Connect with us

TECH & SCIENCE

Άτομα με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης

Published

on

Σε ένα από τα κτίρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», φροντιστές ατόμων με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της εκπαίδευσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να τα μεταδώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους, στους ανθρώπους που υποστηρίζουν. Φροντιστές και ωφελούμενοι συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να δώσει επαγγελματική διέξοδο στους ανθρώπους με αναπηρία σε έναν τομέα ραγδαία αναπτυσσόμενο.

Το καινοτόμο πρότζεκτ «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» υλοποιεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Science for You» (SciFY) σε συνεργασία με φορείς υποστήριξης ανθρώπων με αναπηρία. Το έργο αφορά στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία, ώστε να μπορούν να εργαστούν στον τομέα εκπαίδευσης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Βασικό βήμα στην ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί η εκπαίδευσή τους και ένας από τους πιο συχνούς τρόπους είναι το supervised learning, όπου ένας άνθρωπος βοηθάει ένα σύστημα να μάθει να χειρίζεται και να κατηγοριοποιεί δεδομένα. Η εργασία αυτή λέγεται επισημείωση (annotation) και απαιτεί να χαρακτηρίζουμε τα δεδομένα βάζοντάς τους μια ετικέτα. Με την «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχει ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για ανθρώπους που θα κάνουν επισημειώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για μια δουλειά που γίνεται εξ αποστάσεως και είναι μοναχική, επαναλαμβανόμενη και αρκετά προσεκτική, και η ομάδα του SciFY σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι ελκυστική για άτομα με κάποιες μορφές αναπηρίας.

Aπό την εκπαίδευση των φροντιστών. Διακρίνονται οι εκπαιδευτές, Γιώργος Γιαννακόπουλος (αριστερά) και Άρης Κοσμόπουλος (δεξιά)

«Επί της ουσίας η προσπάθειά μας είναι να δούμε εάν είναι εφικτό να αξιοποιηθούν άτομα με αναπηρία στην επισημείωση και σε ποια είδη επισημείωσης, έναντι των νευροτυπικών ανθρώπων. Αυτό που εξετάζουμε έχει και μια ρηξικέλευθη πιλοτική διάσταση. Αν όντως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αποδώσουν σε τέτοιες εργασίες, ανοίγει μια εργασιακή διέξοδος, η οποία από ό,τι φαίνεται θα βαίνει αυξανόμενη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής του Δημόκριτου και συνιδρυτής της SciFY.

Όπως διευκρινίζει, «το εύρος των ατόμων με αναπηρία είναι τεράστιο και εδώ έχουμε συγκεκριμένα υποσύνολα. Ξεκινήσαμε με κάποιες συνεργασίες διερευνητικά και ακόμα και αν δούμε ότι είναι δύσκολη η απασχόλησή τους στο αντικείμενο αυτό, επ’ ουδενί δεν μας κλείνει το δρόμο, αντιθέτως χτίζει μια υποδομή για να πάμε σε επόμενο βήμα μελλοντικά».

Άλλη μια σημαντική πτυχή του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η εκπροσώπηση ατόμων με αναπηρία στην τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό την άρση της μεροληψίας των συστημάτων. «Αυτή η εργασία συμπερίληψης στους επισημειωτές συγκεκριμένων ομάδων που δεν εκπροσωπούνται, βοηθάει στην καταπολέμηση της μεροληψίας της τεχνητής νοημοσύνης. Αν οι επισημειωτές μας είναι οι νευροτυπικοί άνθρωποι, τότε τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν φωνή στα συστήματα που θα τους εξυπηρετήσουν. Άρα για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να αλλάξει και αυτό και να έχουν τα άτομα με αναπηρία φωνή στα συστήματα, στην έρευνα και στην κοινωνία ευρύτερα», επισημαίνει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Οι τρεις φάσεις του προγράμματος

Το πρότζεκτ «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» περιλαμβάνει τρεις φάσεις, την εκπαίδευση των φροντιστών των ΑΜΕΑ επάνω στο αντικείμενο της επισημείωσης, την εκπαίδευση των ίδιων των ΑΜΕΑ από τους φροντιστές τους και πάλι στο αντικείμενο αυτό και τέλος, την υλοποίηση ενός έργου επισημείωσης σε πραγματικές συνθήκες σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Στην πρώτη φάση που ήδη ολοκληρώθηκε, επαγγελματίες από το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου», την «Έγκαιρη Παρέμβαση» και την «Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη» (ΠΕΨΑΕΕ) ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων για τη διαδικασία της επισημείωσης.

Εκκινώντας από την εισαγωγή στην τεχνητή νοημοσύνη και φτάνοντας μέχρι την υλοποίηση ενός υποθετικού έργου εκπαίδευσης συστημάτων για πελάτες, οι εκπαιδευτές της SciFY μύησαν τους φροντιστές στον κόσμο της επισημείωσης, με βάση πραγματικές ανάγκες που ανακύπτουν στον «Δημόκριτο».

Advertisement

«Πρέπει να δούμε ποιο υποσύνολο επισημείωσης θα ταίριαζε σε συγκεκριμένες ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», εξηγεί ο εκπαιδευτής, ερευνητής και μέλος της SciFY, Άρης Κοσμόπουλος.

Σε μία από τις ενέργειες που κλήθηκαν να υλοποιήσουν ως παράδειγμα οι φροντιστές ήταν να επιλέξουν μεταξύ δύο κειμένων για κάποια λήμματα λεξιλογίου με κριτήριο ποια από τις δύο περιγραφές ήταν καλύτερα κατανοητή. Οι οδηγίες ήταν σαφείς: να κρίνουν με βάση τον δικό τους τρόπο σκέψης και στη συνέχεια να απαντήσουν για το εάν το κείμενο που επέλεξαν, περιείχε πιο απλές λέξεις ή προτάσεις σε σχέση με το άλλο. Μαθαίνοντας από πολλά τέτοια παραδείγματα, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στη συνέχεια, θα αναπαράγει το καλύτερα κατανοητό κείμενο. Αυτή η διαδικασία της επισημείωσης έγινε, επίσης, για ηχητικά αρχεία και για εικόνες.

Σημαντική ήταν η ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των φροντιστών σχετικά με τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τα άτομα με αυτισμό και ψυχικές νόσους στον τομέα αυτό, αλλά και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η διαδικασία καλύτερα για να τους είναι πιο κατανοητή.

Ο Γιώργος Ράφτης, φροντιστής στην ΑΜΚΕ «Έγκαιρη Παρέμβαση» που υποστηρίζει ανθρώπους σε όλο το φάσμα του αυτισμού στην αυτόνομη διαβίωσή τους, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού δεν έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, είτε γιατί δεν έχουν δεξιότητες είτε γιατί δεν υπήρχε συμπερίληψή τους στην Ελλάδα». Η απόφαση συμμετοχής του φορέα στο πρόγραμμα ήταν «γιατί θέλουμε να δούμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να είναι ωφέλιμη για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και αν τελικά θα μπορέσουν να εργαστούν σε κλάδους της τεχνητής νοημοσύνης. Το φάσμα είναι πολύ μεγάλο, ο κάθε ωφελούμενος έχει διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες, αλλά τελικά όλο αυτό έχει να κάνει με τη συμπερίληψη που στην Ελλάδα είναι σε αρχικό στάδιο. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι να έχουν ανοιχτές πόρτες στην αγορά εργασίας».

Λίγο νωρίτερα ο κ. Ράφτης έθετε στους εκπαιδευτές πρακτικούς προβληματισμούς για την έκταση των κειμένων που θα μπορούσαν να διαβάσουν οι ωφελούμενοι, προτρέποντάς τους να δώσουν έμφαση σε ηχητικά αρχεία και εικόνες. Επίσης, διευκρίνιζε για τη θεματολογία ότι «θα βρουν πολύ πιο ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με επαγγέλματα, μουσική, ταινίες, μαγειρική και ό,τι άλλο αφορά στην καθημερινή τους ζωή». «Θα δούμε αν μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες εργασίες για να γίνουν πιο εύκολες. Επίσης, πρέπει να δούμε τι τους φαίνεται ενδιαφέρον στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και τι όχι», σχολίασε ο εκπαιδευτής, Άρης Κοσμόπουλος.

Η Κατερίνα Καράβα και η Βαρβάρα Παντελαίου, σύμβουλοι απασχόλησης στην ΠΕΨΑΕ, που ειδικεύεται σε ψυχικές νόσους, κάνουν λόγο για ένα «καινοτόμο πρόγραμμα και για τους ωφελούμενους και για εμάς». «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακλύσει τον τρόπο ζωής μας, γι’ αυτό επιλέξαμε να εμπλακούμε σε αυτό το πρόγραμμα. Βλέπουμε προοπτική», αναφέρει η κ. Καράβα. «Καθώς το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, θα κινηθούμε και εμείς διερευνητικά για το ποιοι ωφελούμενοι μπορούν να εμπλακούν», τονίζει η κ. Παντελαίου.

«Πέρα από το ότι προσφέρεις μια υπηρεσία, υπάρχει και ένα ηθικό κομμάτι που έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αναπηρία στην Ελλάδα και το πώς εσύ ως εταιρεία που προσλαμβάνεις έναν επισημειωτή στο φάσμα του αυτισμού τού δίνεις την ευκαιρία να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, την αυτοπεποίθησή του, του δίνεις ένα θετικό κοινωνικό ρόλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλή ψυχική υγεία του», παρατηρεί η Πολυξένη Κουραστή, από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας κυρίως σε άτομα με αυτισμό.

Απώτερος στόχος της SciFY είναι η δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης από επισημειωτές με αναπηρία που θα παρέχουν αυτή την υπηρεσία, με τη συμμετοχή και των φορέων υποστήριξής τους. «Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια ηθική δομή, που θα τους υποστηρίζει και με συμβουλευτική για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Σημειώνεται ότι δεν έχουν θεσμοθετηθεί τα εργασιακά δικαιώματα του επισημειωτή σε διεθνές επίπεδο και υπάρχουν πολλά ζητήματα που οι ερευνητές έχουν εντοπίσει. Στην πράξη, λοιπόν, θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν διέξοδο εργασιακή με όρους φιλικούς για τους ίδιους και με δυνατότητα αξιοπρεπούς και βιώσιμης αμοιβής», τονίζει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της εταιρείας MYTILINEOS.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement
Continue Reading
Advertisement

TECH & SCIENCE

Ο καφές και το πολύ σημαντικό όφελος του για την υγεία μας που δεν γνωρίζαμε

Published

on

Περεταίρω ανάλυση σε ένα δείγμα εκατοντάδων ατόμων με Πάρκινσον, έγινε με την μέτρηση των μεταβολιτών της καφεΐνης στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα παρατήρησαν την παραξανδίνη και την θεοφυλλίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ αυτών των μεταβολιτών και των πιθανοτήτων εμφάνισης Πάρκινσον.

«Αυτή η μελέτη έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαμήκεις ομάδες παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σύνδεση μεταξύ του καφέ και της νόσου Πάρκινσον, όμως είναι η μελέτη που προχωρά ακόμα περισσότερο από την προηγούμενη έρευνα, στον τρόπο με τον οποιο εξετάζει τους βιοδείκτες της πρόσληψης καφεΐνης, χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

Το 25 τοις εκατό των κορυφαίων που πίνουν καφέ βρέθηκαν να έχουν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου που μετρήθηκε κυμάνθηκε μεταξύ περίπου 5 και 63%, ανάλογα με τη χώρα.

Ακριβώς ο ίδιος συσχετισμός εξακολουθούσε να ισχύει και αν τα άτομα ήταν καπνιστές ή αν έπιαναν αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζονται τα ποσοστά. Φαίνεται πως υπάρχει κάτι σχετικά με την καφεΐνη, που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Οι προηγούμενες μελέτες θεωρούσαν πως η διατήρηση της ροής της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να κρύβεται πίσω από την προστασία που παρέχεται κατά της νόσου Πάρκινσον. Η νόσος χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία ( ‘substantia nigra).

«Αυτά τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματά μας, τα οποία αποκάλυψαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης, της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης και της συχνότητας εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον», γράφουν οι ερευνητές.

«Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ψυχοτρόπο ρόφημα στον κόσμο», γράφουν οι ερευνητές.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον όχι μόνο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά ενισχύει επίσης την κατανόησή μας για την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον και ενισχύει πιθανές στρατηγικές πρόληψης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology

Advertisement

Πηγή: techmaniacs.gr

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Tο 130,000 ετών διακοσμημένο οστό αρκούδας ίσως είναι η αρχαιότερη γνωστή τέχνη των Νεάντερταλ.

Published

on

Οι ερευνητές λένε ότι το σκαλιστό αντικείμενο δεν ήταν χρηστικό αντικείμενο και αντ’ αυτού εξυπηρετούσε έναν συμβολικό σκοπό.

Η στερεοτυπική εικόνα ενός Νεάντερταλ είναι αυτή ενός βάρβαρου, αμόρφωτου και ακαλλιέργητου ανθρώπου των σπηλαίων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην Πολωνία προσπαθεί να δείξει ότι ο πρόγονός μας, ο Homo Sapiens, διέθετε γνωστικές ικανότητες και ήταν ακόμα και καλλιτέχνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science, υποστηρίζει ότι ένα οστό αρκούδας 130,000 ετών με χαράξεις από Νεάντερταλ μπορεί να είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά έργα τέχνης στην Ευρασία.

Το οστό, το οποίο έχει μήκος τέσσερις ίντσες και φέρει 17 χαράξεις, ανακαλύφθηκε αρχικά το 1953 στη σπηλιά Dziadowa Skała στη νότια Πολωνία. Οι ειδικοί το ανέσκαψαν από ένα στρώμα που χρονολογείται περίπου από 115,000 έως 130,000 χρόνια πριν και αρχικά θεώρησαν ότι το οστό ήταν πλευρό αρκούδας.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το οστό επανεξετάζεται. Δεν είναι πλευρό, αλλά ένα ακτινωτό οστό από το αριστερό μπροστινό πόδι μιας νεαρής αρκούδας. Χρησιμοποιώντας 3D μικροσκόπηση και αξονική τομογραφία με ακτίνες Χ, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό μοντέλο του αντικειμένου.

Το οστό έχει 17 παράλληλες χαράξεις που οι ερευνητές πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν σκόπιμα.

Ανακάλυψαν ότι οι 17 παράλληλες χαράξεις στο οστό πιθανότατα τοποθετήθηκαν σκόπιμα, καθώς επαναλαμβάνονται και ακολουθούν έναν οργανωμένο μοτίβο. Το οστό, συνεπώς, δεν είναι ούτε εργαλείο ούτε τελετουργικό αντικείμενο, αλλά διακοσμητικό και καλλιτεχνικό κομμάτι. “Είναι ένα από τα αρκετά σπάνια αντικείμενα Νεάντερταλ με συμβολική φύση,” λέει ο Tomasz Płonka, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, στη Soumya Sagar από το Live Science. Αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη γνωστή τέχνη που δημιουργήθηκε από τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη, βόρεια των Καρπαθίων Όρων.

“Το γεγονός ότι τέτοιες σειρές παράλληλων χαράξεων εμφανίζονται πραγματικά με τους Νεάντερταλ και όχι νωρίτερα, υποδηλώνει ότι ήταν μια πολιτιστική πρακτική που είχε νόημα και λειτουργία, και όχι, για παράδειγμα, το προϊόν ασυνείδητων προσωπικών συνηθειών όπως το σύγχρονο μουντζούρωμα,” λέει ο Paul Pettitt, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, στη Live Science.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνουν οι χαράξεις, ο Pettitt προσθέτει, “το οστό με τις χαράξεις από τη σπηλιά Dziadowa Skala τουλάχιστον μας δείχνει ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν οπτική κουλτούρα για να κωδικοποιούν πληροφορίες, μια πραγματικά ανθρώπινη ικανότητα.”

Το οστό έχει μήκος περίπου τέσσερις ίντσες και φέρει 17 χαράξεις

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς έγιναν οι χαράξεις, η ομάδα αναδημιούργησε τις χαράξεις σε οστά βοοειδών με αντίγραφα εργαλείων, όπως μαχαίρια από πυριτόλιθο και λεπίδες της μέσης Παλαιολιθικής εποχής. Στη συνέχεια πειραματίστηκαν με επτά διαφορετικές τεχνικές χάραξης.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ο Νεάντερταλ που δημιούργησε τις συμβολικές χαράξεις πιθανότατα το έκανε σε μία συνεδρία με αυτό που πιστεύουν ότι ήταν μαχαίρι από πυριτόλιθο. Ο καλλιτέχνης επίσης πιθανότατα κινήθηκε γρήγορα, κάνοντας γρήγορες, επαναλαμβανόμενες χαράξεις.

Advertisement

“Οι περισσότερες από τις χαράξεις έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό τέλος που μοιάζει με κόμμα και καμπυλώνει προς τα δεξιά. Όταν ο πειραματιστής μας, που ήταν δεξιόχειρας, μετακινούσε το πυριτόλιθο εργαλείο προς τον εαυτό του, οι χαράξεις καμπύλωναν προς τα δεξιά,” λέει ο Płonka στο Live Science. “Επομένως, γνωρίζουμε ότι ο Νεάντερταλ που έκανε αυτές τις χαράξεις ήταν δεξιόχειρας.”

Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα των Νεάντερταλ που δείχνει τη μοναδική συνήθεια να χαράζουν συμβολικές παράλληλες χαράξεις σε οστά. Στο παρελθόν, οι ερευνητές έχουν επίσης ανακαλύψει το κρανίο μιας Νεάντερταλ γυναίκας, το οποίο είχε 35 παρόμοιες χαράξεις.

Η ανακάλυψη του περίτεχνα σκαλισμένου οστού αρκούδας δεν εμπλουτίζει μόνο την κατανόηση των ερευνητών για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ, αλλά υποδηλώνει επίσης δημιουργικές τάσεις στους ανθρώπους της Παλαιολιθικής εποχής.

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη για το πως έγινε η αρχή της ζωή στο Σύμπαν

Published

on

Η γνώση για το πως έγινε η αρχή της ζωή στο Σύμπαν, που οδήγησε στην έκρηξη ζωής στον πλανήτη μας, παραμένει άγνωστη σε μεγάλο βαθμό. Όμως μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, στην Μάνοα, προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.

Πρόσφατα, η ερευνητές από το Τμήμα Χημείας, δημοσίευσαν μια εργασία στο Nature Astronomy. Σύμφωνα με την δημοσίευση, ανακάλυψαν πως μπορούν να σχηματίσουν ορισμένα από τα κρίσιμα μόρια στο διάστημα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη αρχή της ζωής στο Σύμπαν.

Τα εν λόγω μόρια, ονομάζονται αρωματικά μόρια και φέρουν άζωτο. Αυτά είναι από τα πιο σημαντικά μόρια σε πολλούς τομείς της χημείας και την βιολογίας. Είναι δομικά στοιχειά για ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών προϊόντων, βαφών, πλαστικών και φυσικών προϊόντων. Τα αρωματικά μόρια βρίσκονται επίσης σε σημαντικά βιομόρια, όπως τα αμινοξέα, τα νουκλεϊκά οξέα (DNA και RNA) και σε βιταμίνες.

Με χρήση μοριακών δεσμών ,η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ralf I. Kaiser, αναδημιούργησε τα περιβάλλοντα του μοριακού νέφους που συναντάμε στο Ταύρο (πυκνή περιοχή διαστρικού αερίου και σκόνης που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, όπου σχηματίζονται ενεργά νέα αστέρια) και της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, που μοιάζει με την Γη στα αρχικά στάδια της δημιουργίας της, που ήταν πλούσια σε άζωτο και μεθάνιο. Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.

αρχή της ζωής
Συναρτήσεις CM των αντιδράσεων C–ND 3 και C 2 –NH 3 . Credit: Nature Astronomy (2024). DOI: 10.1038/s41550-024-02267-y

Σε συνδυασμό με υπολογισμούς ηλεκτρονικών δομών από τον καθηγητή Alexander M. Mebel (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα), μαζί με τη διαστρική (καθηγητής Xiaohu Li, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών) και την ατμοσφαιρική μοντελοποίηση (καθηγητής Jean-Christophe Loison, Πανεπιστήμιο του Μπορντό), μεταδιδακτορικός συνεργάτης Zhenghai Yang ήταν σε θέση να εντοπίσει θεμελιώδεις δομικές μονάδες αρωματικών μορίων, που προσφέρουν νέα μονοπάτια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δομικά στοιχεία του DNA και του RNA θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί στο διάστημα, αναδιαμορφώνοντας τις ιδέες μας για το πώς προήλθαν τα συστατικά της ζωής σε όλο τον γαλαξία.

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αρωματικά μόρια που φέρουν άζωτο —πυριδίνη, πυριδινύλιο και (ισο)κινολίνη— θα μπορούσαν να έχουν συντεθεί σε περιβάλλοντα στα οποία οι επιστήμονες επιδιώκουν πραγματικά λόγω των ομοιοτήτων τους με τη Γη», είπε ο Κάιζερ. “Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται αυτά τα μόρια είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη των μυστηρίων της προέλευσης της ζωής. Ευρήματα όπως αυτά θα μπορούσαν να έχουν μελλοντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων για πρακτικές εφαρμογές όχι μόνο στη βιοτεχνολογία και τη συνθετική βιολογία , αλλά και στις επιστήμες της καύσης.”

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.

Πηγη: techmaniacs.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ