Connect with us

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τα χημικά που κρύβονται στην κουζίνα σας | Δείτε πού και τι μπορείτε να κάνετε

Published

on

Αντικολλητικά τηγάνια. Κουτιά πίτσας. Ακόμα και τα ίδια τα τρόφιμα. Είναι αδύνατο να αποφύγετε τελείως τα PFAS και BPA, αλλά οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς να περιορίσετε την έκθεσή σας.

Η Linda Birnbaum είχε μια σειρά από αντικολλητικά τηγάνια. Όχι πια. Τα ξεφορτώθηκε.

Γιατί; Επειδή η Birnbaum—πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ—αισθάνθηκε όλο και πιο άβολα με ένα βασικό γεγονός σχετικά με αυτά τα τόσο εύκολα στον καθαρισμό μαγειρικά σκεύη: Πολύ συχνά κατασκευάζονται με PFAS, υπερφθοροαλκυλιωμένες και πολυφθοροαλκυλιωμένες ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία μιας σειράς προϊόντων για να τα κάνουν ανθεκτικά στη θερμότητα, το λάδι, τους λεκέδες, το γράσο και το νερό.

Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο. Αλλά τα PFAS ανήκουν επίσης στην ομάδα των συνθετικών ενώσεων που είναι γνωστές ως «αιώνια χημικά» που μπορούν να παραμείνουν ατελείωτα στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα, μερικές φορές με τοξικές επιδράσεις. Μπορούν να βρεθούν παντού—στις αποδείξεις από το φαρμακείο σας, στον καναπέ σας που είναι ανθεκτικός στους λεκέδες, στους αφρούς πυρόσβεσης, στο νερό της βρύσης και, ναι, στην κουζίνα σας.

Γι’ αυτό τα τηγάνια της Birnbaum βγήκαν έξω από την πόρτα.

«Αυτή η τεράστια κατηγορία χημικών είναι παντού, σε όλα και μέσα σε όλους μας», λέει. «Δεν τα χρησιμοποιώ πλέον γιατί δεν θέλω να εκτίθεμαι σε αυτά».

Τα PFAS και ένα άλλο αιώνιο χημικό, το BPA, έχουν γίνει όλο και περισσότερο αντικείμενο ανησυχίας μεταξύ των ερευνητών και των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια. Τι είναι αυτά; Ποιες είναι οι επιπτώσεις; Και μπορείτε να προστατέψετε την κουζίνα σας από αυτά;

Τι είναι τα PFAS; Τα PFAS είναι μια «τεράστια οικογένεια χημικών», λέει η Tasha Stoiber, ανώτερη επιστήμονας του Environmental Working Group. Πόσο τεράστια; Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει—οι εκτιμήσεις κυμαίνονται έως και 15.000 διαφορετικές ενώσεις ή και περισσότερες. Κάθε μία περιέχει έναν δεσμό φθορίου-άνθρακα «που τους δίνει μοναδικές ιδιότητες ανθεκτικότητας στους λεκέδες, το γράσο, το νερό», λέει η Stoiber.

Επιπλέον «Σχεδόν όλοι το έχουν στο σώμα τους», προσθέτει η Stoiber. Επισήμως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) λένε ότι οι επιπτώσεις των PFAS στην ανθρώπινη υγεία είναι «αβέβαιες» και απαιτούν περισσότερη έρευνα. Αλλά η υπηρεσία αναγνωρίζει επίσης ότι οι υπάρχουσες μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα χημικά «μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγή, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, το ανοσοποιητικό σύστημα και να βλάψουν το ήπαρ».

«Θα ήταν δύσκολο να βρείτε κάποιον που να λέει ότι αυτό δεν έχει αντίκτυπο στην υγεία», λέει ο Keith Vorst, διευθυντής του Polymer and Food Protection Consortium στο Πανεπιστήμιο της Iowa State, το οποίο ερευνά τέτοια ζητήματα για εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. «Υπάρχει αρκετή ιατρική ιστορία τώρα που λέει ότι αυτές οι ενώσεις προκαλούν κάποιες πολύ σοβαρές ανησυχίες για την υγεία».

Advertisement

Πώς διαφέρουν τα PFAS από το BPA;

Η διφαινόλη-Α προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική κατηγορία χημικών, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκληρών πολυκαρβονικών πλαστικών. Η χημική ουσία βρίσκεται επίσης σε προστατευτικές επενδύσεις τροφίμων, όπως τα κουτάκια σόδας, καθώς και σε οδοντικά στεγανωτικά, πλαστικά παιχνίδια και άλλα προϊόντα.

Όπως τα PFAS, το CDC λέει ότι οι επιπτώσεις του BPA στην υγεία είναι «άγνωστες», αν και προσθέτει ότι η χημική ουσία «έχει δείξει να επηρεάζει τα αναπαραγωγικά συστήματα των εργαστηριακών ζώων».

«Είναι ουσιαστικά ένα περιβαλλοντικό οιστρογόνο», λέει η Stoiber του EWG. «Μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες στο σώμα σας και να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, προβλήματα γονιμότητας, τέτοια πράγματα».

Πού μπορούν να βρεθούν αυτά τα χημικά στην κουζίνα; Παντού. Τα αντικολλητικά τηγάνια τραβούν την περισσότερη προσοχή, αλλά διάφορα δοχεία τροφίμων μπορούν να περιέχουν κάποια μορφή PFAS ή BPA.

«Το πλαστικό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στις κουζίνες σήμερα», λέει η Birnbaum.

Αν και οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν καταλάβει τη χρήση του BPA σε μπουκάλια νερού, μπιμπερό και άλλα δοχεία, τα PFAS είναι πιο ύπουλα: Συχνά βρίσκονται σε δοχεία όπως τα κουτιά πίτσας και οι σακούλες για ποπ κορν μικροκυμάτων. «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο γρήγορο φαγητό τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS από εκείνους που τρώνε περισσότερο φρεσκομαγειρεμένο φαγητό», λέει η Birnbaum.

Γι’ αυτό η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2024 ότι οι εταιρείες σταδιακά καταργούν τη χρήση των PFAS στη συσκευασία τροφίμων. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα πάρει μέχρι τα προϊόντα που κατασκευάζονται με αυτές τις ουσίες να αποσυρθούν εντελώς από την αγορά.

Ωστόσο, τα PFAS είναι τόσο διαδεδομένα στο περιβάλλον που συχνά βρίσκονται στα τρόφιμα και στο νερό, ανεξάρτητα από τη συσκευασία. «Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μολυνθούν με PFAS μέσω του εδάφους, του νερού και του αέρα όπου καλλιεργούνται», αναφέρει το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. Αυτό περιλαμβάνει τα προϊόντα, αλλά και τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε;

Advertisement

«Η απάντηση είναι: Ως άτομο, δεν είναι εύκολο», λέει η Birnbaum.

Ξεκινήστε με τα τηγάνια. «Αποφύγετε αυτό χρησιμοποιώντας μη επικαλυμμένα τηγάνια, τηγάνια χωρίς αντικολλητική επικάλυψη», λέει ο Vorst—δηλαδή μαγειρικά σκεύη από γυαλί, ανθρακοχάλυβα και χυτοσίδηρο. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο—είναι πιο δύσκολα στον καθαρισμό «και είναι επίσης πιο ακριβά», λέει.

Μπορεί να υπάρχει περισσότερη δουλειά στην προετοιμασία του φαγητού. «Όσο μπορείτε, συνιστούμε να μαγειρεύετε στο σπίτι με ολόκληρα συστατικά», λέει η Stoiber. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικά τηγάνια, προσέξτε να μην υπερθερμαίνετε το φαγητό. «Ίσως αν κάψετε το φαγητό σας—μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες—τότε μπορεί να εκτεθείτε σε περισσότερα χημικά από το τηγάνι ή τους ατμούς», λέει. Όσον αφορά τα απομεινάρια, είναι πιθανό καλύτερα να αποφεύγετε τα πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων. «Αν αποθηκεύετε σε πλαστικό, αυτό δεν είναι τρομερό», λέει η Birnbaum, «αλλά σίγουρα μην τα θερμαίνετε σε πλαστικό».

Η επισήμανση δεν θα σας βοηθήσει πάντα. Οι ειδικοί περιγράφουν ένα φαινόμενο γνωστό ως «μετανιωμένη υποκατάσταση», στο οποίο μια επιβλαβής ουσία σε ένα προϊόν μπορεί να αντικατασταθεί από μια άλλη που επίσης είναι επιβλαβής αλλά λιγότερο γνωστή. Μια ετικέτα που προωθεί ένα προϊόν ως «BPA-free» μπορεί να περιέχει αντί για αυτό διφαινόλη-S, μια σχετική χημική ουσία που έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες. Ομοίως, τα μαγειρικά σκεύη με ετικέτα «PFOA-free» μπορεί να χρησιμοποιούν άλλη μορφή PFAS. Όταν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να ελέγξετε ιστότοπους ειδικών όπως αυτούς που διαχειρίζεται το Green Science Policy Institute για βοήθεια στις αγοραστικές αποφάσεις.

Τι ακολουθεί;

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν, αλλά πιθανότατα δεν θα παράγουν μια εντελώς απαλλαγμένη από μολύνσεις κουζίνα καθώς ο κόσμος είναι απλά πολύ κορεσμένος με αιώνια χημικά. «Είναι αδύνατο να ξεφύγετε από αυτά», λέει η Stoiber.

Αλλά μελέτες δείχνουν ότι μικρές αλλαγές—όπως το να τρώτε λιγότερο ποπ κορν μικροκυμάτων ή φαγητό σε πακέτο—μπορούν να μειώσουν τις μετρήσιμες ποσότητες PFAS στο αίμα ενός ατόμου. «Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές κάνουν τη διαφορά», προσθέτει η Stoiber.

Δεδομένων των ανησυχιών, γιατί τα PFAS και BPA παραμένουν σε χρήση; Απλό: Είναι χρήσιμα. «Είναι τόσο καλά σε αυτό που κάνουν», λέει ο Vorst. Κανείς δεν θέλει το λίπος του χάμπουργκερ να διαρρεύσει μέσω του περιτυλίγματος πάνω στο κάθισμα του αυτοκινήτου, για παράδειγμα, και κανείς δεν έχει βρει καλύτερο τρόπο για να κρατήσει αυτό το λίπος υπό έλεγχο. «Δεν νομίζω ότι έχουμε βρει μια εναλλακτική χημεία που είναι τόσο οικονομικά αποδοτική και έχει την απόδοση αυτών των υλικών.»

Προς το παρόν, οι επιλογές αφήνονται κυρίως στους μεμονωμένους καταναλωτές. «Αν αποφασίσουμε ότι πραγματικά τα χρειαζόμαστε, πρέπει να θέσουμε το ερώτημα, λοιπόν, υπάρχει μια ασφαλής εναλλακτική;» είπε η Birnbaum. «Και αν υπάρχει μια ασφαλής εναλλακτική, αλλάζουμε στην εναλλακτική».

Advertisement

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Γιατί η Gen Z γυρνάει την πλάτη στα αντηλιακά

Published

on

Το 28% των νέων από 18 έως 26 ετών δήλωσε σε διαδικτυακή έρευνα ότι δεν πιστεύει πως το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες έρευνες, παρατηρείται μια ανησυχητική τάση: Οι νέοι ενήλικοι φαίνεται να αμελούν τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο. Σε μια διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερα από 1.000 άτομα, η οποία δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 28% των νέων από 18 έως 26 ετών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Και το 37% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντηλιακό μόνον υπό την πίεση άλλων.

Σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Orlando Health, το 14% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών φαίνεται να πιστεύει στον μύθο ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επιβλαβής από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν και οι έρευνες είναι πολύ περιορισμένες για να αντιπροσωπεύουν πλήρως τις συμπεριφορές όλων των νέων ενηλίκων, οι γιατροί έχουν διαπιστώσει αυτή την έλλειψη γνώσης και τις επικίνδυνες συνήθειες που την ακολουθούν, μεταξύ των νεότερων ασθενών τους.

Σε κάποιο βαθμό, λένε οι ειδικοί, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη σημερινή γενιά νέων ενηλίκων. «Εν μέρει συμβαίνει επειδή οι νέοι είναι απλώς νέοι», λέει η δρ Μελίσα Σάιβ, δερματολόγος στο UCI Health στο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1986 και 1996 έδειξε ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών εκείνη την εποχή (οι οποίοι τώρα είναι μεσήλικες) ήταν πιο πιθανό να επισκεφθούν ένα σολάριουμ και να πάθουν ηλιακά εγκαύματα από τους μεγαλύτερους ενηλίκους.

Οι νέοι ενήλικοι συχνά δεν γνωρίζουν πώς να αναγνωρίσουν τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος και πώς να την προλάβουν αποτελεσματικά, λέει η Σάιβ. Αναφέρει ότι πρόσφατα είδε έναν νεαρό ασθενή που δεν γνώριζε ότι το μαυρισμένο δέρμα και οι φακίδες ήταν σημάδια δερματικών βλαβών λόγω έκθεσης στον ήλιο. Η δρ Χέδερ Ρότζερς, βοηθός κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, λέει ότι όλο και περισσότεροι από τους νεαρούς ασθενείς της αναφέρουν πλέον ότι επισκέπτονται σολάριουμ. Οι υπεριώδεις ακτίνες, είτε από σολάριουμ είτε από άμεση έκθεση στον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο δέρμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Σολάριουμ και καρκίνος

Ούτε οι μεγαλύτεροι ενήλικοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες έρευνες είχαν επαρκείς γνώσεις για την ασφάλεια από τον ήλιο: Για παράδειγμα, το 17% των millennials (γεννημένοι από το 1981 έως το 1996) που συμμετείχαν στην έρευνα της AAD δεν γνώριζε ότι το σολάριουμ προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Αλλά συνολικά, οι νεότεροι ενήλικοι –οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην Gen Z, δηλαδή γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2012– ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι πιστεύουν τους μύθους σχετικά με την ασφάλεια από τον ήλιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Gen Z είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην παραπληροφόρηση σχετικά με τα αντηλιακά και τον καρκίνο του δέρματος, η οποία έχει αυξηθεί μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok. Αναφέρουν αναρτήσεις από influencers που λανθασμένα υποστηρίζουν ότι τα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή από διασημότητες που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό γιατί επηρεάζει την απορρόφηση της βιταμίνης D. (Χρόνια επιστημονικών στοιχείων επιβεβαιώνουν τα οφέλη του αντηλιακού στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, λέει η Σάιβ).

«Το πρόβλημα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι κανείς δεν ελέγχει τα δεδομένα που κυκλοφορούν εκεί έξω», λέει η δρ Αϊντα Ορέγκο, πρόεδρος του τμήματος δερματολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Baylor στο Χιούστον. «Μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν ακριβώς το αντίθετο και να επιδεινώσουν την κατάσταση», λέει.

Η δημοσκόπηση του Orlando Health έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ηλικίας κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η ενυδάτωση αποτρέπει τα ηλιακά εγκαύματα. (Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό). Στην έρευνα της AAD, περισσότερο από το 25% των ατόμων ηλικίας 18 έως 26 ετών φαίνεται να πιστεύει ότι το απλό μαύρισμα μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του δέρματος, παρόλο που κάθε μαύρισμα βλάπτει τα κύτταρα του δέρματος, λέει η Ρότζερς.

Ασφαλείς στον ήλιο

Οι περισσότερες συστάσεις για την ασφάλεια στον ήλιο είναι οι ίδιες για όλες τις ηλικίες, αναφέρει η Σάιβ. Ο καθένας μπορεί να πάθει ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος, οπότε οι συμβουλές ισχύουν ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, λέει η δρ Μέρεντιθ ΜακΝαμάρα, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Advertisement

• Αναζητήστε τη σκιά. Εάν πρέπει να βρίσκεστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρότζερς προτείνει μια ομπρέλα. Η σκιά είναι πιο σημαντική μεταξύ περίπου 10 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος, επισημαίνει η Ορέγκο.

• Φορέστε κατάλληλα ρούχα για προστασία από τον ήλιο. Τα μακριά μανίκια και τα παντελόνια βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας, ειδικά αν είναι από υλικά με δείκτη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF), λέει η Σάιβ. Τα καπέλα με φαρδύ γείσο είναι επίσης καλή ιδέα.

• Βάλτε –και ξαναβάλτε– αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να βλάψουν το δέρμα ακόμη και όταν έχει συννεφιά ή δροσιά, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε καθημερινά αντηλιακό. Το ιδανικό αντηλιακό έχει δείκτη τουλάχιστον SPF 30 και φέρει την ένδειξη «ευρέος φάσματος», αναφέρει η Ρότζερς. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων, τις UVA και τις UVB. Εφαρμόστε το αντηλιακό κάθε πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, η Σάιβ προτείνει να βάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά αν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

• Ελέγξτε το δέρμα σας. Οι παθολόγοι ή οι δερματολόγοι μπορούν να εξετάσουν το δέρμα ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων, λέει η ΜακΝαμάρα. Αλλά αν εντοπίσετε μια ασυνήθιστη ελιά –που είναι ασύμμετρη, έχει ανομοιόμορφο περίγραμμα ή ασυνήθιστο χρώμα, είναι μεγαλύτερη από 0,6 εκατοστά ή αλλάζει γρήγορα– η Ορέγκο προτείνει να επισκεφθείτε αμέσως έναν δερματολόγο.

• Σκεφτείτε την προστασία του δέρματος ως μακροχρόνια επένδυση. Η δρ Κλάρα Κούριελ-Λεβαντρόφσκι, δερματολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, δίνει μια συμβουλή στην Gen Z: προσεγγίστε την προστασία από τον ήλιο ως «επένδυση για τη μελλοντική σας υγεία». Οσο περισσότερο θωρακίζετε το δέρμα σας όταν είστε νέοι, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είστε από τον καρκίνο του δέρματος και από τις ρυτίδες και τις κηλίδες που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο αργότερα στη ζωή σας.

Πηγή: Kάρολαϊν Χοπκινς / The New York Times

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Πως να αποκτήσεις την άψογη επιδερμίδα που ονειρεύεσαι;

Published

on

Η όμορφη επιδερμίδα δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Είναι γεγονός ότι η λαμπερή και νεανική επιδερμίδα είναι προνόμιο κυρίως αυτών που προσέχουν δεόντως – και από νωρίς – την επιδερμίδα τους και όχι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο των χαρισματικών γονιδίων.

Όσον αφορά πάντως στο πώς μπορείς να αποκτήσεις ονειρεμένο δέρμα, υπάρχουν 6 μικρά (αλλά θαυματουργά) tips που καλό είναι να ξεκινάς να εφαρμόζεις εντατικά από νωρίς, αν θες η επιδερμίδα σου να ακτινοβολεί υγεία και λάμψη για πολλά, πολλά χρόνια. Νεανική και φρέσκια επιδερμίδα άλλωστε, χωρίς την ανάλογη περιποίηση, δεν υφίσταται. 

Δες 5 tips που θα ήθελες πολύ να γνώριζες νωρίτερα:

Και τα χείλη μας θέλουν αντηλιακή προστασία

Ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος μόνο για το πρόσωπο, το σώμα ή τα μαλλιά μας, αλλά επηρεάζει άμεσα και τα χείλη μας. Φρόντισε να εφοδιαστείς με ένα αντηλιακό balm που να περιέχει δείκτη προστασίας.

Το τι τρως έχει σημασία

Παρότι οι απόψεις διίστανται σχετικά, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το τι τρώμε και τι εισέρχεται στον οργανισμό μας επηρεάζει άμεσα την όψη της επιδερμίδας μας. Με λίγα λόγια, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, το αλκοόλ είναι μερικά από τα τρόφιμα και στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν break-outs ακμής ή να δημιουργήσουν μια ακαθόριστη θαμπάδα στο πρόσωπο. Προσπάθησε να τα αντικαταστήσεις με φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

Άλλαζε συχνά μαξιλαροθήκες

Και όταν λέμε “συχνά” εννοούμε κάθε τέσσερις με επτά μέρες. Ο λόγος είναι ότι στις μαξιλαροθήκες συσσωρεύονται όλα τα μικρόβια και βακτήρια από τα μαλλιά και το πρόσωπό μας, που αν δεν απομακρυνθούν, κάθονται και πάλι στην επιδερμίδα μας και φράζουν τους πόρους.

Και τα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια

Τα σαμπουάν, conditioners και μάσκες μαλλιών δύναται να προκαλέσουν την εμφάνιση ακμής μιας και περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους. Για να το αποφύγεις, φρόντισε να ξεπλένεις πολύ καλά την επιδερμίδα μετά το λούσιμο ώστε να απομακρύνεις οποιοδήποτε υπόλειμμα σαπουνιού.

Consistency is key

Όσο καλές (ποιοτικές) κρέμες κι αν φοράς, τα αποτελέσματα στο δέρμα σου θα φανούν μετά από τουλάχιστον 1 μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δείξεις υπομονή και επιμονή και όχι να βιάζεσαι να δεις αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χρήσης.

Πηγή: shape.gr

Advertisement
Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ποιες τροφές να αποφεύγουμε αν θέλουμε να βελτιώσουμε την συγκέντρωση μας;

Published

on

Γιατροί και διαιτολόγοι δίνουν κατευθυντήριες γραμμές του τι πρέπει να αποφύγουμε εάν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις απαιτητικής ημέρας.

Πέρα από τις περιπτώσεις της ΔΕΠΥ, μερικές φορές η συγκέντρωση στον βαθμό που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε μια εργασία ή ένα σχολικό πρότζεκτ είναι αδύνατη. Καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή μας με τις καλύτερες προθέσεις μόνο και μόνο για να καταλήξουμε να «παίζουμε» με δέκα διαφορετικές καρτέλες επειδή η εστίασή μας είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από την εργασία που πρέπει να ολοκληρώσουμε.

Το άγχος, η κατάθλιψη, η έλλειψη ύπνου και η πλήξη μπορούν όλα να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αλλά και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο. Σχετικά με αυτό το τελευταίο, ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Για Μποάκιε αναφέρει: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο φαγητό και μπορεί να αντιμετωπίζουν υποκείμενες παθήσεις υγείας».

Υπάρχουν ορισμένα φαγητά και ποτά που η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μπορούν πραγματικά να διαλύσουν τη συγκέντρωσή μας.

Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι «ένοχοι»:

  • 1. Αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί
  • 2. Πολύ αλμυρά φαγητά
  • 3. Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά
  • 4. Καφές
  • 5. Φαγητά τα οποία δεν ανεχόμαστε εύκολα ή είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά.

Όσον αφορά τη διατροφή και την εγκεφαλική λειτουργία ο Μποάκιε κι η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Κλερ Ρίφκιν τονίζουν ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ