Connect with us

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ποιες είναι οι ορμονικές διαταραχές που αυξάνουν το βάρος μας

Published

on

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και αύξηση βάρους;

Η αύξηση του σωματικού βάρους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως από το τι τρως, πώς κινείσαι, ακόμη και τα γονίδια και τον τρόπο ζωής σου. Αλλά υπάρχει ένας ύπουλος ένοχος που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί: οι ορμονικές διαταραχές που ενδεχομένως να αυξάνουν το βάρος σου και να προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας. Ποιες όμως είναι αυτές;

10 ορμονικές διαταραχές που ευθύνονται για την αύξηση βάρους

 1. Χρόνια φλεγμονή
 2. Υπερβολικό στρες
 3. Φαρμακευτική αγωγή
 4. Τεχνητά γλυκαντικά
 5. Αντισυλληπτικά
 6. Άσκηση υψηλής έντασης
 7. Διατροφική ανισορροπία λίπους
 8. Διαταραχή του ύπνου
 9. Χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα
 10. Ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου

1. Χρόνια φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή, που συχνά προκαλείται από μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σου με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να κάνει την ινσουλίνη λιγότερο αποτελεσματική, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και περισσότερη αποθήκευση λίπους. Μπορεί επίσης να διαταράξει τη λεπτίνη, την ορμόνη που ειδοποιεί τον εγκέφαλό σου πότε είσαι χορτάτη, προκαλώντας ενδεχομένως υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, ενισχύοντας την όρεξη και την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα. Όλες αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

2. Υπερβολικό στρες

Το υπερβολικό στρες μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σου, ιδίως την κορτιζόλη, η οποία συχνά αποκαλείται “ορμόνη του στρες”. Όταν είσαι στρεσαρισμένη, το σώμα σου απελευθερώνει κορτιζόλη για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Αλλά όταν το στρες είναι χρόνιο, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να παραμείνουν αυξημένα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία των ορμονών του σώματός σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η αύξηση του σωματικού βάρους.

3. Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών σου, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του σωματικού βάρους ή άλλες παρενέργειες. 

4. Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως αυτά που περιέχονται στα αναψυκτικά διαίτης ή στα σνακ χωρίς ζάχαρη, μπορεί να νομίζεις ότι μειώνουν τις θερμίδες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών του σώματός σου.

Το σώμα σου μπερδεύεται όταν γεύεσαι κάτι γλυκό και ενεργοποιεί την ινσουλίνη σου, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα αυξάνοντάς τη, παρόλο που δεν υπάρχει ζάχαρη προς επεξεργασία. Αυτό το ανάμεικτο “σήμα” μπορεί να οδηγήσει σε επιθυμία για περισσότερα γλυκά και μπορεί ακόμη και να διαταράξει το μεταβολισμό σου με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του σωματικού βάρους.

5. Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά, όπως τα χάπια, τα επιθέματα ή οι δακτύλιοι, περιέχουν ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο και αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Αυτές οι ορμόνες μπορεί μερικές φορές να διαταράξουν τη φυσική ορμονική ισορροπία του σώματός σου, οδηγώντας σε πιθανές παρενέργειες όπως αύξηση του σωματικού βάρους, διακυμάνσεις της διάθεσης ή αλλαγές στην όρεξη.

6. Άσκηση υψηλής έντασης

Η άσκηση υψηλής έντασης, ενώ είναι εξαιρετική για τη φυσική κατάσταση, μπορεί μερικές φορές να διαταράξει τις ορμόνες σου. Όταν πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά, το σώμα σου παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ορμονική σου ισορροπία, οδηγώντας ενδεχομένως σε προβλήματα όπως αυξημένη όρεξη και αποθήκευση περισσότερου λίπους. Έτσι, ενώ είναι καλό να προκαλείς τον εαυτό σου, είναι επίσης σημαντικό να ακούς το σώμα σου.

Advertisement

7. Διατροφική ανισορροπία λίπους

Από τη μία πλευρά, όταν δεν λαμβάνεις αρκετά από τα καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3, μπορεί να διαταραχθεί η ικανότητα του σώματός σου να ρυθμίζει τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και το μεταβολισμό. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ποσότητα ορισμένων λιπαρών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, η οποία, όπως γνωρίζουμε από τα παραπάνω, παρεμβαίνει επίσης στην ισορροπία των ορμονών.

8. Διαταραχή του ύπνου

Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή η ποιότητα του ύπνου σου είναι κακή, μπορεί να διαταραχθούν οι ορμόνες σου. Δύο βασικές ορμόνες που εμπλέκονται είναι η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, και η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού.

Όταν δεν κοιμάσαι καλά, τα επίπεδα της γκρελίνης ανεβαίνουν και τα επίπεδα της λεπτίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να πεινάς περισσότερο και να είσαι λιγότερο ικανοποιημένη μετά το φαγητό. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσεις αυτές τις ορμόνες υπό έλεγχο και να έχεις ένα υγιές βάρος.

9. Χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα

Οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDCs) βρίσκονται σε καθημερινά αντικείμενα όπως τα πλαστικά, τα φυτοφάρμακα και ακόμη και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Μπορούν να μιμηθούν ή να επηρεάσουν τις φυσικές ορμόνες σου, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ορμονική σου ισορροπία. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους, αναπαραγωγικά προβλήματα, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

10. Ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου

Το έντερό σου φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία σου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των ορμονών. Όταν αυτή η κοινότητα βακτηρίων δεν βρίσκεται σε ισορροπία, μπορεί να διαταράξει την ορμονική σου αρμονία. Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε θέματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ενημερωτικά!

Λάβε υπόψιν ότι το σώμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά σε αυτούς τους παράγοντες, οπότε η αύξηση του βάρους δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζουν ρόλο τα γονίδιά σου, οι επιλογές του τρόπου ζωής σου και το περιβάλλον. Έτσι, ενώ οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να είναι ένα κομμάτι του παζλ, είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης εικόνας σχετικά με το γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν βάρος.

Πηγή: shape.gr

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Κι όμως! Τα χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν την ευτυχία

Published

on

Τα δεδομένα δείχνουν το χάσμα ευτυχίας μεταξύ πλούσιων και μεσαίου εισοδήματος ανθρώπων είναι μεγαλύτερο από ό,τι το χάσμα μεταξύ μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Αυτό ακριβώς: Τα χρήματα προφανώς αγοράζουν την ευτυχία.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκε μια ολοένα και πιο θετική σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας.

Ο Ματ Κιλίνγκσγουορθ, ο οποίος παρακολουθεί την ευτυχία για το μεγάλης κλίμακας ερευνητικό του έργο, το trackyourhappiness.org, πήρε δείγμα 33.269 αμερικάνων ηλικίας 18-65 ετών με εισόδημα τουλάχιστον 10.000 $ (9.1840 ευρώ) κάθε χρόνο, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σε μια κλίμακα που ονομάζεται «ικανοποίηση από τη ζωή».

Ο Κιλίνγκσγουορθ χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από εξαιρετικά πλούσιους (άτομα με μέση καθαρή αξία μεταξύ 3 – 2,75 σε ευρώ – και 7,9 – 7,25 σε ευρώ – εκατομμυρίων δολαρίων), τα οποία συχνά λείπουν και είναι δύσκολο να αποκτηθούν.

«Ίσως οι πλούσιοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας έρευνες», ανέφερε η μελέτη την οποία δημοσιεύει μόνος του και δεν αξιολογείται από κάποιον ακαδημαϊκό.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το χάσμα ευτυχίας μεταξύ των πλούσιων και των συμμετεχόντων με μεσαίο εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος…

«Η διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ των πλουσίων και εκείνων με εισόδημα 70-80.000 δολαρίων ετησίως (64,274 – 73,456 ευρώ) ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ των όσων είχαν ετήσιο εισόδημα 70-80.000 δολαρίων [ετησίως] και του μέσου όρου των δύο ομάδων με το χαμηλότερο εισόδημα», είπε ο ίδιος σε σχέση με τα πορίσματα της μελέτης…

Ο Κιλίνγκσγουορθ είπε στον Guardian ότι εξεπλάγη από το πόσο μεγάλη είναι η συνολική διαφορά στην ευτυχία μεταξύ των ανθρώπων που είναι πλούσιοι και εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα.

«Τα χρήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που έχουν σημασία για την ευτυχία και μια μικρή διαφορά στο εισόδημα τείνει να συνδέεται με πολύ μικρές διαφορές στην ευτυχία», είπε ο Κιλίνγκσγουορθ. «Αλλά αν οι διαφορές στο εισόδημα/πλούτο είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να είναι και οι διαφορές στην ευτυχία».

Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2010 που πήρε ιδιαίτερη δημοσιότητα, η οποία διαπίστωσε ότι η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα, όταν ανέρχεται σε περίπου 75.000 δολάρια (68,873 ευρώ) το χρόνο.

Advertisement

Γιατί λοιπόν οι πλούσιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά ο Κιλίνγκσγουορθ αναφέρει ότι είναι «πιο θεμελιώδης και ψυχολογικά πιο βαθιά από την απλή αγορά περισσότερων πραγμάτων».

Οπως είπε, «… νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει είναι ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα, έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους. Περισσότερη ελευθερία να ζήσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν».
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι το ενδιαφέρον του για τη μελέτη της ευτυχίας πηγάζει από την επιθυμία να καταλάβει πώς να κάνει τη ζωή καλύτερη.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, μέρος του λόγου που με ενδιαφέρει τόσο η ευτυχία είναι επειδή τα χρήματα από μόνα τους – τα οποία έχουμε ήδη αρκετά κίνητρα να επιδιώξουμε – είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εξίσωσης για την απόκτησή της. Έτσι, ένας από τους λόγους που μελετώ την ευτυχία είναι να διευρύνω τους ορίζοντές μας πέρα από πράγματα όπως τα χρήματα».

Και κατέληξε: «Τι θα κάναμε διαφορετικά αν παίρναμε το ζήτημα της ευτυχίας στα σοβαρά; Ως άτομα, οικογένειες, οργανώσεις και κοινωνίες; Είναι μια ερώτηση για μακροπρόθεσμες απαντήσεις και όχι μια ερώτηση στην οποία θα έχουμε αμέσως τέλειες απαντήσεις».

ΠΗΓΗ: The Guardian.

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Αυτά είναι τα φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Published

on

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

Φρούτα με πολύ ή λίγη ζάχαρη; Κι όμως, δεν έχουν όλα τα φρούτα την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και αυτό είναι μία πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδέψεις την ζάχαρη που συναντάς στα κατασκευασμένα τρόφιμα και στα τυποποιημένα γλυκαντικά με αυτή των φρούτων.

Ναι, τα φρούτα έχουν ζάχαρη, η οποία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: γλυκόζη, φρουκτόζη και επιτραπέζια ζάχαρη. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα γλυκά, και έρχονται μαζί με νερό, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τα 8 φρούτα με λίγη ζάχαρη 

 1. Σμέουρα
 2. Λάιμ και λεμόνια
 3. Ακτινίδια
 4. Φράουλες
 5. Καρπούζι
 6. Παπάγια
 7. Γκρέιπφρουτ
 8. Πεπόνι

Λιγότερη ζάχαρη: Η λίστα με τα 8 φρούτα

1. Σμέουρα

Τα ζουμερά σμέουρα όχι μόνο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 5 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά φλιτζάνι, αλλά είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και απίστευτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Μόλις 1 φλιτζάνι σμέουρα παρέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι πάνω από το ένα τέταρτο των 25 έως 34 γραμμαρίων φυτικών ινών που συνιστώνται για τους ενήλικες.

2. Λάιμς & Λεμόνια

Τα λάιμ και τα λεμόνια βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας ως τα φρούτα με τη χαμηλότερη ζάχαρη, με 1 και 2 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο, αντίστοιχα. Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, αυτά τα εσπεριδοειδή έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

3. Ακτινίδια

Ένα μικρό ακτινίδιο έχει μόλις 6 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και σχεδόν το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας βιταμίνης C. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή καροτενοειδών, ενός συγκεκριμένου τύπου φυτοχημικών που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

4. Φράουλες

Οι φράουλες μπορεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην αγορά και είναι επίσης στη λίστα με τα φρούτα με λιγότερη ζάχαρη. Εκτός από το ότι προσφέρουν σχεδόν το 100% της Ημερήσιας Αξίας για βιταμίνη C ανά μερίδα, οι φράουλες έχουν πράγματι χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 7 γραμμάρια ανά 1 φλιτζάνι κομμένες φράουλες στη μέση. Ο συνδυασμός φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και καλίου στις φράουλες τις κάνει επίσης ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

5. Καρπούζι

Αν και έχει “κακή” φήμη, καθώς θεωρείται φρούτο με υψηλή ποσότητα σακχάρων, στην πραγματκότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου του καρπουζιού μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αυτού του καλοκαιρινού φρούτου. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει λιγότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρη και έως και 5 ουγγιές νερό.

6. Παπάγια

Τα 11 γραμμάρια ζάχαρης της παπάγιας ανά φλιτζάνι είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά άλλων δημοφιλών τροπικών φρούτων όπως ο ανανάς ή το μάνγκο. Επιπλέον, η παπάγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, δηλαδή περίπου 54 μικρογραμμάρια ανά φλιτζάνι ή περίπου το 14% της Ημερήσιας Αξίας που χρειάζεσαι.

7. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ εξακολουθεί να θεωρείται φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με λιγότερα από 11 γραμμάρια ζάχαρης σε μισό γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο, επίσης, σε βιταμίνες Α και C, δύο κορυφαία θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

8. Πεπόνι

Όπως το καρπούζι, το πεπόνι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους ενυδάτωσης σου. Το πεπόνι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, της προβιταμίνης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα για να υποστηρίξει την όραση και την αναπαραγωγική υγεία.

Advertisement

Πηγή: shape.gr

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τεχνητά νύχια από τζελ ή ακρυλικό | H άσχημη πλευρά τους που αφορά την υγεία

Published

on

Τα όμορφα ακρυλικά και τζελ νύχια δεν είναι απαραιτήτως φιλικά προς την υγεία – Ένας καθηγητής απαριθμεί τους κινδύνους για το δέρμα και όχι μόνο

Από τη Billie Eilish στη Μαρίνα Σάττι, τα -τεράστια ενίοτε- χτιστά με τζελ ή ακρυλικό νύχια συγκαταλέγονται αδιαμφισβήτητα στις πλέον δημοφιλείς τάσεις. Πρόκειται για ακμάζουσα βιομηχανία από την οποία δεν λείπει η σκοτεινή πλευρά. Όπως αναφέρει σε άρθρο στο The Conversation o Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, «δίνουν την αίσθηση αυτοφροντίδας, μπορούν όμως να καταστρέψουν τα υγιή, φυσικά νύχια ή και να προκαλέσουν ακόμη απροσδόκητα προβλήματα υγείας σε μια μικρή μερίδα των ατόμων που τα επιλέγουν».

Στις συνέπειες και πιθανούς κινδύνους από τα τεχνητά νύχια, χτιστά ή ψεύτικα, περιλαμβάνονται:

 • επαφή με επικίνδυνες ουσίες· οι κόλλες νυχιών αποτελούν συνήθως μείγμα αλκοόλης, κυανοακρυλικών ενώσεων, ακρυλικών μεθυλεστέρων και φορμαλδεΰδης –γνωστής καρκινογόνου ουσίας-, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και δερματίτιδα έως εγκαύματα, σύμφωνα με αναφορές για κόλλα νυχιών που χύθηκε σε ρούχα και έκαψε το δέρμα κάτω από το ύφασμα.
 • ψευδοψωριασικά νύχια από την παρατεταμένη χρήση τζελ και ακρυλικού· προκαλείται υπονύχια υπερκεράτωση (υπερπαραγωγή επιδερμικών κυττάρων κάτω από το νύχι), που μοιάζει με τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα της ψωρίασης.
 • αλλεργικές αντιδράσεις· πολλά άτομα με ψευδο-ψωριασικά νύχια θα βγουν θετικά σε αλλεργικά τεστ για πολυμεθακρυλικό μεθύλιο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλεργία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που προκαλείται μόνιμη απώλεια των νυχιών [ονυχόλυση]. Άλλοι υποφέρουν από περιφερική νευροπάθεια –μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα- κάποιες φορές μόνιμα».

Κίνδυνος καρκίνου

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος όπου οι λαμπτήρες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας για τα νύχια, τα γνωστά «φουρνάκια», μάλλον δεν ήταν άμοιρα ευθυνών, αναφέρει ο καθηγητής.

Η σκλήρυνση του τζελ στα νύχια γίνεται με χρήση ειδικών στεγνωτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA, μέσω του πολυμερισμού, ο οποίος προκαλεί τη συγκόλληση των μορίων του τζελ μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα στερεό στρώμα χρώματος που δεν σπάει ή φθείρεται εύκολα. «Δεδομένου ότι το μανικιούρ επαναλαμβάνεται ανά λίγες εβδομάδες -και χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά για να σκληρύνει το υλικό- αυξάνεται σημαντικά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA» λέει ο Taylor εξηγώντας πως η ράχη των χεριών είναι πιθανώς ένα από τα πιο ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία μέρη του σώματος, όσο και απροστάτευτο από τα ρούχα -«και ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία που οι άνθρωποι ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό».

Για μεγαλύτερη προστασία κατά το μανικιούρ, ο καθηγητής συστήνει την εφαρμογή αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας στη ράχη του χεριού 30 λεπτά πριν από το ραντεβού είτε σκούρα γάντια χωρίς δάχτυλα.

Photo: Shutterstock

Αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Κατά την αφαίρεση των τεχνητών νυχιών θα απομακρυνθούν και στρώσεις από το φυσικό νύχι, όπως τα κερατινικά στρώματα, αφήνοντάς το αδυνατισμένο και εύθραυστο, πολύ συχνά με λευκό χρώμα (ψευδολευκονυχία). Επιπλέον, πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση, όπως το ασετόν για το τζελ, μπορεί να ξηράνει το νύχι και το δέρμα γύρω από αυτό, και να εισχωρήσει ακόμα στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά το μανικιούρ μπορεί να προκληθεί τραυματική ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού) με κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής και εν τέλει παρωνυχίας, επώδυνης λοίμωξης με έκκριση πύου που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη της ρίζας του νυχιού, παραμόρφωση και, εφόσον η συντηρητική αγωγή αποτύχει, να χρειαστεί αφαίρεση του νυχιού ή και της ρίζας του.

Advertisement

Τέλος, η διατήρηση ψεύτικων νυχιών για μεγάλα διαστήματα αυξάνει την υγρασία κάτω από το νύχι, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για μυκητιάσεις. «Συχνά, οι αλλαγές στην εμφάνιση του φυσικού νυχιού που προκαλούνται από μυκητιασική μόλυνση κρύβονται κάτω από τα ακρυλικά, με συνέπεια η μόλυνση να προχωρά παραμένοντας απαρατήρητη» εξηγεί ο καθηγητής.

Αποικίες βακτηρίων

Τζελ, ακρυλικά και απλό βερνίκι απαγορεύονται σε δομές υπηρεσιών υγείας, επειδή κάτω από τα νύχια και τις στρώσεις βερνίκι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για βακτήρια που μπορεί να μεταφερθούν από το προσωπικός στους ασθενείς.

Πηγή: ygeiamou.gr

Continue Reading

HOT 5