Connect with us

TECH & SCIENCE

Πώς επέλεγαν οι Μάγια τα θύματα για τις θυσίες τους;

Published

on

Το DNA παρέχει νέα στοιχεία

Μία μελέτη των ανθρώπινων λειψάνων που κατατέθηκαν σε διάστημα 800 ετών στην πόλη των Μάγια Τσιτσέν Ιτζά αμφισβητεί τις μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με την ηλικία και το φύλο των θυμάτων των θυσιών.

Πριν από περίπου 60 χρόνια, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια συσσώρευση ανθρώπινων οστών σε μια υπόγεια δεξαμενή στην Τσιτσέν Ιτζά, μία από τις ισχυρότερες πόλεις των αρχαίων Μάγια. Η δεξαμενή συνδεόταν με ένα σπήλαιο που βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη Σέκρητη Σενότα, έναν υδάτινο λάκκο γεμάτο με τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπινων θυσιών.

Όταν έγινε η ανακάλυψη στη δεξαμενή, ή chultún, στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού το 1967, οι αρχαιολόγοι καθόρισαν ότι νεαροί ενήλικες και παιδιά είχαν κατατεθεί εκεί σε διάστημα οκτώ αιώνων και υπέθεσαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νεαρές γυναίκες· εκείνη την εποχή, πίστευαν ότι οι Μάγια προτιμούσαν τις γυναίκες ως θύματα για τις τελετουργικές τους θυσίες.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη DNA ανέτρεψε αυτή την υπόθεση, αποκαλύπτοντας ότι όλα τα 64 δείγματα ανθρώπινων λειψάνων από το σπήλαιο προέρχονται από αρσενικά θύματα, πολλά από τα οποία ήταν αδέλφια και ξαδέλφια μεταξύ των ηλικιών τριών και έξι ετών—και ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ήταν μονοζυγωτικά δίδυμα.

“Δεν το περιμέναμε αυτό,” λέει ο αρχαιο-γενετιστής Ροδρίγο Μπαρκέρα από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία και κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που περιγράφει την ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

“Παραδοσιακά, αυτού του είδους οι ταφές συνδέονται στην μεσοαμερικανική αρχαιολογία με προσφορές γονιμότητας, και οι προσφορές γονιμότητας συνήθως περιλαμβάνουν μόνο γυναίκες.”

Μαζικός τάφος

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπαρκέρα και οι συν-συγγραφείς του εξέτασαν ξανά τα οστά που ανακτήθηκαν από τη δεξαμενή και το σπήλαιο το 1967, τα οποία φυλάσσονται πλέον κοντά.

Η νέα τους ανάλυση υποδηλώνει ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για περισσότερες από 100 ταφές μεταξύ του 500 μ.Χ. και των αρχών του 1300 μ.Χ.

Advertisement

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θάφτηκαν εκεί είχαν ταφεί πριν από τη δεκαετία του 900—περίπου όταν η Τσιτσέν Ιτζά ήταν η κυρίαρχη πόλη της βόρειας περιοχής των Μάγια, που κάλυπτε την σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, το βόρειο Γουατεμάλα και το Μπελίζ.

Προηγούμενες ανθρωπολογικές μελέτες είχαν αποκαλύψει ότι τα θύματα ήταν κυρίως νήπια και μικρά παιδιά· αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αναλύθηκε το DNA τους, λέει ο Μπαρκέρα.

Εκτός από το ότι διαπίστωσαν ότι μόνο αγόρια είχαν ταφεί στο σπήλαιο, οι ερευνητές εξεπλάγησαν να βρουν ότι πολλά από αυτά είχαν στενή συγγένεια: Τουλάχιστον το ένα τέταρτο ήταν αδέλφια ή ξαδέλφια με άλλα αγόρια που ήταν θαμμένα στο ίδιο σπήλαιο, και οι ταφές περιλάμβαναν δύο ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων.

Ο Μπαρκέρα σημειώνει ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα εμφανίζονται μόνο στο περίπου 0,4 τοις εκατό των γεννήσεων, οπότε η εύρεση δύο ζευγαριών τέτοιων διδύμων μεταξύ των 64 ταφών είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν κατά τύχη.

Δίδυμοι ήρωες

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο διαδεδομένη ήταν η ανθρώπινη θυσία μεταξύ των Μάγια, αν και υπάρχουν πολλές ισπανικές αναφορές για αυτήν την πρακτική μετά την άφιξή τους στα εδάφη των Μάγια στις αρχές του 16ου αιώνα.

Φαίνεται πλέον ότι οι Μάγια ασκούσαν κυρίως την ανθρώπινη θυσία στα τελευταία στάδια του πολιτισμού τους, για να κερδίσουν την εύνοια των θεών τους όσον αφορά τη γονιμότητα των καλλιεργειών τους, την εξασφάλιση βροχής ή τη νίκη στον πόλεμο.

Οι δίδυμοι έχουν κεντρικό ρόλο στη μεσοαμερικανική μυθολογία και αποτελούν κεντρικό θέμα στο Popol Vuh, μία ιερή αφήγηση των K’iche’ Μάγια, η οποία πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα πρώτα στάδια του πολιτισμού των Μάγια.

Σύμφωνα με το Popol Vuh, δύο δίδυμα αδέρφια, ονόματι Hun-Hunahpú και Vucub-Hanahpú, κατέβηκαν στον κάτω κόσμο για να παίξουν έναν αγώνα με μπάλα, αλλά θυσιάστηκαν από τους θεούς αφού ηττήθηκαν.

Παρά τον θάνατό τους, το κεφάλι του ενός διδύμου γονιμοποίησε μία παρθένο και από αυτή τη γονιμοποίηση γεννήθηκαν τα “δίδυμα ήρωες” Hunahpú και Xbalanqué, οι οποίοι προχώρησαν να εκδικηθούν τον πατέρα τους μέσα από επαναλαμβανόμενους κύκλους θυσίας και ανάστασης.

Advertisement

Ο Μπαρκέρα σημειώνει ότι οι υπόγειες δομές, όπως το σπήλαιο όπου θάφτηκαν τα παιδιά, θεωρούνταν είσοδοι στον κάτω κόσμο· και ενδέχεται οι θυσίες αγοριών που ήταν δίδυμα και στενών συγγενών—ίσως όταν δεν ήταν διαθέσιμα αληθινά δίδυμα—να αποτελούσαν μέρος τελετουργιών που σχετίζονταν με τους δίδυμους ήρωες, οι οποίες είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν πλούσιες σοδειές καλαμποκιού.

Νέα ερωτήματα για παλιά οστά

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature θέτει επιπλέον ερωτήματα που οι αρχαιολόγοι πρέπει να απαντήσουν. Το πρώτο αφορά τις αιτίες θανάτου, καθώς δεν υπάρχουν ορατά ίχνη από ανθρώπινα εργαλεία στα οστά που βρέθηκαν στο σπήλαιο, σε αντίθεση με τα λείψανα που βρέθηκαν στη γειτονική Ιερή Σενότα.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε σημάδια από κοψίματα ή οποιεσδήποτε βλάβες που να υποδεικνύουν συγκεκριμένες μεθόδους θυσίας,» λέει ο Μπαρκέρα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η θυσία δεν περιλάμβανε, για παράδειγμα, αφαίρεση καρδιάς ή αποκεφαλισμό—οπότε ίσως ήταν μια διαφορετική μορφή θυσιαστικής μεθόδου.»

Περαιτέρω ανάλυση του αρχαίου DNA θα μπορούσε να καθορίσει αν κάποια από τα παιδιά που θάφτηκαν στο σπήλαιο προέρχονταν από πολλαπλές γενιές της ίδιας οικογένειας, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η τιμή—ή κατάρα—της παροχής θυμάτων για θυσία μπορεί να ήταν ένα κληρονομικό προνόμιο μεταξύ ορισμένων οικογενειών, λέει ο Μπαρκέρα.

Ανοσία σε ασθένειες

Η νέα ανάλυση περιλάμβανε επίσης την ανάλυση δειγμάτων αίματος από σύγχρονους Μάγια που ζουν κοντά στην Τσιτσέν Ιτζά σήμερα· τα αποτελέσματα δείχνουν μια «γενετική συνέχεια» μεταξύ των παιδιών που θάφτηκαν στο σπήλαιο και των σημερινών κατοίκων της περιοχής.

Ο Μπαρκέρα λέει ότι αυτό υποδηλώνει ότι τα θύματα των θυσιών προέρχονταν από τον τοπικό πληθυσμό και όχι από πιο απομακρυσμένες κοινότητες σε ολόκληρη την αυτοκρατορία των Μάγια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης διακριτές διαφορές μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων αλληλουχιών DNA που αφορούν τις ανοσίες σε ασθένειες, υποδεικνύοντας ότι οι τοπικοί Μάγια έχουν προσαρμοστεί σε ορισμένες λοιμώδεις ασθένειες, όπως η Salmonella enterica, η οποία εισήχθη κατά την Ισπανική Αποικιακή περίοδο, σύμφωνα με τον Μπαρκέρα.

Ο αρχαιολόγος και εξερευνητής του National Geographic, Γκιγιέρμο ντε Άντα, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, δεν συμμετείχε στη νεότερη μελέτη, αλλά έχει αφιερώσει δεκαετίες στην έρευνα για τις ανθρώπινες θυσίες στην Τσιτσέν Ιτζά, συμπεριλαμβανομένων πολυάριθμων καταδύσεων στην Ιερή Σενότα.

Advertisement

Πρόσφατα, αναζήτησε στην κοντινή ζούγκλα το σπήλαιο όπου ανακαλύφθηκε ο μαζικός τάφος το 1967, αλλά φαίνεται ότι έχει καλυφθεί από τα υπολείμματα ενός διαδρόμου προσγείωσης που κατασκευάστηκε λίγα χρόνια αργότερα—αλλά εγκαταλείφθηκε—κοντά στα ερείπια της τεράστιας πόλης.

«Θα θέλαμε πολύ να βρίσκεται εκεί, αλλά φαίνεται πως έχει χαθεί για πάντα,» λέει ο ντε Άντα.

Ο ντε Άντα λέει ότι η εγγύτητα του σπηλαίου με την Ιερή Σενότα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί δύο τόσο κοντινά μέρη χρησιμοποιούνταν και τα δύο για την απόθεση θυμάτων θυσίας· και η έλλειψη ορατών αιτιών θανάτου στα οστά από τις ταφές στο σπήλαιο αποτελεί επίσης ένα μυστήριο που πρέπει να διερευνηθεί.

Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που η ανάλυση αρχαίου DNA χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε λείψανα από την Τσιτσέν Ιτζά, και ο ντε Άντα ελπίζει ότι τέτοιες τεχνικές θα χρησιμοποιηθούν τώρα και στα οστά των θυμάτων θυσίας από την Ιερή Σενότα.

«Αυτό είναι κάτι νέο για την Τσιτσέν Ιτζά,» λέει. «Ανυπομονούμε να το κάνουμε.»

TECH & SCIENCE

Οι προβλέψεις του Steve Jobs για τα AI chatbots από το 1983

Published

on

Συν 2 ακόμα φορές που οι προβλέψεις του βγήκαν αληθινές

Από τον Macintosh μέχρι το iPhone, ο αείμνηστος συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, θεωρήθηκε ευρέως καινοτόμος οραματιστής που βοήθησε στην επανάσταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία στην καθημερινή μας ζωή. Τώρα, ένα πρόσφατα δημοσιευμένο απόσπασμα που χρονολογείται από το 1983 αποκαλύπτει ότι ο Jobs μπορεί να ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του απ’ ό,τι νομίζαμε.

Το τελευταίο ψηφιακό έκθεμα του Steve Jobs Archive περιλαμβάνει ένα βίντεο που δεν έχει προβληθεί ποτέ πριν από μια ομιλία του θρύλου της τεχνολογίας στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού του 1983.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο 28χρονος τότε Jobs εξηγεί πώς βλέπει την εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον και περιγράφει λειτουργίες που ακούγονται παρόμοιες με τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που έχουμε σήμερα.

Στο απόσπασμα, ο Jobs είπε ότι, ενώ του άρεσε να διαβάζει βιβλία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, ευχόταν να μπορούσε να τους κάνει ερωτήσεις. Αλλά στα επόμενα 50 έως 100 χρόνια, οραματίστηκε μια μηχανή που θα μπορούσε να ενσωματώσει το «υποκείμενο πνεύμα ενός ανθρώπου, ή το υποκείμενο σύνολο αρχών, ή οποιονδήποτε υποκείμενο τρόπο θεώρησης του κόσμου».

Η μηχανή θα είναι σε θέση να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις παρόμοιες με τον τρόπο που μπορεί να απαντήσει ο πραγματικός άνθρωπος.

«Όταν έρθει ο επόμενος Αριστοτέλης, ίσως αν κουβαλάει μια τέτοια μηχανή μαζί του σε όλη του τη ζωή, σε όλη της τη ζωή, και πληκτρολογεί όλα αυτά τα πράγματα, τότε ίσως κάποια μέρα, αφού το άτομο έχει πεθάνει και έχει φύγει, μπορούμε να ρωτήσουμε αυτή τη μηχανή, «Ε, τι θα έλεγε ο Αριστοτέλης;»». είπε ο Jobs κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Generative AI vs artificial general intelligence

Περίπου 40 χρόνια αργότερα, φαίνεται ότι η κοινωνία συμβαδίζει με την πρόβλεψη του Jobs με την έλευση εργαλείων genAI, όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Τα LLM, που συνήθως αναφέρονται ως AI chatbots, είναι ένας τύπος αλγορίθμου AI που εκπαιδεύεται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και μαθαίνει πώς να εντοπίζει μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ λέξεων και θεμάτων. Χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να ερμηνεύει τις προτροπές και να παράγει νέες εξόδους κειμένου, εικόνας ή ήχου.

ADVERTISEMENT

Advertisement

Παρόμοια με την πρόβλεψη του συνιδρυτή της Apple, ένα LLM θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με όλα τα γνωστά έργα του Αριστοτέλη και στη συνέχεια να είναι σε θέση να απαντά στις ερωτήσεις των χρηστών με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που το μοντέλο πιστεύει ότι θα απαντούσε ο Αριστοτέλης.

Επιπλέον, οι σημερινοί τεχνολογικοί γίγαντες επιδιώκουν το επόμενο σύνορο της τεχνητής νοημοσύνης: την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναφέρεται ευρέως στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία στο ίδιο επίπεδο με τον άνθρωπο ή ακόμη και ένα βήμα παραπάνω.

Αλλά το πότε μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι προς συζήτηση μεταξύ των σημερινών ηγετών της τεχνολογίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και ιδιοκτήτης της X Elon Musk δήλωσε ότι πιστεύει ότι η AGI είναι πιθανό να γίνει διαθέσιμη μέχρι το 2026. Έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 24 Απριλίου στο X με τον Nicolai Tangen, διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management.

Ωστόσο, ο Robin Li, ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου VivaTech στο Παρίσι τον Μάιο ότι απέχουμε περίπου 10 χρόνια από το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Άλλες προβλέψεις του Steve Jobs που έγιναν πραγματικότητα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια από τις προβλέψεις του Jobs για το μέλλον της τεχνολογίας βγήκε αληθινή.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1985 στο περιοδικό Playboy, ο Jobs είπε ότι οι άνθρωποι τελικά θα χρησιμοποιούν υπολογιστές κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους εκτός εργασίας ή γραφείου. «Οι υπολογιστές θα είναι απαραίτητοι στα περισσότερα σπίτια», είπε.

Το 1984, λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ κατείχαν υπολογιστή, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Τώρα, περίπου το 95% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτουν τουλάχιστον ένα είδος υπολογιστικής συσκευής, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της απογραφής.

Στη συνέντευξη στο Playboy, ο Jobs προέβλεψε επίσης ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές για να συνδεόμαστε μεταξύ μας στο διαδίκτυο.

«Ο πιο επιτακτικός λόγος για να αγοράσουν οι περισσότεροι άνθρωποι έναν υπολογιστή για το σπίτι θα είναι να τον συνδέσουν σε ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνιών», δήλωσε ο Jobs στο Playboy.

Advertisement

Αυτή η ιδέα προμήνυε την εφεύρεση του World Wide Web από τον Λονδρέζο επιστήμονα πληροφορικής Tim Berners-Lee το 1989 ως έναν τρόπο να βοηθήσει τους συναδέλφους του να μοιράζονται πληροφορίες.

Ενώ αυτή η εκδοχή του διαδικτύου ξεκίνησε με έναν ιστότοπο που δημοσιεύθηκε από τον Berners-Lee το 1991, σήμερα υπάρχουν σχεδόν 1,88 δισεκατομμύρια ιστότοποι από το 2021, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πηγή: Moneyreview.gr

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Οι αιωνόβιοι καρχαρίες της Γροιλανδίας ίσως κρατούν το μυστικό της μακροζωίας

Published

on

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν καρχαρίες της Γροιλανδίας, που στην επανάσταση του 1821 ήταν ήδη 100 ετών. Είναι γνωστό πως αυτοί οι μεγάλοι θηρευτές του Βόρειου Ατλαντικού, ζουν εκατοντάδες χρόνια. Μάλιστα, το 2016, ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον 272 έτη, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 400.

Όμως, το γιατί αυτοί οι καρχαρίες ζουν τόσο πολύ είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν τον αργό ρυθμό ανάπτυξης και τον πολύ χαμηλό μεταβολισμό, όμως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως  αποκάλυψη των μυστικών αυτού του είδους και του τρόπου που γερνούν, θα μπορούσε να βοηθήσει του ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Πιθανότατα δε θα φτάσουμε τα 400, όμως ακόμα και μια επέκταση της ανθρώπινης ζωής για άλλα 10 έτη, θα ήταν μεγάλη ανακάλυψη.

Ένας επιστήμονας ηγείται στο κυνήγι, ο Ewan Gamplisson, που μελετάει τον μεταβολισμό των καρχαριών για ενδείξεις σχετικά με τη διαδικασία γήρανσης.

«Η καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και των προσαρμογών ενός μακρόβιου είδους όπως ο καρχαρίας της Γροιλανδίας μπορεί να μας επιτρέψει να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία», είπε ο Camplisson, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας που βρίσκονται κυρίως στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, κολυμπούν πολύ ήρεμα και φτάνουν σε μήκος τα 7 μέτρα και βάρος μέχρι και 1.5 τόνους, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο τεράστιος καρχαρίας τρέφεται με σολομούς, χέλια, φώκιες και αρκετές φορές πολικές αρκούδες, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Το πιο πιθανό όμως είναι να περάσουν μεγάλες περίοδοι ανάμεσα στα γεύματά τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, ένα ψάρι 493 κιλών, χρειάζεται περίπου 50-150 γραμμάρια τροφής την ημέρα.

Η νέα έρευνα του Camplisson, την οποία παρουσίασε στο Society for Experimental Biology Annual Conference νωρίτερα αυτό το μήνα, έδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός των καρχαριών μπορεί να μην επιβραδύνεται καθώς γερνούν, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι καρχαρίες ζουν τόσο πολύ.

Αυτή είναι και η διαφορά με τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Ο δικός μας μεταβολισμός για παράδειγμα, επιβραδύνει καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που συμβαίνει στην ανθυγιεινή αύξηση βάρους.

Ο Camplisson εξέτασε τη δραστηριότητα πέντε μεταβολικών ενζύμων σε διατηρημένο μυϊκό ιστό καρχαρία της Γροιλανδίας.

Advertisement

«Στα περισσότερα είδη, θα περίμενε κανείς ότι όσο ζώο γερνάει η δραστηριότητα αυτών των ενζύμων να ποικίλλει», είπε.

«Μερικά από αυτά θα παρουσιάσουν μείωση με την πάροδο του χρόνου καθώς μπορεί να αρχίσουν να αποτυγχάνουν ή να υποβαθμίζονται, ενώ άλλα στη συνέχεια θα αντισταθμίσουν και θα αυξήσουν τη δραστηριότητα για να βεβαιωθούν ότι το ζώο εξακολουθεί να παράγει αρκετή ενέργεια», πρόσθεσε.

Όμως, στους καρχαρίες της Γροιλανδίας που ερεύνησε, ηλικίας μεταξύ 60 και 200 ετών, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διακύμανση στην δραστηριότητα των ενζύμων. Βέβαια, ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας 200 ετών, θεωρείται μεσήλικας, οπότε οι παρατηρήσεις μπορεί να μην ισχύουν όταν οι καρχαρίες φτάνουν στις τρίτο ή τέταρτο αιώνα της ζωής τους.

Ο Camplisson σχεδιάζει να εξετάσει περισσότερα ένζυμα για να δει αν και πώς αλλάζουν καθώς γερνούν οι καρχαρίες.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αφού δεν γνωρίζουμε πλήρως πως λειτουργεί η γήρανση.

«Η γήρανση είναι ένα απίστευτα περίπλοκο σύστημα και δεν έχουμε ακόμα μια οριστική απάντηση για το πώς ακριβώς λειτουργεί», είπε ο Camplisson.

Οι αλλαγές στο μεταβολισμό είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που προκαλούν γήρανση. Τα γενετικά λάθη, η αστάθεια των πρωτεϊνών και πολλές άλλες διεργασίες είναι μεταξύ αυτών που είναι γνωστά ως «τα χαρακτηριστικά της γήρανσης ». Ο Camplisson πιστεύει ότι οι καρχαρίες έχουν περισσότερα να μας διδάξουν σε αυτούς τους τομείς.

«Θέλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά για να προσδιορίσουμε εάν ο καρχαρίας της Γροιλανδίας παρουσιάζει σημάδια παραδοσιακής γήρανσης», είπε.

Όμως οι επιστήμονες πρέπει να βιαστούν, καθώς το είδος θεωρείται σχεδόν απειλούμενο πλέον. Φαίνεται πως το είδος είναι αργό στην προσαρμογή σε αλλαγές κλίματος, ενώ η ρύπανση της θάλασσας αποτελεί πρόβλημα για το είδος.

Πηγή: techmaniacs.gr

Advertisement
Continue Reading

TECH & SCIENCE

Η NASA γράφει ιστορία ανακαλύπτοντας 6 νέους πλανήτες

Published

on

Η NASA μόλις ανακάλυψε την παρουσία έξι νέων κόσμων, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματος σε 5.502. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα στη κατανόηση του σύμπαντος και στη πιθανότητα ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα.

Πριν από περίπου 31 χρόνια, το 1992, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τους πρώτους εξωπλανήτες όταν ανίχνευσαν τους δίδυμους Poltergeist και Phobetor να περιστρέφονται γύρω από το αστέρι PSR B1257+12. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν ξεπέρασαν τις 5.000.

Οι πέντε νέου εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν παρουσιάζουν πληθώρα διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ο HD 36384 b, ένας υπερ-Δίας, περιστρέφεται γύρω από ένα τεράστιο γιγάντιο αστέρι Μ, σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας.

Ο TOI-198 b, είναι ένας δυνητικά βραχώδης πλανήτης, που βρίσκεται στο εσωτερικό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Οι TOI-2095 b και TOI-2095 c είναι καυτές super-Earths όπως αποκαλούνται σε τροχιά γύρω από το ίδιο άστρο νάνο Μ, ενώ ο TOI-4860 b είναι ένας σπάνιος καυτός Δίας που ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 1,52 ημέρες γύρω από ένα άστρο νάνο Μ.

Ίσως ο πιο ενδιαφέρων είναι ο MWC 758 c, ένας γιγάντιος πρωτοπλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο με πρωτοπλανητικό δίσκο, που προσφέρει πληροφορίες για το πως σχηματίζονται οι πλανήτες

Πηγή: indiatoday

Continue Reading

HOT 5