Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς διοικούν οι επιτυχημένοι CEO τις εταιρείες – κολοσσούς τους

Published

on

Τα «τρικ» που χρησιμοποιούν οι CEO κολοσσών για να διοικούν τις εταιρείες τους

Αντισυμβατικές μεθόδους και ασυνήθιστα «τρικ» αποδοτικότητας επιστρατεύουν οι επικεφαλής των κορυφαίων τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Ελον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος για να διευθύνουν τις αυτοκρατορίες τους. Είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς CEO στον κόσμο. Κι ενώ γνωρίζουμε αρκετά για τις πανάκριβες αγορές ακινήτων και τις ελίτ συνήθειές τους, ελάχιστα είναι γνωστά για το πώς διοικούν πίσω από κλειστές πόρτες. Το Business Insider παραθέτει μερικές από τις μεγαλύτερες ιδιορρυθμίες στη διαχείριση μεγάλων ονομάτων της τεχνολογίας. Πρώτος στη λίστα ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, o oποίος εφάρμοζε τον περίφημο πλέον «κανόνα με τις δύο πίτσες». Είναι κοινό μυστικό ότι ο ίδιος δεν ενθουσιαζόταν με τα διαρκή meetings και προτιμούσε να δίνει το «παρών» στα απολύτως απαραίτητα. Οταν όμως δεν μπορούσε να τα αποφύγει εφάρμοζε τον «χρυσό κανόνα» του, με βάση τον οποίο κάθε συνάντηση πρέπει να είχε τόσα άτομα όσα χρειάζονται για να φάνε δύο πίτσες. Με άλλα λόγια προτιμούσε λίγα άτομα στις συναντήσεις, καθώς πίστευε πως το αντίθετο δεν ήταν παραγωγικό. Απαγόρευε επίσης τα PowerPoints, λέγοντας αντ’ αυτού στους υπαλλήλους να κρατούν σημειώσεις στις συναντήσεις, οι οποίες ξεκινούσαν σχεδόν πάντα με τους συμμετέχοντες να διαβάζουν σιωπηλά το έγγραφο.

Ο Ελον Μασκ ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του να εγκαταλείπουν τις συναντήσεις όταν είναι προφανές ότι «δεν προσθέτουν κάτι καινούργιο».

Ο «γκουρού της αντισυμβατικότητας» Ελον Μασκ, που θέλει να πάρει σύνταξη… στον πλανήτη Αρη, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «νανοδιαχειριστή». Αυτό σημαίνει ότι είναι συγκεντρωτικός, δεν του αρέσει η ανάθεση και πέρυσι είπε στο προσωπικό της Tesla ότι θέλει να εγκρίνει προσωπικά όλες τις νέες προσλήψεις. Ο δισεκατομμυριούχος CEO στις εταιρείες Tesla και Χ ενθαρρύνει επίσης τους υπαλλήλους του να εγκαταλείπουν τις συναντήσεις όταν είναι προφανές ότι «δεν προσθέτουν κάτι καινούργιο», ενώ τους έχει δώσει το ελεύθερο να υπερπηδήσουν την αυστηρή ιεραρχία. «Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι, ενώ χρησιμεύει για να ενισχύσει τη δύναμη του μάνατζερ, αποτυγχάνει να εξυπηρετήσει την εταιρεία», είχε τονίσει, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Tesla «μπορείτε να μιλήσετε με τον διευθυντή του διευθυντή σας χωρίς την άδειά του, μπορείτε να μιλήσετε απευθείας με έναν αντιπρόεδρο σε άλλο τμήμα, μπορείτε να μιλήσετε σε μένα, αλλά και στον οποιονδήποτε χωρίς την άδεια κανενός άλλου».

Υπέρ της ελευθερίας κινήσεων φέρεται να τάσσεται και ο «Mr Facebook» Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος θεωρεί ότι οι ηγέτες πρέπει να «λαμβάνουν όσο περισσότερες αποφάσεις και να εμπλέκονται σε όσο περισσότερα πράγματα μπορούν». Το 2023, κατά τη διάρκεια του περίφημου «έτους Αποτελεσματικότητας», ο διευθύνων σύμβουλος της Meta είχε πει ότι δεν του αρέσει μια δομή «διευθυντών που διαχειρίζονται διευθυντές». Ο δισεκατομμυριούχος που άλλαξε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πει επίσης ότι του αρέσει να φοράει τα ίδια ρούχα κάθε μέρα για να εξοικονομεί… φαιά ουσία για πιο σημαντικές αποφάσεις.

O Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia που απολαμβάνει μια περίοδο άνθησης με φόντο την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, χορήγησε στους εργαζομένους του μία «ειδική επιχορήγηση» – ένα πρόσθετο ποσό περιορισμένων μετοχών ή RSUs, που φέρουν το όνομά του και αποδίδει επιπλέον 25% της αρχικής επιχορήγησης μετοχών που δίνεται στους εργαζομένους. Ο Τιμ Κουκ πάλι συνηθίζει να «ψήνει» τους υφισταμένους του για να βεβαιωθεί ότι γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενό τους. Οπως είπε ένας πρώην υπάλληλος της Apple στο Λίντερ Κάνεϊ για το βιβλίο του 2019 με θέμα τον Κουκ, «Θα σου κάνει δέκα ερωτήσεις. Αν τις απαντήσεις σωστά, θα σε ρωτήσει άλλες δέκα. Αν το κάνεις αυτό για ένα χρόνο, θα αρχίσει να σου κάνει εννέα ερωτήσεις. Αν απαντήσεις λανθασμένα σε μία, θα σου κάνει 20 και μετά 30 ερωτήσεις». Οι συνιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, τέλος, είχαν τον δικό τους κανόνα, ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους «να περνούν το 20% του χρόνου τους δουλεύοντας σε ό,τι πίστευαν ότι θα ωφελούσε περισσότερο την εταιρεία, όπως έγραφαν το 2004. Στην πραγματικότητα, αποδίδουν στον κανόνα τη δημιουργία του AdSense και του Google News.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η θρυλική νίκη των Ελλήνων που διέλυσε τη φήμη του βουλγαρικού στρατού

Published

on

Στις 21 Ιουνίου του 1913

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Η ελληνοβουλγαρική σύγκρουση και τελικά η νίκη των Ελλήνων, ήταν αποφασιστική για την απελευθέρωση της ανατολικής Μακεδονίας και έβαλε «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια των Βουλγάρων για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1912, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς. Την ίδια μέρα ο ελληνικός στρατός μπήκε ως νικητής στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους ήταν να το χρησιμοποιήσουν σαν βάση για τις επιχειρήσεις τους στη Μακεδονία, ώστε να κάνουν πράξη το μεγαλύτερο όνειρό τους: την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή, στο Κιλκίς είχαν μείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες και η πόλη είχε μετατραπεί σε άντρο κομιτατζήδων.

Από την ημέρα της κατάληψης, οι Βούλγαροι άρχισαν να χτίζουν οχυρά που ξεκινούσαν από το Κιλκίς και έφταναν μέχρι το χωριό Λαχανάς. Το ελληνικό επιτελείο αποφάσισε να επικεντρώσει την επιθετική του ενέργεια στη γραμμή Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά. Αν κατάφερνε να την περάσει, ο δρόμος προς τις Σέρρες και τον Στρυμόνα θα άνοιγε διάπλατα.

Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ελληνική επίθεση, με τις μεραρχίες να επιτίθενται ταυτόχρονα στον Λαχανά, στο Καλίνοβο και στο Κιλκίς. Η συνολική της δύναμη έφτανε τους 117.861 άντρες, ενώ οι Βούλγαροι υπό τον στρατηγό Ιβάνωφ, δεν ξεπερνούσαν τις 40.000. ΟΙ μάχη ήταν σφοδρή και πολλές φορές έγινε σώμα με σώμα, οι Έλληνες ήταν διαρκώς εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά λόγω του γυμνού εδάφους της περιοχής.

Την επόμενη μέρα όμως βρεθήκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα οχυρά του Κιλκίς. Την νύχτα, οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν έναν πλευρικό (και όχι κατά μέτωπον) αιφνιδιασμό και μέχρι το πρωί της 21ης Ιουνίου, οι Βούλγαροι υποχωρούσαν ηττημένοι. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος έδωσε εντολή να τους καταδιώξουν. Το Κιλκίς ισοπεδώθηκε, αλλά ήταν σε ελληνικά χέρια.

Μετά την επικράτηση των ελληνικών στρατευμάτων, ο Έλληνας επιτελάρχης αντιστράτηγος Βίκτωρ Δούσμανης τηλεγράφησε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο:

«Μετά χαράς αναγγέλλω την κατάληψιν του Κιλκίς, μετά τριήμερον σφοδρόν αγώνα. Ο εχθρός καταδιώκεται κατά πόδας. Ηθικόν στρατού μας έκτακτον».

Οι απώλειες παρά την νίκη ήταν πολλές. Οι νεκροί και οι τραυματίες έφτασαν τους 8.828 άνδρες. Η επόμενη ελληνοβουλγαρική σύγκρουση έγινε μετά από μόλις δυο ημέρες στην λίμνη Δοϊράνη. Η «μάχη του Κιλκίς – Λαχανά» όμως είχε απομακρύνει τους Βούλγαρους από την οχυρωμένη βάση τους και τους έκανε να ξεχάσουν τα σχέδια που είχαν για κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Advertisement
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ανεκτίμητοι θησαυροί των αρχαίων ναυάγιων από τη Δυναστεία των Μινγκ

Published

on

Περισσότερα από 900 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πορσελάνης, αγγείων και νομισμάτων, ανακτήθηκαν από δύο εμπορικά πλοία και αποτελούν σημαντική απόδειξη για το Maritime Silk Road (θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού), λένε οι επιστήμονες. Η ετήσια επιχείρηση ανάκτησης έλαβε χώρα όταν τα δύο ναυάγια ανακαλύφθηκαν το 2022 περίπου 1.524 μέτρα κάτω από το νερό κοντά στη βορειοδυτική ηπειρωτική πλαγιά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούσαν επανδρωμένο υποβρύχιο με την ονομασία “Πολεμιστής Ανοικτής Θάλασσας” για να διενεργήσει την ανασκαφή.

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε 890 τμήματα τεχνημάτων από το πρώτο ναυάγιο, μεταξύ των οποίων χάλκινα νομίσματα, πορσελάνη και κεραμικά αντικείμενα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Το δεύτερο ναυάγιο αποκάλυψε 38 ευρήματα, μεταξύ των οποίων ξυλεία, όστρακα της θάλασσας και κέρατα ελαφιών.

Η Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημοσίευσε εικόνες του ανακτημένου θησαυρού, καθώς και φωτογραφίες των βυθισμένων, ανακτημένων αντικειμένων από τον πυθμένα του ωκεανού με μια ρομποτική δαγκάνα.


Αν και τα ναυάγια και ο θησαυρός τους έχουν προφανή πολιτιστική αξία, ενισχύουν επίσης τους πολιτικούς στόχους της Κίνας για διεκδίκηση των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία του επί του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας στο πλαίσιο της πολιτικής του “εννέα-παύλα” (nine-dash-line), και έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτούς τους ισχυρισμούς με την ιστορική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Το 2016, ένα διεθνές δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλα στοιχεία των ισχυρισμών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν παράνομα, αλλά το Πεκίνο λέει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Μεγάλο το διακύβευμα για έξι χώρες

Έξι χώρες εγείρουν αξιώσεις σε τμήματα της θάλασσας — Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Μαλαισία — και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Τρισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου περνούν μέσα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κάθε χρόνο, και υπάρχει μια τεράστια ποσότητα πετρελαίου κάτω από το βυθό.

Και επίσης,  υπάρχει επίσης ένας θησαυρός σε ναυάγιο, τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς της.

“Η ανακάλυψη αποτελεί απόδειξη ότι οι Κινέζοι πρόγονοι αναπτύχθηκαν, αξιοποίησαν και ταξίδεψαν από και προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τα δυο ναυάγια να αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες στις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές κατά μήκος του αρχαίου Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού”, δήλωσε την Πέμπτη ο Γκουάν Τσιάνγκ, υποδιευθυντής του NCHA.

Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. CREDIT: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΙΝΑΣ

Η δυναστεία των Μινγκ της Κίνας, η οποία εκτεινόταν από το 1368-1644, ήταν “μια περίοδος πολιτιστικής αποκατάστασης και επέκτασης”, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Το μουσείο είπε ότι τα τεράστια τοπία και έργα τέχνης που απεικονίζουν λουλούδια και πουλιά “ήταν ιδιαίτερα ευνοημένα ως εικόνες που θα δόξαζαν τη νέα δυναστεία και θα μετέδιδαν την καλοσύνη, την αρετή και τη μεγαλειότητά της.”

Τα νέα για τον θησαυρό του ναυαγίου καταφθάνουν λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ένα εμβληματικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν 3.000 πόδια κάτω από το νερό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τις ακτές των Φιλιππίνων.

Advertisement

Πηγή: enikos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Paul McCartney | «Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και φεύγουν, αλλά η μουσική πάντα είναι εκεί»

Published

on

Τι δεν γνωρίζατε για τον Paul McCartney, έναν από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα που σήμερα γίνεται 81 ετών.

Έγραψε το «Yesterday» στον ύπνο του

Το διάσημο τραγούδι των Beatles, «Yesterday», ήρθε στον Paul McCartney κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Μια μέρα ξύπνησε με τη μελωδία στο μυαλό του και πήγε αμέσως στο πιάνο για να την αποτυπώσει. Αρχικά, δεν ήταν βέβαιος αν η μελωδία ήταν δική του ή αν την είχε ακούσει κάπου αλλού. Για εβδομάδες, έπαιζε τη μελωδία σε φίλους και γνωστούς, ρωτώντας αν την είχαν ακούσει κάπου. Όταν διαπίστωσε ότι ήταν πρωτότυπη, συνέχισε και έγραψε τους στίχους .

Συνέβαλε στη δημιουργία του “James Bond Theme”

Ο Paul McCartney έχει συνεισφέρει στη δημιουργία του τραγουδιού «Live and Let Die» για την ομώνυμη ταινία James Bond το 1973. Το τραγούδι, που έγραψε μαζί με τη σύζυγό του, Linda McCartney, και το εκτέλεσε με τους Wings, έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια της σειράς ταινιών James Bond .

Είναι φυτοφάγος από το 1975

Ο McCartney και η τότε σύζυγός του, Linda, αποφάσισαν να γίνουν φυτοφάγοι το 1975 αφού μια μέρα συνειδητοποίησαν ότι τα αρνάκια που έβλεπαν να βόσκουν κοντά στο σπίτι τους ήταν πιθανό να καταλήξουν στο πιάτο τους. Έκτοτε, έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων και έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους.

Έχει παίξει πολλούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Πέρα από τη μουσική του καριέρα, ο McCartney έχει εμφανιστεί και σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2017, έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales» ως ο θείος Jack. Η συμμετοχή του ήταν μια έκπληξη για πολλούς, και δείχνει το χιούμορ και την ευελιξία του ως καλλιτέχνη .

Είναι ενθουσιώδης ζωγράφος

Ο Paul McCartney ασχολείται με τη ζωγραφική από τη δεκαετία του 1980 και έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις των έργων του. Η αγάπη του για τη ζωγραφική ξεκίνησε ως ένας τρόπος να εκφράσει τον εαυτό του εκτός από τη μουσική. Έχει επηρεαστεί από καλλιτέχνες όπως ο Willem de Kooning και ο Jackson Pollock και τα έργα του περιλαμβάνουν αφηρημένα και πορτρέτα .

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ