Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ιστορική Πέτρα της Ιορδανίας

Published

on

Η 2.000 χρονών ερημική πόλη δημιούργησε μια περιπετειώδη σκηνή για τον Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά σήμερα, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι αμμοθύελλες την απειλούν. Η αρχαία τεχνολογία μπορεί να είναι το κλειδί για την επιβίωση.

Όταν ήταν αγόρι και μεγάλωνε στο Βάδι Μούσα, ένα χωριό στη νότια Ιορδανία, ο Μοχάμαντ Αλφαρατζάτ λέει ότι ο πατέρας του του έδινε πληροφορίες για πράσινες βοσκοτόπιες που είχαν φυτευτεί με σιτάρι στις ερήμους, καταρράκτες της περιοχής, μαζί με ακμάζουσες αγρούς, αγριοκυδώνια και συκοφυτείες που τρέφανε την τοπική κοινότητα.

Ο Αλφαρατζάτ, που τώρα είναι γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Αλ-Χουσεΐν Μπιν Ταλάλ στο κοντινό Μαάν της Ιορδανίας, λέει ότι λίγα από αυτά τα αγαθά παραμένουν. Ολοένα και πιο μακροχρόνια ξηρασία έχει καταστήσει δυσκολότερο το να διατηρηθούν οι αγρούς που τάιζαν τον πατέρα του και τις γενιές πριν από αυτόν.

“Από τότε που ξεκίνησε η κλιματική αλλαγή πριν από 40 χρόνια, οι γόνιμες περιοχές άρχισαν να συρρικνώνονται,” λέει ο Αλφαρατζάτ. “Η κοινότητα συνήθιζε να καλλιεργεί τα δικά της τρόφιμα στη δική της γη, και τώρα εισάγει σχεδόν τα πάντα από έξω.”

Καθώς η ξηρασία έχει καταστήσει εύθραυστη την τοπική γεωργία, η κλιματική αλλαγή έχει επίσης κάνει τις ξαφνικές πλημμύρες πιο συχνές, απειλώντας τόσο τα αρχαία ερείπια της περιοχής όσο και τις τοπικές κοινότητες. Και οι πιο έντονες αλλαγές θερμοκρασίας έχουν επιταχύνει τον φθορισμό των ιστορικών προσόψεων από αμμόλιθο που χαράχτηκαν κατά την ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

“Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Βάδι Μούσα είναι πολύ ξεκάθαρες,” λέει ο Αλφαρατζάτ. “Αν θέλετε να δείτε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπροστά στα μάτια σας, ελάτε στην Πέτρα.”

Το Βάδι Μούσα έχει αλλάξει και με άλλους τρόπους από τότε που ο Αλφαρατζάτ ήταν αγόρι. Από τη δεκαετία του 1980, το κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο τουρισμού. Σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες επισκέπτονται την Πέτρα κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τους τάφους και τους ναούς που έχουν χαραχτεί στον αμμόλιθο από την πολιτισμένη κοινωνία των Ναβαταίων πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια. Και αυτοί, επίσης, απειλούνται από ξαφνικές πλημμύρες, και ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο, όπου θα θέσει σε κίνδυνο την τουριστική επιχείρηση στην οποία οι ντόπιοι έχουν εμπιστευτεί.

Για να προστατεύσουν τον χώρο στις επόμενες δεκαετίες, οι φύλακες της Πέτρας στρέφονται σε αρχαίες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας που άφησαν πίσω οι άνθρωποι που αρχικά κατασκεύασαν το εντυπωσιακό ερημικό εμπόριο.

Η προσαρμογή στις πλημμύρες

Τα βουνά γύρω από την Πέτρα έχουν σχήμα σαν μπολ, με την αρχαία πόλη στο κέντρο. Η υψομετρική διαφορά σε ολόκληρο τον εκτεταμένο, 100-τετραγωνικό-μίλιο χώρο ξεπερνά τα 3.000 πόδια. Όταν βρέχει στην περιοχή, το νερό γρήγορα κατεβαίνει προς τα κάτω, συχνά οδηγώντας σε καταστροφικές, ακόμα και θανατηφόρες, ξαφνικές πλημμύρες. Οι άνθρωποι στην περιοχή ακόμα μιλούν για τον χειμώνα του 1963, όταν οι πλημμύρες πήραν τους ανθρώπους στον χώρο απροειδοποίητους και σκότωσαν δεκάδες ντόπιους και τουρίστες. Το 2018, οι ορμητικές ροές νερού έκαναν τους βράχους να καταρρεύσουν μέσα από τις ραβίνες γύρω από το Βάδι Μούσα.

Advertisement

Ακόμα και τον Δεκέμβριο του 2022, γρήγορα τοιχώματα νερού διασχίζανε τα φαράγγια της Πέτρας, πετώντας λάσπη μέχρι τις σκάλες του εμβληματικού Ταμείου, ενός αρχαίου κτιρίου που έγινε διάσημο ως εξωτερικό σκηνικό στην ταινία “Indiana Jones and the Last Crusade.”

“Το νερό ήρθε από τέσσερις κατευθύνσεις, απευθείας προς το Ταμείο,” λέει ο Ταχίρ Φαλαχάτ, ειδικός στην πολιτιστική κληρονομιά στην Αρχή Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης Πέτρας, τον φορέα που διαχειρίζεται την Πέτρα και τη γύρω περιοχή.

Έρευνες δείχνουν ότι και οι Ναβαταίοι αντιμετώπιζαν τις εποχιακές πλημμύρες και την ξηρασία. Εμπόροι της ερήμου που κυβέρνησαν την περιοχή μέχρι περίπου το 300 μ.Χ., οι Ναβαταίοι ήταν ένας κύριος κρίκος στο εμπόριο πολυτελών αγαθών μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των γειτόνων τους προς την ανατολή. Τα χαρακτηριστικά που έκαναν την περιοχή γύρω από το Βάδι Μούσα ελκυστική για τους αρχαίους Ναβαταίους – οι περίπλοκοι φαράγγια, οι υψηλές κορυφές και πεδιάδες και οι προστατευμένες κοιλάδες – κάνουν επίσης ευάλωτη στις πλημμύρες σήμερα. “Αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα, είχαν την ίδια τοπογραφία,” λέει ο Φαλαχάτ.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αφιερώσει δεκαετίες για να ανιχνεύσουν τους τρόπους με τους οποίους οι Ναβαταίοι διαχειρίστηκαν το νερό στην περιοχή. Ανακάλυψαν ότι οι μηχανικοί των Ναβαταίων δημιούργησαν ένα σύστημα εναλλασσόμενων τεράστιων εδαφών και μικρών φράγματων για να προστατέψουν από πλημμύρες την αρχαία Πέτρα. Το περίπλοκο σύστημα κατευθύνει το νερό μέσα από τις πολλές ραβίνες και τις φαράγγια εντός και γύρω από την Πέτρα και το Βάδι Μούσα. Τα φράγματα επιβραδύνουν το ορμητικό νερό που οδηγεί σε πλημμύρες, κατευθύνοντάς το προς αποθήκες. Τα τεράστια εδάφη, αντιθέτως, απορροφούν το νερό και παρέχουν χώρο για καλλιέργειες.

Μετά την κατάρρευση του βασιλείου των Ναβαταίων τον 4ο αιώνα μ.Χ., το σύστημα αμελήθηκε και έπεσε σε επισκευές. Ακόμα και μετά την επανεύρεση της Πέτρας από αρχαιολόγους και την ανάπτυξή της ως τουριστικό προορισμό στον 20ό αιώνα, οι ερευνητές αγνόησαν τα φράγματα, επικεντρώνοντας αντίθετα στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που χαράχτηκε στις πλαγιές των φαραγγιών της Πέτρας. “Έχουν αφεθεί μόνα τους για χιλιάδες χρόνια,” λέει ο Φαλαχάτ. “Είναι όλα ακόμα εκεί, απλά έχουν διαλυθεί.”

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nelson Mandela | Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Published

on

Ο Νέλσον Μαντέλα, μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1918.

Ο Νέλσον Μαντέλα (γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1918, Mvezo, Νότια Αφρική – πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013, Γιοχάνεσμπουργκ) ήταν εθνικιστής και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994–99). Οι διαπραγματεύσεις του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής F.W. de Klerk βοήθησαν στον τερματισμό του συστήματος φυλετικού διαχωρισμού της χώρας και στην ειρηνική μετάβαση στην πλειοψηφική διακυβέρνηση. Ο Μαντέλα και ο de Klerk έλαβαν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 για τις προσπάθειές τους.

Πρώιμη ζωή και έργο

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν γιος του Αρχηγού Χένρι Μαντέλα της φυλής Madiba των Xhosa ομιλούντων Tembu. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο νεαρός Νέλσον ανατράφηκε από τον Τζονγκιντάμπα, τον αντιβασιλέα των Tembu. Ο Νέλσον απαρνήθηκε την αξίωσή του για την αρχηγία για να γίνει δικηγόρος. Φοίτησε στο South African Native College (αργότερα Πανεπιστήμιο του Fort Hare) και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand. Αργότερα πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει δικηγόρος. Το 1944 εντάχθηκε στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), μια ομάδα απελευθέρωσης των μαύρων, και έγινε ηγέτης της Νεολαίας του. Την ίδια χρονιά γνώρισε και παντρεύτηκε την Έβελιν Ντόκο Μέισ. Ο Μαντέλα αργότερα κατείχε άλλες ηγετικές θέσεις στο ANC, μέσω των οποίων βοήθησε στην αναζωογόνηση της οργάνωσης και στην αντίθεση στις πολιτικές του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος.

Το 1952 στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τον συνάδελφο ηγέτη του ANC Όλιβερ Τάμπο, ο Μαντέλα ίδρυσε το πρώτο μαύρο δικηγορικό γραφείο της Νότιας Αφρικής, εξειδικευμένο σε υποθέσεις που προέκυπταν από τη νομοθεσία του απαρτχάιντ μετά το 1948. Επίσης εκείνη τη χρονιά, ο Μαντέλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έναρξη εκστρατείας ανυπακοής κατά των νόμων περί διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι απαιτούσαν από τους μη λευκούς να φέρουν έγγραφα (γνωστά ως διαβατήρια, βιβλία διαβατηρίων ή βιβλία αναφοράς) που εξουσιοδοτούσαν την παρουσία τους σε περιοχές που η κυβέρνηση θεωρούσε “περιορισμένες” (δηλαδή, γενικά, για τον λευκό πληθυσμό). Ταξίδευε σε όλη τη χώρα ως μέρος της εκστρατείας, προσπαθώντας να συγκεντρώσει υποστήριξη για ειρηνικά μέσα διαμαρτυρίας κατά των διακριτικών νόμων. Το 1955 συμμετείχε στη σύνταξη του Χάρτη της Ελευθερίας, ενός εγγράφου που ζητούσε μη φυλετική κοινωνική δημοκρατία στη Νότια Αφρική.

Η αντιπαρτχάιντ δράση του Μαντέλα τον έκανε συχνό στόχο των αρχών. Ξεκινώντας το 1952, απαγορεύτηκε διακεκομμένα (αυστηρά περιορισμένος σε ταξίδια, συνδέσεις και ομιλίες). Τον Δεκέμβριο του 1956 συνελήφθη με περισσότερα από 100 άτομα με κατηγορίες για προδοσία που σχεδιάστηκαν για να παρενοχλούν τους ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ. Ο Μαντέλα δικάστηκε την ίδια χρονιά και τελικά αθωώθηκε το 1961. Κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων δικαστικών διαδικασιών, χώρισε την πρώτη του σύζυγο και παντρεύτηκε τη Νομζάμο Γουίνιφρεντ Μαντικιζέλα (Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα).

Παράνομη δράση και η Δίκη της Ριβόνια

Μετά τη σφαγή των άοπλων μαύρων Νοτιοαφρικανών από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Sharpeville το 1960 και την επακόλουθη απαγόρευση του ANC, ο Μαντέλα εγκατέλειψε τη μη βίαιη στάση του και άρχισε να υποστηρίζει πράξεις σαμποτάζ κατά του νοτιοαφρικανικού καθεστώτος. Πέρασε στην παρανομία (κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστός ως ο Μαύρος Πιμπερνέλ για την ικανότητά του να αποφεύγει τη σύλληψη) και ήταν ένας από τους ιδρυτές του Umkhonto we Sizwe (“Λόγχη του Έθνους”), της στρατιωτικής πτέρυγας του ANC. Το 1962 πήγε στην Αλγερία για εκπαίδευση στον ανταρτοπόλεμο και το σαμποτάζ, επιστρέφοντας στη Νότια Αφρική αργότερα την ίδια χρονιά. Στις 5 Αυγούστου, λίγο μετά την επιστροφή του, ο Μαντέλα συνελήφθη σε οδικό μπλόκο στο Νατάλ και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Τον Οκτώβριο του 1963, ο φυλακισμένος Μαντέλα και αρκετοί άλλοι άνδρες δικάστηκαν για σαμποτάζ, προδοσία και βίαιη συνωμοσία στην περιβόητη Δίκη της Ριβόνια, που πήρε το όνομά της από ένα προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ όπου η αστυνομία ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες όπλων και εξοπλισμού στα κεντρικά γραφεία του παρανομισμένου Umkhonto we Sizwe. Η ομιλία του Μαντέλα από το εδώλιο, στην οποία παραδέχθηκε την αλήθεια κάποιων από τις κατηγορίες εναντίον του, ήταν μια κλασική υπεράσπιση της ελευθερίας και της αντίστασης στην τυραννία. (Η ομιλία του απέσπασε διεθνή προσοχή και αναγνώριση και δημοσιεύθηκε αργότερα την ίδια χρονιά με τον τίτλο “Είμαι Έτοιμος να Πεθάνω”). Στις 12 Ιουνίου 1964 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, γλιτώνοντας οριακά τη θανατική ποινή.

Advertisement
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Datsun | H αυτοκινητοβιομηχανία που έμαθε τον πλανήτη να οδηγεί… ιαπωνικά

Published

on

16 Ιουλίου 1981. Η διοίκηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλάζει και επίσημα το brand name της εταιρείας στην αμερικανική αγορά από Datsun σε Nissan, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ονόματος με ιστορία ενός και πλέον αιώνα.

Το brand name της Datsun βοήθησε τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καθιερωθούν διεθνώς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πουλώντας εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον πλανήτη. Όμως, σταδιακά καταργήθηκε τη δεκαετία του 1980, ενώ μια πιο πρόσφατη προσπάθεια αναβίωσής του από την Nissan, είχε άδοξο τέλος.

Το όνομα Datsun έχει τις ρίζες του σε ένα αυτοκίνητο που ονομαζόταν DAT και κατασκευάστηκε το 1914 από την Kaishinsha Motorcar Works στο Τόκιο.

Η λέξη DAT ήταν ακρωνύμιο που αποτελούνταν από τα αρχικά των ονομάτων των τριών αρχικών επενδυτών της επιχείρησης: Den, Aoyama και Takeuchi.

Στα γιαπωνέζικα, σημαίνει «γρήγορος σαν αστραπή».

Τα αυτοκίνητα DAT διαφημίζονταν ως Durable, Attractive και Trustworthy, δηλαδή ανθεκτικά, ελκυστικά και αξιόπιστα.

Το 1933, ο ιδρυτής της Nissan, Yoshisuke Aikawa, ανέλαβε την επιχείρηση αυτή.

Την εποχή εκείνη, η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει ένα μικρότερο αυτοκίνητο, οικονομικό και ελαφρύ, που ονομαζόταν «DAT-son» ή «ο γιος του DAT». Έτσι, το όνομα τελικά άλλαξε σε Datsun.

Το brand της Datsun ήταν ένα από αυτά που βοήθησαν τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καθιερωθούν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν ένα από τα βασικά brands που προώθησε η Nissan παγκοσμίως, μαζί με το mainstream Nissan και το πολυτελές Infiniti.

Advertisement

Τη δεκαετία του 1970, το οικονομικό σε καύσιμα Datsun παρουσιαζόταν σαν μια ελκυστική επιλογή για τον καθημερινό οδηγό, ο οποίος έψαχνε μια εναλλακτική στα αυτοκίνητα που έκαιγαν πολλή βενζίνη, σε μία περίοδο πετρελαϊκής κρίσης. Περίπου 20 εκατ. Αυτοκίνητα Datsun πουλήθηκαν σε 190 χώρες.

Όμως, από το 1981, η Nissan σταδιακά κατάργησε το όνομα Datsun. Ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση, εάν αναλογιστεί κανείς ότι την εποχή εκείνη, οι έρευνες έδειχναν ότι το 45% των Αμερικανών καταναλωτών γνώριζαν το brand Datsun, αλλά μόλις το 1% είχε ακουστά την Nissan.

Το 2012, η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή του brand και άρχισε να πουλά αυτοκίνητα Datsun σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Τον καιρό εκείνο, η Nissan, όπως και άλλοι ανταγωνιστές της, αντιμετώπιζε την αδυναμία των αγορών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αναζητούσε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε αναδυόμενες αγορές, με φθηνότερα μοντέλα. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις των Datsun δεν ήταν καλές τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το 2022, η Nissan ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα υπό το brand αυτό, που όπως έλεγε μία δεκαετία νωρίτερα, «είναι κομμάτι του DNA της».

Πηγή: moneyreview.gr 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Forrest Gump εξακολουθεί να μας επηρεάζει μετά από 30 χρόνια

Published

on

Η ταινία του Robert Zemeckis που επανακυκλοφόρησε είναι εντελώς γελοία, γεμάτη συναισθηματική αφέλεια και πολιτική αφέλεια, αλλά έχει εξαιρετικό ρυθμό και είναι άψογα ερμηνευμένη.

Η κωμωδία-δράμα του Robert Zemeckis επανακυκλοφορεί για την 30η επέτειό της, με τον Tom Hanks να πρωταγωνιστεί ως ο πατριώτης ήρωας-ευφυής από την φανταστική πόλη Greenbow, Alabama. Είναι προσαρμοσμένη από το μπεστ-σέλερ του Winston Groom από τη δεκαετία του ’80, αλλά η ταινία κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Bill Clinton, ο οποίος είχε τη δική του γλώσσα του σώματος τύπου Gump και περιέχει μια κολακευτική αναφορά στην πόλη του, το Little Rock, Arkansas.

Κάθε φορά που την παρακολουθώ, ορκίζομαι ότι αυτή η εντελώς γελοία, γεμάτη συναισθηματική αφέλεια και πολιτική αφέλεια φαντασία δεν θα με επηρεάσει, αλλά κάθε φορά το καταφέρνει. Έχει εξαιρετικό ρυθμό, είναι άψογα ερμηνευμένη, φαίνεται υπέροχη, και υπάρχει ένα είδος ενοχλητικής, συναρπαστικής ευφυΐας στην ερμηνεία του Hanks, παρά τη γελοία φωνή του που θυμίζει τον Jimmy Stewart με τραύμα στο κεφάλι. Κάθε κίνηση και χειρονομία ξεχωρίζει σαν τσίχλα και η αθλητική βουτιά του από το κατάστρωμα του σκάφους όταν ακούει ότι η μητέρα του είναι άρρωστη είναι εκπληκτική.

Ωστόσο, όσο κι αν το απολαμβάνω, και το κάνω, δεν θα συγχωρήσω ποτέ αυτή την ταινία που δίνει μια ειδυλλιακή μορφή του AIDS στην αληθινή αγάπη του Forrest, την Jenny (ένας αχάριστος ρόλος για τη Robin Wright), που πεθαίνει θυσιαστικά για την μοναχική, συγκινητική αξιοπρέπεια του Forrest, προφανώς ως τιμωρία για τα χαμένα χρόνια της χρήσης ναρκωτικών και της παρέας με ριζοσπάστες, αντί να μείνει υγιής με τον Forrest. Αυτό είναι επιπλέον της κακοποίησής της ως παιδί. Δεν μπορούσε να μείνει ζωντανή στο τέλος;

Forrest είναι ένας αθώος παιδί με δυσκολίες στη μάθηση που μεγαλώνει στα περικοπτόμενα χρόνια του ’50 σε αυτό που φαίνεται να είναι μια πρώην φυτεία. Η μαμά του (Sally Field) βγάζει χρήματα ενοικιάζοντας δωμάτια σε ενοικιαστές και καταφέρνει να προσφέρει στον γιο της μια καλή εκπαίδευση κοιμώμενη με έναν ανατριχιαστικό επιθεωρητή του σχολικού συμβουλίου. Ο Forrest πρέπει να τρέχει από τους σπασίκλες και η αστραπιαία του ταχύτητα του εξασφαλίζει υποτροφία στο πανεπιστήμιο μέσω της ομάδας ποδοσφαίρου, ενώ η ειλικρινής του γενναιότητα του κερδίζει μετάλλιο κατά την στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ, για την οποία προσφέρθηκε εθελοντικά.

Ο Forrest μαθαίνει την αξία της φιλίας από το φίλο του “Bubba” Blue (Mykelti Williamson). Στον στρατό και στην αστική ζωή, ο Forrest γίνεται γνωστός για την παγκόσμια καταξίωσή του στο ping-pong. Τελικά, πλουτίζει μέσω μιας επιχείρησης γαρίδας με τον πρώην ανώτερο αξιωματικό του, αναπήρου βετεράνο Λοχία Dan (Gary Sinise), και γίνεται ξανά διάσημος ταξιδεύοντας σε ολόκληρη τη χώρα, με τις τηλεοπτικές ειδήσεις να τον αποκαλούν “κηπουρό από το Greenbow, Alabama”, φαίνεται ότι αγνοούν τον πλούτο και τη φήμη του που πρέπει να τον έχουν θέσει στο εξώφυλλο του περιοδικού Fortune. Ωστόσο, ο Forrest πάντα νοσταλγεί την παιδική του αγαπημένη Jenny (Wright).

Είναι μια τόσο περίεργη ταινία με πολλούς τρόπους, που επιμένει ταυτόχρονα στην καταγραφή της δόξας-ονείρου του Forrest και της αφανειάς-κανονικότητάς του. Μπορείτε να τη συγκρίνετε με το “Being There” του Hal Ashby (1979) ή το “Zelig” του Woody Allen (1983), αλλά χωρίς τη σάτιρα. Υπάρχει η ίδια απροκάλυπτη, ηλίθια σοφία και κωμική τύχη που σας οδηγεί στο κέντρο κάθε ποπ-κουλτουρικής στιγμής στην ιστορία. Είναι επίσης μέρος της παράδοσης του λευκού γοτθικού-σμάλτζ που εδραιώθηκε από τον John Irving τόσο στην πρωτοποριακή λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο – αλλά εδώ το σμάλτζ είναι πολύ έντονο. Ο Forrest Gump είναι η τέχνη του Hollywood στο πιο καλοτροφικό, ζάχαρo-ενισχυμένο και θερμιδικό της επίπεδο· θα χρειαστείτε γλυκό για να το απολαύσετε.

Continue Reading

HOT 5