Connect with us

TECH & SCIENCE

Τι είναι η αντιμικροβιακή αντοχή και πόσο μεγάλο είναι το πρόβήμα

Published

on

Τα βακτήρια που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά οδήγησαν σε 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η απάντηση είναι μια προσέγγιση “μιας υγείας” που καλύπτει όλα τα είδη.

Κάθε χρόνο σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους, με ένα πιθανό αντίκτυπο στο εγγύς μέλλον που θα μπορούσε να υπερβεί αυτόν της πανδημίας Covid-19, αλλά η AMR, ή η αντιμικροβιακή αντοχή, παραμένει ένα πρόβλημα που είναι λίγο γνωστό έξω από τους ειδικούς κύκλους.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να το αντιμετωπίσουμε, με δράση που απαιτείται σε όλους τους τομείς, από την υγεία έως τη γεωργία.

Τι είναι η AMR;

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) συμβαίνει όταν οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένεια – βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα – αναπτύσσουν τρόπους να αντιστέκονται στα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους. Οι νέοι, ανθεκτικοί παθογόνοι ονομάζονται μερικές φορές “υπερβακτηρίδια”.

Πώς συμβαίνει αυτό;

Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά επιταχύνεται από την υπερβολική και περιττή χρήση φαρμάκων – ιδίως αντιβιοτικών – σε ανθρώπους, ζώα και φυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκθεση στα φάρμακα βοηθά τους παθογόνους να μάθουν πώς να τα αντιστέκονται.

Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό;

Η AMR είναι ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα. Τα βακτήρια που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά ήταν άμεσα υπεύθυνα για 1,27 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019 και πιστεύεται ότι συνέβαλλαν σε 4,95 εκατομμύρια θανάτους.

Καθιστά τις μολύνσεις δυσκολότερες στη θεραπεία και κάνει άλλες θεραπείες πιο επικίνδυνες. Οι ασθενείς με καρκίνο, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις μολύνσεις λόγω της επίδρασης της θεραπείας τους στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επίσης, οι αποδέκτες μεταμόσχευσης οργάνων πρέπει να παίρνουν φάρμακα για να αποκρούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη των νέων οργάνων από το σώμα τους.

Advertisement

Τι γίνεται με τα νέα φάρμακα;

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη νέων αντιβιοτικών που έρχονται μέσω του αγωγού παραγωγής. Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι το γεγονός ότι, ιδανικά, λίγες δόσεις οποιουδήποτε νέου αντιβιοτικού θα χρησιμοποιηθούν. Αντ’ αυτού, θα κρατούνται σε εφεδρεία για τη θεραπεία των χειρότερων μολύνσεων που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα υπάρχον φάρμακο.

Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς μηχανισμούς τιμολόγησης φαρμάκων, οι φαρμακευτικές εταιρείες εγγυώνται ελάχιστη απόδοση επί των επενδύσεων.

Πολλές κυβερνήσεις δοκιμάζουν νέους τρόπους για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS England) ουσιαστικά κάνει εγγραφή σε νέα αντιβιοτικά, εγγυώμενη στις φαρμακευτικές εταιρείες μια σταθερή εισφορά από τα φάρμακα ανεξαρτήτως του εάν χρησιμοποιούνται ή όχι.

Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το εάν χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τις υπάρχουσες θεραπείες. Σε μερικές χώρες, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως “προσβάσιμα αντιβιοτικά” – παλαιότερα είδη σε μορφή χάπι που γενικά έχουν λιγότερες παρενέργειες και λιγότερη πιθανότητα να προκαλέσουν αντοχή στα αντιβιοτικά. Σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι με χρήματα μπορεί αντ’ αυτού να προσφέρουνται εναλλακτικά ενέσιμα, νεώτερα αντιβιοτικά που είναι πράγματι πιο πιθανό να προκαλέσουν αντοχή.

Τι πρέπει να αλλάξει;

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί μια προσέγγιση “μιας υγείας”, λένε οι ειδικοί, αναγνωρίζοντας την αλληλεξάρτηση της ανθρώπινης υγείας με την υγεία των ζώων, των φυτών και των οικοσυστημάτων.

Οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά στα φυτά και τα ζώα τους μόνο όταν χρειάζεται, οι γιατροί δεν πρέπει να συνταγογραφούν αντιβιοτικά για μολύνσεις που προκαλούνται από ιούς, και οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να διαχειρίζονται τα απόβλητα που παράγονται κατά την κατασκευή για να εμποδίσουν τα αντιβιοτικά να βρίσκουν τον δρόμο τους στο περιβάλλον.

Πολλά από αυτά πιθανόν να απαιτήσουν επίσημες κυβερνητικές πολιτικές, αν και ένα αναφορά νωρίτερα φέτος από την Παγκόσμια Συμμαχία για τη Γήρανση σχετικά με τις προσπάθειες 11 χωρών προειδοποίησε ότι παρά την κάποια πρόοδο, η “στασιμότητα” κρύβεται στα προγράμματα.

Τι μπορούν να κάνουν οι ατομικοί ασθενείς;

Advertisement

Η πρόληψη των μολύνσεων από την αρχή με απλά μέτρα υγιεινής όπως η πλύση των χεριών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και όταν συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, η επίσημη συμβουλή είναι να τα παίρνουν ακριβώς όπως συνταγογραφούνται και όχι να τα κρατούν για αργότερα ή να τα μοιράζονται με άλλους.

TECH & SCIENCE

Ο καφές και το πολύ σημαντικό όφελος του για την υγεία μας που δεν γνωρίζαμε

Published

on

Περεταίρω ανάλυση σε ένα δείγμα εκατοντάδων ατόμων με Πάρκινσον, έγινε με την μέτρηση των μεταβολιτών της καφεΐνης στο αίμα. Πιο συγκεκριμένα παρατήρησαν την παραξανδίνη και την θεοφυλλίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ αυτών των μεταβολιτών και των πιθανοτήτων εμφάνισης Πάρκινσον.

«Αυτή η μελέτη έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαμήκεις ομάδες παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σύνδεση μεταξύ του καφέ και της νόσου Πάρκινσον, όμως είναι η μελέτη που προχωρά ακόμα περισσότερο από την προηγούμενη έρευνα, στον τρόπο με τον οποιο εξετάζει τους βιοδείκτες της πρόσληψης καφεΐνης, χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

Το 25 τοις εκατό των κορυφαίων που πίνουν καφέ βρέθηκαν να έχουν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου που μετρήθηκε κυμάνθηκε μεταξύ περίπου 5 και 63%, ανάλογα με τη χώρα.

Ακριβώς ο ίδιος συσχετισμός εξακολουθούσε να ισχύει και αν τα άτομα ήταν καπνιστές ή αν έπιαναν αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζονται τα ποσοστά. Φαίνεται πως υπάρχει κάτι σχετικά με την καφεΐνη, που προστατεύει τον εγκέφαλο.

Οι προηγούμενες μελέτες θεωρούσαν πως η διατήρηση της ροής της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μπορεί να κρύβεται πίσω από την προστασία που παρέχεται κατά της νόσου Πάρκινσον. Η νόσος χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία ( ‘substantia nigra).

«Αυτά τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματά μας, τα οποία αποκάλυψαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης, της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης και της συχνότητας εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον», γράφουν οι ερευνητές.

«Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ψυχοτρόπο ρόφημα στον κόσμο», γράφουν οι ερευνητές.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον όχι μόνο έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά ενισχύει επίσης την κατανόησή μας για την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον και ενισχύει πιθανές στρατηγικές πρόληψης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology

Advertisement

Πηγή: techmaniacs.gr

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Tο 130,000 ετών διακοσμημένο οστό αρκούδας ίσως είναι η αρχαιότερη γνωστή τέχνη των Νεάντερταλ.

Published

on

Οι ερευνητές λένε ότι το σκαλιστό αντικείμενο δεν ήταν χρηστικό αντικείμενο και αντ’ αυτού εξυπηρετούσε έναν συμβολικό σκοπό.

Η στερεοτυπική εικόνα ενός Νεάντερταλ είναι αυτή ενός βάρβαρου, αμόρφωτου και ακαλλιέργητου ανθρώπου των σπηλαίων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βρότσλαβ στην Πολωνία προσπαθεί να δείξει ότι ο πρόγονός μας, ο Homo Sapiens, διέθετε γνωστικές ικανότητες και ήταν ακόμα και καλλιτέχνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science, υποστηρίζει ότι ένα οστό αρκούδας 130,000 ετών με χαράξεις από Νεάντερταλ μπορεί να είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά έργα τέχνης στην Ευρασία.

Το οστό, το οποίο έχει μήκος τέσσερις ίντσες και φέρει 17 χαράξεις, ανακαλύφθηκε αρχικά το 1953 στη σπηλιά Dziadowa Skała στη νότια Πολωνία. Οι ειδικοί το ανέσκαψαν από ένα στρώμα που χρονολογείται περίπου από 115,000 έως 130,000 χρόνια πριν και αρχικά θεώρησαν ότι το οστό ήταν πλευρό αρκούδας.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το οστό επανεξετάζεται. Δεν είναι πλευρό, αλλά ένα ακτινωτό οστό από το αριστερό μπροστινό πόδι μιας νεαρής αρκούδας. Χρησιμοποιώντας 3D μικροσκόπηση και αξονική τομογραφία με ακτίνες Χ, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό μοντέλο του αντικειμένου.

Το οστό έχει 17 παράλληλες χαράξεις που οι ερευνητές πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν σκόπιμα.

Ανακάλυψαν ότι οι 17 παράλληλες χαράξεις στο οστό πιθανότατα τοποθετήθηκαν σκόπιμα, καθώς επαναλαμβάνονται και ακολουθούν έναν οργανωμένο μοτίβο. Το οστό, συνεπώς, δεν είναι ούτε εργαλείο ούτε τελετουργικό αντικείμενο, αλλά διακοσμητικό και καλλιτεχνικό κομμάτι. “Είναι ένα από τα αρκετά σπάνια αντικείμενα Νεάντερταλ με συμβολική φύση,” λέει ο Tomasz Płonka, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, στη Soumya Sagar από το Live Science. Αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη γνωστή τέχνη που δημιουργήθηκε από τους Νεάντερταλ στην Ευρώπη, βόρεια των Καρπαθίων Όρων.

“Το γεγονός ότι τέτοιες σειρές παράλληλων χαράξεων εμφανίζονται πραγματικά με τους Νεάντερταλ και όχι νωρίτερα, υποδηλώνει ότι ήταν μια πολιτιστική πρακτική που είχε νόημα και λειτουργία, και όχι, για παράδειγμα, το προϊόν ασυνείδητων προσωπικών συνηθειών όπως το σύγχρονο μουντζούρωμα,” λέει ο Paul Pettitt, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, στη Live Science.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνουν οι χαράξεις, ο Pettitt προσθέτει, “το οστό με τις χαράξεις από τη σπηλιά Dziadowa Skala τουλάχιστον μας δείχνει ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν οπτική κουλτούρα για να κωδικοποιούν πληροφορίες, μια πραγματικά ανθρώπινη ικανότητα.”

Το οστό έχει μήκος περίπου τέσσερις ίντσες και φέρει 17 χαράξεις

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς έγιναν οι χαράξεις, η ομάδα αναδημιούργησε τις χαράξεις σε οστά βοοειδών με αντίγραφα εργαλείων, όπως μαχαίρια από πυριτόλιθο και λεπίδες της μέσης Παλαιολιθικής εποχής. Στη συνέχεια πειραματίστηκαν με επτά διαφορετικές τεχνικές χάραξης.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ο Νεάντερταλ που δημιούργησε τις συμβολικές χαράξεις πιθανότατα το έκανε σε μία συνεδρία με αυτό που πιστεύουν ότι ήταν μαχαίρι από πυριτόλιθο. Ο καλλιτέχνης επίσης πιθανότατα κινήθηκε γρήγορα, κάνοντας γρήγορες, επαναλαμβανόμενες χαράξεις.

Advertisement

“Οι περισσότερες από τις χαράξεις έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό τέλος που μοιάζει με κόμμα και καμπυλώνει προς τα δεξιά. Όταν ο πειραματιστής μας, που ήταν δεξιόχειρας, μετακινούσε το πυριτόλιθο εργαλείο προς τον εαυτό του, οι χαράξεις καμπύλωναν προς τα δεξιά,” λέει ο Płonka στο Live Science. “Επομένως, γνωρίζουμε ότι ο Νεάντερταλ που έκανε αυτές τις χαράξεις ήταν δεξιόχειρας.”

Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα των Νεάντερταλ που δείχνει τη μοναδική συνήθεια να χαράζουν συμβολικές παράλληλες χαράξεις σε οστά. Στο παρελθόν, οι ερευνητές έχουν επίσης ανακαλύψει το κρανίο μιας Νεάντερταλ γυναίκας, το οποίο είχε 35 παρόμοιες χαράξεις.

Η ανακάλυψη του περίτεχνα σκαλισμένου οστού αρκούδας δεν εμπλουτίζει μόνο την κατανόηση των ερευνητών για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ, αλλά υποδηλώνει επίσης δημιουργικές τάσεις στους ανθρώπους της Παλαιολιθικής εποχής.

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη για το πως έγινε η αρχή της ζωή στο Σύμπαν

Published

on

Η γνώση για το πως έγινε η αρχή της ζωή στο Σύμπαν, που οδήγησε στην έκρηξη ζωής στον πλανήτη μας, παραμένει άγνωστη σε μεγάλο βαθμό. Όμως μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, στην Μάνοα, προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.

Πρόσφατα, η ερευνητές από το Τμήμα Χημείας, δημοσίευσαν μια εργασία στο Nature Astronomy. Σύμφωνα με την δημοσίευση, ανακάλυψαν πως μπορούν να σχηματίσουν ορισμένα από τα κρίσιμα μόρια στο διάστημα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη αρχή της ζωής στο Σύμπαν.

Τα εν λόγω μόρια, ονομάζονται αρωματικά μόρια και φέρουν άζωτο. Αυτά είναι από τα πιο σημαντικά μόρια σε πολλούς τομείς της χημείας και την βιολογίας. Είναι δομικά στοιχειά για ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών προϊόντων, βαφών, πλαστικών και φυσικών προϊόντων. Τα αρωματικά μόρια βρίσκονται επίσης σε σημαντικά βιομόρια, όπως τα αμινοξέα, τα νουκλεϊκά οξέα (DNA και RNA) και σε βιταμίνες.

Με χρήση μοριακών δεσμών ,η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ralf I. Kaiser, αναδημιούργησε τα περιβάλλοντα του μοριακού νέφους που συναντάμε στο Ταύρο (πυκνή περιοχή διαστρικού αερίου και σκόνης που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου, όπου σχηματίζονται ενεργά νέα αστέρια) και της ατμόσφαιρας του Τιτάνα, που μοιάζει με την Γη στα αρχικά στάδια της δημιουργίας της, που ήταν πλούσια σε άζωτο και μεθάνιο. Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.

αρχή της ζωής
Συναρτήσεις CM των αντιδράσεων C–ND 3 και C 2 –NH 3 . Credit: Nature Astronomy (2024). DOI: 10.1038/s41550-024-02267-y

Σε συνδυασμό με υπολογισμούς ηλεκτρονικών δομών από τον καθηγητή Alexander M. Mebel (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα), μαζί με τη διαστρική (καθηγητής Xiaohu Li, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών) και την ατμοσφαιρική μοντελοποίηση (καθηγητής Jean-Christophe Loison, Πανεπιστήμιο του Μπορντό), μεταδιδακτορικός συνεργάτης Zhenghai Yang ήταν σε θέση να εντοπίσει θεμελιώδεις δομικές μονάδες αρωματικών μορίων, που προσφέρουν νέα μονοπάτια για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δομικά στοιχεία του DNA και του RNA θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί στο διάστημα, αναδιαμορφώνοντας τις ιδέες μας για το πώς προήλθαν τα συστατικά της ζωής σε όλο τον γαλαξία.

«Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αρωματικά μόρια που φέρουν άζωτο —πυριδίνη, πυριδινύλιο και (ισο)κινολίνη— θα μπορούσαν να έχουν συντεθεί σε περιβάλλοντα στα οποία οι επιστήμονες επιδιώκουν πραγματικά λόγω των ομοιοτήτων τους με τη Γη», είπε ο Κάιζερ. “Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται αυτά τα μόρια είναι ζωτικής σημασίας για την αποκάλυψη των μυστηρίων της προέλευσης της ζωής. Ευρήματα όπως αυτά θα μπορούσαν να έχουν μελλοντικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων για πρακτικές εφαρμογές όχι μόνο στη βιοτεχνολογία και τη συνθετική βιολογία , αλλά και στις επιστήμες της καύσης.”

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.

Πηγη: techmaniacs.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ