής ανάπτυξης και των αναπτυξιακών έργων που θα αναγεννήσουν την ενδοχώρα, είναι θέματα που έχω ήδη αντιμετωπίσει στην τρέχουσα θέση μου και είμαι έτοιμος με συνεργασία και πλάνο να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε επιτυχίες και success stories.

Είμαι αφοσιωμένος στην υπόσχεση που έδωσα στους πολίτες, να εργαστώ ακατάπαυστα για την αναβάθμιση της ζωής τους και να φέρω στην περιοχή τις αλλαγές που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας. Η υποψηφιότητά μου είναι η φυσική συνέχεια μιας διαδρομής αφοσίωσης στην υπηρεσία του συνδημότη μου και μια ευκαιρία να προσφέρω έμπρακτα την συλλεκτική γνώση και εμπειρίες που αποκόμισα για να κάνει ο Δήμος μας τις αλλαγές και τομές που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρώ με επιτυχία.

Ο κόσμος της επαρχίας Αμμοχώστου προβληματίζεται με το σχέδιο επανένωσης των Δήμων. Θεωρείτε σωστή ή λανθασμένη αυτή την απόφαση;

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος είναι η σύντομη μου απάντηση και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας αλλαγή η οποία αναπροσαρμόζει πλήρως τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιερώνει νέες διαδικασίες, διαμοιράζει και εισαγάγει νέους ρόλους και πάνω απ’ όλα μετακυλυίει αρκετές από τις εξουσίες που μέχρι πρότινος κατείχε ο Δήμαρχος στο πρόσωπο του Επάρχου, δοκιμάζοντας έτσι τις ισορροπίες και τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών που μέχρι σήμερα ήξεραν ένα και μοναδικό τοπικό εκπρόσωπο, τον Δήμαρχο. Στο χέρι μας είναι να σκεφτόμαστε θετικά και να λειτουργούμε ενωτικά. Σημαντικό στα αρχικά στάδια θα είναι να γεφυρώσουμε τις διαφορές μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων που θα αποτελέσουν τον νέο Δήμο, το οποίο σχέδιο, παρόλο που αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες και αντιρρήσεις, ψηφίστηκε από τη Βουλή μετά από σημαντικές προσθαφαιρέσεις.

Το αισιόδοξο και από τις επίσημες δηλώσεις είναι ότι, η νέα σύνθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εφαρμοστεί, θα χρειαστούμε ένα μεταβατικό στάδιο και στην πορεία οι όποιες στρεβλώσεις θα διορθωθούν. Κάθε τι καινούριο χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Advertisement

Κάθε νέα πρωτοβουλία απαιτεί χρόνο προσαρμογής, ειδικά όταν στοχεύει στη βιωσιμότητα και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι από τις σημαντικότερες που έγιναν ποτέ στον τόπο μας και στόχο έχει να κάνει τους Δήμους και τις κοινότητες πιο ευέλικτους, με οφέλη που εκτείνονται σε όλους τους κατοίκους. Είναι κρίσιμο να υιοθετήσουμε αυτή την αλλαγή με ανοιχτή καρδιά και ενεργή συμμετοχή, αναζητώντας τρόπους να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει, αντί να την απορρίπτουμε από την αρχή κακοδαιμονιζοντας την.

Ερώτηση 6:

Τί χρειάζονται οι Δημότες  στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ώστε να έχουν ένα ιδανικό βιώσιμο μέλλον και μία σωστή πορεία στα επόμενα χρόνια;

Για να εξασφαλίσουμε ένα ιδανικό βιώσιμο μέλλον, χρειάζεται να αναπτύξουμε φρέσκες ιδέες, να εφαρμόσουμε καινοτόμες λύσεις και να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι απαραίτητο να ανανεωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, ενσωματώνοντας τεχνολογικές καινοτομίες όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση και να εξοπλιστεί ο νέος Δήμος με τεχνολογίες που καθιστούν την πόλη «έξυπνη». ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη.

Η καλλιέργεια ενός κλίματος ανοιχτού διαλόγου για την αποδοχή και ενσωμάτωση νέων πρακτικών είναι κρίσιμη μιας και η νοοτροπία και η κουλτούρα πρέπει να προσπαθεί να συμβαδίζει με αυτή την αναβάθμιση Παράλληλα, η προώθηση βιώσιμων πρακτικών στη διαχείριση πόρων, όπως η ανακύκλωση και η βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, θα βοηθήσει την περιοχή να παραμείνει ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Επιπρόσθετα, πρέπει να ενθαρρυνθούν προγράμματα που προωθούν την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, μιας και η συμμετοχή αυτών θα είναι θεμελιώδης στην επιτυχία της τοπικής μεταρρύθμισης.

Σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί αναστάτωση στην περιοχή μας είναι και το μεταναστευτικό. Στη θάλασσα μας καταλήγουν εκατοντάδες άνθρωποι πλέον καθημερινά. Είναι μεν  το ζήτημα ανθρωπιστικό, είναι ταυτόχρονα και δυσεπίλυτο αφού είμαστε μικρή χώρα και οι αντοχές μας δεν είναι απεριόριστες.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που χρειάζονται άμεσα να επιλυθούν;

Μικρά προβλήματα υπάρχουν πολλά απ’ άκρη σ άκρη της περιφέρειας. Τα μεγαλύτερα όμως εστιάζουν στην τοπική οικονομία η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Το τουριστικό προϊόν χρειάζεται βελτίωση και η περιφέρεια μας έχει ανάγκη επιτέλους να δει την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής περιόδου, ώστε να μην κατηγοριοποιούνται άνθρωποι στο εποχιακό εισόδημα και να στέλνονται στο ανεργιακό τις μισές μέρες του χρόνου, να υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους και ταυτόχρονα να δημιουργούμε ιδιώτες και Δήμος νέες εμπειρίες και για ντόπιους και για επισκέπτες. Οι διάφορες συγκυρίες στην περιοχή μας αλλάζουν το τουριστικό μοντέλο και πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πιο ποικιλόμορφο τουριστικό προϊόν που να προσελκύει επισκέπτες για διάφορους λόγους και όλες τις περιόδους του χρόνου καθιστώντας έτσι τον τουρισμό μας ανθεκτικότερο.

Δεν είναι όμως μόνο ο τουρισμός, είναι και ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι παράδοση στον τόπο μας. Φράουλες, πατάτες και άλλα τοπικά γεωργικά προϊόντα έχουν το καλύτερο όνομα και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε μέσα από κίνητρα προς τους νέους να μην εγκαταλείπουν τη γη τους, να συνεχίσουν να παράγουν, αλλά όχι με την ταλαιπωρία των παππούδων τους, με σύγχρονα μέσα και ευκολίες. Η κλιματική αλλαγή δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη γη μας γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί αναστάτωση στην περιοχή μας είναι και το μεταναστευτικό. Στη θάλασσα μας καταλήγουν εκατοντάδες άνθρωποι πλέον καθημερινά. Είναι μεν  το ζήτημα ανθρωπιστικό, είναι ταυτόχρονα και δυσεπίλυτο αφού είμαστε μικρή χώρα και οι αντοχές μας δεν είναι απεριόριστες. Πρέπει να συμπεριληφθούν οι επηρεαζόμενες περιοχές στις συσκέψεις και αποφάσεις που λαμβάνονται για τη διαχείριση της ροής μεταναστών.

Advertisement

Οι δημότες αναφέρονται συχνά ότι σε μία φιλελεύθερη κοινωνία του σήμερα η φωνή τους δεν εισακούετε. Ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες σας για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν;

Η συμμετοχικότητα είναι στις πρωτοβουλίες του προεκλογικού μου προγράμματος. Και λόγο και ρόλο θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως, παιδιά, νέοι, άντρες και γυναίκες όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ασφαλώς οι ηλικιωμένοι και ομάδες πολιτών οι οποίοι μας χρειάζονται  περισσότερο. Αυτό θα γίνει και μέσω του διαλόγου αλλά και μέσω της πρακτικής συμμετοχής τους σε διαδικτυακά polls (ψηφοφορίες), μη δεσμευτικές, που στόχο θα έχουν να αντικατοπτρίζουν ανά πάσα στιγμή εκεί και όπου χρειάζεται την γνώμη των συνδημοτών σε καίρια θέματα.

Διάλογος και διαβούλευση με όλα τα σύνολα για ενίσχυση των θέσεων μας με τις δικές τους, και για περισσότερη διαφώτιση σχετικά με τις ανάγκες που δυνατό να προκύπτουν, τις εκδηλώσεις ή και δράσεις που δυνατό να ενδιαφέρουν λίγους ή πολλούς.

Η νεολαία και οι απόψεις της θα έχουν βαρύνουσα σημασία στο τρόπο διακυβέρνησης μου μιας και στοχεύω να εισαγάγω μόνιμο «Παρατηρητή» εκπρόσωπο του Συμβουλίου Νεολαίας στις Συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό γιατί οι νέοι πρέπει να ανακτήσουν το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και για να γίνει αυτό πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν λόγο και εισακούονται άμεσα.

Τέλος οραματίζομαι την πρώτη Παγκύπρια Δημοτική «Πλατφόρμα Κονδυλίων», την οποία στοχεύω πως πρώτοι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε, η οποία θα επιτρέπει μια fast track διαδικασία εκπόνησης και ωρίμανσης έργων μέσα από την συμβολή μιας άρτιας καταρτισμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων. Όλα αυτά έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο την ευημερία του Δημότη.

Continue Reading
Advertisement

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Γιάννης Καρούσος για την αλλαγή και την εξέλιξη της επαρχίας Αμμοχώστου

Published

on

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος ανοίγει τα χαρτιά του στον Ζανέττο Λουκά στο CARPE DIEM, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Επαρχία Αμμοχώστου.

Στο επεισόδιο μίλησαν για τη σχέση του με το Παραλίμνι, την αγάπη του για την Αμμόχωστο, το πάθος του για αλλαγή και εξέλιξη της επαρχίας Αμμοχώστου, τις εμπειρίες του ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας και αργότερα ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τις δύσκολες ημέρες ως Υπουργός εν καιρό Covid 19, τη μεθοδολογία και τον τρόπο που θέλει να εργαστεί αλλά και άλλες πολλές ενότητες.

Κάμερα και ήχος: Αντώνης Οικονόμου & Αδάμος Πέτρου

Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Οικονόμου

Παρουσιαστής: Ζανέττος Λουκά

Continue Reading

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Αντώνης Χρίστου ανοίγει τα χαρτία του παρουσιάζοντας το όραμα του για την Αγία Νάπα

Published

on

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Χρίστου, είναι καλεσμένος στο δεύτερο επεισόδιο του CARPE DIEM.

Η έμφαση στη νεολαία, οι πρόκλησεις της θέσης του αντιδημάρχου και το όραμα του για την Αγία Νάπα του άυριο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έχουν συζητηθεί στην εκπομπή.

Κάμερα και ήχος: Αντώνης Οικονόμου & Αδάμος Πέτρου

Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Οικονόμου

Παρουσιαστής: Ζανέττος Λουκά

Ευχαριστίες στο κατάστημα Robustos για την ευγενική παραχώρηση του χώρου

Continue Reading

ΠΡΟΣΩΠΑ

“Χτυπώντας” το δέρμα | H τέχνη του Βαλεντίνο

Published

on

Ο Βαλεντίνος Πέτσα, ιδιοκτήτης του Ink2skin Tattoo Studio, εδώ και 15 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη του τατουάζ. Μετράει στο βιογραφικό του χιλιάδες τατουάζ και στο vantagemag.com μιλάει για το πάθος, τη δημιουργικότητα και την εκτίμηση που έχει ως tattoo artist καθώς ο ίδιος όπως σωστά αναφέρει… ζει και αναπνέει για τη τέχνη του δέρματος.

Του Ζανέττου Λουκά


Βαλεντίνο βλέποντας τη δουλειά σου θα ξεκινήσω καταρχάς δίνοντας σου
συγχαρητήρια για το έργο σου. Πώς ανακάλυψες το πάθος σου για τα τατουαζ και τι σε έκανε να αποφασίσεις να γίνεις tattoo artist;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως πριν ασχοληθώ με την τέχνη του Tattoo δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με την τέχνη, είμαι όμως ισχυρογνώμων και όταν «κλειδώσω» σε κάτι, η αποστολή πρέπει να έρθει εις πέρας. Τον καιρό που ασχολήθηκα με αυτή την τέχνη οι μαθητείες (apprenticeships) ήταν ανύπαρκτες, υπήρχαν μόνο κάποια βασικά σεμινάρια που μπορούσες να ακολουθήσεις. Σε κάποια στιγμή λοιπόν ενός καταναλωτικού οργίου στο διαδύκτιο, τράβηξε την προσοχή μου ένα Tattoo kit, και έτσι είπα «Γιατί όχι;» Το αγόρασα και απορροφήθηκα αμέσως. Ήταν η αρχή ενός μεγάλου δρόμου γεμάτου απογοητεύσεις, δυσκολίες και πολλών ωρών εξάσκησης. Βλέπεις, το να ακολουθήσω το δρόμο του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη δεν ήταν και η ποιο εύκολη επιλογή.

Ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία ως tattoo artist και πώς αντέδρασες σ’ αυτήν;
Η πρώτη εμπειρία ήταν λίγες μέρες μετά, αφού παρέλαβα το kit. Το πρώτο tattoo ήταν για ένα παιδικό μου φίλο, που μόλις έμαθε ότι είχα πάρει το Tattoo kit επέμενε να του κάνω τατουάζ. Ότι και να του έλεγα αυτός επέμενε. Ενέδωσα λοιπόν στην πρόταση και εννοείτε ότι πέρασα ατέλειωτες ώρες σε ένα σχέδιο, αγχωμένος και καταϊδρωμένος για να το τελειώσω. Αν θυμάμαι  καλά μου πήρε περίπου 4,5 ώρες. Ένα σχέδιο που για το οποίο τώρα χρειάζομαι μόνο 40 λεπτά.

Μπορείς να μας μιλήσεις για τη διαδικασία που ακολούθησες για να μάθεις το
τέχνασμα του τατουαζ;

Υπάρχουν ειδικά πλαστικά δέρματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλά κανένα από αυτά δεν είναι κοντά στο ανθρώπινο δέρμα. Το ανθρώπινο δέρμα είναι ζωντανό, με διάφορες τονικότητες, έχει κίνηση  και πληγώνεται. Στην τέχνη του τατουάζ έχω αφιερώσει ατέλειωτες ώρες μελέτης και trial and error, αφού όπως είπα ποιο πάνω δεν είχα κάποιο δάσκαλο.Ποια ήταν τα πρώτα σου τατουαζ και πώς αισθάνθηκες κατά τη διάρκεια της
δημιουργίας τους;

Τα πρώτα μου σχέδια ήταν μικρά και γραμμικά. Κάποια ονόματα ή ημερομηνίες και κάποια μικρά σχέδια. Από την αρχή που έπιασα μηχανή, ένιωθα μεγάλη ευθύνη. Ως tattoo artist στιγματίζεις τον άλλο για πάντα και αυτό είναι μεγάλο βάρος ευθύνης. Έτσι οι πρώτες μου εμπειρίες ήταν μέσα στο άγχος και την αγωνία για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να ικανοποιήσω όσους με επέλεξαν για να δημιουργήσω το τατουάζ τους.

Αυτή είναι η υπέρτατη έμπνευση για εμένα. Να σου λέει ο πελάτης σου «το αφήνω πάνω σου, σε εμπιστεύομαι».

Τι σε εμπνέει περισσότερο κατά τη δημιουργία ενός tattoo και πώς ενσωματώνεις αυτήν την έμπνευση στο έργο σου;
Πρέπει να υπάρχει η σωστή χημεία μεταξύ πελάτη και καλλιτέχνη, έτσι ώστε ο πελάτης να δώσει την ιδέα του και να δώσει το ελεύθερο στον καλλιτέχνη  να δημιουργήσει. Τότε η φαντασία οργιάζει. Αυτή είναι η υπέρτατη έμπνευση για εμένα. Να σου λέει ο πελάτης σου «το αφήνω πάνω σου, σε εμπιστεύομαι».


Ποια είναι η αγαπημένη σου πτυχή της δουλειάς σου ως tattoo artist;
Τα χαμόγελα των πελατών μου μετά από ένα πολύωρο session. Τα τατουάζ δεν είναι πάντα καλλωπιστικά, κάποιες φορές καλύπτουν πληγές σωματικές και συναισθηματικές. Ανανεώνουν ψυχές και δίνουν δύναμη να προχωρήσουν. Πολλες φορές οι πελάτες μας μέσα από το πόνο απελευθερώνονται και μας εκμυστηρεύονται μυστικά και ιστορίες που πόνεσαν δημιουργώντας έτσι μια σχέση ασθενή-θεραπευτή που δύσκολα αλλοιώνεται. Αυτά είναι τα ωραία που «ταΐζουν» την καρδιά ενός καλλιτέχνη.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το στούντιο σου και πώς έχει επηρεάσει το έργο σου;
Το στούντιο βρίσκετε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου εδώ και 7 χρόνια. Ο χώρος είναι σημαντικός παράγοντας στο πως λειτουργεί ένας καλλιτέχνης και ποσό άνετα νιώθει ο πελάτης όταν τον επισκέπτεται. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να μας επισκέπτονται ακόμα και για καφέ στο στούντιο. Είναι ένα καταφύγιο για όλους μας!

Τι άλλες υπηρεσίες υπάρχουν στο στούντιο;
Το στούντιο εκτός από τις υπηρεσίες Tattoo προσφέρει και υπηρεσίες Piercing από εξειδικευμένο Piercer, τον Τίο που βρίσκεται κοντά μας τα τελευταία 2 χρόνια, όπως και βιτρίνες με διαφορά κοσμήματα και σκουλαρίκια.

Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει έναν νόμιμο tattoo artist από έναν παράνομο;
Πλέον οι εγγεγραμμένοι καλλιτέχνες έχουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας η οποία πρέπει να είναι σε ευδιάκριτο σημείο στο στούντιο. Είναι η λεγόμενη “Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος”. Είμαι μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος Κύπρου και δυστυχώς οι αδειούχοι δεν είναι αρκετοί προς το παρών.


Ποιες είναι οι συμβουλές σου προς τους ανθρώπους που αναζητούν έναν καλό tattoo artist και πώς μπορούν να εντοπίσουν τον κατάλληλο για αυτούς;
Καταρχάς κάνοντας έρευνα για τη δουλειά τους καλλιτέχνη μιλώντας με υφιστάμενους πελάτες του για συστάσεις. Κυρίως όμως πρέπει να μιλήσουν με τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε μορφή συνέντευξης. Μην ξεχνάς ότι μπορεί να είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης αλλά ο χαραχτήρας του να μην συμβαδίζει με το δικό σου. Δεν θα ήθελες να έχεις κάποια δουλειά πάνω σου από κάποιον που δεν συμπαθείς.

Οδός: Αγίου Γεωργίου 5, Παραλίμνι

Τηλέφωνο: 99 982479

Facebook: Valentino Petsa Tattooist

Advertisement

Instagram: ink2skintattoostudioContinue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ