ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λισαβόνα | To πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης απειλείται με παρακμή

Published

on

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ανακοινώνουν μέτρα για την εξομάλυνση της εύρεσης κατοικίας στις μεγάλες πόλεις, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν κάνει το παραμικρό με τους κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει ολόκληρες γειτονιές.

Από αυτή τη μοίρα δεν γλίτωσε και η Λισαβόνα, που τη τελευταία 5ετία παρουσιαζόταν ως το πλέον πετυχημένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, αφού είδε τις αφίξεις στο αεροδρόμιο της να εκτοξεύονται και τη πορτογαλική πόλη να μπαίνει στους πιο hot προορισμούς.

Όμως η αυξημένη ζήτηση για καταλύματα, μαζί με την οικονομική κρίση και τα μέτρα που πήρε η χώρα όταν ήταν υπο την εποπτεία της τρόικα, έχει οδηγήσει στο 30% του πληθυσμού να φύγει από την πόλη.

Τεράστιο ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς πως οι Πορτογάλοι μοιάζουν αρκετά με τους Έλληνες και είχαν ήδη ενα ικανοποιητικό ποσοστό ιδιοκατοίκησης.

Τα χρόνια της κρίσης και της αβεβαιότητας πολλοί πούλησαν τις κατοικίες τους για να έχουν ρευστό ή να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

60% των διαμερισμάτων στη πόλη χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των τουριστών.

Η τεράστια πληγή του νόμου που επέτρεπε χωρίς ουσιαστικά κανένα έλεγχο τις εξώσεις, ανάγκασες χιλιάδες κατοίκους να βρεθεί στο δρόμο, γιατί οι ιδιοκτήτες ανέβασαν σε ένα βράδυ τα ενοίκια ή τα χρησιμοποίησαν για βραχείας μίσθωσης διαμερίσματα.

Εγκληματική κίνηση, που έφερε ως αντίδραση τα “πρόσωπα των εξώσεων”, όπου οι κάτοικοι γέμιζαν με φωτογραφίες πρώην ενοικιαστών που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια που νοίκιαζαν, για να μένουν πλέον τουρίστες.

Νέοι άνθρωποι αναγκάζονται και μένουν στα περίχωρα, όπου χρειάζονται 2 ώρες για να φτάσουν στις εργασίες τους, γιατί απλά δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια που ζητάνε.

Μοναδική ελπίδα είναι ο νόμος που πέρασε που απαγορεύει να γίνεται αιφνιδίως έξωση σε ηλικιωμένους.

Advertisement

Πηγή: e-radio.gr

HOT 5

Exit mobile version