Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Αμμοχώστου έχει στόχο την απόλαυση της ανάγνωσης

Published

on

Γνωριμία με Κύπριους και Έλληνες συγγραφείς και το έργο τους, εργαστήρια φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής

Περί τίνος πρόκεται

Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Αμμοχώστου άρχισε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2022. Φιλοξενείται στο Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος, στο Παραλίμνι.

Αφετηρία για τη δημιουργία της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Αμμοχώστου είναι η αγάπη για το παιδί, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Πρώτιστος στόχος είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά την απόλαυση της ανάγνωσης, να ανθίσει και να συνεχιστεί η σχέση τους με το βιβλίο και να καταστούν ενημερωμένοι και δια βίου αναγνώστες.

Αυτό που δίνει μεγάλη χαρά και δύναμη στους πρωτεργάτες της λέσχης είναι να συνεχίζουν με ενθουσιασμό τις δράσεις της Λέσχης, η μαζική συμμετοχή των παιδιών, ο ενθουσιασμός στα πρόσωπά τους κάθε φορά που έρχονται στις συναντήσεις και η χαρά τους για τη συνομιλία τους με έναν συγγραφέα. Και φυσικά, η μεγαλύτερή  ικανοποίηση είναι όταν βλέπουνε τα παιδιά να κρατούν ένα βιβλίο στα χέρια τους σαν πολύτιμο θησαυρό.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ήταν κοινή διαπίστωση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, κυρίως γονέων και εκπαιδευτικών, ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου οι δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά και αφορούν τις τέχνες, (θέατρο, μουσική, εικαστικά, λογοτεχνία) είναι ελάχιστες. Αρκετές οικογένειες επισκέπτονται άλλες επαρχίες του νησιού μας για να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικά εργαστήρια ή να συμμετέχουν σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μετά από πολύ προβληματισμό και σκέψη,  πριν από τρία περίπου χρόνια, αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας λέσχης ανάγνωσης για παιδιά.

Οι δράσεις της Λέσχης

Βραβευμένοι και βραβευμένες συγγραφείς και εικονογράφοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, που έχουν εκδόσει αξιόλογα βιβλία, επισκέφθηκαν τη Λέσχη και πρόσφεραν λογοτεχνικά εργαστήρια στα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό διευρύνονται τα λογοτεχνικά ενδιαφέροντα όσων παιδιών ασχολούνται με το βιβλίο αλλά και ελκύονται παιδιά που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτό.

 Η λέσχη φιλοξένισε κορυφαίους συγγραφείς από την Ελλάδα όπως είναι ο Μάνος Κοντολέων, η Αργυρώ Πιπίνη, η Ίρις Σαμαρτζή, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, η Χριστίνα Αποστολίδη, η Μαρίνα Γιώτη, ο Δημήτρης Μπασλάμ και ο Δικαίος Χατζηπλής. Επίσης, πραγματοποίησαν εργαστήρια Κύπριοι και Κύπριες συγγραφείς, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Δέσποινα Ηρακλέους, ο Νίκος Αντωνίου, ο Πέτρος Πανάου, η Άντρη Αντωνίου, η Άννα Κουππάνου, η Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου, η Φυτούλα Βακανά, η Σάντρα Ελευθερίου, η Μαρία Λοϊζίδου, η Μαρία Προδρόμου, η Γιώτα Χ. Διάκου, η Μαρία Τσιβίκα, η Δέσποινα Λιαράκου, η Εύη Ισαάκ, η Αλεξία Παπαχριστοφόρου, η Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου αλλά και η πρωτοπόρος ομάδα ΜΥΘΟΠΟΡΟΙ.

Advertisement

Εργαστήρια για μικρούς αλλά και μεγάλους

Με στόχο την διευρύνση στη θεματολογία και το είδος των εργαστηρίων, η ομάδα της λέσχης προσκαλέσε την εκπαιδευτικό και life coach για παιδιά, Γεωργία Σολωμού για ένα διαφορετικό εργαστήρι, πάντα σε σχέση με τη λογοτεχνία. Η θεατροπαιδαγωγός  Χριστίνα Νικολάου πρόσφερε ένα εργαστήρι βασισμένο στο βιβλίο «Ο εγωιστής γίγαντας» ενώ ο καραγκιοζοπαίκτης Χαράλαμπος Χαραλάμπους οργάνωσε ένα εργαστήρι κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη στα παιδιά της Λέσχης.

Η συγγραφέας Άννα Κουππάνου μοιράστηκε με τα παιδιά τα μυστικά της συγγραφής σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής με αφορμή τα βιβλία της ενώ στη συνέχεια πρόσφερε ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης μέσω της γραφής σε ενήλικες. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε με τη συγγραφέα Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου, η οποία αφού μύησε τα παιδιά στον κόσμο της συγγραφής, πραγματοποίησε και ένα λογοτεχνικό εργαστήρι για ενήλικες.

Επίσης, μια άλλη πρωτοτυπία της Λέσχης ήταν τα δύο διαδικτυακά εργαστήρια που πρόσφερε η συγγραφέας Θεοδώρα Κατσιφή στα παιδιά της Λέσχης.

Τέλος, το 2023 οργανώθηκαν στη Λέσχη δύο εργαστήρια προς εκπαιδευτικούς, το πρώτο με τη συγγραφέα Μαρία Λοϊζίδου (Φεβρουάριος) και το δεύτερο με τον συγγραφέα Δικαίο Χατζηπλή (Οκτώβριος).

Τον Ιούνιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη το εκπαιδευτικό πολυαισθητηριακό μουσειακό πρόγραμμα εν κινήσει «Μουσειοβαλίτσα» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς να φέρουνε στην επαρχία πολιτιστικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται σε άλλες επαρχίες.

Μάνος Κοντολέων

Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε για τη συνάντηση που είχαν με τον κορυφαίο και πολυβραβευμένο συγγραφέα Μάνο Κοντολέων τα ενήλικα μέλη της Λέσχης, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κύπρο για την ημερίδα «Βραβεία Alma και IBBYList, Λογοτεχνική Ανάγνωση: Ποίηση-Μυθοπλασία-Εικόνες» που είχε οργανώσει ο CYBBY – Cyprus IBBY — Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) μαζί με άλλους φορείς. Η συζήτηση με τον συγγραφέα ήταν μια μοναδική εμπειρία για όσους παρεβρέθηκαν στη συνάντηση.

Αδελφοποίηση της Λέσχης

Η Λέσχη αδελφοποιήθηκε με τη Λέσχη Ανάγνωσης «Δυο λαλούν και όλοι διαβάζουν» που λειτουργεί στη μακρινή Ξάνθη, στο βιβλιοπωλείο Πυργελή από τη συγγραφέα Δήμητρα Πυργελή.

Advertisement

ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ… ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΦΩΣ»

Η λέσχη έχει συμμετάσχει στην πανελλήνια δράση που οργάνωσε το elniplex.com. Τα παιδιά επισκέφθηκαν και διάβασαν βιβλία στους ενοίκους της Στέγης Ηλικιωμένων, αφηγήθηκαν με δραματοποίηση την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, αντάλλαξαν δώρα-βιβλία παίζοντας Secret Santa και κεράστηκαν ζεστή σοκολάτα και λιχουδιές! Στο τέλος, κληρώθηκαν βιβλία!

Θεατρικές παραστάσεις

Η θεατρική παράσταση «Τα Αδέσποτα» από το Hippo Theatre Group φιλοξενήθηκε στο Κηποθέατρο του ΚΕΠΑ τον Μάιο του 2023 ενώ το καλοκαίρι η ομάδα της λέσχης και όλα τα παιδιά είχαν την χαρά να απολαύσουν άλλη μία παράσταση θεάτρου σκιών από τον καραγκιοζοπαίκτη Χαράλαμπο Χαραλάμπους.

Αναμένονται νέες δράσεις από την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Αμμοχώστου για το φθινόπωρο του 2024, οι οποίες θα ανακοινωθούν όταν πλησιάσει ο καιρός. 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nelson Mandela | Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Published

on

Ο Νέλσον Μαντέλα, μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1918.

Ο Νέλσον Μαντέλα (γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1918, Mvezo, Νότια Αφρική – πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2013, Γιοχάνεσμπουργκ) ήταν εθνικιστής και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994–99). Οι διαπραγματεύσεις του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής F.W. de Klerk βοήθησαν στον τερματισμό του συστήματος φυλετικού διαχωρισμού της χώρας και στην ειρηνική μετάβαση στην πλειοψηφική διακυβέρνηση. Ο Μαντέλα και ο de Klerk έλαβαν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 για τις προσπάθειές τους.

Πρώιμη ζωή και έργο

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν γιος του Αρχηγού Χένρι Μαντέλα της φυλής Madiba των Xhosa ομιλούντων Tembu. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο νεαρός Νέλσον ανατράφηκε από τον Τζονγκιντάμπα, τον αντιβασιλέα των Tembu. Ο Νέλσον απαρνήθηκε την αξίωσή του για την αρχηγία για να γίνει δικηγόρος. Φοίτησε στο South African Native College (αργότερα Πανεπιστήμιο του Fort Hare) και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand. Αργότερα πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει δικηγόρος. Το 1944 εντάχθηκε στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), μια ομάδα απελευθέρωσης των μαύρων, και έγινε ηγέτης της Νεολαίας του. Την ίδια χρονιά γνώρισε και παντρεύτηκε την Έβελιν Ντόκο Μέισ. Ο Μαντέλα αργότερα κατείχε άλλες ηγετικές θέσεις στο ANC, μέσω των οποίων βοήθησε στην αναζωογόνηση της οργάνωσης και στην αντίθεση στις πολιτικές του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος.

Το 1952 στο Γιοχάνεσμπουργκ, με τον συνάδελφο ηγέτη του ANC Όλιβερ Τάμπο, ο Μαντέλα ίδρυσε το πρώτο μαύρο δικηγορικό γραφείο της Νότιας Αφρικής, εξειδικευμένο σε υποθέσεις που προέκυπταν από τη νομοθεσία του απαρτχάιντ μετά το 1948. Επίσης εκείνη τη χρονιά, ο Μαντέλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έναρξη εκστρατείας ανυπακοής κατά των νόμων περί διαβατηρίων της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι απαιτούσαν από τους μη λευκούς να φέρουν έγγραφα (γνωστά ως διαβατήρια, βιβλία διαβατηρίων ή βιβλία αναφοράς) που εξουσιοδοτούσαν την παρουσία τους σε περιοχές που η κυβέρνηση θεωρούσε “περιορισμένες” (δηλαδή, γενικά, για τον λευκό πληθυσμό). Ταξίδευε σε όλη τη χώρα ως μέρος της εκστρατείας, προσπαθώντας να συγκεντρώσει υποστήριξη για ειρηνικά μέσα διαμαρτυρίας κατά των διακριτικών νόμων. Το 1955 συμμετείχε στη σύνταξη του Χάρτη της Ελευθερίας, ενός εγγράφου που ζητούσε μη φυλετική κοινωνική δημοκρατία στη Νότια Αφρική.

Η αντιπαρτχάιντ δράση του Μαντέλα τον έκανε συχνό στόχο των αρχών. Ξεκινώντας το 1952, απαγορεύτηκε διακεκομμένα (αυστηρά περιορισμένος σε ταξίδια, συνδέσεις και ομιλίες). Τον Δεκέμβριο του 1956 συνελήφθη με περισσότερα από 100 άτομα με κατηγορίες για προδοσία που σχεδιάστηκαν για να παρενοχλούν τους ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ. Ο Μαντέλα δικάστηκε την ίδια χρονιά και τελικά αθωώθηκε το 1961. Κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων δικαστικών διαδικασιών, χώρισε την πρώτη του σύζυγο και παντρεύτηκε τη Νομζάμο Γουίνιφρεντ Μαντικιζέλα (Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα).

Παράνομη δράση και η Δίκη της Ριβόνια

Μετά τη σφαγή των άοπλων μαύρων Νοτιοαφρικανών από τις αστυνομικές δυνάμεις στο Sharpeville το 1960 και την επακόλουθη απαγόρευση του ANC, ο Μαντέλα εγκατέλειψε τη μη βίαιη στάση του και άρχισε να υποστηρίζει πράξεις σαμποτάζ κατά του νοτιοαφρικανικού καθεστώτος. Πέρασε στην παρανομία (κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστός ως ο Μαύρος Πιμπερνέλ για την ικανότητά του να αποφεύγει τη σύλληψη) και ήταν ένας από τους ιδρυτές του Umkhonto we Sizwe (“Λόγχη του Έθνους”), της στρατιωτικής πτέρυγας του ANC. Το 1962 πήγε στην Αλγερία για εκπαίδευση στον ανταρτοπόλεμο και το σαμποτάζ, επιστρέφοντας στη Νότια Αφρική αργότερα την ίδια χρονιά. Στις 5 Αυγούστου, λίγο μετά την επιστροφή του, ο Μαντέλα συνελήφθη σε οδικό μπλόκο στο Νατάλ και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Τον Οκτώβριο του 1963, ο φυλακισμένος Μαντέλα και αρκετοί άλλοι άνδρες δικάστηκαν για σαμποτάζ, προδοσία και βίαιη συνωμοσία στην περιβόητη Δίκη της Ριβόνια, που πήρε το όνομά της από ένα προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ όπου η αστυνομία ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες όπλων και εξοπλισμού στα κεντρικά γραφεία του παρανομισμένου Umkhonto we Sizwe. Η ομιλία του Μαντέλα από το εδώλιο, στην οποία παραδέχθηκε την αλήθεια κάποιων από τις κατηγορίες εναντίον του, ήταν μια κλασική υπεράσπιση της ελευθερίας και της αντίστασης στην τυραννία. (Η ομιλία του απέσπασε διεθνή προσοχή και αναγνώριση και δημοσιεύθηκε αργότερα την ίδια χρονιά με τον τίτλο “Είμαι Έτοιμος να Πεθάνω”). Στις 12 Ιουνίου 1964 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, γλιτώνοντας οριακά τη θανατική ποινή.

Advertisement
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Datsun | H αυτοκινητοβιομηχανία που έμαθε τον πλανήτη να οδηγεί… ιαπωνικά

Published

on

16 Ιουλίου 1981. Η διοίκηση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλάζει και επίσημα το brand name της εταιρείας στην αμερικανική αγορά από Datsun σε Nissan, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ονόματος με ιστορία ενός και πλέον αιώνα.

Το brand name της Datsun βοήθησε τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καθιερωθούν διεθνώς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πουλώντας εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον πλανήτη. Όμως, σταδιακά καταργήθηκε τη δεκαετία του 1980, ενώ μια πιο πρόσφατη προσπάθεια αναβίωσής του από την Nissan, είχε άδοξο τέλος.

Το όνομα Datsun έχει τις ρίζες του σε ένα αυτοκίνητο που ονομαζόταν DAT και κατασκευάστηκε το 1914 από την Kaishinsha Motorcar Works στο Τόκιο.

Η λέξη DAT ήταν ακρωνύμιο που αποτελούνταν από τα αρχικά των ονομάτων των τριών αρχικών επενδυτών της επιχείρησης: Den, Aoyama και Takeuchi.

Στα γιαπωνέζικα, σημαίνει «γρήγορος σαν αστραπή».

Τα αυτοκίνητα DAT διαφημίζονταν ως Durable, Attractive και Trustworthy, δηλαδή ανθεκτικά, ελκυστικά και αξιόπιστα.

Το 1933, ο ιδρυτής της Nissan, Yoshisuke Aikawa, ανέλαβε την επιχείρηση αυτή.

Την εποχή εκείνη, η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει ένα μικρότερο αυτοκίνητο, οικονομικό και ελαφρύ, που ονομαζόταν «DAT-son» ή «ο γιος του DAT». Έτσι, το όνομα τελικά άλλαξε σε Datsun.

Το brand της Datsun ήταν ένα από αυτά που βοήθησαν τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καθιερωθούν στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν ένα από τα βασικά brands που προώθησε η Nissan παγκοσμίως, μαζί με το mainstream Nissan και το πολυτελές Infiniti.

Advertisement

Τη δεκαετία του 1970, το οικονομικό σε καύσιμα Datsun παρουσιαζόταν σαν μια ελκυστική επιλογή για τον καθημερινό οδηγό, ο οποίος έψαχνε μια εναλλακτική στα αυτοκίνητα που έκαιγαν πολλή βενζίνη, σε μία περίοδο πετρελαϊκής κρίσης. Περίπου 20 εκατ. Αυτοκίνητα Datsun πουλήθηκαν σε 190 χώρες.

Όμως, από το 1981, η Nissan σταδιακά κατάργησε το όνομα Datsun. Ήταν μια ριψοκίνδυνη κίνηση, εάν αναλογιστεί κανείς ότι την εποχή εκείνη, οι έρευνες έδειχναν ότι το 45% των Αμερικανών καταναλωτών γνώριζαν το brand Datsun, αλλά μόλις το 1% είχε ακουστά την Nissan.

Το 2012, η εταιρεία ανακοίνωσε την επιστροφή του brand και άρχισε να πουλά αυτοκίνητα Datsun σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Τον καιρό εκείνο, η Nissan, όπως και άλλοι ανταγωνιστές της, αντιμετώπιζε την αδυναμία των αγορών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αναζητούσε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε αναδυόμενες αγορές, με φθηνότερα μοντέλα. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις των Datsun δεν ήταν καλές τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το 2022, η Nissan ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα υπό το brand αυτό, που όπως έλεγε μία δεκαετία νωρίτερα, «είναι κομμάτι του DNA της».

Πηγή: moneyreview.gr 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Forrest Gump εξακολουθεί να μας επηρεάζει μετά από 30 χρόνια

Published

on

Η ταινία του Robert Zemeckis που επανακυκλοφόρησε είναι εντελώς γελοία, γεμάτη συναισθηματική αφέλεια και πολιτική αφέλεια, αλλά έχει εξαιρετικό ρυθμό και είναι άψογα ερμηνευμένη.

Η κωμωδία-δράμα του Robert Zemeckis επανακυκλοφορεί για την 30η επέτειό της, με τον Tom Hanks να πρωταγωνιστεί ως ο πατριώτης ήρωας-ευφυής από την φανταστική πόλη Greenbow, Alabama. Είναι προσαρμοσμένη από το μπεστ-σέλερ του Winston Groom από τη δεκαετία του ’80, αλλά η ταινία κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Bill Clinton, ο οποίος είχε τη δική του γλώσσα του σώματος τύπου Gump και περιέχει μια κολακευτική αναφορά στην πόλη του, το Little Rock, Arkansas.

Κάθε φορά που την παρακολουθώ, ορκίζομαι ότι αυτή η εντελώς γελοία, γεμάτη συναισθηματική αφέλεια και πολιτική αφέλεια φαντασία δεν θα με επηρεάσει, αλλά κάθε φορά το καταφέρνει. Έχει εξαιρετικό ρυθμό, είναι άψογα ερμηνευμένη, φαίνεται υπέροχη, και υπάρχει ένα είδος ενοχλητικής, συναρπαστικής ευφυΐας στην ερμηνεία του Hanks, παρά τη γελοία φωνή του που θυμίζει τον Jimmy Stewart με τραύμα στο κεφάλι. Κάθε κίνηση και χειρονομία ξεχωρίζει σαν τσίχλα και η αθλητική βουτιά του από το κατάστρωμα του σκάφους όταν ακούει ότι η μητέρα του είναι άρρωστη είναι εκπληκτική.

Ωστόσο, όσο κι αν το απολαμβάνω, και το κάνω, δεν θα συγχωρήσω ποτέ αυτή την ταινία που δίνει μια ειδυλλιακή μορφή του AIDS στην αληθινή αγάπη του Forrest, την Jenny (ένας αχάριστος ρόλος για τη Robin Wright), που πεθαίνει θυσιαστικά για την μοναχική, συγκινητική αξιοπρέπεια του Forrest, προφανώς ως τιμωρία για τα χαμένα χρόνια της χρήσης ναρκωτικών και της παρέας με ριζοσπάστες, αντί να μείνει υγιής με τον Forrest. Αυτό είναι επιπλέον της κακοποίησής της ως παιδί. Δεν μπορούσε να μείνει ζωντανή στο τέλος;

Forrest είναι ένας αθώος παιδί με δυσκολίες στη μάθηση που μεγαλώνει στα περικοπτόμενα χρόνια του ’50 σε αυτό που φαίνεται να είναι μια πρώην φυτεία. Η μαμά του (Sally Field) βγάζει χρήματα ενοικιάζοντας δωμάτια σε ενοικιαστές και καταφέρνει να προσφέρει στον γιο της μια καλή εκπαίδευση κοιμώμενη με έναν ανατριχιαστικό επιθεωρητή του σχολικού συμβουλίου. Ο Forrest πρέπει να τρέχει από τους σπασίκλες και η αστραπιαία του ταχύτητα του εξασφαλίζει υποτροφία στο πανεπιστήμιο μέσω της ομάδας ποδοσφαίρου, ενώ η ειλικρινής του γενναιότητα του κερδίζει μετάλλιο κατά την στρατιωτική του θητεία στο Βιετνάμ, για την οποία προσφέρθηκε εθελοντικά.

Ο Forrest μαθαίνει την αξία της φιλίας από το φίλο του “Bubba” Blue (Mykelti Williamson). Στον στρατό και στην αστική ζωή, ο Forrest γίνεται γνωστός για την παγκόσμια καταξίωσή του στο ping-pong. Τελικά, πλουτίζει μέσω μιας επιχείρησης γαρίδας με τον πρώην ανώτερο αξιωματικό του, αναπήρου βετεράνο Λοχία Dan (Gary Sinise), και γίνεται ξανά διάσημος ταξιδεύοντας σε ολόκληρη τη χώρα, με τις τηλεοπτικές ειδήσεις να τον αποκαλούν “κηπουρό από το Greenbow, Alabama”, φαίνεται ότι αγνοούν τον πλούτο και τη φήμη του που πρέπει να τον έχουν θέσει στο εξώφυλλο του περιοδικού Fortune. Ωστόσο, ο Forrest πάντα νοσταλγεί την παιδική του αγαπημένη Jenny (Wright).

Είναι μια τόσο περίεργη ταινία με πολλούς τρόπους, που επιμένει ταυτόχρονα στην καταγραφή της δόξας-ονείρου του Forrest και της αφανειάς-κανονικότητάς του. Μπορείτε να τη συγκρίνετε με το “Being There” του Hal Ashby (1979) ή το “Zelig” του Woody Allen (1983), αλλά χωρίς τη σάτιρα. Υπάρχει η ίδια απροκάλυπτη, ηλίθια σοφία και κωμική τύχη που σας οδηγεί στο κέντρο κάθε ποπ-κουλτουρικής στιγμής στην ιστορία. Είναι επίσης μέρος της παράδοσης του λευκού γοτθικού-σμάλτζ που εδραιώθηκε από τον John Irving τόσο στην πρωτοποριακή λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο – αλλά εδώ το σμάλτζ είναι πολύ έντονο. Ο Forrest Gump είναι η τέχνη του Hollywood στο πιο καλοτροφικό, ζάχαρo-ενισχυμένο και θερμιδικό της επίπεδο· θα χρειαστείτε γλυκό για να το απολαύσετε.

Continue Reading

HOT 5