Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Αναστασιάδης, οι υπουργοί του και τα χρυσά διαβατήρια

Published

on

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς προχωρεί στην εξέταση των καταγγελιών που έθεσαν ενώπιόν της, πριν απο ενάμιση χρόνο περίπου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

To μέγα σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια τίθεται, προσεχώς, ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Στο πλαίσιο των ερευνών θα εξεταστούν και οι καταγγελίες για κατ’ ισχυρισμόν πράξεις διαφθοράς και σύγκρουσης συμφέροντος που αποδίδονται στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε υπουργούς του, καθώς και σε συγγενικά του πρόσωπα.

Οι εν λόγω καταγγελίες υποβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2022 από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη. Ο τελευταίος ενημερώθηκε από την Αρχή κατά της Διαφθοράς ότι η μια καταγγελία του που στρέφεται εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη και υπουργών του που συνδέονται με δικηγορικά γραφεία που ενεπλάκησαν στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων θα εξεταστεί από κοινού με την καταγγελία που κατέθεσε ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης καθώς αφορούν το ίδιο θέμα.

Ξένοι ερευνητές

Μέσα από την αξιολόγηση του υλικού που έχει ενώπιόν της η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα προκύψουν και οι όροι εντολής προς τους ξένους ερευνητές που θα αναλάβουν τη διενέργεια της έρευνας για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν αποκλείεται στην ομάδα με τους ξένους ερευνητές να περιληφθούν και οι δυο Άγγλοι ερευνητές που εξέτασαν τις τρεις από τις έξι καταγγελίες που υπέβαλε εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η σύνδεση με δικηγορικά γραφεία

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης κατέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας σύγκρουση συμφέροντος που παραπέμπει σε διαπλοκή και διαφθορά, ζητώντας τη διερεύνησή τους:

  • Το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων. Εγκρίθηκαν όλες από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Το δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε επτά αιτήσεις για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων. Το γραφείο συνδέεται με τον Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη διετέλεσε υπουργός Εργασίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Το δικηγορικό γραφείο Αντρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει στον πατέρα και στον αδελφό του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.
  • Το δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο πρώην υπουργός Άμυνας και νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ήταν συνέταιρος στο εν λόγω δικηγορικό γραφείο. Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη.

Αμφισβητείται η αμεροληψία Σαββίδη- Αγγελίδη

Στο κάδρο των ερευνών για τα «χρυσά» διαβατήρια θα βρεθούν εκ των πραγμάτων και οι δυο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατά τον επίμαχο χρόνο ήταν υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη και τάχθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο υπέρ της έκδοσης χιλιάδων «χρυσών» διαβατηρίων. Μέσα απο την έρευνά τους, οι ξένοι ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς θα πρέπει να διαπιστώσουν κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησαν ως υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υπό κρίση για ενδεχόμενη διαφθορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ήταν μέτοχος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, και στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται μέλος της οικογένειάς του, έχει λειτουργήσει ως πάροχος σε περιπτώσεις διαβατηρίων και ο ίδιος περιλαμβάνεται στην καταγγελία που έχει υποβάλει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για την τεράστια σύγκρουση συμφέροντος που υπήρξε και απεκρύβη, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης και υπουργοί του ενέκριναν τις αιτήσεις για την έκδοση «χρυσών» διαβατηρίων που υπέβαλαν στενά συγγενικά τους πρόσωπα μέσω των δικηγορικών τους γραφείων, αποκομίζοντας σημαντικό οικονομικό όφελος.

Advertisement

Με βάση τα πιο πάνω, το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του Χρίστου Χριστοφίδη, αμφισβητεί ευθέως την αντικειμενική αμεροληψία του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για να χειριστούν τόσο τα σχετικά πορίσματα της Αρχής κατά της Διαφθοράς όσο και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται, αφενός, με το μέγα σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και, αφετέρου, με τον Νίκο Αναστασιάδη που τελεί, ήδη, υπό έρευνα για το «Κράτος- Μαφία» καθώς και με πρώην υπουργούς με τους οποίους ήταν συνάδελφοι.

Εκκρεμούν τρεις καταγγελίες εναντίον Σάββα Αγγελίδη

Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν άλλες τρεις καταγγελίες εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, οι οποίες υποβλήθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή και αφορούν την αναστολή της ποινικής δίωξης:

  • Προσώπων με πολιτική επιρροή για φορολογικά αδικήματα.
  • Προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του μαύρου κατασκοπευτικού βαν όπου με το ένα πρόσωπο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι στενός συγγενής.
  • Προσώπων-μετόχων εταιρείας που κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ο Γ. Σαββίδης απέρριψε την εισήγηση για δίωξη Κατσουνωτού

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε στις 24/01/2024 ότι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, εισηγήθηκε με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη την ποινική δίωξη του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, διότι αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί από τους ερευνώντες λειτουργούς που εξέταζαν τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα είναι να μην διωχθεί ποινικά ο κ. Κατσουνωτός, απορρίπτοντας έτσι την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Πηγή: politis.com.cy

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας 50 βαθμών Κελσίου

Published

on

Έως τους 50 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Πακιστάν. Από καύσωνα πλήττεται και μέρος της Ινδίας

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη νότια Ασία, με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους πιθανόν από θερμοπληξία στη δυτική Ινδία, ενώ περιοχές της ανατολικής Ινδίας και του Μπανγκλαντές κινδυνεύουν από κυκλώνα.

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ασία τον Απρίλιο μοιάζει πολύ πιθανό να επιδεινώθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, εκτίμησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι θερμοκρασίες στην Ινδία συνήθως φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους τον Μάιο, όμως επιστήμονες προβλέπουν ότι φέτος οι ημέρες του καύσωνα θα είναι περισσότερες από το κανονικό. Εκτιμούν εξάλλου ότι αυτό οφείλεται στις λιγότερες από το συνηθισμένο βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν πριν από την εποχή των μουσώνων και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι στο κρατίδιο Ραζαστάν στη δυτική Ινδία πέθαναν λόγω του καύσωνα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη Μπάρμερ του Ραζαστάν η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με ρεκόρ 48,8 βαθμών Κελσίου να καταγράφηκε χθες, Πέμπτη.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα-θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα.

Στο γειτονικό Πακιστάν, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε ότι περίπου 26 περιοχές της χώρας πλήττονται από ακραίες θερμοκρασίες από χθες, με το τρέχον κύμα καύσωνα να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τις 30 Μαΐου.

Η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου σε τουλάχιστον δύο πόλεις στη νότια επαρχία Σιντ.

Κυκλώνας και βροχές

Advertisement

Αντίθετα το Μπανγκλαντές και περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης στην ανατολική Ινδία προετοιμάζονται για την έλευση της «σοβαρής κυκλωνικής καταιγίδας» Ρέμαλ, η οποία αναμένεται να τις πλήξει την Κυριακή, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην Κεράλα της νότιας Ινδίας τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα λόγω των βροχοπτώσεων που ήταν κατά 18% πιο σφοδρές από το κανονικό, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό για την Κεράλα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι αντιμέτωπη με έντονες βροχοπτώσεις και σήμερα.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατολική Μεσόγειος | Ανακάλυψη φυσικού αερίου στην στην Αίγυπτο

Published

on

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε σήμερα η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου 3μήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Energean τo 2019 ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο από τον Φεβρουάριο είναι ήδη σε παραγωγή. Στη διάρκεια του 2022 ανακάλυψε τα κοιτάσματα Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Ηρακλής, με τα δύο πρώτα να αναγνωρίζονται ως μέρος της ανακάλυψης Katlan από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της για την 1η φάση ανάπτυξης. Το κοίτασμα Katlan είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς. 

Πέραν της νέας ανακάλυψης, οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και οι προοπτικές για τη συνέχεια έχουν ως εξής:
-Η ημερήσια παραγωγή της περιόδου ήταν 142 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+49% σε ετήσια βάση), το 82% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψή της για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για όλο το 2024.
-Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 413 εκατ. δολάρια (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 259 εκατ. δολάρια (+60% σε ετήσια βάση). Η εταιρεία θα διανείμει στις 28 Ιουνίου μέρισμα 0,3 δολ. ανά μετοχή για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
-Το θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea, μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις φυσικού αερίου στην Ιταλία,  αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τον Αύγουστο έχει προγραμματισθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.
-Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο. 
-Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ. 

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση παραγωγής, εσόδων και  EBITDAX σε ετήσια βάση. Στο Ισραήλ, η δραστηριότητά μας παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την αναμενόμενη κορύφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο το καλοκαίρι να οδηγεί σε μεγιστοποίηση της παραγωγής. Επιπλέον, είμαστε ευχαριστημένοι για την επιτυχία του γεωτρητικού μας προγράμματος στο Abu Qir στην  Αίγυπτο με τη νέα μας ανακάλυψη. 

Συνεχίζουμε με συνέπεια την μερισματική μας πολιτική και εστιάζουμε στις βασικές επιχειρησιακές μας κατευθύνσεις: αξιόπιστο μέρισμα, βελτίωση δανεισμού, ανάπτυξη και δέσμευσή μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ευκαιρίες που ταιριάζουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αυτές προκύψουν. 
Κοιτώντας μπροστά, έχουμε αρκετά ορόσημα στο χαρτοφυλάκιό μας στην Ιταλία, στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και, βέβαια, στο Ισραήλ, όπου θα ξεκινήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου με βάση το συμβόλαιο που υπογράψαμε πρόσφατα». 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους;

Published

on

Στις 28 Μαΐου η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν Το Παλαιστινιακό Κράτος

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία είπαν την Τετάρτη πως θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, σε ένα βήμα προς την κατεύθυνση των παλαιστινιακών φιλοδοξιών εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και της κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκληθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στη νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σχεδόν ταυτόχρονες αποφάσεις από δύο χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία μπορεί να παράξουν momentum για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλες χώρες της ΕΕ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον βήματα στον ΟΗΕ, αυξάνοντας την απομόνωση του Ισραήλ. Η Μάλτα και η Σλοβενία ενδέχεται να ακολουθήσουν. Γύρω στις 140 από τις 190 χώρες που αντιπροσωπεύονται στον ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Γιατί έχει σημασία

Η απόφαση του ΟΗΕ το 1948 με την οποία δημιουργήθηκε το Ισραήλ οραματιζόταν ένα γειτονικό παλαιστινιακό κράτος, μα περίπου 70 χρόνια αργότερα ο έλεγχος των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει μοιρασμένος και τα αιτήματα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτονται.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης έχουν υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ ως λύση στη δυσκολότερη σύγκρουση της Μέση Ανατολής, μα επιμένουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Δεν έχουν υπάρξει ουσιώδεις διαπραγματεύσεις από το 2009.

Αν και οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία δεν θα αναγνωρίζουν ένα υπαρκτό κράτος, απλά την πιθανότητα ενός, σε επίπεδο συμβολισμού κάτι τέτοιο συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης των Παλαιστινίων και αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το τέλος του πολέμου. Επίσης η κίνηση φέρνει πιο έντονα στο προσκήνιο το θέμα της Μέσης Ανατολής εν όψει των ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου.

Γιατί τώρα

Η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ έχει αυξηθεί καθώς η μάχη με τη Χαμάς μπαίνει στον όγδοο μήνα της. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε στις 11 Μαΐου την απόδοση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στους Παλαιστίνιους σε μια ένδειξη αυξανόμενης διεθνούς στήριξης για ψηφοφορία σχετικά με την κανονική ένταξη. Η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή τη στιγμή έχει καθεστώς παρατηρητή.

Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας είπαν τον Μάρτιο πως εξέταζαν το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους ως «θετική συμβολή» προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε την Τετάρτη πως «αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι εναντίον του ισραηλινού λαού…είναι μια πράξη υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνέπειας».

Τι συνεπάγεται η αναγνώριση

Ενώ δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καμία από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν το έχει κάνει και είναι άγνωστο πόσο μεγάλη διαφορά θα έκανε η κίνηση από τις τρεις αυτές χώρες.

Ακόμα και έτσι η αναγνώρισή τους θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα για τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν ότι τους παρέχει διεθνή νομιμοποίηση. Βραχυπρόθεσμα πάντως ελάχιστα θα άλλαζαν στην περιοχή. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτάσσεται στην δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Advertisement

Ποια είναι η αντίδραση του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα ανακαλώντας τους πρέσβεις του στην Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τα περί ανεξαρτησίας ως ανταμοιβή για την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με 1.200 νεκρούς και πάνω από 250 ομήρους. Απορρίπτει οποιαδήποτε κίνηση νομιμοποίησης των Παλαιστινίων διεθνώς.

Κινήσεις όπως αυτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών την Τετάρτη θα έχουν ως αποτέλεσμα η παλαιστινιακή πλευρά να σκληρύνει τη στάση της και υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις, λέει το Ισραήλ, επιμένοντας πως όλα τα θέματα θα έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ συχνά απαντά σε αποφάσεις άλλων χωρών που θεωρείται ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά τους καλώντας τους πρέσβεις των χωρών αυτών και επίσης τιμωρώντας τους Παλαιστίνιους μέσω μέτρων όπως το πάγωμα της μεταφοράς φόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ποιοι αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος

Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη- πάνω από τα 2/3 των μελών του ΟΗΕ.

Κάποιες μεγάλες χώρες έχουν υποδείξει πως η στάση τους ίσως αλλάζει εν μέσω των αντιδράσεων για τις συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχουν προκαλέσει τους θανάτους άνω των 35.000 Παλαιστινίων. Το υπουργείο δεν διαχωρίζει τους αμάχους από τους μαχητές στους αριθμούς αυτούς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση της Παλαιστίνης όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα, μα αυτό θα μπορούσε να συμβεί όσο οι ισραηλινές διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή ήταν σε εξέλιξη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε τον Φεβρουάριο πως δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ