Connect with us

ΠΡΟΣΩΠΑ

Άνθρωποι είμαστε και μοιάζουμε μεταξύ μας. Η Άννα Χρυσάνθου γράφει και τραγουδάει για τους ανθρώπους

Published

on

Η Άννα Χρυσάνθου είναι το νέο αίμα στα μουσικά δρώμενα της Ελληνικής Μουσικής σκηνής. Μετά από πολλά χρόνια μουσικής παιδείας και εμπειρίας, μας συστήνεται και μας παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «αν|να».

Από τον Ζανέττο Λουκά

Άννα μου σε γνωρίζω εδώ και λίγα χρόνια και παρακολουθώντας σταδιακά τη πορεία σου χαίρομαι ιδιαίτερα για το μεγάλο σου βήμα. Πώς ξεκίνησες αυτό το μουσικό ταξίδι που οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου σου προσωπικού δίσκου;

Σπουδάζω μουσική από πολύ μικρή και είναι ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει. Τελείωσα τις σπουδές μου, ήρθα στην Αθήνα, είδα, άκουσα, έπαιξα μουσική, έφαγα τα μούτρα μου αμέτρητες φορές, αλλά γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και έτσι μεγαλώνω και ωριμάζω. Κάπως έρχεται η στιγμή που οι τελείες ενώνονται και όλα βγάζουν νόημα. Τα τελευταία χρόνια μαζεύω υλικό και ήρθε η στιγμή τώρα να βγουν τα τραγούδια σε μορφή δίσκου και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Ο δίσκος έχει τίτλο «ανΙνα» και κυκλοφορεί επίσημα πια σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από τη Melodica Art Productions.

Πως έγινε η διαδικασία επιλογής των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στο δίσκο;

Σαν τραγουδοποιός γράφω τα τραγούδια μου. Αυτό είναι και καλό και κακό. Γιατί υπάρχει αρκετό υλικό στα συρτάρια μου, αλλά δε σημαίνει ότι είναι ώριμα τραγούδια ή είναι ωφέλιμο να κυκλοφορήσουν επίσημα. Για το δίσκο, μάζεψα δέκα τραγούδια τα οποία παρουσιάζουν τις επιρροές μου, την πορεία της σύνθεσης μου, το πώς μεγαλώνω σαν καλλιτέχνης και στιχουργικά εμπεριέχουν όλα αυτά που με απασχολούν σαν άνθρωπο. Εξού και βλέπω τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο σαν ένα τετράδιο ιδεών.

Μας συστήνεσαι ως τραγουδοποιός γράφοντας στίχους και μουσική στα οκτώ από τα δέκα τραγούδια του δίσκου.  Ποια είναι η βασική έμπνευση πίσω από τους στίχους και τη μουσική του άλμπουμ;

Στα τραγούδια μου γράφω για την απώλεια, για τον έρωτα, για τους ανθρώπους. Ιστορίες που έχω ζήσει από κοντά, ή από μακριά – μου αρέσει πάρα πολύ να παρακολουθώ τον κόσμο περιπλανώμενη στην πόλη. Άλλοτε γράφω με αυτοσαρκασμό και χιούμορ κι άλλοτε με θυμό και πίκρα. Έμπνευση μου οι άνθρωποι. Έχω πίστη στους ανθρώπους και την ομορφιά τους. Μουσικά οι επιρροές μου είναι από ξένο ρεπερτόριο αρκετά pop/rock και folk/rock genres και από την ελληνική σκηνή η έντεχνη και καλή ποπ κουλτούρα.

Τότε δε μετρούσα πολλά χρόνια στην Αθήνα, είχαμε όμως συνεργαστεί με το Γιώτη σε ένα άλλο δίσκο που συμμετείχα. Τον παίρνω τηλέφωνο και του ζητάω να συναντηθούμε. Τα μαζεύω όλα, παρτιτούρες, κιθάρα, πλήκτρα, λαπτοπ, backpack και ανεβαίνω την Ερμού σαν να κάνω μετακόμιση. Όπως καταλαβαίνετε όταν άνοιξε την πόρτα, ο άνθρωπος αντίκρισε μια τρελή να κουβαλά το σπίτι της.

Ξέρω ότι οι μουσικοί δεν επιλέγουν ποια τραγούδια τους ξεχωρίζουν καθώς τα θεωρούν όλα σαν παιδιά τους. Ποιο τραγούδι όμως είναι για σένα ιδιαίτερο από το δίσκο και γιατί;

Όντως αγαπώ όλα τα τραγούδια, γιατί το καθένα έχει την ιστορία του. Η ώρα που τα έγραφα ή τα άκουγα, αλλά κυρίως η ώρα της δημιουργίας στο στούντιο, είναι έρωτας. Θα πω το «Μόνο Για Λίγο». Ένα τραγούδι για την απώλεια. Κάθε φορά που το τραγουδάω στα live μου, ησυχάζει η ψυχή μου. Στο δίσκο είναι το μόνο τραγούδι που η φωνή δεν έχει φίλτρα, είναι όλα γυμνά από «στολίδια» και έχει γραφτεί επίτηδες έτσι σκληρά και ωμά.

Advertisement

Πώς ήταν η εμπειρία συνεργασίας με διάφορους καλλιτέχνες και φίλους για τη δημιουργία του δίσκου;

Η καλύτερη! Τους αγαπώ. Τους ευχαριστώ. Είναι φτωχά τα λόγια για να σου πω τι βίωσα από φως, από μεράκι, σε ταλέντο, σε ευγένεια, σε αγάπη. Ευγνωμοσύνη!

Πολύ αυστηρά αν ακούσεις το δίσκο θα πεις πως είναι ποπ/ ροκ. Και ναι οι επιρροές μου στην ελληνική αλλά και τη ξένη σκηνή είναι ποπ/ ροκ, folk/rock. Αλλά έχω σπουδάσει κλασική μουσικολογία με επίκεντρο τον καπιταλισμό στη μουσική του 20ου αιώνα, πέρασα ένα σύντομο διάστημα από το Berklee College of Music για Jazz Performance και πριν ένα χρόνο πήρα το πτυχίο μου στην Αντίστιξη (17ος αιώνας).

Μπορείς να μας πεις μια ιστορία ή μια ανάμνηση από ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ;

Η συνάντηση με το Γιώτη Κιουρτσόγλου, ο οποίος παίζει μπάσο σε 3 τραγούδια του δίσκου. Τότε δε μετρούσα πολλά χρόνια στην Αθήνα, είχαμε όμως συνεργαστεί με το Γιώτη σε ένα άλλο δίσκο που συμμετείχα. Τον παίρνω τηλέφωνο και του ζητάω να συναντηθούμε. Τα μαζεύω όλα, παρτιτούρες, κιθάρα, πλήκτρα, λαπτοπ, backpack και ανεβαίνω την Ερμού σαν να κάνω μετακόμιση. Όπως καταλαβαίνετε όταν άνοιξε την πόρτα, ο άνθρωπος αντίκρισε μια τρελή να κουβαλά το σπίτι της. Καθίσαμε στον καναπέ, του έδωσα παρτιτούρες, μου έφτιαξε καφέ, και με θράσος του είπα ότι τώρα θα ακούσουμε τα τραγούδια μου και πως θέλω να με βοηθήσει να τα φτιάξω. Για μία ώρα τον είχα εκεί, δε μιλούσαμε, ακούγαμε μόνο τα τραγούδια μου, του έλεγα πού να δει στην παρτιτούρα, τι να ακούσει, τι θέλω να παίξει. Θράσος και αθωότητα από πλευράς μου – το παραδέχομαι και το κατάλαβα πολύ αργότερα! Αλλά ήξερα ακριβώς τι ήθελα και μικρή ήμουν αρκετά ισχυρογνώμων. Χρόνια μετά μου είπε ότι αυτό το θράσος, το πείσμα και η αθωότητα μου ήταν οι βασικοί λόγοι για να κάτσει να ακούσει τη μουσική μου και εν τέλη να συνεργαστούμε.

Πώς θα περιέγραφες το μουσικό στυλ σου και τις κύριες επιρροές σου;

Πολύ αυστηρά αν ακούσεις το δίσκο θα πεις πως είναι ποπ/ ροκ. Και ναι οι επιρροές μου στην ελληνική αλλά και τη ξένη σκηνή είναι ποπ/ ροκ, folk/rock. Αλλά έχω σπουδάσει κλασική μουσικολογία με επίκεντρο τον καπιταλισμό στη μουσική του 20ου αιώνα, πέρασα ένα σύντομο διάστημα από το Berklee College of Music για Jazz Performance και πριν ένα χρόνο πήρα το πτυχίο μου στην Αντίστιξη (17ος αιώνας). Άρα όλα είναι σχετικά και πάνω στη ποπ/ ροκ ταυτότητα που θέλω να έχω, προσθέτω συνεχώς στοιχεία και από άλλες μουσικές κουλτούρες!

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις μέσα από τη μουσική σου;

Ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και μοιάζουμε πάρα πολύ. Είναι πολύ εύκολο σήμερα, με αυτά που ζούμε να αποφασίσουμε ότι είμαστε μόνοι μας και είναι ακόμα πιο σύνηθες μέσα στην αποξένωση μας να «μισήσουμε» το διαφορετικό, το άλλο. Μέσα από τα τραγούδια μου θέλω να πω πόσο μοιάζουμε – όλοι μας έχουμε κάτι πολύ όμορφο, που μέσα από τα φίλτρα χάνεται! Έτσι ψάχνω να βρω κι εγώ τους ανθρώπους και να επικοινωνήσω μαζί τους! Αγαπάμε, ερωτευόμαστε, απογοητευόμαστε, θυμώνουμε, προσπαθούμε, φτάνουμε σε συμπεράσματα, πότε πικραινόμαστε ή χάνουμε το δρόμο μας και μετά τον ξαναβρίσκουμε, μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε.

Γνωρίζω ότι μουσικά σου αρέσει να περιπλανιέσαι μέσα από τα live σου. Αυτή τη χρονιά θα βρίσκεσαι σε κάποιες περιοδείες για να παρουσιάσεις το δίσκο σου;

Γενικότερα μου αρέσει να φτιάχνω conceptual παραστάσεις και έτσι να παρουσιάζω και τη μουσική μου. Στις 29 Απριλίου στη Λεμεσό στον Κύκλο και στις 30 Απριλίου στη Λευκωσία στο Downtown Live θα παρουσιάσουμε μια μοναδική παράσταση. Για πρώτη φορά 11 τσέλα επί σκηνής, κοντραμπάσο και κρουστά σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια μεγάλων δημιουργών της ελληνικής σκηνής για δύο συλλεκτικές παραστάσεις. Ανυπομονούμε όλοι να το ζήσουμε γιατί το αποτέλεσμα με 11 τσέλα, είναι φαντασμαγορικό! Θα παρουσιάσουμε τραγούδια από Μπιθικώτση, Χιώτη, Ξαρχάκο, Μάνο Λοΐζο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Κραουνάκη, Νικολακοπούλου, παραδοσιακά της Ελλάδας και την Κύπρου και πολλά άλλα σπουδαία αλλά και νεότερα τραγούδια, μαζί με επιλεγμένα δικά μου από τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο! Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσες βραδιές και αξίζει να ‘ρθει κανείς να τις παρακολουθήσει!

Advertisement

Το άλμπουμ κυκλοφορεί στο Spotify. Ακούστε το εδώ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Γιάννης Καρούσος για την αλλαγή και την εξέλιξη της επαρχίας Αμμοχώστου

Published

on

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος ανοίγει τα χαρτιά του στον Ζανέττο Λουκά στο CARPE DIEM, παρουσιάζοντας το όραμα του για την Επαρχία Αμμοχώστου.

Στο επεισόδιο μίλησαν για τη σχέση του με το Παραλίμνι, την αγάπη του για την Αμμόχωστο, το πάθος του για αλλαγή και εξέλιξη της επαρχίας Αμμοχώστου, τις εμπειρίες του ως Δήμαρχος Αγίας Νάπας και αργότερα ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τις δύσκολες ημέρες ως Υπουργός εν καιρό Covid 19, τη μεθοδολογία και τον τρόπο που θέλει να εργαστεί αλλά και άλλες πολλές ενότητες.

Κάμερα και ήχος: Αντώνης Οικονόμου & Αδάμος Πέτρου

Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Οικονόμου

Παρουσιαστής: Ζανέττος Λουκά

Continue Reading

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Αντώνης Χρίστου ανοίγει τα χαρτία του παρουσιάζοντας το όραμα του για την Αγία Νάπα

Published

on

Ο υποψήφιος Αντιδήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Χρίστου, είναι καλεσμένος στο δεύτερο επεισόδιο του CARPE DIEM.

Η έμφαση στη νεολαία, οι πρόκλησεις της θέσης του αντιδημάρχου και το όραμα του για την Αγία Νάπα του άυριο, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έχουν συζητηθεί στην εκπομπή.

Κάμερα και ήχος: Αντώνης Οικονόμου & Αδάμος Πέτρου

Επεξεργασία βίντεο: Αντώνης Οικονόμου

Παρουσιαστής: Ζανέττος Λουκά

Ευχαριστίες στο κατάστημα Robustos για την ευγενική παραχώρηση του χώρου

Continue Reading

ΠΡΟΣΩΠΑ

“Χτυπώντας” το δέρμα | H τέχνη του Βαλεντίνο

Published

on

Ο Βαλεντίνος Πέτσα, ιδιοκτήτης του Ink2skin Tattoo Studio, εδώ και 15 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη του τατουάζ. Μετράει στο βιογραφικό του χιλιάδες τατουάζ και στο vantagemag.com μιλάει για το πάθος, τη δημιουργικότητα και την εκτίμηση που έχει ως tattoo artist καθώς ο ίδιος όπως σωστά αναφέρει… ζει και αναπνέει για τη τέχνη του δέρματος.

Του Ζανέττου Λουκά


Βαλεντίνο βλέποντας τη δουλειά σου θα ξεκινήσω καταρχάς δίνοντας σου
συγχαρητήρια για το έργο σου. Πώς ανακάλυψες το πάθος σου για τα τατουαζ και τι σε έκανε να αποφασίσεις να γίνεις tattoo artist;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως πριν ασχοληθώ με την τέχνη του Tattoo δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις με την τέχνη, είμαι όμως ισχυρογνώμων και όταν «κλειδώσω» σε κάτι, η αποστολή πρέπει να έρθει εις πέρας. Τον καιρό που ασχολήθηκα με αυτή την τέχνη οι μαθητείες (apprenticeships) ήταν ανύπαρκτες, υπήρχαν μόνο κάποια βασικά σεμινάρια που μπορούσες να ακολουθήσεις. Σε κάποια στιγμή λοιπόν ενός καταναλωτικού οργίου στο διαδύκτιο, τράβηξε την προσοχή μου ένα Tattoo kit, και έτσι είπα «Γιατί όχι;» Το αγόρασα και απορροφήθηκα αμέσως. Ήταν η αρχή ενός μεγάλου δρόμου γεμάτου απογοητεύσεις, δυσκολίες και πολλών ωρών εξάσκησης. Βλέπεις, το να ακολουθήσω το δρόμο του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη δεν ήταν και η ποιο εύκολη επιλογή.

Ποια ήταν η πρώτη σου εμπειρία ως tattoo artist και πώς αντέδρασες σ’ αυτήν;
Η πρώτη εμπειρία ήταν λίγες μέρες μετά, αφού παρέλαβα το kit. Το πρώτο tattoo ήταν για ένα παιδικό μου φίλο, που μόλις έμαθε ότι είχα πάρει το Tattoo kit επέμενε να του κάνω τατουάζ. Ότι και να του έλεγα αυτός επέμενε. Ενέδωσα λοιπόν στην πρόταση και εννοείτε ότι πέρασα ατέλειωτες ώρες σε ένα σχέδιο, αγχωμένος και καταϊδρωμένος για να το τελειώσω. Αν θυμάμαι  καλά μου πήρε περίπου 4,5 ώρες. Ένα σχέδιο που για το οποίο τώρα χρειάζομαι μόνο 40 λεπτά.

Μπορείς να μας μιλήσεις για τη διαδικασία που ακολούθησες για να μάθεις το
τέχνασμα του τατουαζ;

Υπάρχουν ειδικά πλαστικά δέρματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλά κανένα από αυτά δεν είναι κοντά στο ανθρώπινο δέρμα. Το ανθρώπινο δέρμα είναι ζωντανό, με διάφορες τονικότητες, έχει κίνηση  και πληγώνεται. Στην τέχνη του τατουάζ έχω αφιερώσει ατέλειωτες ώρες μελέτης και trial and error, αφού όπως είπα ποιο πάνω δεν είχα κάποιο δάσκαλο.Ποια ήταν τα πρώτα σου τατουαζ και πώς αισθάνθηκες κατά τη διάρκεια της
δημιουργίας τους;

Τα πρώτα μου σχέδια ήταν μικρά και γραμμικά. Κάποια ονόματα ή ημερομηνίες και κάποια μικρά σχέδια. Από την αρχή που έπιασα μηχανή, ένιωθα μεγάλη ευθύνη. Ως tattoo artist στιγματίζεις τον άλλο για πάντα και αυτό είναι μεγάλο βάρος ευθύνης. Έτσι οι πρώτες μου εμπειρίες ήταν μέσα στο άγχος και την αγωνία για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να ικανοποιήσω όσους με επέλεξαν για να δημιουργήσω το τατουάζ τους.

Αυτή είναι η υπέρτατη έμπνευση για εμένα. Να σου λέει ο πελάτης σου «το αφήνω πάνω σου, σε εμπιστεύομαι».

Τι σε εμπνέει περισσότερο κατά τη δημιουργία ενός tattoo και πώς ενσωματώνεις αυτήν την έμπνευση στο έργο σου;
Πρέπει να υπάρχει η σωστή χημεία μεταξύ πελάτη και καλλιτέχνη, έτσι ώστε ο πελάτης να δώσει την ιδέα του και να δώσει το ελεύθερο στον καλλιτέχνη  να δημιουργήσει. Τότε η φαντασία οργιάζει. Αυτή είναι η υπέρτατη έμπνευση για εμένα. Να σου λέει ο πελάτης σου «το αφήνω πάνω σου, σε εμπιστεύομαι».


Ποια είναι η αγαπημένη σου πτυχή της δουλειάς σου ως tattoo artist;
Τα χαμόγελα των πελατών μου μετά από ένα πολύωρο session. Τα τατουάζ δεν είναι πάντα καλλωπιστικά, κάποιες φορές καλύπτουν πληγές σωματικές και συναισθηματικές. Ανανεώνουν ψυχές και δίνουν δύναμη να προχωρήσουν. Πολλες φορές οι πελάτες μας μέσα από το πόνο απελευθερώνονται και μας εκμυστηρεύονται μυστικά και ιστορίες που πόνεσαν δημιουργώντας έτσι μια σχέση ασθενή-θεραπευτή που δύσκολα αλλοιώνεται. Αυτά είναι τα ωραία που «ταΐζουν» την καρδιά ενός καλλιτέχνη.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το στούντιο σου και πώς έχει επηρεάσει το έργο σου;
Το στούντιο βρίσκετε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου εδώ και 7 χρόνια. Ο χώρος είναι σημαντικός παράγοντας στο πως λειτουργεί ένας καλλιτέχνης και ποσό άνετα νιώθει ο πελάτης όταν τον επισκέπτεται. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να μας επισκέπτονται ακόμα και για καφέ στο στούντιο. Είναι ένα καταφύγιο για όλους μας!

Τι άλλες υπηρεσίες υπάρχουν στο στούντιο;
Το στούντιο εκτός από τις υπηρεσίες Tattoo προσφέρει και υπηρεσίες Piercing από εξειδικευμένο Piercer, τον Τίο που βρίσκεται κοντά μας τα τελευταία 2 χρόνια, όπως και βιτρίνες με διαφορά κοσμήματα και σκουλαρίκια.

Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει έναν νόμιμο tattoo artist από έναν παράνομο;
Πλέον οι εγγεγραμμένοι καλλιτέχνες έχουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Υγείας η οποία πρέπει να είναι σε ευδιάκριτο σημείο στο στούντιο. Είναι η λεγόμενη “Άδεια Εξάσκησης Επαγγέλματος”. Είμαι μέλος του κεντρικού συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Δερματοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος Κύπρου και δυστυχώς οι αδειούχοι δεν είναι αρκετοί προς το παρών.


Ποιες είναι οι συμβουλές σου προς τους ανθρώπους που αναζητούν έναν καλό tattoo artist και πώς μπορούν να εντοπίσουν τον κατάλληλο για αυτούς;
Καταρχάς κάνοντας έρευνα για τη δουλειά τους καλλιτέχνη μιλώντας με υφιστάμενους πελάτες του για συστάσεις. Κυρίως όμως πρέπει να μιλήσουν με τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε μορφή συνέντευξης. Μην ξεχνάς ότι μπορεί να είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης αλλά ο χαραχτήρας του να μην συμβαδίζει με το δικό σου. Δεν θα ήθελες να έχεις κάποια δουλειά πάνω σου από κάποιον που δεν συμπαθείς.

Οδός: Αγίου Γεωργίου 5, Παραλίμνι

Τηλέφωνο: 99 982479

Facebook: Valentino Petsa Tattooist

Advertisement

Instagram: ink2skintattoostudioContinue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ