Connect with us

TRAVEL

5 μαθήματα που μας δίδαξε ο Benjamin Franklin για τα ταξίδια

Published

on

Ο πιο πολυταξιδεμένος Αμερικανός της εποχής του, ο ιδρυτικός πατέρας έμαθε ένα-δυο πράγματα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του.

Ως νεαρό αγόρι που μεγάλωνε στη Βοστώνη, ο Μπεν Φράνκλιν του άρεσε να περνά τον χρόνο του στο τοπικό λιμάνι. Παρακολουθούσε τα πλοία που έφταναν, συνομιλούσε με τους ναυτικούς και ονειρευόταν να ενταχθεί στις τάξεις τους. Αυτό το όνειρο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά ο Φράνκλιν, ιδρυτής της Αμερικής, πρωτοπόρος επιστήμονας, πολιτικός και συγγραφέας, κατάφερε να ταξιδέψει πολύ.

Ήταν ο πιο πολυταξιδεμένος Αμερικανός της εποχής του, καταγράφοντας 42.000 μίλια κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του. (Πέθανε σε ηλικία 84 ετών.) Διέσχισε τον Ατλαντικό οκτώ φορές. Ως αναπληρωτής ταχυδρομικός διευθυντής, ταξίδεψε σε όλο το μήκος της Βορειοανατολικής Αμερικής. Πέρασε το ένα τρίτο της ζωής του στο εξωτερικό, ζώντας στο Λονδίνο και στο Παρίσι, και επισκέφθηκε τον Καναδά, την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και, για τρεις υπέροχες μέρες, το πορτογαλικό νησί της Μαδέρας.

Τα ταξίδια του επέτρεψαν να κοιτάξει πέρα από την Πουριτανική Βοστώνη και να φανταστεί νέες δυνατότητες. Τι συμβουλές μπορεί να προσφέρει ο πολυταξιδεμένος ιδρυτής σε εμάς, τους σύγχρονους ταξιδιώτες; Ακολουθούν πέντε μαθήματα, αποσπασμένα από τα γραπτά του Φράνκλιν και τη ζωή του, και τα οποία εξερευνώ στο νέο μου βιβλίο, «Ben & Me: In Search of a Founder’s Formula for a Long and Useful Life».

Η κίνηση ξυπνά τη φαντασία
Σε μία από τις πολλές αντιφάσεις που χαρακτήριζαν τον Φράνκλιν, τα ταξίδια επέτρεψαν σε αυτήν την πιο ανήσυχη ψυχή να κάνει μια παύση – και να σκεφτεί. Ο Φράνκλιν έκανε μερικά από τα καλύτερα γραπτά του και πειράματα του όσο ήταν στον δρόμο ή στη θάλασσα. Ήταν σε ένα ταραχώδες ταξίδι με άμαξα από τη Φιλαδέλφεια στο Άλμπανι της Νέας Υόρκης, το 1754, όταν συνέθεσε το λαμπρό και προφητικό του σχέδιο για την ενότητα των αποικιών. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης του Ατλαντικού προς το Λονδίνο το 1757 όταν έγραψε τον διάσημο «Λόγο του Πατέρα Αβραάμ» (ο οποίος μετονομάστηκε αργότερα σε «Ο Δρόμος προς τον Πλούτο»). Σε μια άλλη διέλευση του Ατλαντικού, προς τη Φιλαδέλφεια το 1774, η αντίθεση του Φράνκλιν στην βρετανική κυριαρχία έγινε πιο ξεκάθαρη και, σε ηλικία 69 ετών, έγινε ένθερμος Αμερικανός επαναστάτης.

Ο Φράνκλιν εντάσσεται σε μια μακρά λίστα δημιουργικών ανθρώπων που βρήκαν έμπνευση στον δρόμο, από τον Τσαρλς Ντίκενς έως την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Υπάρχει κάτι στην κίνηση που ξυπνά τη φαντασία. Όπως είπε ο Ελβετός φιλόσοφος (και σύγχρονος του Φράνκλιν) Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: «Δυσκολεύομαι να σκεφτώ όταν μένω ακίνητος· το σώμα μου πρέπει να είναι σε κίνηση για να ενεργοποιηθεί το μυαλό μου.» Έτσι, την επόμενη φορά που θα φύγετε από το σπίτι, πάρτε μαζί σας ένα σημειωματάριο και ένα στυλό. Ποτέ δεν ξέρετε τι ιδέες μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα.

Όλοι οι μεγάλοι ταξιδιώτες είναι μεγάλοι ηθοποιοί
Στον δρόμο, μακριά από την οικογένεια και τις προσδοκίες, νιώθουμε πιο ελαφριοί και ελεύθεροι να παίξουμε διαφορετικούς ρόλους. Κανείς δεν το γνώριζε αυτό καλύτερα από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Μεταπηδούσε από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο με την ίδια ευκολία που το κάνει ο Τομ Χανκς. Στο Λονδίνο, υποδύθηκε τον σωστό Άγγλο κύριο· στη Γαλλία, χωρίς περούκα και φορώντας έναν σκούφο από γούνα ερμίνας, μεταμορφώθηκε σε έναν λαϊκό, επαρχιώτη φιλόσοφο. (Οι Γάλλοι το λάτρεψαν.)

Ο Φραγκλίνος γνώριζε ότι υποκρινόταν, φορούσε διάφορες μάσκες και μας έκλεινε το μάτι ενώ το έκανε. Ήταν αυτό που ο φιλόσοφος Άλαν Γουάτς αποκαλούσε «γνήσιος ψεύτης.» Οι γνήσιοι ψεύτες δεν είναι απατεώνες και δεν ζουν σε αυταπάτες. Οι γνήσιοι ψεύτες κατοικούν τόσο πλήρως στον ρόλο τους – στους ρόλους τους – που δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ ρόλου και ατόμου, μάσκας και προσώπου. Την επόμενη φορά που θα είστε σε ταξίδι, δοκιμάστε να φορέσετε μια μάσκα ή δύο. Τι έχετε να χάσετε;

Ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να σώσει ένα ταξίδι

Ο Φραγκλίνος ήταν επιδέξιος κολυμβητής, σε μια εποχή που λίγοι άνθρωποι, ακόμα και οι ναυτικοί, μπορούσαν να επιπλέουν. Κολυμπούσε στον ποταμό Charles της Βοστώνης και αργότερα στον Τάμεση του Λονδίνου και στον Σηκουάνα του Παρισιού.

Βούτηξε και σε άλλου είδους άγνωστα νερά. Πήρε ρίσκα ενώ ταξίδευε και ξεκίνησε ταξίδια με αβέβαιη κατάληξη. Όταν έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία 17 ετών, δεν είχε ιδέα τι τον περίμενε στη Νέα Υόρκη ή στη Φιλαδέλφεια. Το 1757, ταξίδεψε στο Λονδίνο για μια αποστολή που νόμιζε ότι θα διαρκούσε έξι μήνες. Κατέληξε να μείνει για 17 χρόνια. Αργότερα, όταν το πλοίο που τον μετέφερε στη Γαλλία συνάντησε αντίθετους ανέμους και δεν μπορούσε να ελλιμενιστεί, ο Φραγκλίνος πήρε στα χέρια του ένα ψαροκάικο για να τον βγάλει στην ακτή. Όταν έφευγε από τη Γαλλία οκτώ χρόνια αργότερα και ήταν πολύ άρρωστος για να κάνει το ταξίδι με την άμαξα από το Παρίσι στη παραθαλάσσια πόλη Le Havre, έπεισε τη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, να του δανείσει την προσωπική της φορεία.

Advertisement

Ως ταξιδιώτης, ο Φραγκλίνος έκανε σχέδια – ήταν μεθοδικός άνθρωπος, εξάλλου – αλλά πάντα παρέμενε ευέλικτος. Ήταν δεξιοτέχνης στον αυτοσχεδιασμό, ένα από τα βασικά εργαλεία στη συλλογή κάθε ταξιδιώτη.

Δεν είναι όλοι οι προορισμοί εξίσου καλοί

Ως νέος, ο Φραγκλίνος συνέταξε μια λίστα με 13 αρετές που σκοπεύει να ακολουθήσει. Μία από αυτές ήταν η ειλικρίνεια. Και αυτός ήταν, ειδικά όταν επρόκειτο για ταξίδια. Ήταν σχολαστικός. Ήξερε τι του άρεσε και τι όχι. Αν υπήρχε τότε το Tripadvisor, θα ήταν ο εφιάλτης κάθε ξενοδόχου. Στη Γαλλία, κατέκρινε τους ξενοδόχους για κακή εξυπηρέτηση. Στην Αγγλία, περιέγραψε ένα ξενοδοχείο στο Πόρτσμουθ ως «άθλιο πανδοχείο», όπου ακόμα και η γραφική ύλη ήταν κακής ποιότητας. Αποκάλεσε την πόλη Gravesend «καταραμένο δαγκωτό μέρος», όπου οι κάτοικοι απαλλάσσουν με επιδεξιότητα τους ταξιδιώτες από τα χρήματά τους.

Ωστόσο, όταν του άρεσε ένα μέρος, ήταν εξίσου εκφραστικός. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης έξι εβδομάδων στη Σκωτία, βίωσε την «πιο πυκνή ευτυχία» της ζωής του. Σε ένα ταξίδι στη Γαλλία, το 1767, ενθουσιάστηκε για την ομορφιά των Βερσαλλιών. «Το εύρος του κτιρίου είναι τεράστιο, η μπροστινή όψη του κήπου είναι εξαιρετικά μεγαλοπρεπής… ο αριθμός των αγαλμάτων, των μορφών, των υδριών, σε μάρμαρο και μπρούτζο με εκλεπτυσμένη δεξιοτεχνία είναι πέρα από κάθε φαντασία.»

Ο Φραγκλίνος γνώριζε ότι το ταξίδι απαιτεί διάκριση· όχι όλοι οι προορισμοί είναι εξίσου καλοί και να αγαπάς κάθε μέρος σημαίνει να μην αγαπάς κανένα. Το συμβουλευτικό του: Να είσαι ειλικρινής στις εντυπώσεις σου.

Τα άσχημα ταξίδια μπορούν να μετατραπούν σε εξαιρετικές εμπειρίες

Όλοι έχουμε βιώσει κακές εμπειρίες ταξιδιού, ταξίδια όπου παρά τον καλύτερο σχεδιασμό και τις καλύτερες προθέσεις, όλα πάνε στραβά. Ο Φραγκλίνος είχε τις δικές του δόσεις κακών ταξιδιών – ένα αποτυχημένο ταξίδι στο Μόντρεαλ στα 70 του χρόνια σχεδόν τον σκότωσε – αλλά δεν ανησυχούσε ή δεν γκρίνιαζε γι’ αυτά. Τα μετέτρεψε σε κάτι χρήσιμο: Υλικό για ένα από τα πολλά του δοκίμια, ίσως, ή ένα καλό παραμύθι για να το μοιραστεί με φίλους πάνω από ένα ποτήρι Μαντέιρα.

Ένα κακό ταξίδι αποδείχτηκε μεταστροφικό. Μόλις 20 ετών, ο Μπεν ταξίδευε από το Λονδίνο προς τη Φιλαδέλφεια. Η διαστημική διέλευση ήταν μαρτυρική από την αρχή. Σε ένα σημείο, ένας καρχαρίας περιφρούρησε το πλοίο, αναγκάζοντας τον Μπεν να παραλείψει το καθημερινό του κολύμπι. Στο εσωτερικό του πλοίου αποκαλύφθηκε ένας τζογαδόρος και ένας ανεύθυνος μάγειρας που εξάντλησε τις τροφικές τους αποθέματα. Οι άνεμοι έπνεαν σπάνια ή, όταν έπνεαν, από την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα ταξίδι που έπρεπε να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες κράτησε 13.

Με τον χρόνο στα χέρια του, ωστόσο, ο Φραγκλίνος αποφάσισε να αλλάξει τον εαυτό του. Σχεδίασε ένα “Σχέδιο Συμπεριφοράς” και έκανε όρκο ότι “από δω και πέρα, θα ζήσω σε όλες τις πτυχές μου σαν λογικό πλάσμα.” Το σχέδιό του αποτελούνταν από τέσσερις απλούς κανόνες. Πλήρωσε ό,τι χρωστάς. Πες αυτό που εννοείς. Επικεντρώσου σε αυτά που έχουν σημασία. Μεταχειρίσου τους ανθρώπους με ευγένεια. Ο Φραγκλίνος είχε φύγει από το Λονδίνο ένας άνθρωπος και έφτασε στη Φιλαδέλφεια ένας άλλος. Ήξερε ότι κάθε κακό ταξίδι περιέχει τους σπόρους ενός πολύ καλού ταξιδιού.

Πηγή: nationalgeographic.com

Advertisement

TRAVEL

Στη Βαρκελώνη δεν θέλουν τους τουρίστες. Στην Κοπεγχάγη τους υποδέχονται με δώρα

Published

on

Στη Βαρκελώνη, ντόπιοι εκφράζουν τον θυμό τους απέναντι στον υπερτουρισμό στρέφοντας νεροπίστολα κατά των επισκεπτών. Η Κοπεγχάγη, όμως, δίνει στους τουρίστες οικονομικά και άλλα κίνητρα– αρκεί να φέρονται με υπευθυνότητα.

Η πρωτεύουσα της Δανίας φαίνεται να κινείται κόντρα σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι αγκομαχούν κάτω από το βάρος των υπερβολικών τουριστικών ροών. Η πόλη επιχειρεί να προσελκύσει μόνο τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες και εκείνους που συμπεριφέρονται καλά.

Το εθνικό συμβούλιο τουρισμού έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να ενθαρρύνει μια φιλική προς το κλίμα και βιώσιμη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, ανταμείβει όσους επιλέξουν να κάνουν ποδήλατο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να κάνουν λίγη δουλειά, φροντίζοντας τους κήπους ή μαζεύοντας σκουπίδια στο λιμάνι και στα πάρκα της πόλης.

Επισκέπτες που έρχονται με τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια μπορούν να πιούν δωρεάν καφέ σε επιλεγμένους χώρους, ενώ η καλή συμπεριφορά επιβραβεύεται και με άλλα προνόμια, όπως ένα δωρεάν κοκτέιλ σε ένα μπαρ σε ταράτσα ή επιπλέον χρόνος στις τεχνητές πίστας σκι της πόλης.

«Όλες οι επιλογές μας έχουν περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οπότε γιατί να μην πάρουμε συνειδητές αποφάσεις που ωφελούν όλους μας και να ανταμειφθούμε γι’ αυτές;» προτείνουν οι διοργανωτές πίσω από το CopenPay.

Ο Mikkel Aarø-Hansen του επίσημου τουριστικού συμβουλίου Wonderful Copenhagen, λέει στον Guardian ότι ελπίζει η ιδέα αυτή να λειτουργήσει ως έμπνευση και για άλλες πόλεις, καθώς αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ των τουριστών και των ντόπιων που να είναι αμοιβαία επωφελής και λιγότερο επαχθής.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός αντί να αποτελεί βάρος για το περιβάλλον θα μετατραπεί σε δύναμη θετικής αλλαγής», λέει.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να κάνουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα. Ωστόσο, θα το επιτύχουμε μόνο εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιθυμίας των επισκεπτών να συμπεριφέρονται με βιώσιμο τρόπο και της πραγματικής τους συμπεριφοράς». Παραδέχεται, βέβαια, ότι η πρόκληση είναι «πιο περίπλοκη από όσο ακούγεται».

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, που παλεύουν με τις συνέπειες του υπερτουρισμού, η Κοπεγχάγη καλωσορίζει τους ξένους επισκέπτες.

Πάντως, η Βαρκελώνη δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπου οι ντόπιοι αναγκάζονται να λάβουν δραστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ταξιδιωτική έκρηξη.

Advertisement

Οι επισκέπτες της Βενετίας που δεν διανυκτερεύουν πρέπει πλέον να πληρώνουν έναν ημερήσιο φόρο 5 ευρώ, ενώ οι τουρίστες στο παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ καλούνται να αποφύγουν τη χρήση αποσκευών με ροδάκια, λόγω της φασαρίας που κάνουν στα πλακόστρωτα δρομάκια. Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και άλλα νησιά των Βαλεαρίδων έχουν θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ. Άλλοι προορισμοί πειραματίζονται με μια σειρά μεθόδων, από τέλη εισόδου έως περιορισμένες ζώνες επισκεπτών για τον έλεγχο των ροών.

Πηγή: moneyreview.gr 

Continue Reading

TRAVEL

7 μέρη για να επισκεφθείτε στη Νοτιοανατολική Ασία

Published

on

Ταξιδεύοντας στη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί μια εμπειρία ζωής για πολλούς ταξιδιώτες με περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά αυτή η εντυπωσιακή περιοχή προσελκύει επίσης περιπετειώδεις και λάτρεις της φύσης, με πολλούς να επιστρέφουν κάθε χρόνο. Είτε μαθαίνετε να οδηγείτε μοτοσικλέτα είτε καταδύεστε με εξοπλισμό για να βουτήξετε με καρχαρίες των υφάλων, η Νοτιοανατολική Ασία προσφέρει εκπληκτικές εμπειρίες σε ένα κλάσμα της τιμής που βρίσκει κανείς αλλού.

Με την περιέργεια και την υπομονή να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ταξιδιωτών καθώς περιηγούνται στην περιοχή, υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς που αξίζει να επισκεφτείτε. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές μας για το πού να επισκεφθείτε στη Νοτιοανατολική Ασία και τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά:

 1. Siargao, Φιλιππίνες

Ιδανικό για σερφινγκ

 • Εξαιρετικά κύματα, με το Cloud 9 να θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.
 • Μαθήματα σερφ για όλες τις βαθμίδες και πολλές δραστηριότητες όπως μουσική, μοτοσικλέτα και γιόγκα.
 1. Amed, Μπαλί

Ιδανικό για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα

 • Καταπλικτικοί καταδυτικοί χώροι όπως το Ιαπωνικό Ναυάγιο και ο Κόλπος Jemeluk.
 • Επισκεφτείτε τα «Πύλες του Ουρανού» στο Pura Lempuyang για εκπληκτικές ηλιοβασιλέματα.

 1. Cao Bang, Βιετνάμ

Ιδανικό για εκτός των συνηθισμένων διαδρομών

 • Φανταστικά φυσικά τοπία όπως οι καταρράκτες Ban Gioc και οι σπηλιές Nguom Ngao.
 • Αυθεντική βιετναμέζικη κουλτούρα και φαγητό.
 1. Εθνικό Πάρκο Khao Sok, Ταϊλάνδη

Ιδανικό για τους λάτρεις των ζώων

 • Φιλοξενεί εκατοντάδες είδη ζώων, σαφάρι, περιηγήσεις με βάρκα και κέντρο διάσωσης ελεφάντων.
 • Διανυκτερεύστε σε πλωτό μπανγκαλόου για μια μοναδική εμπειρία.

 1. Luang Prabang, Λάος

Ιδανικό για βουδιστική κουλτούρα

 • Διατηρημένοι ναοί και πνευματικά αξιοθέατα, όπως ο Wat Xieng Thong και ο ιερός λόφος Phu Si.
 • Επισκεφτείτε τους καταρράκτες Tat Kuang Si για ένα μαγευτικό θέαμα.

 1. Penang, Μαλαισία

Ιδανικό για ιστορία και κουλτούρα

 • Πολιτιστική μωσαϊκή πόλη George Town με κληρονομικά κτίρια, ναούς και μουσεία.
 • Εθνικό Πάρκο Penang με όμορφες παραλίες και μονοπάτια πεζοπορίας.
 1. Gili Air, Ινδονησία

Ιδανικό για χαλάρωση

 • Ησυχία και γαλήνη με εστίαση στην ευεξία, χωρίς αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
 • Ευκαιρίες για γιόγκα, σπα και καταδύσεις με θαλάσσιες χελώνες.

Αυτά τα μέρη προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που θα θυμάστε για πάντα και θα σας δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε την απίστευτη ποικιλομορφία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Continue Reading

TRAVEL

Και ξαφνικά η Ιαπωνία δεν θέλει τουρίστες

Published

on

Η χώρα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων, αλλά τώρα παίρνει μέτρα για να μην έρχονται οι τουρίστες

Το βλέπουμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η μαζική άφιξη τουριστών σε πόλεις ανά τον κόσμο, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα θετικά που αποφέρει.

Η Ιαπωνία τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει στον τουριστικό χάρτη, κυρίως λόγω του φθηνού γιεν. Και ενώ στην αρχή όλοι πανηγύριζαν για την επιτυχία που είχε ανάμεσα σε άλλους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς τώρα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να μειωθούν οι αφίξεις τουριστών.

Μέσα σε έναν χρόνο οι αφίξεις τουριστών εκτοξεύθηκαν από τα 3 εκατομμύρια, στα 25 εκατομμύρια.

Φέτος έχουν ήδη φτάσει στην Ιαπωνία 14 εκατομμύρια τουρίστες, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 33 εκατομμύρια αφίξεις.

Και ενώ στην αρχή όλοι ήταν ευχαριστημένοι, επειδή τα ταμεία γέμιζαν, τώρα άρχισαν να φαίνονται τα πραγματικά προβλήματα.

Αυξήσεις στις κατοικίες, το κόστος ζωής για τους Ιάπωνες έχει εκτοξευθεί, ενώ επιχειρήσεις πτωχεύουν γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό.

Μόνο το Μάιο πτώχευσαν 1036 επιχειρήσεις λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Περισσότερες από τις μισές ιαπωνικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Teikoku Databank, μιας εταιρείας πιστωτικών ερευνών.

Τα πρώτα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές αρχές είναι να πληρώνουν εξτρά οι τουρίστες ένα ποσό όταν επισκέπτονται τουριστικά αξιοθέατα. Με σκοπό το έξτρα ποσό που κερδίζουν να το επενδύσουν πίσω στον τόπο.

Σαν δεύτερο μέτρο σχεδιάζεται ένα διαφορετικό εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τους τουρίστες.

Ενώ η κυβέρνηση επανεξετάζει τους μισθούς σε τομείς της οικονομίας που δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Advertisement

Πηγή: e-radio.gr

Continue Reading

HOT 5