Connect with us

ΜΟΔΑ

Γιατί η μόδα κάνει κύκλους και επαναλαμβάνει στυλ περασμένων δεκαετιών;

Published

on

Η μόδα είναι γνωστή για τον κυκλικό της χαρακτήρα, με τα στυλ περασμένων δεκαετιών να επιστρέφουν και να αναβιώνουν συνεχώς. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε ποικίλους λόγους που σχετίζονται με την κοινωνία, την οικονομία, την ψυχολογία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η νοσταλγία και η πολιτιστική μνήμη. Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν νοσταλγία για τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό αντανακλάται στη μόδα. Οι σχεδιαστές αντλούν έμπνευση από το παρελθόν, δημιουργώντας κομμάτια που προκαλούν συναισθηματική σύνδεση με τις παλιές εποχές.

Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει επίσης τις τάσεις της μόδας. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, υπάρχει τάση επιστροφής σε πιο παραδοσιακά στυλ που θυμίζουν σταθερότητα και ευημερία. Η ανακύκλωση παλαιών στυλ είναι οικονομικά αποδοτική και πιο βιώσιμη, κάτι που συνάδει με την αυξανόμενη έμφαση στη βιωσιμότητα. Η μόδα λειτουργεί σε κύκλους περίπου 20-30 ετών, κατά τους οποίους παλαιότερα στυλ αναβιώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η νέα γενιά ανακαλύπτει τάσεις που ήταν δημοφιλείς κατά την παιδική ηλικία των γονέων τους και τις υιοθετεί με νέο τρόπο.

Η βιομηχανία της μόδας επίσης ανακυκλώνει παλαιότερα στυλ για να προωθήσει νέα προϊόντα και να διατηρήσει τη ζήτηση. Επιπλέον, οι κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές επηρεάζουν τη μόδα, με κάθε δεκαετία να φέρνει νέες τάσεις που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες αξίες και προκλήσεις.

Τι χαρακτηρίζει τη δική μας εποχή

Η δική μας εποχή χαρακτηρίζεται από μια σειρά ιδιαίτερων στοιχείων στη μόδα και την κουλτούρα. Πρώτα απ’ όλα, η βιωσιμότητα και η οικολογική συνείδηση παίζουν σημαντικό ρόλο. Η μόδα γίνεται όλο και πιο προσανατολισμένη προς τη βιωσιμότητα, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, η σύγχρονη μόδα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και την ένταξη, προωθώντας την ισότητα σε όλους τους τομείς, από το μέγεθος και το φύλο μέχρι την εθνική προέλευση και τις πολιτιστικές ταυτότητες.

Η τεχνολογία και η ψηφιακή επανάσταση έχουν επίσης μεγάλο αντίκτυπο στη μόδα. Εισάγονται ρούχα που ενσωματώνουν έξυπνες τεχνολογίες, ενώ η ανάπτυξη των διαδικτυακών καταστημάτων αλλάζει τον τρόπο που αγοράζουμε ρούχα. Τα social media χρησιμοποιούνται για την προώθηση νέων τάσεων και την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Η έμφαση στην ατομικότητα και την προσωπική έκφραση είναι επίσης χαρακτηριστική της εποχής μας. Οι άνθρωποι αναζητούν στυλ που να εκφράζουν την προσωπικότητά τους και να τους διακρίνουν από το πλήθος. Επιπλέον, η αντίθεση μεταξύ της γρήγορης μόδας και της αργής μόδας είναι έντονη. Παρόλο που η ταχεία παραγωγή φθηνών ρούχων είναι δημοφιλής, αυξάνεται και η ζήτηση για ποιοτικά, διαχρονικά κομμάτια που παράγονται με ηθικό και βιώσιμο τρόπο.

Τέλος, η πολιτιστική ανακύκλωση είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της εποχής μας. Οι σύγχρονοι σχεδιαστές συχνά αναμιγνύουν στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες, δημιουργώντας μοναδικές και ποικιλόμορφες συλλογές που αντανακλούν την παγκοσμιοποίηση και τον πολιτισμικό διαπολιτισμό.

Η μόδα της εποχής μας είναι περισσότερο από ποτέ προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις αξίες της κοινωνίας, αντικατοπτρίζοντας την ταχύτητα των αλλαγών στον κόσμο γύρω μας και αγκαλιάζοντας τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του μέλλοντος.

Advertisement

ΜΟΔΑ

Button earrings | Η 80s τάση στα σκουλαρίκια που έχει επιστρέψει

Published

on

Το trend στα κοσμήματα που είναι η νέα εμμονή των celebrities.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η μόδα κάνει αναδρομές και επιστροφές. Οι ιστορικές αναδρομές και τα πιο όμορφα στοιχεία της έρχονται εξάλλου από το αρχείο της, τα ρούχα και τα αξεσουάρ που κυριαρχούσαν σε περασμένες δεκαετίες. Και μιας και ζούμε στην τρελή επιστροφή των 90s και 00s, ας μιλήσουμε λίγο και για την πιο αδικημένη δεκαετία σε επίπεδο μόδας και styling. Τα 80s. Ήταν η εποχή που έζησαν κάποιοι από εμάς, αλλά οι περισσότεροι έχουμε σαν εικόνα κυρίως από τις μαμάδες μας. Τρελές περμανάντ, μεγάλες βάτες, lycra και αερόμπικ ήταν μόνο μερικές από τις μανίες της εποχής. Τα πρώτα boss girl looks με τις pencil φούστες συνάντησαν τις αθλητικές φόρμες σε electric blue και φούξια. Η απόλυτη τρέλα σε μία εποχή που η μόδα γέννησε και τα δικά της μικρά διαμαντάκια.

80s-button-earrings-(8).jpg

Και επιτέλους ένα από τα trends της δεκαετίας του 1980 επέστρεψε και εντάχθηκε στα σύνολα της καθημερινότητάς μας. Και αυτή τη φορά δεν αφορά κάποιο statement ρούχο, όπως αυτά που συνήθως έβλεπες στις οικογενειακές φωτογραφίες της εποχής, αλλά ένα αξεσουάρ που έχει κλέψει και την καρδιά των πιο stylish celebrities.

80s-button-earrings-(6).jpg

Πρόκειται για τα button earrings, δηλαδή τα σκουλαρίκια που θυμίζουν κουμπιά και έρχονται κοντά στα αυτιά μας με χρυσά σχέδια και αγκράφες. Τα strass και τα χρώματα στο κέντρο είναι και εδώ απαραίτητα. Η μαμά σου είχε σίγουρα αυτά τα σκουλαρίκια με κλιπς στη συλλογή της και σε πολλές περιπτώσεις ήταν μάλιστα και πραγματικά κουμπιά, που μπορούσε να βρει κανείς εύκολα στην αγορά, που με λίγη έμπνευση και τα κατάλληλα υλικά μετατρέπονταν σε σκουλαρίκια.

80s-button-earrings-(5).jpg

80s-button-earrings-(2).jpg

Η Hailey Bieber είναι αυτή που αποθέωσε το trend.

Μία από τις trend setters της παγκόσμιας μόδα, η Hailey Bieber, είναι και η κυρία αυτή που τα έκανε πάλι δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Αν ρίξεις μια ματιά στα σκουλαρίκια που φοράει συχνά η Hailey Bieber, θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για τα ίδια button earrings με vintage στοιχεία, που είχε και η μαμά σου.

Πηγή: queen.gr

Continue Reading

ΜΟΔΑ

5 χρωματικοί συνδυασμοί που αξίζει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

Published

on

Ανανέωσε το καλοκαιρινό στιλ σου με τους πιο κομψούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Ο κόσμος της μόδας μάς προσφέρει πάντα νέους τρόπους για να ανανεώσουμε το στιλ μας. Οι νέες τάσεις, ένας διαφορετικός συνδυασμός, κάποιο αξεσουάρ, ένα συγκεκριμένο ύφασμα. Όλα τους είναι μικρές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να εξελίξουμε, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που ντυνόμαστε στην καθημερινότητά μας. Εκτός από τα παραπάνω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι χρωματικοί συνδυασμοί που πρόκειται να φέρουν μία αέρα φρεσκάδας στα outfits μας.

Ακολουθώντας τις χρωματικές τάσεις για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024, αποχρώσεις όπως το royal blue που είδαμε στους οίκους Giorgio Armani, Burberry, Givenchy και Loewe, το apricot orange που πρωταγωνίστησε στις πασαρέλες των Fendi, Sportmax και Marni, η έντονη απόχρωση του πράσινου που είδαμε σε σακάκια, τοπς, one shoulder φορέματα και κοστούμια στους οίκους Ferragamo, Fendi, Balmain και Loewe, αλλά και το πιο ουδέτερο pale yellow των Loewe, Louis Vuitton, Sportmax και Loro Piana, το καλοκαιρινό ντύσιμό σου πρόκειται να γεμίσει με χαρούμενα χρώματα.

Ακολουθώντας τις χρωματικές τάσεις για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024, αποχρώσεις όπως το royal blue που είδαμε στους οίκους Giorgio Armani, Burberry, Givenchy και Loewe, το apricot orange που πρωταγωνίστησε στις πασαρέλες των Fendi, Sportmax και Marni, η έντονη απόχρωση του πράσινου που είδαμε σε σακάκια, τοπς, one shoulder φορέματα και κοστούμια στους οίκους Ferragamo, Fendi, Balmain και Loewe, αλλά και το πιο ουδέτερο pale yellow των Loewe, Louis Vuitton, Sportmax και Loro Piana, το καλοκαιρινό ντύσιμό σου πρόκειται να γεμίσει με χαρούμενα χρώματα.

Ωστόσο, εκτός από το να προσθέσεις στη συλλογή σου κάποια από τα παραπάνω χρώματα, μπορείς μα δημιουργήσεις και εντυπωσιακά color combos είτε με δύο bold αποχρώσεις είτε με μία έντονη και μία ουδέτερη όπως το λευκό. Οι fashionistas μάλιστα έχουν ήδη επιλέξει τα αγαπημένα τους color combos για αυτή τη σεζόν και είναι τα παρακάτω. 

Τι χρειάζεται να προσέχεις όταν φοράς έντονα χρώματα;

-1 Ένα χρήσιμο styling tip είναι να θυμάσαι πως ενδέχεται να μην ταιριάζουν όλες οι αποχρώσεις με τον τόνο της επιδερμίδας σου. Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσεις πως το κίτρινο σε χλωμιάζει, μπορείς να δοκιμάσεις την pastel εκδοχή του. Κάπως έτσι και με την πάροδο του χρόνου, θα ξεχωρίσεις ποια είναι τα χρώματα που σου ταιριάζουν περισσότερο.

-2 Εάν δεν είσαι και τόσο εξοικειωμένη με τα έντονα χρώματα, τα αξεσουάρ θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις εάν όντως σου αρέσουν και ταιριάζουν στο στιλ σου. Ένα ζευγάρι γόβες σε φούξια απόχρωση, μία τσάντα σε πράσινο χρώμα, ένα μαντήλι σε κίτρινο. Αυτή η μικρή επιφάνεια έντονου χρώματος θα λειτουργήσει ως οδηγός για να καταλάβεις εάν όντως σου αρέσουν οι bold αποχρώσεις. Σε περίπτωση που αποφασίσεις πως σου αρέσουν, τότε μπορείς να προχωρήσεις σε περισσότερες αγορές.

#1 Pale yellow με γαλάζιο 

#2 Μπεζ με μοβ

#3 Ροζ με λευκό

Advertisement

#4 Μπλε και κοραλλί

#5 Ροζ με πορτοκαλί

Πηγή: madamefigaro.gr

Continue Reading

ΜΟΔΑ

Η εκμετάλλευση πίσω από τους πολυτελείς οίκους μόδας

Published

on

Ο οίκος Dior πλήρωσε προμηθευτή του 53 ευρώ το κομμάτι για τη συναρμολόγηση μιας τσάντας η οποία πωλείται στα καταστήματα για 2.600 ευρώ, δείχνουν τα έγγραφα της έρευνας

Την σκοτεινή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα φώτα στις πασαρέλες και τη λάμψη στα καταστήματα πολυτελών ειδών, έφεραν στην επιφάνεια έφοδοι που πραγματοποίησαν οι ιταλικές αρχές σε τοπικά εργοστάσια και εργαστήρια, όπου φτιάχνονται οι τσάντες των Dior και Armani.

Η έρευνα των Μιλανέζων εισαγγελέων γύρω από τις εργασιακές συνθήκες σε αυτά τα εργοστάσια έδειξε ότι τα brands εκμεταλλεύονται ξένους εργάτες, για να κατασκευάσουν τα πολυτελή προϊόντα τους με κόστος ελάχιστο μπροστά στην τιμή λιανικής τους.

Συγκεκριμένα, ο οίκος Dior πλήρωσε προμηθευτή του 53 ευρώ το κομμάτι για τη συναρμολόγηση μιας τσάντας η οποία πωλείται στα καταστήματα για 2.600 ευρώ, δείχνουν τα έγγραφα της έρευνας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι τσάντες Armani πωλούνται σε έναν προμηθευτή αντί 93 ευρώ, στη συνέχεια μεταπωλούνται στην Armani για 250 ευρώ και τελικά διατίθενται στα καταστήματα αντί 1.800 ευρώ.

Σε αυτό το κόστος παραγωγής δεν συνυπολογίζεται το κόστος του δέρματος ή άλλων πρώτων υλών, ενώ οι εταιρείες επιβαρύνονται, παράλληλα, και με το κόστος του σχεδιασμού, της διανομής και του marketing των προϊόντων τους.

«Γιατί κοστίζει τόσο λίγα να κατασκευάσουν το προϊόν; Τα brands χρειάζεται να κάνουν στους εαυτούς τους αυτή την ερώτηση», είπε ο Fabio Roia, πρόεδρος του δικαστικού συστήματος του Μιλάνου, που επέβλεψε τις έρευνες.

Οι εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν διώξεις, όμως το δικαστήριο τις επέκρινε για το γεγονός ότι δεν επιβλέπουν επαρκώς την αλυσίδα παραγωγής τους. Κάποιοι από τους προμηθευτές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, για εκμετάλλευση εργαζομένων και μαύρη εργασία.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται την ώρα που τα ζητήματα της παραγωγής απασχολούν έντονα τη βιομηχανία της πολυτέλειας. Ενώ άλλοι κλάδοι μετέφεραν την παραγωγή τους στην Κίνα και άλλες χώρες χαμηλού κόστους, οι εταιρείες πολυτελών ειδών την κράτησαν κοντά στην έδρα τους, με το σκεπτικό ότι αυτό είναι κομμάτι της ελκυστικότητας των προϊόντων τους. Αλλά παρότι έχουν την ταμπέλα «Made in Italy», κάποια πολυτελή είδη φτιάχνονται από ξένους εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι Κινέζοι, υπό συνθήκες που δεν πληρούν τα νόμιμα στάνταρ, σημειώνουν οι εισαγγελείς.

Η έρευνα έρχεται σε μία περίοδο που πολλοί πελάτες των οίκων μειώνουν τις δαπάνες τους για πολυτελή είδη, λόγω των δυσκολότερων οικονομικών συνθηκών και της αύξησης των τιμών τους.

Advertisement

Οι εταιρείες μπορούν να θέτουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές λιανικής τους, εν μέρει γιατί οι αγοραστές πιστεύουν ότι τα προϊόντα τους κατασκευάζονται από ειδικά εκπαιδευμένους τεχνίτες σε εργαστήρια. Στην πραγματικότητα, ενώ τα brands κάνουν εσωτερικά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων, αναθέτουν σε εξωτερικούς προμηθευτές την παραγωγή. Μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, όπου λειτουργούν χιλιάδες μικρές βιοτεχνίες, οι οποίες παράγουν το 50-55% των πολυτελών ρούχων και δερμάτινων ειδών του κόσμου.

Μία πρόκληση για τα brands είναι ότι αυτοί οι προμηθευτές συχνά αναθέτουν τη δουλειά σε τρίτους, που και αυτοί κάποιες φορές την αναθέτουν παρακάτω.

Η Alviero Martini, γνωστή για τις τσάντες που έχουν στο σχέδιό τους έναν χάρτη, δήλωσε πρόσφατα την έκπληξή της και τον αποτροπιασμό της όταν έμαθε ότι δύο από τους τουλάχιστον 40 προμηθευτές της είχαν αναθέσει παράνομα την παραγωγή σε τρίτους, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Η έρευνα βρήκε ότι σε αυτούς τους προμηθευτές, οι εργαζόμενοι συχνά χειρίζονται μηχανήματα στα οποία έχουν απενεργοποιηθεί οι λειτουργίες ασφαλείας, ενώ ζουν, τρώνε και κοιμούνται μέσα στις βιοτεχνίες. Η κατανάλωση ρεύματος δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί συνήθως δουλεύουν και μετά τις 9 το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων των σαββατοκύριακων και των αργιών.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Continue Reading

HOT 5