Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήταν η Κλεοπάτρα απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Published

on

Η Κλεοπάτρα ξεχώρισε για τη γλωσσική της δεινότητα και την πολιτιστική της οξυδέρκεια, αντανακλώντας την κορύφωση της ελληνιστικής κληρονομιάς του Αλεξάνδρου.

Ο θάνατός της σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής εποχής, αλλά η επιρροή του Αλεξάνδρου διήρκεσε, καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κληρονόμησε και διαιώνισε την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του ελληνιστικού κόσμου.

Η Κλεοπάτρα, συνδεόταν στενά με τον Αλέξανδρο μέσω της καταγωγής της ως απόγονος του Πτολεμαίου Α΄ Σωτήρος, ενός από τους πιο έμπιστους στρατηγούς και συντρόφους του Αλεξάνδρου. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του μοιράστηκε μεταξύ των στρατηγών του, γνωστών ως Διαδόχων. Ο Πτολεμαίος Α΄ Σωτήρ κατέλαβε τον έλεγχο της Αιγύπτου, ιδρύοντας τη δυναστεία των Πτολεμαίων που κυβέρνησε για τρεις αιώνες.

Οι Πτολεμαίοι διατήρησαν τη γενεαλογία τους μέσω ενδοοικογενειακών γάμων, αν και το βασίλειό τους δεν μπόρεσε τελικά να αντισταθεί στη δύναμη της Ρώμης. Η βασιλεία της Κλεοπάτρας χαρακτηρίστηκε από τις στρατηγικές συμμαχίες της με δύο από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Ρώμης, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Παρά τις προσπάθειές της, οι συμμαχίες αυτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν τον θρόνο της, με αποκορύφωμα την αυτοκτονία της και την προσάρτηση της Αιγύπτου ως ρωμαϊκής επαρχίας.

Οι Πτολεμαίοι

Παρά τα κουτσομπολιά λοιπόν η Κλεοπάτρα Ζ΄ δεν καταγόταν άμεσα από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αντίθετα, ήταν απόγονος του Πτολεμαίου Α΄ Σωτήρος, ο οποίος, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, ανέλαβε τον έλεγχο της Αιγύπτου και ίδρυσε τη δυναστεία των Πτολεμαίων. Ο Πτολεμαίος φέρεται να ήταν γιος της Αρσινόης και του Φιλίππου Β’, του πατέρα του Αλεξάνδρου, αν και ο ισχυρισμός αυτός είναι πιθανότατα ένας μύθος που αποσκοπούσε στη νομιμοποίηση της εξουσίας του συνδέοντας την καταγωγή του με τη δυναστεία των Αργείων της Μακεδονίας.

Η Κανωπική Οδός, ο κεντρικός δρόμος της αρχαίας Αλεξάνδρειας, που περνάει μέσα από την ελληνική συνοικία, από τον Jean Golvin. Πηγή: Jean Golvin

Ως μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.Χ. από τον Πτολεμαίο ΧΙΙ Αυλήτη. Η μητέρα της πιστεύεται ότι ήταν η Κλεοπάτρα Τρύφαινα, σύζυγος του Πτολεμαίου. Οι Πτολεμαίοι ηγεμόνες, οι οποίοι ήταν ελληνικής μακεδονικής καταγωγής, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομιά τους και απέφυγαν τις επιμειξίες με τον τοπικό αιγυπτιακό πληθυσμό. Κατοικούσαν κυρίως στην Αλεξάνδρεια, κοσμοπολίτικο κέντρο του ελληνιστικού πολιτισμού, και μόνο περιστασιακά συμμετείχαν σε παραδοσιακές αιγυπτιακές τελετές.

Η αριστοκρατία της πτολεμαϊκής Αιγύπτου μιλούσε την Κινεζική Ελληνική, την κοινή γλώσσα του ελληνιστικού κόσμου και της πτολεμαϊκής αυλής, ενώ ο απλός λαός και οι ιερείς μιλούσαν Αιγυπτιακά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κλεοπάτρα ήταν πολύγλωσση, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να μιλάει αιγυπτιακά – κάτι σπάνιο για τη δυναστεία της.

Υπό τους Πτολεμαίους, η Αίγυπτος ήταν ένα ισχυρό ελληνιστικό βασίλειο και ένας σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, όταν ο πατέρας της Κλεοπάτρας, ο Πτολεμαίος ΧΙΙ, ανέβηκε στην εξουσία, η Ρώμη είχε αναδειχθεί σε τρομερό αντίπαλο. Η δολοφονία του Μεγάλου Πομπήιου από τον αδελφό της Κλεοπάτρας Πτολεμαίο ΧΙΙΙ προκάλεσε τη ρωμαϊκή παρέμβαση στις αιγυπτιακές υποθέσεις. Η Κλεοπάτρα σχημάτισε τότε πολιτική και προσωπική συμμαχία με τον Ιούλιο Καίσαρα για να εξοντώσει τον αδελφό της και να εξασφαλίσει τη θέση της. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα το 44 π.Χ., συμμάχησε με τον Μάρκο Αντώνιο, έναν άλλο σημαντικό Ρωμαίο ηγέτη.

Η σύμπραξη της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου ήταν τόσο ρομαντική όσο και στρατηγική, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ρωμαϊκού-ελληνιστικού κράτους. Οι φιλοδοξίες τους συντρίφτηκαν όταν οι δυνάμεις του Οκταβιανού τους νίκησαν στη μάχη του Ακτίου το 31 π.Χ. Η επακόλουθη αυτοκτονία της Κλεοπάτρας, μαζί με την εκτέλεση του γιου της Καισαρίωνα, σήμανε το τέλος του βασιλείου των Πτολεμαίων και τη μετατροπή του σε ρωμαϊκή επαρχία.

Η ζωή και η βασιλεία της Κλεοπάτρας διαμορφώθηκαν βαθιά από την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρόλο που δεν ήταν άμεση απόγονός του. Η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου κατακερματίστηκε μετά τον θάνατό του, οδηγώντας στη δημιουργία ελληνιστικών βασιλείων όπως η Πτολεμαϊκή Αίγυπτος, τα οποία έγιναν κέντρα πολιτιστικών και πνευματικών ανταλλαγών. Η Αλεξάνδρεια, η πρωτεύουσα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, αποτέλεσε την επιτομή αυτής της συγχώνευσης των ελληνικών και αιγυπτιακών παραδόσεων.

Advertisement

Πηγή: lavart.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η θρυλική νίκη των Ελλήνων που διέλυσε τη φήμη του βουλγαρικού στρατού

Published

on

Στις 21 Ιουνίου του 1913

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Η ελληνοβουλγαρική σύγκρουση και τελικά η νίκη των Ελλήνων, ήταν αποφασιστική για την απελευθέρωση της ανατολικής Μακεδονίας και έβαλε «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια των Βουλγάρων για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1912, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς. Την ίδια μέρα ο ελληνικός στρατός μπήκε ως νικητής στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους ήταν να το χρησιμοποιήσουν σαν βάση για τις επιχειρήσεις τους στη Μακεδονία, ώστε να κάνουν πράξη το μεγαλύτερο όνειρό τους: την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή, στο Κιλκίς είχαν μείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες και η πόλη είχε μετατραπεί σε άντρο κομιτατζήδων.

Από την ημέρα της κατάληψης, οι Βούλγαροι άρχισαν να χτίζουν οχυρά που ξεκινούσαν από το Κιλκίς και έφταναν μέχρι το χωριό Λαχανάς. Το ελληνικό επιτελείο αποφάσισε να επικεντρώσει την επιθετική του ενέργεια στη γραμμή Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά. Αν κατάφερνε να την περάσει, ο δρόμος προς τις Σέρρες και τον Στρυμόνα θα άνοιγε διάπλατα.

Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ελληνική επίθεση, με τις μεραρχίες να επιτίθενται ταυτόχρονα στον Λαχανά, στο Καλίνοβο και στο Κιλκίς. Η συνολική της δύναμη έφτανε τους 117.861 άντρες, ενώ οι Βούλγαροι υπό τον στρατηγό Ιβάνωφ, δεν ξεπερνούσαν τις 40.000. ΟΙ μάχη ήταν σφοδρή και πολλές φορές έγινε σώμα με σώμα, οι Έλληνες ήταν διαρκώς εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά λόγω του γυμνού εδάφους της περιοχής.

Την επόμενη μέρα όμως βρεθήκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα οχυρά του Κιλκίς. Την νύχτα, οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν έναν πλευρικό (και όχι κατά μέτωπον) αιφνιδιασμό και μέχρι το πρωί της 21ης Ιουνίου, οι Βούλγαροι υποχωρούσαν ηττημένοι. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος έδωσε εντολή να τους καταδιώξουν. Το Κιλκίς ισοπεδώθηκε, αλλά ήταν σε ελληνικά χέρια.

Μετά την επικράτηση των ελληνικών στρατευμάτων, ο Έλληνας επιτελάρχης αντιστράτηγος Βίκτωρ Δούσμανης τηλεγράφησε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο:

«Μετά χαράς αναγγέλλω την κατάληψιν του Κιλκίς, μετά τριήμερον σφοδρόν αγώνα. Ο εχθρός καταδιώκεται κατά πόδας. Ηθικόν στρατού μας έκτακτον».

Οι απώλειες παρά την νίκη ήταν πολλές. Οι νεκροί και οι τραυματίες έφτασαν τους 8.828 άνδρες. Η επόμενη ελληνοβουλγαρική σύγκρουση έγινε μετά από μόλις δυο ημέρες στην λίμνη Δοϊράνη. Η «μάχη του Κιλκίς – Λαχανά» όμως είχε απομακρύνει τους Βούλγαρους από την οχυρωμένη βάση τους και τους έκανε να ξεχάσουν τα σχέδια που είχαν για κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Advertisement
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ανεκτίμητοι θησαυροί των αρχαίων ναυάγιων από τη Δυναστεία των Μινγκ

Published

on

Περισσότερα από 900 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πορσελάνης, αγγείων και νομισμάτων, ανακτήθηκαν από δύο εμπορικά πλοία και αποτελούν σημαντική απόδειξη για το Maritime Silk Road (θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού), λένε οι επιστήμονες. Η ετήσια επιχείρηση ανάκτησης έλαβε χώρα όταν τα δύο ναυάγια ανακαλύφθηκαν το 2022 περίπου 1.524 μέτρα κάτω από το νερό κοντά στη βορειοδυτική ηπειρωτική πλαγιά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούσαν επανδρωμένο υποβρύχιο με την ονομασία “Πολεμιστής Ανοικτής Θάλασσας” για να διενεργήσει την ανασκαφή.

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε 890 τμήματα τεχνημάτων από το πρώτο ναυάγιο, μεταξύ των οποίων χάλκινα νομίσματα, πορσελάνη και κεραμικά αντικείμενα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Το δεύτερο ναυάγιο αποκάλυψε 38 ευρήματα, μεταξύ των οποίων ξυλεία, όστρακα της θάλασσας και κέρατα ελαφιών.

Η Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημοσίευσε εικόνες του ανακτημένου θησαυρού, καθώς και φωτογραφίες των βυθισμένων, ανακτημένων αντικειμένων από τον πυθμένα του ωκεανού με μια ρομποτική δαγκάνα.


Αν και τα ναυάγια και ο θησαυρός τους έχουν προφανή πολιτιστική αξία, ενισχύουν επίσης τους πολιτικούς στόχους της Κίνας για διεκδίκηση των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία του επί του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας στο πλαίσιο της πολιτικής του “εννέα-παύλα” (nine-dash-line), και έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτούς τους ισχυρισμούς με την ιστορική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Το 2016, ένα διεθνές δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλα στοιχεία των ισχυρισμών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν παράνομα, αλλά το Πεκίνο λέει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Μεγάλο το διακύβευμα για έξι χώρες

Έξι χώρες εγείρουν αξιώσεις σε τμήματα της θάλασσας — Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Μαλαισία — και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Τρισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου περνούν μέσα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κάθε χρόνο, και υπάρχει μια τεράστια ποσότητα πετρελαίου κάτω από το βυθό.

Και επίσης,  υπάρχει επίσης ένας θησαυρός σε ναυάγιο, τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς της.

“Η ανακάλυψη αποτελεί απόδειξη ότι οι Κινέζοι πρόγονοι αναπτύχθηκαν, αξιοποίησαν και ταξίδεψαν από και προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τα δυο ναυάγια να αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες στις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές κατά μήκος του αρχαίου Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού”, δήλωσε την Πέμπτη ο Γκουάν Τσιάνγκ, υποδιευθυντής του NCHA.

Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. CREDIT: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΙΝΑΣ

Η δυναστεία των Μινγκ της Κίνας, η οποία εκτεινόταν από το 1368-1644, ήταν “μια περίοδος πολιτιστικής αποκατάστασης και επέκτασης”, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Το μουσείο είπε ότι τα τεράστια τοπία και έργα τέχνης που απεικονίζουν λουλούδια και πουλιά “ήταν ιδιαίτερα ευνοημένα ως εικόνες που θα δόξαζαν τη νέα δυναστεία και θα μετέδιδαν την καλοσύνη, την αρετή και τη μεγαλειότητά της.”

Τα νέα για τον θησαυρό του ναυαγίου καταφθάνουν λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ένα εμβληματικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν 3.000 πόδια κάτω από το νερό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τις ακτές των Φιλιππίνων.

Advertisement

Πηγή: enikos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Paul McCartney | «Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και φεύγουν, αλλά η μουσική πάντα είναι εκεί»

Published

on

Τι δεν γνωρίζατε για τον Paul McCartney, έναν από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα που σήμερα γίνεται 81 ετών.

Έγραψε το «Yesterday» στον ύπνο του

Το διάσημο τραγούδι των Beatles, «Yesterday», ήρθε στον Paul McCartney κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Μια μέρα ξύπνησε με τη μελωδία στο μυαλό του και πήγε αμέσως στο πιάνο για να την αποτυπώσει. Αρχικά, δεν ήταν βέβαιος αν η μελωδία ήταν δική του ή αν την είχε ακούσει κάπου αλλού. Για εβδομάδες, έπαιζε τη μελωδία σε φίλους και γνωστούς, ρωτώντας αν την είχαν ακούσει κάπου. Όταν διαπίστωσε ότι ήταν πρωτότυπη, συνέχισε και έγραψε τους στίχους .

Συνέβαλε στη δημιουργία του “James Bond Theme”

Ο Paul McCartney έχει συνεισφέρει στη δημιουργία του τραγουδιού «Live and Let Die» για την ομώνυμη ταινία James Bond το 1973. Το τραγούδι, που έγραψε μαζί με τη σύζυγό του, Linda McCartney, και το εκτέλεσε με τους Wings, έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια της σειράς ταινιών James Bond .

Είναι φυτοφάγος από το 1975

Ο McCartney και η τότε σύζυγός του, Linda, αποφάσισαν να γίνουν φυτοφάγοι το 1975 αφού μια μέρα συνειδητοποίησαν ότι τα αρνάκια που έβλεπαν να βόσκουν κοντά στο σπίτι τους ήταν πιθανό να καταλήξουν στο πιάτο τους. Έκτοτε, έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων και έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους.

Έχει παίξει πολλούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Πέρα από τη μουσική του καριέρα, ο McCartney έχει εμφανιστεί και σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2017, έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales» ως ο θείος Jack. Η συμμετοχή του ήταν μια έκπληξη για πολλούς, και δείχνει το χιούμορ και την ευελιξία του ως καλλιτέχνη .

Είναι ενθουσιώδης ζωγράφος

Ο Paul McCartney ασχολείται με τη ζωγραφική από τη δεκαετία του 1980 και έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις των έργων του. Η αγάπη του για τη ζωγραφική ξεκίνησε ως ένας τρόπος να εκφράσει τον εαυτό του εκτός από τη μουσική. Έχει επηρεαστεί από καλλιτέχνες όπως ο Willem de Kooning και ο Jackson Pollock και τα έργα του περιλαμβάνουν αφηρημένα και πορτρέτα .

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ