Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γάζα | Χωρίς νερό, φαγητό, ιατροφαρμακευτική φροντίδα και τουαλέτα

Published

on

Εκατοντάδες τα νέα καταφύγια στην περιοχή κοντά στη Χαν Γιούνις καθώς Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις μάχες στη Ράφα

Όταν κοιτάζεις ψηλά πάνω από τις σειρές σκηνών που είναι 10 βαθιές στις αμμουδιές που απλώνονται πίσω από τη Μεσόγειο θάλασσα, θυμίζει καλύτερες εποχές στη Γάζα: ένα παραμύθι.

Τώρα, οι καφετέριες, οι διαδρομές και το μικροσκοπικό τρένο του πάρκου διασκέδασης Asda’a είναι ασαφείς από εκατοντάδες καταφύγια, στηθεί από μερικά από τα ημίεκατομμύρια νεοεκτοπισμένων που έχουν κάνει το δρόμο τους σε αυτήν την αμμώδη περιοχή της ακτής κοντά στην πόλη της Χαν Γιούνις για να διαφύγουν από τις μάχες στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της επικράτειας.

Η Μάσα αλ-Αρμπίντ, 10 ετών, είχε μόλις φτάσει από την πόλη της Γάζας, με τον αδελφό της και τη μητέρα της.

“Πρέπει να αφήσουμε πολλά πίσω γιατί αυτή είναι ίσως η έκτη φορά που μετακινούμαστε,” λέει η αλ-Αρμπίντ. “Οπότε απλά κάθομαι εδώ.”

“Δεν υπάρχουν παιχνίδια ή κούκλες για να παίξουμε, ή ακόμη και ένα σπίτι για να κρυφτούμε, και επειδή κινούμαστε πολύ, έχω χάσει την επαφή με όλους τους φίλους μου και τώρα δεν ξέρω τίποτα για αυτούς.”

“Πάντα ανήσυχοι, μερικές φορές τραυματισμένοι ή άρρωστοι, συχνά πεινασμένοι και διψασμένοι, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της προσωρινής πόλης που έχει αναδυθεί ανάμεσα στις αμμουδιές και στα ξερολιθικά πεδία αναζητούν καταφύγιο από την αδίστακτη ισραηλινή επίθεση που έχει φθάσει στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Άλλοι εκατό χιλιάδες έχουν μετακινηθεί από τη βόρεια Γάζα, όπου μια σειρά από ισραηλινές επιχειρήσεις που στοχεύουν μαχητές της Χαμάς που έχουν επιστρέψει σε μέρη που είχαν καθαριστεί νωρίτερα στον πόλεμο ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Όλοι συμμορφώνονται με οδηγίες που μεταδίδονται μέσω φυλλαδίων, τηλεφώνων και κοινωνικών μέσων για να εκκενώσουν δεκάδες αριθμημένες γειτονιές.

Παρότι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι “διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια θα παρασχεθεί όπως απαιτείται” για τους τεράστιους αριθμούς εκτοπισμένων, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Πολλοί πρέπει να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις για να πάρουν οποιοδήποτε νερό, και δεν μπορούν να επιτύχουν επαρκές φαγητό. Ένα κιλό ζάχαρη κοστίζει 12 δολάρια ΗΠΑ (9,50 λίρες στερλίνες), περίπου έξι φορές περισσότερο από πριν η Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή της στη Ράφα πριν από μια εβδομάδα. Η τιμή του αλατιού και του καφέ έχει αυξηθεί δέκα φορές, ενώ αυτή του αλεύρου παρέμεινε σταθερή. Ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων. Οι τράπεζες είναι κλειστές και λίγοι έχουν καμία αποθήκευση αριστερά.”

Advertisement

Η ακτογραμμή της Γάζας έχει κατακλυστεί από πυκνοκατοικημένες σκηνές.

Η Σαμπρίν, μια 28χρονη μητέρα τριών παιδιών, έχει εκτοπιστεί τέσσερις φορές μετά από την πρώτη αναχώρησή της από το σπίτι της στη βόρεια πόλη Μπέιτ Λαχία στην αρχή του συγκρούσεων, μετά την απροσδόκητη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 άτομα, κυρίως πολίτες. Έφτασε στην ακτή με πέντε άλλες οικογένειες που είχαν συγκεντρώσει τα μέσα τους για να νοικιάσουν ένα φορτηγό, το οποίο κόστισε 10 φορές περισσότερο από την συνήθη τιμή.

“Αυτή δεν είναι η ζωή κανενός φυσιολογικού ανθρώπου. Δεν υπάρχει τίποτα: ούτε νερό, ούτε φαγητό, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε καν τουαλέτα. Τα παιδιά μου με ρωτούν αν μπορούν να έχουν απλά πατάτες, αλλά δεν έχουμε χρήματα τώρα. Όλο ό,τι έχουμε είναι κονσερβοποιημένο φαγητό που διανέμει [η Ένωση Εθνών],” είπε.

“Τα παιδιά μου έχουν ήδη πάθει γρίπη, πυρετό και ηπατίτιδα. Είναι αδύναμα τώρα, και δεν υπάρχουν αρκετά αντιβιοτικά, οπότε είμαι πολύ ανήσυχη.”

Λίγα μίλια νότια του πάρκου διασκέδασης Asda’a βρίσκεται η Αλ-Μαβάσι, που κάποτε ήταν μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Η διαδρομή εκεί πλέον διαρκεί δύο ώρες σε έναν δρόμο που έχει συμπληρωθεί από αυτοκίνητα, φορτηγά, αμαξάκια και ακόμα και ποδήλατα που μεταφέρουν τους εκτοπισμένους.

Οι εργαζόμενοι στην περιοχή της Αλ-Μαβάσι, η οποία έχει αποτελέσει καταφύγιο εδώ και μήνες για εκείνους που δραπετεύουν από τις μάχες, περιέγραψαν “φρικτές και απάνθρωπες” συνθήκες, με περιορισμένο φαγητό, βρώμικο και σπάνιο νερό, υπερφορτωμένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σχεδόν καθόλου αποχέτευση.

Ο Δρ. Τζέιμς Σμιθ, ένας βρετανός επείγοντας γιατρός που εργάζεται στη νότια Γάζα, είπε: “Η μυρωδιά του αποχέτευτου στα πιο συμπληρωμένα στρατόπεδα είναι έντονη. Υπάρχει στερεή απόβλητα που είναι στοίβαγμένα στο πλευρό του δρόμου επειδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να ελέγχει τα λίγα οχήματα διάθεσης απορριμμάτων. Οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο άρρωστοι.”

Κάποιος άλλος είπε ότι η ακτογραμμή είναι “τελείως κατακερματισμένη, με τεράστιες περιοχές σκηνών και μόνο στενά κενά ανάμεσά τους”.

“Δεν υπάρχει υποδομή μέσα στα στρατόπεδα και πολύ περιορισμένες νέες προμήθειες φυσικά,” είπε.

Πολλοί από εκείνους που δραπετεύουν από τη Ράφα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για πρώτη φορά. Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ στην πόλη περιέγραψε μια τακτοποιημένη φυγή με “άνθρωποι που φροντίζουν να καθαρίζουν μετά από τους εαυτούς τους”.

Advertisement

Ο Raafat Farhat, ένας 64χρονος συνταξιούχος δάσκαλος, δραπέτευσε στην Αλ-Μαβάσι πριν τρεις ημέρες, όπου κοιμήθηκε υπαίθρια μέχρι που η οικογένειά του κατάφερε να χτίσει ένα καταφύγιο.

“Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα καταλήξουμε να ζούμε έτσι. Τώρα, μια ζωή με ηλεκτρισμό, νερό, φαγητό και καταφύγιο μοιάζει σαν ένα όνειρο,” είπε.

Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι – πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά – έχουν πεθάνει από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου, σύμφωνα με παλαιστινιακούς αξιωματούχους στη Γάζα.

Ο Farhat είχε χάσει περισσότερους από 30 συγγενείς, από τους οποίους “οι περισσότεροι είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια”.

Η πλειοψηφία εκείνων που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη νότια ακτογραμμή της Γάζας, νέοι και γέροι εξίσου, λένε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία τους τώρα είναι μια ζωή χωρίς φόβο.

“Φοβάμαι ότι θα φύγουμε από τη χώρα μας οριστικά, και φοβάμαι επίσης για κάποιο βομβαρδισμό ενός κοντινού μέρους και για το ενδεχόμενο να πέσουν πέτρες και σαρίκια πάνω μας. Εδώ, είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο και θάνατο σε κάθε στιγμή, και γι’ αυτό φοβάμαι να χάσω ένα από τα παιδιά μου και την οικογένειά μου,” είπε.

Η Σαμπρίν είπε ότι τώρα “φοβάται για τα πάντα”.

“Φοβάμαι ότι θα σκοτωθούν οι αγαπημένοι μου, τον ήχο των βομβαρδισμών και ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στα σπίτια μας,” είπε.

Η δέκα χρονών Μάσα Αλ-Άρμπιντ είπε ότι φοβάται ότι η οικογένειά της “θα βομβαρδιστεί ή κάτι θα συμβεί σε μας” και επίσης “φοβάται ότι θα χάσει τον τραυματισμένο πατέρα της ή τους θείους που είναι ακόμα στην πόλη της Γάζας”.

“Ελπίζω να επιστρέψουμε στην πόλη της Γάζας και να δω τον πατέρα μου και τους θείους μου και να επιστρέψουμε για να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας και να το κάνουμε πιο όμορφο από αυτό που καταστράφηκε, και όλοι να είμαστε εκεί μαζί εκτός από αυτούς που πέθαναν,” είπε.

Advertisement

“Επίσης, θέλω να γίνω γιατρός για να θεραπεύω τους ασθενείς και τους τραυματίες, σαν τον μπαμπά μου, και αν δεν γίνω γιατρός, θέλω να γίνω δάσκαλος μαθηματικών επειδή μου αρέσουν πολύ τα μαθηματικά.”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καύσωνας 50 βαθμών Κελσίου

Published

on

Έως τους 50 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία στο Πακιστάν. Από καύσωνα πλήττεται και μέρος της Ινδίας

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη νότια Ασία, με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους πιθανόν από θερμοπληξία στη δυτική Ινδία, ενώ περιοχές της ανατολικής Ινδίας και του Μπανγκλαντές κινδυνεύουν από κυκλώνα.

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ασία τον Απρίλιο μοιάζει πολύ πιθανό να επιδεινώθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, εκτίμησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι θερμοκρασίες στην Ινδία συνήθως φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους τον Μάιο, όμως επιστήμονες προβλέπουν ότι φέτος οι ημέρες του καύσωνα θα είναι περισσότερες από το κανονικό. Εκτιμούν εξάλλου ότι αυτό οφείλεται στις λιγότερες από το συνηθισμένο βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν πριν από την εποχή των μουσώνων και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι στο κρατίδιο Ραζαστάν στη δυτική Ινδία πέθαναν λόγω του καύσωνα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη Μπάρμερ του Ραζαστάν η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλή, με ρεκόρ 48,8 βαθμών Κελσίου να καταγράφηκε χθες, Πέμπτη.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα-θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα.

Στο γειτονικό Πακιστάν, το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε ότι περίπου 26 περιοχές της χώρας πλήττονται από ακραίες θερμοκρασίες από χθες, με το τρέχον κύμα καύσωνα να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τις 30 Μαΐου.

Η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου σε τουλάχιστον δύο πόλεις στη νότια επαρχία Σιντ.

Κυκλώνας και βροχές

Advertisement

Αντίθετα το Μπανγκλαντές και περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης στην ανατολική Ινδία προετοιμάζονται για την έλευση της «σοβαρής κυκλωνικής καταιγίδας» Ρέμαλ, η οποία αναμένεται να τις πλήξει την Κυριακή, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην Κεράλα της νότιας Ινδίας τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα λόγω των βροχοπτώσεων που ήταν κατά 18% πιο σφοδρές από το κανονικό, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό για την Κεράλα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι αντιμέτωπη με έντονες βροχοπτώσεις και σήμερα.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατολική Μεσόγειος | Ανακάλυψη φυσικού αερίου στην στην Αίγυπτο

Published

on

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε σήμερα η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει 87-129 δισεκ. κυβικά πόδια φυσικό αέριο, και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου 3μήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Energean τo 2019 ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο από τον Φεβρουάριο είναι ήδη σε παραγωγή. Στη διάρκεια του 2022 ανακάλυψε τα κοιτάσματα Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Ηρακλής, με τα δύο πρώτα να αναγνωρίζονται ως μέρος της ανακάλυψης Katlan από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της για την 1η φάση ανάπτυξης. Το κοίτασμα Katlan είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς. 

Πέραν της νέας ανακάλυψης, οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς και οι προοπτικές για τη συνέχεια έχουν ως εξής:
-Η ημερήσια παραγωγή της περιόδου ήταν 142 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+49% σε ετήσια βάση), το 82% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψή της για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για όλο το 2024.
-Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 413 εκατ. δολάρια (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 259 εκατ. δολάρια (+60% σε ετήσια βάση). Η εταιρεία θα διανείμει στις 28 Ιουνίου μέρισμα 0,3 δολ. ανά μετοχή για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
-Το θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea, μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις φυσικού αερίου στην Ιταλία,  αναμένεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ για τον Αύγουστο έχει προγραμματισθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο.
-Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο. 
-Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ. 

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε ισχυρά επιχειρησιακά και οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση παραγωγής, εσόδων και  EBITDAX σε ετήσια βάση. Στο Ισραήλ, η δραστηριότητά μας παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την αναμενόμενη κορύφωση της ζήτησης για φυσικό αέριο το καλοκαίρι να οδηγεί σε μεγιστοποίηση της παραγωγής. Επιπλέον, είμαστε ευχαριστημένοι για την επιτυχία του γεωτρητικού μας προγράμματος στο Abu Qir στην  Αίγυπτο με τη νέα μας ανακάλυψη. 

Συνεχίζουμε με συνέπεια την μερισματική μας πολιτική και εστιάζουμε στις βασικές επιχειρησιακές μας κατευθύνσεις: αξιόπιστο μέρισμα, βελτίωση δανεισμού, ανάπτυξη και δέσμευσή μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ευκαιρίες που ταιριάζουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αυτές προκύψουν. 
Κοιτώντας μπροστά, έχουμε αρκετά ορόσημα στο χαρτοφυλάκιό μας στην Ιταλία, στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και, βέβαια, στο Ισραήλ, όπου θα ξεκινήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου με βάση το συμβόλαιο που υπογράψαμε πρόσφατα». 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους;

Published

on

Στις 28 Μαΐου η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν Το Παλαιστινιακό Κράτος

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία είπαν την Τετάρτη πως θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, σε ένα βήμα προς την κατεύθυνση των παλαιστινιακών φιλοδοξιών εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και της κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκληθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στη νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σχεδόν ταυτόχρονες αποφάσεις από δύο χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία μπορεί να παράξουν momentum για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από άλλες χώρες της ΕΕ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον βήματα στον ΟΗΕ, αυξάνοντας την απομόνωση του Ισραήλ. Η Μάλτα και η Σλοβενία ενδέχεται να ακολουθήσουν. Γύρω στις 140 από τις 190 χώρες που αντιπροσωπεύονται στον ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Γιατί έχει σημασία

Η απόφαση του ΟΗΕ το 1948 με την οποία δημιουργήθηκε το Ισραήλ οραματιζόταν ένα γειτονικό παλαιστινιακό κράτος, μα περίπου 70 χρόνια αργότερα ο έλεγχος των παλαιστινιακών εδαφών παραμένει μοιρασμένος και τα αιτήματα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτονται.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης έχουν υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ ως λύση στη δυσκολότερη σύγκρουση της Μέση Ανατολής, μα επιμένουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με διαπραγμάτευση και συμβιβασμό. Δεν έχουν υπάρξει ουσιώδεις διαπραγματεύσεις από το 2009.

Αν και οι χώρες της ΕΕ και η Νορβηγία δεν θα αναγνωρίζουν ένα υπαρκτό κράτος, απλά την πιθανότητα ενός, σε επίπεδο συμβολισμού κάτι τέτοιο συμβάλλει στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης των Παλαιστινίων και αυξάνει την πίεση προς το Ισραήλ για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το τέλος του πολέμου. Επίσης η κίνηση φέρνει πιο έντονα στο προσκήνιο το θέμα της Μέσης Ανατολής εν όψει των ευρωεκλογών στις 6-9 Ιουνίου.

Γιατί τώρα

Η διπλωματική πίεση στο Ισραήλ έχει αυξηθεί καθώς η μάχη με τη Χαμάς μπαίνει στον όγδοο μήνα της. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε στις 11 Μαΐου την απόδοση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στους Παλαιστίνιους σε μια ένδειξη αυξανόμενης διεθνούς στήριξης για ψηφοφορία σχετικά με την κανονική ένταξη. Η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή τη στιγμή έχει καθεστώς παρατηρητή.

Οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας είπαν τον Μάρτιο πως εξέταζαν το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους ως «θετική συμβολή» προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε την Τετάρτη πως «αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι εναντίον του ισραηλινού λαού…είναι μια πράξη υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνέπειας».

Τι συνεπάγεται η αναγνώριση

Ενώ δεκάδες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καμία από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν το έχει κάνει και είναι άγνωστο πόσο μεγάλη διαφορά θα έκανε η κίνηση από τις τρεις αυτές χώρες.

Ακόμα και έτσι η αναγνώρισή τους θα αποτελούσε σημαντικό επίτευγμα για τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν ότι τους παρέχει διεθνή νομιμοποίηση. Βραχυπρόθεσμα πάντως ελάχιστα θα άλλαζαν στην περιοχή. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει και η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτάσσεται στην δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Advertisement

Ποια είναι η αντίδραση του Ισραήλ

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα ανακαλώντας τους πρέσβεις του στην Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία. Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τα περί ανεξαρτησίας ως ανταμοιβή για την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με 1.200 νεκρούς και πάνω από 250 ομήρους. Απορρίπτει οποιαδήποτε κίνηση νομιμοποίησης των Παλαιστινίων διεθνώς.

Κινήσεις όπως αυτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών την Τετάρτη θα έχουν ως αποτέλεσμα η παλαιστινιακή πλευρά να σκληρύνει τη στάση της και υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις, λέει το Ισραήλ, επιμένοντας πως όλα τα θέματα θα έπρεπε να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ συχνά απαντά σε αποφάσεις άλλων χωρών που θεωρείται ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά τους καλώντας τους πρέσβεις των χωρών αυτών και επίσης τιμωρώντας τους Παλαιστίνιους μέσω μέτρων όπως το πάγωμα της μεταφοράς φόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Ποιοι αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος

Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη- πάνω από τα 2/3 των μελών του ΟΗΕ.

Κάποιες μεγάλες χώρες έχουν υποδείξει πως η στάση τους ίσως αλλάζει εν μέσω των αντιδράσεων για τις συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχουν προκαλέσει τους θανάτους άνω των 35.000 Παλαιστινίων. Το υπουργείο δεν διαχωρίζει τους αμάχους από τους μαχητές στους αριθμούς αυτούς.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση της Παλαιστίνης όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα, μα αυτό θα μπορούσε να συμβεί όσο οι ισραηλινές διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή ήταν σε εξέλιξη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε τον Φεβρουάριο πως δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ