Connect with us

TECH & SCIENCE

Nα πληρώσει η Tesla τον Elon Musk 45 δισ. δολάρια;

Published

on

Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν – Ο CEO ισχυρίζεται ότι κερδίζει τις ψήφους των επενδυτών με «μεγάλα περιθώρια», αλλά είναι ασαφές αν το δικαστήριο θα επιτρέψει την επαναφορά της πληρωμής

Οι μέτοχοι της Tesla θα αποφασίσουν αργά την Πέμπτη αν θα απονείμουν στον CEO Elon Musk ένα πακέτο αποδοχών αξίας περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ένα δημοψήφισμα για την ηγεσία του τεχνολογικού μεγιστάνα και ως πηγή έντονων νομικών αντιπαραθέσεων στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του.

Ο Musk ισχυρίστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ότι οι ψήφοι των μετόχων για την ιστορική του αποζημίωση και ένα σχέδιο για τη μεταφορά της νομικής έδρας της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Τέξας «περνούν αυτή τη στιγμή με μεγάλα περιθώρια».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το δικαστήριο που είχε μπλοκάρει τη συμφωνία θα αποδεχτεί την εκ νέου ψηφοφορία, η οποία δεν είναι δεσμευτική, και θα επιτρέψει στην εταιρεία να επαναφέρει το πακέτο αποδοχών και να μεταφέρει την έδρα της.

Ένας δικαστής του Delaware στο δικαστήριο καγκελαρίας ακύρωσε το πακέτο αποδοχών του Musk τον Ιανουάριο. Η καγκελάριος Kathaleen McCormick αποφάνθηκε ότι η διαδικασία του διοικητικού συμβουλίου για τον καθορισμό του ποσού, το οποίο χαρακτήρισε ως «ασύλληπτο», ήταν παράνομη και ότι οι δεσμοί του Musk με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν πολύ εκτενείς για να θεωρηθούν ανεξάρτητα.

Η απόφαση της McCormick οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της Tesla να θέσει το πακέτο αποδοχών του Musk σε ψηφοφορία των μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να ακυρώσει την απόφαση του δικαστή με εντολή των επενδυτών υπέρ του Musk ή να την ενισχύσει και να αναγκάσει την εταιρεία να επαναδιαπραγματευτεί με τον CEO της.

Οι αντίπαλοι της συμφωνίας χαρακτηρίζουν το πακέτο αποδοχών ως το αδικαιολόγητο και υπερβολικό δώρο ενός υπερβολικά συμπαθητικού διοικητικού συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει τον αδερφό του Musk, Kimbal, και άλλους στενούς συμμάχους του, εις βάρος των συμφερόντων των μετόχων.

Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και το ταμείο συνταξιοδότησης των δασκάλων της Καλιφόρνιας αντιτίθενται στην πληρωμή του Musk. Οι επενδυτές που υποστηρίζουν το πακέτο υποστηρίζουν ότι ο Musk είναι υπεύθυνος για την αύξηση της αξίας της Tesla και για την επίτευξη των στόχων της αγοράς που του είχαν τεθεί σύμφωνα με τους αρχικούς όρους της συμφωνίας του 2017 – ουσιαστικά λέγοντας ότι μια συμφωνία είναι μια συμφωνία.

Οι συνέπειες της ψηφοφορίας θα είναι σημαντικές όχι μόνο για την καθαρή αξία του Musk και την τιμή της μετοχής της Tesla, αλλά και για το μέλλον της εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ότι ο Musk θα μπορούσε να επικεντρώσει την προσοχή του σε άλλες επιχειρήσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όπως επιθυμεί. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η ίδια η ψηφοφορία είναι απίθανο να επιλύσει αμέσως το ζήτημα, αν και θα υποδείξει τι είδους εταιρικές και νομικές μάχες πρέπει να αναμένονται στη συνέχεια.

Γιατί ένας δικαστής απέρριψε το πακέτο αποδοχών του Musk από την Tesla;

Advertisement

Η ψηφοφορία των μετόχων αυτής της εβδομάδας έχει τις ρίζες της σε μια συμφωνία του 2017 για την απονομή στον Musk δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών της Tesla αν η εταιρεία επιτύχει στόχους εσόδων και τιμής μετοχής. Οι επενδυτές της Tesla ενέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία αυτή τη συμφωνία σε ψηφοφορία του 2018.

Ένας μέτοχος, ωστόσο, υπέβαλε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι ο Musk ασκούσε υπερβολικό έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και ότι παραπλάνησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τη συμφωνία. Η δικαστής McCormick, η οποία επιβλέπει το δικαστήριο καγκελαρίας του Delaware, συντάχθηκε με τον ενάγοντα τον Ιανουάριο και ακύρωσε το πακέτο αποδοχών του Musk, το οποίο τότε είχε αξία περίπου 56 δισ. δολαρίων. Η McCormick διαπίστωσε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, που εργάστηκαν για τη διαπραγμάτευση του πακέτου, όπως ο πρώην δικηγόρος διαζυγίου του Musk, είχαν εκτενείς και συμβιβαστικές σχέσεις με τον Musk και ότι η διαδικασία καθορισμού του ποσού της αποζημίωσης του ήταν «βαθιά ελαττωματική».

«Το ζήτημα πραγματικά δεν έχει να κάνει τόσο με το ποσό των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων όσο με τον τρόπο που επιτεύχθηκε το ποσό αυτό. Ήταν επειδή γινόταν από ένα διοικητικό συμβούλιο που ο δικαστής βρήκε ότι ήταν εγγενώς σε σύγκρουση συμφερόντων», δήλωσε ο Charles Whitehead, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Είναι λόγω της φύσης των σχέσεων που είχε το διοικητικό συμβούλιο με τον Elon Musk».

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla αποφάσισε να πραγματοποιήσει ψηφοφορία μετόχων σε απάντηση της απόφασης της McCormick, ελπίζοντας ότι η έγκριση του πακέτου από τους μετόχους θα λειτουργήσει ως θεραπεία για την απόφαση. Αντί όμως να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πακέτο αποδοχών ή στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, η ηγεσία της εταιρείας πρότεινε ουσιαστικά το ίδιο πακέτο με εκείνο στο οποίο οι μέτοχοι ψήφισαν το 2018 – αν και με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Tesla, τώρα αξίζει περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Απλά πήραν το ίδιο πράγμα και το έβαλαν μπροστά στους μετόχους λέγοντας: “Τώρα εσείς εγκρίνετέ το,”» είπε η Dorothy Lund, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Τι θα συμβεί αν εγκριθεί το πακέτο αποδοχών του Musk;

Η έγκριση του πακέτου αποδοχών του Musk από τους επενδυτές θα ήταν μια νίκη για το διοικητικό συμβούλιο της Tesla και μια αποδοκιμασία της απόφασης στο Delaware, αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα πιθανώς δεν θα αποτελέσει ένα οριστικό τέλος στη διαμάχη. Το πιο πιθανό είναι ότι οι αντίπαλοι της συμφωνίας θα καταθέσουν άλλη μια νομική πρόκληση, ισχυριζόμενοι ότι η διαδικασία καθορισμού της πληρωμής του Musk παραμένει ελαττωματική, όπως ανέφεραν. Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα που θα μπορούσαν ακόμα να προβάλλουν οι επικριτές της συμφωνίας. Δυσαρεστημένοι μέτοχοι μπορεί να πουν ότι η Tesla δεν έκανε καμία αλλαγή στη συμφωνία που ο δικαστής χαρακτήρισε άδικη, ότι οι απειλές του Musk πως μπορεί να φύγει από την εταιρεία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως καταναγκαστικές και ότι η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Robyn Denholm, δεν μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ανεξάρτητη.

«Είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα θα τεθούν», είπε η Lund. «Η εταιρεία δεν έθεσε τον εαυτό της σε καλή θέση για νομικές διαμάχες ξανά.»

Η διαμάχη για το πακέτο αποδοχών θα επιστρέψει τότε στο δικαστήριο καγκελαρίας για μια άλλη δίκη, όπου η διαδικασία θα αξιολογηθεί ξανά με παρόμοια κριτήρια διαδικασίας και δικαιοσύνης. Ο Musk και η Tesla είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της McCormick του Ιανουαρίου, αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαμάχη με τον ενάγοντα σε εκείνη την υπόθεση για το ποσό που οφείλουν σε νομικά έξοδα.

Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα της μάχης για την αποζημίωση του Musk, οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι μεγάλο μέρος της υπόθεσης βασίζεται σε γνωστά ζητήματα υποχρεώσεων προς τους επενδυτές και εταιρικής διακυβέρνησης.

Advertisement

«Η νομολογία σε αυτόν τον τομέα πηγαίνει πίσω δεκαετίες», είπε ο Whitehead. «Δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά τυχαίνει να έχει μια ασυνήθιστη ανατροπή, γιατί πόσοι CEOs λαμβάνουν 56 δισεκατομμύρια δολάρια;»

TECH & SCIENCE

Οι προβλέψεις του Steve Jobs για τα AI chatbots από το 1983

Published

on

Συν 2 ακόμα φορές που οι προβλέψεις του βγήκαν αληθινές

Από τον Macintosh μέχρι το iPhone, ο αείμνηστος συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, θεωρήθηκε ευρέως καινοτόμος οραματιστής που βοήθησε στην επανάσταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή. Τώρα, ένα πρόσφατα δημοσιευμένο απόσπασμα που χρονολογείται από το 1983 αποκαλύπτει ότι ο Jobs μπορεί να ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του απ’ ό,τι νομίζαμε.

Το τελευταίο ψηφιακό έκθεμα του Steve Jobs Archive περιλαμβάνει ένα βίντεο που δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν από μια ομιλία του θρύλου της τεχνολογίας στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού του 1983.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο 28χρονος τότε Jobs εξηγεί πώς βλέπει την εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον και περιγράφει λειτουργίες που ακούγονται παρόμοιες με τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που έχουμε σήμερα.

Στο απόσπασμα, ο Jobs είπε ότι, ενώ του άρεσε να διαβάζει βιβλία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, ευχόταν να μπορούσε να τους κάνει ερωτήσεις. Αλλά στα επόμενα 50 έως 100 χρόνια, οραματίστηκε μια μηχανή που θα μπορούσε να ενσωματώσει το «υποκείμενο πνεύμα ενός ανθρώπου, ή το υποκείμενο σύνολο αρχών, ή οποιονδήποτε υποκείμενο τρόπο θεώρησης του κόσμου».

Η μηχανή θα είναι σε θέση να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις παρόμοιες με τον τρόπο που μπορεί να απαντήσει ο πραγματικός άνθρωπος.

«Όταν έρθει ο επόμενος Αριστοτέλης, ίσως αν κουβαλάει μια τέτοια μηχανή μαζί του σε όλη του τη ζωή, σε όλη της τη ζωή, και πληκτρολογεί όλα αυτά τα πράγματα, τότε ίσως κάποια μέρα, αφού το άτομο έχει πεθάνει και έχει φύγει, μπορούμε να ρωτήσουμε αυτή τη μηχανή, «Ε, τι θα έλεγε ο Αριστοτέλης;»». είπε ο Jobs κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Generative AI vs artificial general intelligence

Περίπου 40 χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι η κοινωνία συμβαδίζει με την πρόβλεψη του Jobs με την έλευση εργαλείων genAI, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Τα LLM, που συνήθως αναφέρονται ως AI chatbots, είναι ένας τύπος αλγορίθμου AI που εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και μαθαίνει πώς να εντοπίζει μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ λέξεων και θεμάτων. Χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να ερμηνεύει τις προτροπές και να παράγει νέες εξόδους κειμένου, εικόνας ή ήχου.

ADVERTISEMENT

Advertisement

Παρόμοια με την πρόβλεψη του συνιδρυτή της Apple, ένα LLM θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με όλα τα γνωστά έργα του Αριστοτέλη και στη συνέχεια να είναι σε θέση να απαντά στις ερωτήσεις των χρηστών με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που το μοντέλο πιστεύει ότι θα απαντούσε ο Αριστοτέλης.

Επιπλέον, οι σημερινοί τεχνολογικοί γίγαντες επιδιώκουν το επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης: την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρεται ευρέως στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία στο ίδιο επίπεδο με τον άνθρωπο ή ακόμη και ένα βήμα παραπάνω.

Αλλά το πότε μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι προς συζήτηση μεταξύ των σημερινών ηγετών της τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και ιδιοκτήτης της X Elon Musk δήλωσε ότι πιστεύει ότι η AGI είναι πιθανό να γίνει διαθέσιμη μέχρι το 2026. Έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 24 Απριλίου στο X με τον Nicolai Tangen, διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management.

Ωστόσο, ο Robin Li, ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου VivaTech στο Παρίσι τον Μάιο ότι απέχουμε περίπου 10 χρόνια από το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Άλλες προβλέψεις του Steve Jobs που έγιναν πραγματικότητα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια από τις προβλέψεις του Jobs για το μέλλον της τεχνολογίας βγήκε αληθινή.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1985 στο περιοδικό Playboy, ο Jobs είπε ότι οι άνθρωποι τελικά θα χρησιμοποιούν υπολογιστές κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους εκτός εργασίας ή γραφείου. «Οι υπολογιστές θα είναι απαραίτητοι στα περισσότερα σπίτια», είπε.

Το 1984, λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ κατείχαν υπολογιστή, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Τώρα, περίπου το 95% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτουν τουλάχιστον ένα είδος υπολογιστικής συσκευής, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της απογραφής.

Στη συνέντευξη στο Playboy, ο Jobs προέβλεψε επίσης ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές για να συνδεόμαστε μεταξύ μας στο διαδίκτυο.

«Ο πιο επιτακτικός λόγος για να αγοράσουν οι περισσότεροι άνθρωποι έναν υπολογιστή για το σπίτι θα είναι να τον συνδέσουν σε ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνιών», δήλωσε ο Jobs στο Playboy.

Advertisement

Αυτή η ιδέα προμήνυε την εφεύρεση του World Wide Web από τον Λονδρέζο επιστήμονα πληροφορικής Tim Berners-Lee το 1989 ως έναν τρόπο να βοηθήσει τους συναδέλφους του να μοιράζονται πληροφορίες.

Ενώ αυτή η εκδοχή του διαδικτύου ξεκίνησε με έναν ιστότοπο που δημοσιεύθηκε από τον Berners-Lee το 1991, σήμερα υπάρχουν σχεδόν 1,88 δισεκατομμύρια ιστότοποι από το 2021, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πηγή: Moneyreview.gr

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Οι αιωνόβιοι καρχαρίες της Γροιλανδίας ίσως κρατούν το μυστικό της μακροζωίας

Published

on

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν καρχαρίες της Γροιλανδίας, που στην επανάσταση του 1821 ήταν ήδη 100 ετών. Είναι γνωστό πως αυτοί οι μεγάλοι θηρευτές του Βόρειου Ατλαντικού, ζουν εκατοντάδες χρόνια. Μάλιστα, το 2016, ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον 272 έτη, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 400.

Όμως, το γιατί αυτοί οι καρχαρίες ζουν τόσο πολύ είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν τον αργό ρυθμό ανάπτυξης και τον πολύ χαμηλό μεταβολισμό, όμως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως  αποκάλυψη των μυστικών αυτού του είδους και του τρόπου που γερνούν, θα μπορούσε να βοηθήσει του ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Πιθανότατα δε θα φτάσουμε τα 400, όμως ακόμα και μια επέκταση της ανθρώπινης ζωής για άλλα 10 έτη, θα ήταν μεγάλη ανακάλυψη.

Ένας επιστήμονας ηγείται στο κυνήγι, ο Ewan Gamplisson, που μελετάει τον μεταβολισμό των καρχαριών για ενδείξεις σχετικά με τη διαδικασία γήρανσης.

«Η καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και των προσαρμογών ενός μακρόβιου είδους όπως ο καρχαρίας της Γροιλανδίας μπορεί να μας επιτρέψει να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία», είπε ο Camplisson, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας που βρίσκονται κυρίως στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, κολυμπούν πολύ ήρεμα και φτάνουν σε μήκος τα 7 μέτρα και βάρος μέχρι και 1.5 τόνους, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο τεράστιος καρχαρίας τρέφεται με σολομούς, χέλια, φώκιες και αρκετές φορές πολικές αρκούδες, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Το πιο πιθανό όμως είναι να περάσουν μεγάλες περίοδοι ανάμεσα στα γεύματά τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, ένα ψάρι 493 κιλών, χρειάζεται περίπου 50-150 γραμμάρια τροφής την ημέρα.

Η νέα έρευνα του Camplisson, την οποία παρουσίασε στο Society for Experimental Biology Annual Conference νωρίτερα αυτό το μήνα, έδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός των καρχαριών μπορεί να μην επιβραδύνεται καθώς γερνούν, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι καρχαρίες ζουν τόσο πολύ.

Αυτή είναι και η διαφορά με τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Ο δικός μας μεταβολισμός για παράδειγμα, επιβραδύνει καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που συμβαίνει στην ανθυγιεινή αύξηση βάρους.

Ο Camplisson εξέτασε τη δραστηριότητα πέντε μεταβολικών ενζύμων σε διατηρημένο μυϊκό ιστό καρχαρία της Γροιλανδίας.

Advertisement

«Στα περισσότερα είδη, θα περίμενε κανείς ότι όσο ζώο γερνάει η δραστηριότητα αυτών των ενζύμων να ποικίλλει», είπε.

«Μερικά από αυτά θα παρουσιάσουν μείωση με την πάροδο του χρόνου καθώς μπορεί να αρχίσουν να αποτυγχάνουν ή να υποβαθμίζονται, ενώ άλλα στη συνέχεια θα αντισταθμίσουν και θα αυξήσουν τη δραστηριότητα για να βεβαιωθούν ότι το ζώο εξακολουθεί να παράγει αρκετή ενέργεια», πρόσθεσε.

Όμως, στους καρχαρίες της Γροιλανδίας που ερεύνησε, ηλικίας μεταξύ 60 και 200 ετών, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διακύμανση στην δραστηριότητα των ενζύμων. Βέβαια, ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας 200 ετών, θεωρείται μεσήλικας, οπότε οι παρατηρήσεις μπορεί να μην ισχύουν όταν οι καρχαρίες φτάνουν στις τρίτο ή τέταρτο αιώνα της ζωής τους.

Ο Camplisson σχεδιάζει να εξετάσει περισσότερα ένζυμα για να δει αν και πώς αλλάζουν καθώς γερνούν οι καρχαρίες.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αφού δεν γνωρίζουμε πλήρως πως λειτουργεί η γήρανση.

«Η γήρανση είναι ένα απίστευτα περίπλοκο σύστημα και δεν έχουμε ακόμα μια οριστική απάντηση για το πώς ακριβώς λειτουργεί», είπε ο Camplisson.

Οι αλλαγές στο μεταβολισμό είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που προκαλούν γήρανση. Τα γενετικά λάθη, η αστάθεια των πρωτεϊνών και πολλές άλλες διεργασίες είναι μεταξύ αυτών που είναι γνωστά ως «τα χαρακτηριστικά της γήρανσης ». Ο Camplisson πιστεύει ότι οι καρχαρίες έχουν περισσότερα να μας διδάξουν σε αυτούς τους τομείς.

«Θέλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά για να προσδιορίσουμε εάν ο καρχαρίας της Γροιλανδίας παρουσιάζει σημάδια παραδοσιακής γήρανσης», είπε.

Όμως οι επιστήμονες πρέπει να βιαστούν, καθώς το είδος θεωρείται σχεδόν απειλούμενο πλέον. Φαίνεται πως το είδος είναι αργό στην προσαρμογή σε αλλαγές κλίματος, ενώ η ρύπανση της θάλασσας αποτελεί πρόβλημα για το είδος.

Πηγή: techmaniacs.gr

Advertisement
Continue Reading

TECH & SCIENCE

Η NASA γράφει ιστορία ανακαλύπτοντας 6 νέους πλανήτες

Published

on

Η NASA μόλις ανακάλυψε την παρουσία έξι νέων κόσμων, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματος σε 5.502. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα στη κατανόηση του σύμπαντος και στη πιθανότητα ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα.

Πριν από περίπου 31 χρόνια, το 1992, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τους πρώτους εξωπλανήτες όταν ανίχνευσαν τους δίδυμους Poltergeist και Phobetor να περιστρέφονται γύρω από το αστέρι PSR B1257+12. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν ξεπέρασαν τις 5.000.

Οι πέντε νέου εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν παρουσιάζουν πληθώρα διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ο HD 36384 b, ένας υπερ-Δίας, περιστρέφεται γύρω από ένα τεράστιο γιγάντιο αστέρι Μ, σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας.

Ο TOI-198 b, είναι ένας δυνητικά βραχώδης πλανήτης, που βρίσκεται στο εσωτερικό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Οι TOI-2095 b και TOI-2095 c είναι καυτές super-Earths όπως αποκαλούνται σε τροχιά γύρω από το ίδιο άστρο νάνο Μ, ενώ ο TOI-4860 b είναι ένας σπάνιος καυτός Δίας που ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 1,52 ημέρες γύρω από ένα άστρο νάνο Μ.

Ίσως ο πιο ενδιαφέρων είναι ο MWC 758 c, ένας γιγάντιος πρωτοπλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο με πρωτοπλανητικό δίσκο, που προσφέρει πληροφορίες για το πως σχηματίζονται οι πλανήτες

Πηγή: indiatoday

Continue Reading

HOT 5