Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

10 πράγματα που ίσως να μην γνώριζες για την απόβαση στη Νορμανδία

Published

on

Άγνωστες πτυχές μιας από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης παγκόσμιας ιστορίας

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, την 6 Ιουνίου του 1944, περίπου 156.000 συμμαχικά στρατεύματα άρχισαν να αποβιβάζονται στις ακτές της Νορμανδίας, αρχίζοντας έτσι να γράφουν τον επίλογο το Γ΄ Ράιχ.

Αν και αυτές τις ημέρες, που συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απόβαση, γράφονται πολλά, υπάρχουν 10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τη μεγαλύτερη απόβαση στην ιστορία και τα οποία κατέγραψε το BBC.

Στρατός φάντασμα

Οι Σύμμαχοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια προσπαθώντας να πείσουν τους Γερμανούς ότι η εισβολή επρόκειτο να γίνει κοντά στο Καλαί, όχι στη Νορμανδία.

Εφηύραν στρατούς στρατόπεδα εκπαίδευσης φαντάσματα με έδρα το Κεντ ως μέρος του σχεδίου εξαπάτησης της D-Day, που ονομάζεται Operation Fortitude.

Κατασκεύασαν εικονικό εξοπλισμό – συμπεριλαμβανομένων φουσκωτών αρμάτων μάχης- πέταξαν ομοιώματα με αλεξίπτωτο, χρησιμοποίησαν διπλούς πράκτορες κάνοντας τους Γερμανούς να πιστέψουν ότι οι Σύμμαχοι επρόκειτο να εισβάλουν μέσω του Πα-ντε-Καλαί και της Νορβηγίας.

Οι Γερμανοί τσίμπησαν σε τέτοιο βαθμό το δόλωμα ώστε ακόμα και τη στιγμή της απόβασης στη Νορμανδία κρατούσε δυνάμεις στη περιοχή του Καλαί περιμένοντας μια δεύτερη εισβολή.

Στείλτε φωτογραφίες

Ήδη από το 1942, το BBC ξεκίνησε μια ψεύτικη έκκληση για φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από τις ακτές της Ευρώπης, από τη Νορβηγία μέχρι τα Πυρηναία.

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας τρόπος συλλογής πληροφοριών για κατάλληλες για απόβαση παραλίες.

Εκατομμύρια φωτογραφίες στάλθηκαν στο υπουργείο Πολέμου και με τη βοήθεια της Γαλλικής Αντίστασης και της αεροπορικής αναγνώρισης, οι επιτελείς κατάφεραν να επιλέξουν τα καλύτερα σημεία για την επιχείρηση

Advertisement

Δύο εκατομμύρια στρατιώτες

Μέχρι το 1944 περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρατεύματα από περισσότερες από 12 χώρες βρίσκονταν στη Βρετανία προετοιμασμένα για την εισβολή.

Την D-Day, οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούνταν κυρίως από αμερικανικά, βρετανικά και καναδικά στρατεύματα, αλλά περιλάμβαναν επίσης αυστραλιανά, βελγικά, τσέχικα, ολλανδικά, γαλλικά, ελληνικά, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ροδεσία [σημερινή Ζιμπάμπουε] και πολωνικό ναυτικό, αεροπορικό και χερσαίο υποστήριξη.

Παρακολούθηση καιρού

Οι αξιωματικοί που διοργάνωσαν την επιχείρηση ήταν πολύ συγκεκριμένοι για το χρονοδιάγραμμα της απόβασης.

Ήθελαν μια πανσέληνο με μια ανοιξιάτικη παλίρροια, ώστε να μπορούν να αποβιβαστούν την αυγή όταν η παλίρροια ήταν περίπου στα μισά. Αυτό όμως σήμαινε ότι έμεναν μόνο ελάχιστες μέρες που προσφέρονταν.

Επέλεξαν να εισβάλουν στις 5 Ιουνίου, αλλά κατέληξαν να καθυστερήσουν 24 ώρες λόγω κακοκαιρίας.

Ήταν ο λοχαγός Τζέιμς Μάρτιν Στάγκ που έκανε αυτή την ουσιαστικής σημασίας πρόβλεψη πείθοντας τον στρατηγό Άικ Αϊζενχάουερ να αλλάξει την ημερομηνία.

Λείπει ο Γερμανός στρατάρχης

Το δελτίο καιρού ήταν τόσο κακό που ο Γερμανός διοικητής στη Νορμανδία, Έρβιν Ρόμελ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας εισβολής λόγω κακοκαιρίας πήγε σπίτι για να κάνει δώρο στη γυναίκα του ένα ζευγάρι παπούτσια για τα 50ά της γενέθλια.

Ήταν στη Γερμανία όταν ήρθε η είδηση ​​της εισβολής.

Ο Φύρερ κοιμάται

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονταν στην ακτή ο Γερμανός ηγέτης κοιμόταν.

Κανένας από τους στρατηγούς του δεν τόλμησε να διατάξει ενισχύσεις χωρίς την άδειά του και κανείς δεν τόλμησε να τον ξυπνήσει.

Advertisement

Χάθηκαν κρίσιμες ώρες στη μάχη για να κρατηθεί η Νορμανδία.

Όταν τελικά ο Χίτλερ ξύπνησε, γύρω στις 10 το πρωί, ήταν ενθουσιασμένος με την είδηση ​​της εισβολής, καθώς νόμιζε ότι η Γερμανία θα νικούσε εύκολα.

Οι δυνάμεις της Κοινοπολιτείας ήταν οι περισσότερες

Ενώ οι ΗΠΑ αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της εντυπωσιακής δύναμης, η συνδυασμένη δύναμη των στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας – κυρίως Βρετανών και Καναδών – ήταν μεγαλύτερη.

Από τους 156.000 άνδρες που αποβιβάστηκαν στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου, οι 73.000 ήταν Αμερικανοί και οι 83.000 Βρετανοί ή Καναδοί. Το ναυτικό απόσπασμα της Κοινοπολιτείας ήταν διπλάσιο από αυτό των Αμερικανών.

Η πιο αιματοβαμμένη ακτή

Υπήρχαν πέντε παραλίες που επιλέχθηκαν για την επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, από ανατολή προς δύση, Sword, Juno, Gold, Omaha, Utah.

Οι απώλειες διέφεραν πολύ, αλλά στην Ομάδα, η οποία ονομάστηκε αιματοβαμμένη, (“Bloody Omaha”), σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περίπου 4.000 άνδρες, ενώ μια αμερικανική μονάδα που αποβιβάστηκε με το πρώτο κύμα το 90% των ανδρών της.

Στη ακτή Gold, αντίθετα, τα ποσοστά θυμάτων ήταν περίπου 80% χαμηλότερα.

Οι μάχες κατά τη διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας, που ακολούθησε την D-Day, ήταν τόσο αιματηρές όσο και στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ποσοστά απωλειών ήταν ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας κατά τη διάρκεια της Μάχης του Σομ το 1916.

Σπασμένες τουαλέτες

Η δόνηση των πυροβόλων του καταδρομικού HMS Belfast κατά τη διάρκεια της απόβασης ήταν τόσο ισχυρή που έσπασε τις τουαλέτες του πληρώματος.

Advertisement

Δοκιμή παμπ

Έχοντας λάβει την άκρως απόρρητη αποστολή του να επιτεθεί στην πυροβολαρχία του Merville, ο Terence Otway έπρεπε να είναι σίγουρος ότι οι άντρες του δεν προδώσουν την επιχείρηση πριν από τις 6 Ιουνίου 1944.

Έστειλε 30 από τα ωραιότερα μέλη της Γυναικείας Βοηθητικής Πολεμικής Αεροπορίας, ντυμένα με πολιτικά ρούχα, σε παμπ του χωριού κοντά όπου εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες του.

Τους ζητήθηκε να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να ανακαλύψουν την αποστολή των ανδρών, αλλά προς τιμή τους, κανένας από τους στρατιώτες δεν αποκάλυψε τίποτα στις ελκυστικές γυναίκες.

Πηγή: in.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η θρυλική νίκη των Ελλήνων που διέλυσε τη φήμη του βουλγαρικού στρατού

Published

on

Στις 21 Ιουνίου του 1913

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Η ελληνοβουλγαρική σύγκρουση και τελικά η νίκη των Ελλήνων, ήταν αποφασιστική για την απελευθέρωση της ανατολικής Μακεδονίας και έβαλε «ταφόπλακα» στα όποια σχέδια των Βουλγάρων για την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης.

Στις 26 Οκτωβρίου του 1912, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς. Την ίδια μέρα ο ελληνικός στρατός μπήκε ως νικητής στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους ήταν να το χρησιμοποιήσουν σαν βάση για τις επιχειρήσεις τους στη Μακεδονία, ώστε να κάνουν πράξη το μεγαλύτερο όνειρό τους: την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή, στο Κιλκίς είχαν μείνει μόνο 30 ελληνικές οικογένειες και η πόλη είχε μετατραπεί σε άντρο κομιτατζήδων.

Από την ημέρα της κατάληψης, οι Βούλγαροι άρχισαν να χτίζουν οχυρά που ξεκινούσαν από το Κιλκίς και έφταναν μέχρι το χωριό Λαχανάς. Το ελληνικό επιτελείο αποφάσισε να επικεντρώσει την επιθετική του ενέργεια στη γραμμή Καλινόβου – Κιλκίς – Λαχανά. Αν κατάφερνε να την περάσει, ο δρόμος προς τις Σέρρες και τον Στρυμόνα θα άνοιγε διάπλατα.

Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ελληνική επίθεση, με τις μεραρχίες να επιτίθενται ταυτόχρονα στον Λαχανά, στο Καλίνοβο και στο Κιλκίς. Η συνολική της δύναμη έφτανε τους 117.861 άντρες, ενώ οι Βούλγαροι υπό τον στρατηγό Ιβάνωφ, δεν ξεπερνούσαν τις 40.000. ΟΙ μάχη ήταν σφοδρή και πολλές φορές έγινε σώμα με σώμα, οι Έλληνες ήταν διαρκώς εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά λόγω του γυμνού εδάφους της περιοχής.

Την επόμενη μέρα όμως βρεθήκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα οχυρά του Κιλκίς. Την νύχτα, οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν έναν πλευρικό (και όχι κατά μέτωπον) αιφνιδιασμό και μέχρι το πρωί της 21ης Ιουνίου, οι Βούλγαροι υποχωρούσαν ηττημένοι. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος έδωσε εντολή να τους καταδιώξουν. Το Κιλκίς ισοπεδώθηκε, αλλά ήταν σε ελληνικά χέρια.

Μετά την επικράτηση των ελληνικών στρατευμάτων, ο Έλληνας επιτελάρχης αντιστράτηγος Βίκτωρ Δούσμανης τηλεγράφησε στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο:

«Μετά χαράς αναγγέλλω την κατάληψιν του Κιλκίς, μετά τριήμερον σφοδρόν αγώνα. Ο εχθρός καταδιώκεται κατά πόδας. Ηθικόν στρατού μας έκτακτον».

Οι απώλειες παρά την νίκη ήταν πολλές. Οι νεκροί και οι τραυματίες έφτασαν τους 8.828 άνδρες. Η επόμενη ελληνοβουλγαρική σύγκρουση έγινε μετά από μόλις δυο ημέρες στην λίμνη Δοϊράνη. Η «μάχη του Κιλκίς – Λαχανά» όμως είχε απομακρύνει τους Βούλγαρους από την οχυρωμένη βάση τους και τους έκανε να ξεχάσουν τα σχέδια που είχαν για κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Advertisement
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ανεκτίμητοι θησαυροί των αρχαίων ναυάγιων από τη Δυναστεία των Μινγκ

Published

on

Περισσότερα από 900 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πορσελάνης, αγγείων και νομισμάτων, ανακτήθηκαν από δύο εμπορικά πλοία και αποτελούν σημαντική απόδειξη για το Maritime Silk Road (θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού), λένε οι επιστήμονες. Η ετήσια επιχείρηση ανάκτησης έλαβε χώρα όταν τα δύο ναυάγια ανακαλύφθηκαν το 2022 περίπου 1.524 μέτρα κάτω από το νερό κοντά στη βορειοδυτική ηπειρωτική πλαγιά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούσαν επανδρωμένο υποβρύχιο με την ονομασία “Πολεμιστής Ανοικτής Θάλασσας” για να διενεργήσει την ανασκαφή.

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε 890 τμήματα τεχνημάτων από το πρώτο ναυάγιο, μεταξύ των οποίων χάλκινα νομίσματα, πορσελάνη και κεραμικά αντικείμενα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Το δεύτερο ναυάγιο αποκάλυψε 38 ευρήματα, μεταξύ των οποίων ξυλεία, όστρακα της θάλασσας και κέρατα ελαφιών.

Η Διοίκηση Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημοσίευσε εικόνες του ανακτημένου θησαυρού, καθώς και φωτογραφίες των βυθισμένων, ανακτημένων αντικειμένων από τον πυθμένα του ωκεανού με μια ρομποτική δαγκάνα.


Αν και τα ναυάγια και ο θησαυρός τους έχουν προφανή πολιτιστική αξία, ενισχύουν επίσης τους πολιτικούς στόχους της Κίνας για διεκδίκηση των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία του επί του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας στο πλαίσιο της πολιτικής του “εννέα-παύλα” (nine-dash-line), και έχει προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτούς τους ισχυρισμούς με την ιστορική παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Το 2016, ένα διεθνές δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλα στοιχεία των ισχυρισμών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν παράνομα, αλλά το Πεκίνο λέει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Μεγάλο το διακύβευμα για έξι χώρες

Έξι χώρες εγείρουν αξιώσεις σε τμήματα της θάλασσας — Κίνα, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Μαλαισία — και το διακύβευμα είναι μεγάλο. Τρισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου περνούν μέσα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κάθε χρόνο, και υπάρχει μια τεράστια ποσότητα πετρελαίου κάτω από το βυθό.

Και επίσης,  υπάρχει επίσης ένας θησαυρός σε ναυάγιο, τον οποίο η Κίνα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς της.

“Η ανακάλυψη αποτελεί απόδειξη ότι οι Κινέζοι πρόγονοι αναπτύχθηκαν, αξιοποίησαν και ταξίδεψαν από και προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τα δυο ναυάγια να αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες στις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές κατά μήκος του αρχαίου Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού”, δήλωσε την Πέμπτη ο Γκουάν Τσιάνγκ, υποδιευθυντής του NCHA.

Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Σχεδόν 1.000 κομμάτια θησαυρού έχουν ανακαλυφθεί από ένα ζευγάρι αρχαίων ναυαγίων που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. CREDIT: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΙΝΑΣ

Η δυναστεία των Μινγκ της Κίνας, η οποία εκτεινόταν από το 1368-1644, ήταν “μια περίοδος πολιτιστικής αποκατάστασης και επέκτασης”, σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Το μουσείο είπε ότι τα τεράστια τοπία και έργα τέχνης που απεικονίζουν λουλούδια και πουλιά “ήταν ιδιαίτερα ευνοημένα ως εικόνες που θα δόξαζαν τη νέα δυναστεία και θα μετέδιδαν την καλοσύνη, την αρετή και τη μεγαλειότητά της.”

Τα νέα για τον θησαυρό του ναυαγίου καταφθάνουν λίγες μόλις εβδομάδες μετά από ένα εμβληματικό υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν 3.000 πόδια κάτω από το νερό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από τις ακτές των Φιλιππίνων.

Advertisement

Πηγή: enikos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Paul McCartney | «Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και φεύγουν, αλλά η μουσική πάντα είναι εκεί»

Published

on

Τι δεν γνωρίζατε για τον Paul McCartney, έναν από τους πιο διάσημους και επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα που σήμερα γίνεται 81 ετών.

Έγραψε το «Yesterday» στον ύπνο του

Το διάσημο τραγούδι των Beatles, «Yesterday», ήρθε στον Paul McCartney κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Μια μέρα ξύπνησε με τη μελωδία στο μυαλό του και πήγε αμέσως στο πιάνο για να την αποτυπώσει. Αρχικά, δεν ήταν βέβαιος αν η μελωδία ήταν δική του ή αν την είχε ακούσει κάπου αλλού. Για εβδομάδες, έπαιζε τη μελωδία σε φίλους και γνωστούς, ρωτώντας αν την είχαν ακούσει κάπου. Όταν διαπίστωσε ότι ήταν πρωτότυπη, συνέχισε και έγραψε τους στίχους .

Συνέβαλε στη δημιουργία του “James Bond Theme”

Ο Paul McCartney έχει συνεισφέρει στη δημιουργία του τραγουδιού «Live and Let Die» για την ομώνυμη ταινία James Bond το 1973. Το τραγούδι, που έγραψε μαζί με τη σύζυγό του, Linda McCartney, και το εκτέλεσε με τους Wings, έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια της σειράς ταινιών James Bond .

Είναι φυτοφάγος από το 1975

Ο McCartney και η τότε σύζυγός του, Linda, αποφάσισαν να γίνουν φυτοφάγοι το 1975 αφού μια μέρα συνειδητοποίησαν ότι τα αρνάκια που έβλεπαν να βόσκουν κοντά στο σπίτι τους ήταν πιθανό να καταλήξουν στο πιάτο τους. Έκτοτε, έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων και έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους.

Έχει παίξει πολλούς ρόλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Πέρα από τη μουσική του καριέρα, ο McCartney έχει εμφανιστεί και σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2017, έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales» ως ο θείος Jack. Η συμμετοχή του ήταν μια έκπληξη για πολλούς, και δείχνει το χιούμορ και την ευελιξία του ως καλλιτέχνη .

Είναι ενθουσιώδης ζωγράφος

Ο Paul McCartney ασχολείται με τη ζωγραφική από τη δεκαετία του 1980 και έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις των έργων του. Η αγάπη του για τη ζωγραφική ξεκίνησε ως ένας τρόπος να εκφράσει τον εαυτό του εκτός από τη μουσική. Έχει επηρεαστεί από καλλιτέχνες όπως ο Willem de Kooning και ο Jackson Pollock και τα έργα του περιλαμβάνουν αφηρημένα και πορτρέτα .

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ