Connect with us

TECH & SCIENCE

Ποιά είναι η ιστορία της Dolly, του διάσημου κλωνοποιημένου προβάτου;

Published

on

Η Dolly γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1996 στο Ινστιτούτο Roslin στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα του έργου μιας ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Ian Wilmut και τον Keith Campbell.

Η Dolly ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο σωματικό κύτταρο, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Ας δούμε αναλυτικά την ιστορία της.

Διαδικασία Κλωνοποίησης:

  • Λήφθηκε ένα κύτταρο από τον μαστό ενός ενήλικου πρόβατου της φυλής Finn Dorset.
  • Το πυρηνικό DNA του κυττάρου αυτού αφαιρέθηκε και εισήχθη σε ένα ωάριο πρόβατου της φυλής Scottish Blackface, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το δικό του πυρηνικό DNA.
  • Το ωάριο που προέκυψε εμφυτεύτηκε στη μήτρα μιας μητέρας της φυλής Scottish Blackface.

Η Dolly ήταν ο μόνος κλώνος που επιβίωσε από τις 277 απόπειρες και γεννήθηκε φυσιολογικά, όπως κάθε άλλο πρόβατο.

Σημασία και Επιπτώσεις

Η Dolly αποτέλεσε σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα γιατί απέδειξε ότι ήταν δυνατό να δημιουργηθούν ζώα που είναι γενετικά πανομοιότυπα με το γονεϊκό οργανισμό από τον οποίο προήλθε το κύτταρο. Αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στη γενετική έρευνα και τη βιοτεχνολογία, προκαλώντας νέες ερωτήσεις και συζητήσεις για τις δυνατότητες και τους ηθικούς προβληματισμούς της κλωνοποίησης.

Ζωή και Θάνατος της Dolly

Η Dolly έζησε μια φυσιολογική ζωή για πρόβατο και γέννησε έξι αρνιά μέσω φυσιολογικής αναπαραγωγής, γεγονός που απέδειξε ότι μπορούσε να αναπαραχθεί κανονικά. Ωστόσο, η Dolly διαγνώστηκε με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα και χρόνια προοδευτική πνευμονία, μια λοίμωξη των πνευμόνων που είναι κοινή σε πρόβατα που εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους.

Η Dolly τελικά έπρεπε να υποβληθεί σε ευθανασία στις 14 Φεβρουαρίου 2003, σε ηλικία 6 ετών, περίπου τη μισή από τη φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός προβάτου. Η αιτία της ευθανασίας της ήταν η προχωρημένη κατάσταση της ασθένειάς της και η δυσκολία να ζήσει ποιοτικά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με το αν οι κλώνοι είναι προγραμματισμένοι να έχουν πιο σύντομη ζωή ή περισσότερα προβλήματα υγείας από ό,τι τα φυσιολογικά ζώα.

Κληρονομιά

Η Dolly σήμερα βρίσκεται ταριχευμένη και εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας. Η ιστορία της αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες και τα όρια της βιοτεχνολογίας. Η επιτυχία της κλωνοποίησής της άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα στην αναπαραγωγική και θεραπευτική κλωνοποίηση, αν και παραμένει ένα πεδίο που είναι ενταγμένο σε ηθικές και κοινωνικές συζητήσεις.

Advertisement

Η κλωνοποίηση της Dolly θεωρείται ότι επηρεάσει σημαντικά την κατανόηση της γενετικής και της αναπαραγωγής, αναδεικνύοντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τους κινδύνους που συνοδεύουν την κλωνοποίηση.

TECH & SCIENCE

Οι αιωνόβιοι καρχαρίες της Γροιλανδίας ίσως κρατούν το μυστικό της μακροζωίας

Published

on

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν καρχαρίες της Γροιλανδίας, που στην επανάσταση του 1821 ήταν ήδη 100 ετών. Είναι γνωστό πως αυτοί οι μεγάλοι θηρευτές του Βόρειου Ατλαντικού, ζουν εκατοντάδες χρόνια. Μάλιστα, το 2016, ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον 272 έτη, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 400.

Όμως, το γιατί αυτοί οι καρχαρίες ζουν τόσο πολύ είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν τον αργό ρυθμό ανάπτυξης και τον πολύ χαμηλό μεταβολισμό, όμως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως  αποκάλυψη των μυστικών αυτού του είδους και του τρόπου που γερνούν, θα μπορούσε να βοηθήσει του ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Πιθανότατα δε θα φτάσουμε τα 400, όμως ακόμα και μια επέκταση της ανθρώπινης ζωής για άλλα 10 έτη, θα ήταν μεγάλη ανακάλυψη.

Ένας επιστήμονας ηγείται στο κυνήγι, ο Ewan Gamplisson, που μελετάει τον μεταβολισμό των καρχαριών για ενδείξεις σχετικά με τη διαδικασία γήρανσης.

«Η καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και των προσαρμογών ενός μακρόβιου είδους όπως ο καρχαρίας της Γροιλανδίας μπορεί να μας επιτρέψει να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία», είπε ο Camplisson, διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας που βρίσκονται κυρίως στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, κολυμπούν πολύ ήρεμα και φτάνουν σε μήκος τα 7 μέτρα και βάρος μέχρι και 1.5 τόνους, σύμφωνα με το National Geographic.

Ο τεράστιος καρχαρίας τρέφεται με σολομούς, χέλια, φώκιες και αρκετές φορές πολικές αρκούδες, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Το πιο πιθανό όμως είναι να περάσουν μεγάλες περίοδοι ανάμεσα στα γεύματά τους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, ένα ψάρι 493 κιλών, χρειάζεται περίπου 50-150 γραμμάρια τροφής την ημέρα.

Η νέα έρευνα του Camplisson, την οποία παρουσίασε στο Society for Experimental Biology Annual Conference νωρίτερα αυτό το μήνα, έδειξε ότι ο μεταβολικός ρυθμός των καρχαριών μπορεί να μην επιβραδύνεται καθώς γερνούν, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι καρχαρίες ζουν τόσο πολύ.

Αυτή είναι και η διαφορά με τα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Ο δικός μας μεταβολισμός για παράδειγμα, επιβραδύνει καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που συμβαίνει στην ανθυγιεινή αύξηση βάρους.

Ο Camplisson εξέτασε τη δραστηριότητα πέντε μεταβολικών ενζύμων σε διατηρημένο μυϊκό ιστό καρχαρία της Γροιλανδίας.

Advertisement

«Στα περισσότερα είδη, θα περίμενε κανείς ότι όσο ζώο γερνάει η δραστηριότητα αυτών των ενζύμων να ποικίλλει», είπε.

«Μερικά από αυτά θα παρουσιάσουν μείωση με την πάροδο του χρόνου καθώς μπορεί να αρχίσουν να αποτυγχάνουν ή να υποβαθμίζονται, ενώ άλλα στη συνέχεια θα αντισταθμίσουν και θα αυξήσουν τη δραστηριότητα για να βεβαιωθούν ότι το ζώο εξακολουθεί να παράγει αρκετή ενέργεια», πρόσθεσε.

Όμως, στους καρχαρίες της Γροιλανδίας που ερεύνησε, ηλικίας μεταξύ 60 και 200 ετών, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διακύμανση στην δραστηριότητα των ενζύμων. Βέβαια, ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας 200 ετών, θεωρείται μεσήλικας, οπότε οι παρατηρήσεις μπορεί να μην ισχύουν όταν οι καρχαρίες φτάνουν στις τρίτο ή τέταρτο αιώνα της ζωής τους.

Ο Camplisson σχεδιάζει να εξετάσει περισσότερα ένζυμα για να δει αν και πώς αλλάζουν καθώς γερνούν οι καρχαρίες.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αφού δεν γνωρίζουμε πλήρως πως λειτουργεί η γήρανση.

«Η γήρανση είναι ένα απίστευτα περίπλοκο σύστημα και δεν έχουμε ακόμα μια οριστική απάντηση για το πώς ακριβώς λειτουργεί», είπε ο Camplisson.

Οι αλλαγές στο μεταβολισμό είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που προκαλούν γήρανση. Τα γενετικά λάθη, η αστάθεια των πρωτεϊνών και πολλές άλλες διεργασίες είναι μεταξύ αυτών που είναι γνωστά ως «τα χαρακτηριστικά της γήρανσης ». Ο Camplisson πιστεύει ότι οι καρχαρίες έχουν περισσότερα να μας διδάξουν σε αυτούς τους τομείς.

«Θέλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά για να προσδιορίσουμε εάν ο καρχαρίας της Γροιλανδίας παρουσιάζει σημάδια παραδοσιακής γήρανσης», είπε.

Όμως οι επιστήμονες πρέπει να βιαστούν, καθώς το είδος θεωρείται σχεδόν απειλούμενο πλέον. Φαίνεται πως το είδος είναι αργό στην προσαρμογή σε αλλαγές κλίματος, ενώ η ρύπανση της θάλασσας αποτελεί πρόβλημα για το είδος.

Πηγή: techmaniacs.gr

Advertisement
Continue Reading

TECH & SCIENCE

Η NASA γράφει ιστορία ανακαλύπτοντας 6 νέους πλανήτες

Published

on

Η NASA μόλις ανακάλυψε την παρουσία έξι νέων κόσμων, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματος σε 5.502. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα στη κατανόηση του σύμπαντος και στη πιθανότητα ύπαρξης ζωής πέρα από τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα.

Πριν από περίπου 31 χρόνια, το 1992, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τους πρώτους εξωπλανήτες όταν ανίχνευσαν τους δίδυμους Poltergeist και Phobetor να περιστρέφονται γύρω από το αστέρι PSR B1257+12. Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των εξωπλανητών που ανακαλύφθηκαν ξεπέρασαν τις 5.000.

Οι πέντε νέου εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν παρουσιάζουν πληθώρα διαφορετικών χαρακτηριστικών. Ο HD 36384 b, ένας υπερ-Δίας, περιστρέφεται γύρω από ένα τεράστιο γιγάντιο αστέρι Μ, σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας.

Ο TOI-198 b, είναι ένας δυνητικά βραχώδης πλανήτης, που βρίσκεται στο εσωτερικό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. Οι TOI-2095 b και TOI-2095 c είναι καυτές super-Earths όπως αποκαλούνται σε τροχιά γύρω από το ίδιο άστρο νάνο Μ, ενώ ο TOI-4860 b είναι ένας σπάνιος καυτός Δίας που ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 1,52 ημέρες γύρω από ένα άστρο νάνο Μ.

Ίσως ο πιο ενδιαφέρων είναι ο MWC 758 c, ένας γιγάντιος πρωτοπλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο με πρωτοπλανητικό δίσκο, που προσφέρει πληροφορίες για το πως σχηματίζονται οι πλανήτες

Πηγή: indiatoday

Continue Reading

TECH & SCIENCE

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη Θα Αλλάξει τον Κόσμο

Published

on

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει συνεχώς τον κόσμο μας. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους η ΤΝ θα επηρεάσει τη ζωή μας.

Οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ανθρωπότητας σχεδόν σε κάθε βιομηχανία. Η ΤΝ είναι ήδη ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης αναδυόμενων τεχνολογιών όπως τα μεγάλα δεδομένα, η ρομποτική και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), ενώ η δημιουργική ΤΝ έχει επεκτείνει περαιτέρω τις δυνατότητες και τη δημοτικότητα της ΤΝ.

Σύμφωνα με μια έρευνα της IBM το 2023, το 42 τοις εκατό των επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας ενσωμάτωσαν την ΤΝ στις λειτουργίες τους, και το 40 τοις εκατό σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ για τις οργανώσεις τους. Επιπλέον, το 38 τοις εκατό των οργανώσεων έχουν εφαρμόσει δημιουργική ΤΝ στις ροές εργασίας τους ενώ το 42 τοις εκατό σκέφτονται να το κάνουν.

Με τόσες πολλές αλλαγές που έρχονται με τόσο γρήγορο ρυθμό, ιδού τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές στην ΤΝ για διάφορες βιομηχανίες και την κοινωνία συνολικά.

Η Εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διανύσει μακρύ δρόμο από το 1951, όταν ο Christopher Strachey έγραψε το πρώτο τεκμηριωμένο επιτυχημένο πρόγραμμα ΤΝ, το οποίο έπαιξε ένα πλήρες παιχνίδι στο Ferranti Mark I υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Χάρη στις εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και τη βαθιά μάθηση, ο Deep Blue της IBM νίκησε τον σκακιστικό μεγάλο μάστερ Garry Kasparov το 1997 και ο Watson της εταιρείας κέρδισε στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy! το 2011.

Από τότε, η δημιουργική ΤΝ έχει πρωτοστατήσει στο τελευταίο κεφάλαιο της εξέλιξης της ΤΝ, με την OpenAI να κυκλοφορεί τα πρώτα της μοντέλα GPT το 2018. Αυτό κορυφώθηκε με την ανάπτυξη του μοντέλου GPT-4 και του ChatGPT από την OpenAI, οδηγώντας σε πληθώρα γεννητριών ΤΝ που μπορούν να επεξεργαστούν ερωτήματα και να παράγουν σχετικό κείμενο, ήχο, εικόνες και άλλους τύπους περιεχομένου.

Η ΤΝ έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη βοήθεια στην αλληλούχιση RNA για εμβόλια και τη μοντελοποίηση της ανθρώπινης ομιλίας, τεχνολογίες που βασίζονται στη μηχανική μάθηση που βασίζεται σε μοντέλα και αλγορίθμους, με αυξανόμενη έμφαση στην αντίληψη, τη λογική και τη γενίκευση.

Πώς η ΤΝ Θα Επηρεάσει το Μέλλον

Βελτιωμένος Αυτοματισμός Επιχειρήσεων

Περίπου το 55 τοις εκατό των οργανισμών έχουν υιοθετήσει την ΤΝ σε διάφορους βαθμούς, υποδεικνύοντας αυξημένο αυτοματισμό για πολλές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον. Με την άνοδο των chatbots και των ψηφιακών βοηθών, οι εταιρείες μπορούν να βασίζονται στην ΤΝ για να χειρίζονται απλές συνομιλίες με πελάτες και να απαντούν σε βασικές ερωτήσεις των εργαζομένων.

Η ικανότητα της ΤΝ να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να μετατρέπει τα ευρήματά της σε βολικές οπτικές μορφές μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οι ηγέτες των εταιρειών δεν χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο στην επεξεργασία των δεδομένων οι ίδιοι, αντίθετα μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσες πληροφορίες για να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις.

“Αν οι [προγραμματιστές] κατανοούν τι είναι ικανή να κάνει η τεχνολογία και κατανοούν πολύ καλά τον τομέα, αρχίζουν να κάνουν συνδέσεις και λένε, ‘Ίσως αυτό είναι πρόβλημα ΤΝ, ίσως εκείνο είναι πρόβλημα ΤΝ,’” είπε ο Mike Mendelson, σχεδιαστής εμπειρίας μάθησης για την NVIDIA. “Αυτό συμβαίνει πιο συχνά από το να λένε, ‘Έχω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που θέλω να λύσω.’”

Advertisement

Αναστάτωση στις Θέσεις Εργασίας

Ο αυτοματισμός των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει φυσικά σε φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των καθηκόντων τους θα μπορούσε να εκτελεστεί από την ΤΝ. Αν και η ΤΝ έχει σημειώσει προόδους στον εργασιακό χώρο, έχει ανισομερή επίδραση σε διάφορους κλάδους και επαγγέλματα. Για παράδειγμα, οι χειρωνακτικές δουλειές όπως οι γραμματείς κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν, αλλά η ζήτηση για άλλες δουλειές, όπως οι ειδικοί στη μηχανική μάθηση και οι αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών, έχει αυξηθεί.

Οι εργαζόμενοι σε πιο εξειδικευμένες ή δημιουργικές θέσεις είναι πιο πιθανό να δουν τις δουλειές τους να ενισχύονται από την ΤΝ παρά να αντικαθίστανται. Είτε αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να μάθουν νέα εργαλεία είτε αναλαμβάνοντας τους ρόλους τους, η ΤΝ αναμένεται να ωθήσει τις προσπάθειες αναβάθμισης δεξιοτήτων τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

“Μία από τις απόλυτες προϋποθέσεις για να είναι επιτυχημένη η ΤΝ σε πολλούς [τομείς] είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά στην εκπαίδευση για να επανεκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για νέες δουλειές,” είπε η Klara Nahrstedt, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana–Champaign και διευθύντρια του συντονισμένου επιστημονικού εργαστηρίου του πανεπιστημίου.

Ζητήματα Ιδιωτικότητας Δεδομένων

Οι εταιρείες χρειάζονται μεγάλους όγκους δεδομένων για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα που τροφοδοτούν τα εργαλεία γεννητικής ΤΝ, και αυτή η διαδικασία έχει τεθεί υπό έντονη εξέταση. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών από τις εταιρείες οδήγησαν την FTC να ξεκινήσει μια έρευνα για το αν η OpenAI έχει επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές μέσω των μεθόδων συλλογής δεδομένων της, αφού η εταιρεία πιθανόν να παραβίασε τους ευρωπαϊκούς νόμους προστασίας δεδομένων.

Σε απάντηση, η διοίκηση Biden-Harris ανέπτυξε ένα Χάρτη Δικαιωμάτων για την ΤΝ, που καταγράφει την ιδιωτικότητα των δεδομένων ως μία από τις βασικές του αρχές. Αν και αυτή η νομοθεσία δεν έχει μεγάλη νομική βαρύτητα, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πίεση για την προτεραιότητα της ιδιωτικότητας των δεδομένων και την ανάγκη οι εταιρείες ΤΝ να είναι πιο διαφανείς και προσεκτικές σχετικά με το πώς συντάσσουν τα δεδομένα εκπαίδευσης.

Αυξημένη Ρύθμιση

Η ΤΝ θα μπορούσε να αλλάξει την προοπτική για ορισμένα νομικά ζητήματα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι αγωγές γεννητικής ΤΝ το 2024. Για παράδειγμα, το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω των αγωγών παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων που κατατέθηκαν εναντίον της OpenAI από συγγραφείς, μουσικούς και εταιρείες όπως οι The New York Times. Αυτές οι αγωγές επηρεάζουν το πώς το νομικό σύστημα των ΗΠΑ ερμηνεύει τι είναι ιδιωτική και δημόσια ιδιοκτησία, και μια ήττα θα μπορούσε να σημάνει σημαντικές οπισθοδρομήσεις για την OpenAI και τους ανταγωνιστές της.

Τα ηθικά ζητήματα που έχουν εμφανιστεί σε σχέση με τη γεννητική ΤΝ έχουν ασκήσει περισσότερη πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να πάρει μια πιο σθεναρή στάση. Η διοίκηση Biden-Harris έχει διατηρήσει τη μετριοπαθή της θέση με την τελευταία εκτελεστική διαταγή της, δημιουργώντας γενικές κατευθυντήριες γραμμές γύρω από την ιδιωτικότητα των δεδομένων, τις πολιτικές ελευθερίες, την υπεύθυνη ΤΝ και άλλες πτυχές της ΤΝ. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κλίνει προς αυστηρότερους κανονισμούς, ανάλογα με τις αλλαγές στο πολιτικό κλίμα.

Ανησυχίες για την Κλιματική Αλλαγή

Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, η ΤΝ είναι έτοιμη να έχει σημαντική επίδραση στη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι αισιόδοξοι μπορούν να δουν την ΤΝ ως έναν τρόπο για να γίνουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες πιο αποδοτικές, εκτελώντας προβλεπτική συντήρηση και άλλες διαδικασίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ταυτόχρονα, η ΤΝ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας βασικός υπαίτιος για την κλιματική αλλαγή. Η ενέργεια και οι πόροι που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση των μοντέλων ΤΝ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και κατά 80 τοις εκατό, προκαλώντας ένα καταστροφικό πλήγμα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες βιωσιμότητας εντός της τεχνολογίας. Ακόμα κι αν η ΤΝ εφαρμοστεί σε τεχνολογίες που έχουν επίγνωση της κλιματικής αλλαγής, το κόστος κατασκευής και εκπαίδευσης των μοντέλων θα μπορούσε να αφήσει την κοινωνία σε χειρότερη περιβαλλοντική κατάσταση από πριν.

Ποιες Βιομηχανίες Θα Επηρεάσει Περισσότερο η ΤΝ;

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία μεγάλη βιομηχανία που να μην έχει ήδη επηρεαστεί από τη σύγχρονη ΤΝ. Εδώ είναι μερικές από τις βιομηχανίες που υφίστανται τις μεγαλύτερες αλλαγές λόγω της ΤΝ.

Advertisement

ΤΝ στη Βιομηχανία

Η βιομηχανία επωφελείται από την ΤΝ εδώ και χρόνια. Με ρομποτικούς βραχίονες και άλλα βιομηχανικά ρομπότ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 και του 1970, η βιομηχανία έχει προσαρμοστεί καλά στις δυνάμεις της ΤΝ. Αυτά τα βιομηχανικά ρομπότ συνήθως εργάζονται παράλληλα με τους ανθρώπους για να εκτελούν περιορισμένο εύρος εργασιών όπως η συναρμολόγηση και η στοίβαξη, και οι αισθητήρες προβλεπτικής ανάλυσης διατηρούν τον εξοπλισμό να λειτουργεί ομαλά.

ΤΝ στην Υγειονομική Περίθαλψη

Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά η ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη ήδη αλλάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Χάρη στις δυνατότητές της για ανάλυση μεγάλων δεδομένων, η ΤΝ βοηθά στην ταχύτερη και ακριβέστερη αναγνώριση ασθενειών, επιταχύνει και απλοποιεί την ανακάλυψη φαρμάκων και παρακολουθεί τους ασθενείς μέσω εικονικών βοηθών νοσηλείας.

ΤΝ στα Οικονομικά

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αξιοποιούν την ΤΝ για ένα φάσμα εφαρμογών όπως η ανίχνευση απάτης, η διεξαγωγή ελέγχων και η αξιολόγηση πελατών για δάνεια. Οι επενδυτές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει την ικανότητα της μηχανικής μάθησης να αξιολογεί εκατομμύρια δεδομένα ταυτόχρονα, ώστε να μπορούν να εκτιμούν γρήγορα τον κίνδυνο και να λαμβάνουν έξυπνες επενδυτικές αποφάσεις.

ΤΝ στην Εκπαίδευση

Η ΤΝ στην εκπαίδευση θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μαθαίνουν. Η χρήση της ΤΝ για μηχανική μάθηση, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και αναγνώριση προσώπου βοηθά στην ψηφιοποίηση των σχολικών εγχειριδίων, στην ανίχνευση λογοκλοπής και στην εκτίμηση των συναισθημάτων των μαθητών για να βοηθήσει στον εντοπισμό αυτών που δυσκολεύονται ή βαριούνται. Τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, η ΤΝ προσαρμόζει την εμπειρία της μάθησης στις ατομικές ανάγκες του μαθητή.

ΤΝ στα Μέσα Ενημέρωσης

Η δημοσιογραφία εκμεταλλεύεται την ΤΝ και θα συνεχίσει να επωφελείται από αυτήν. Ένα παράδειγμα μπορεί να φανεί στη χρήση του Automated Insights από το Associated Press, το οποίο παράγει χιλιάδες ιστορίες κερδοφορίας ανά έτος. Αλλά καθώς τα εργαλεία γεννητικής συγγραφής ΤΝ, όπως το ChatGPT, μπαίνουν στην αγορά, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση τους στη δημοσιογραφία.

ΤΝ στην Εξυπηρέτηση Πελατών

Οι περισσότεροι άνθρωποι απεχθάνονται να λαμβάνουν τηλεφωνήματα από ρομπότ, αλλά η ΤΝ στην εξυπηρέτηση πελατών μπορεί να παρέχει στον κλάδο εργαλεία που βασίζονται σε δεδομένα και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες τόσο στον πελάτη όσο και στον πάροχο. Τα εργαλεία ΤΝ που τροφοδοτούν τον κλάδο της εξυπηρέτησης πελατών εμφανίζονται με τη μορφή chatbots και εικονικών βοηθών.

ΤΝ στις Μεταφορές

Οι μεταφορές είναι ένας κλάδος που είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει δραστικά από την ΤΝ. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα και οι προγραμματιστές ταξιδιών ΤΝ είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του πώς μετακινούμαστε από το σημείο Α στο σημείο Β που θα επηρεαστούν από την ΤΝ. Παρόλο που τα αυτόνομα οχήματα απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια, θα μας μεταφέρουν μια μέρα από μέρος σε μέρος.

Κίνδυνοι και Απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης

Παρά την αναμόρφωση πολλών βιομηχανιών με θετικούς τρόπους, η ΤΝ εξακολουθεί να έχει ελλείψεις που αφήνουν περιθώρια για ανησυχία. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης.

Απώλειες Θέσεων Εργασίας

Μεταξύ 2023 και 2028, οι δεξιότητες του 44% των εργαζομένων θα διαταραχθούν. Δεν θα επηρεαστούν όλοι οι εργαζόμενοι εξίσου — οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εκτεθούν στην ΤΝ στις δουλειές τους. Συνδυάστε αυτό με το γεγονός ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό δεξιοτήτων ΤΝ μεταξύ ανδρών και γυναικών, και οι γυναίκες φαίνονται πολύ πιο ευάλωτες στο να χάσουν τις δουλειές τους. Εάν οι εταιρείες δεν έχουν βήματα για να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες του εργατικού τους δυναμικού, η διάδοση της ΤΝ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία και μειωμένες ευκαιρίες για άτομα από περιθωριοποιημένα περιβάλλοντα να εισέλθουν στον τομέα της τεχνολογίας.

Advertisement

Ανθρώπινα Προκαταλήψεις

Η φήμη της ΤΝ έχει πληγεί από τη συνήθεια να αντικατοπτρίζει τις προκαταλήψεις των ανθρώπων που εκπαιδεύουν τα αλγοριθμικά μοντέλα. Για παράδειγμα, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι γνωστό ότι ευνοεί άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, διακρίνοντας εις βάρος ανθρώπων με πιο σκούρο δέρμα. Εάν οι ερευνητές δεν είναι προσεκτικοί στο να εξαλείψουν αυτές τις προκαταλήψεις νωρίς, τα εργαλεία ΤΝ θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτές τις προκαταλήψεις στη συνείδηση των χρηστών και να διαιωνίσουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Deepfakes και Παραπληροφόρηση

Η διάδοση των deepfakes απειλεί να θολώσει τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, οδηγώντας το ευρύ κοινό να αμφισβητήσει τι είναι πραγματικό και τι όχι. Και αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα deepfakes, η επίδραση της παραπληροφόρησης θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για άτομα και ολόκληρες χώρες. Τα deepfakes έχουν χρησιμοποιηθεί για την προώθηση πολιτικής προπαγάνδας, τη διάπραξη οικονομικής απάτης και την τοποθέτηση μαθητών σε συμβιβαστικές θέσεις, μεταξύ άλλων περιπτώσεων χρήσης.

Ιδιωτικότητα Δεδομένων

Η εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ σε δημόσια δεδομένα αυξάνει τις πιθανότητες παραβιάσεων ασφάλειας δεδομένων που θα μπορούσαν να εκθέσουν τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών. Οι εταιρείες συμβάλλουν σε αυτούς τους κινδύνους προσθέτοντας τα δικά τους δεδομένα επίσης. Μια έρευνα της Cisco το 2024 βρήκε ότι το 48% των επιχειρήσεων έχει εισάγει μη δημόσιες πληροφορίες εταιρείας σε εργαλεία γεννητικής ΤΝ και το 69% ανησυχεί ότι αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να βλάψουν την πνευματική ιδιοκτησία και τα νομικά τους δικαιώματα. Μια μεμονωμένη παραβίαση θα μπορούσε να εκθέσει τις πληροφορίες εκατομμυρίων καταναλωτών και να αφήσει τις οργανώσεις ευάλωτες ως αποτέλεσμα.

Αυτοματοποιημένα Όπλα

Η χρήση ΤΝ σε αυτοματοποιημένα όπλα αποτελεί μεγάλη απειλή για τις χώρες και τον γενικό πληθυσμό τους. Ενώ τα αυτοματοποιημένα συστήματα όπλων είναι ήδη θανατηφόρα, αποτυγχάνουν επίσης να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Αν η τεχνητή νοημοσύνη πέσει σε λάθος χέρια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεύθυνη χρήση και ανάπτυξη όπλων που θέτουν σε κίνδυνο μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων.

Υπερνοημοσύνη

Σενάρια εφιάλτη απεικονίζουν αυτό που είναι γνωστό ως τεχνολογική μοναδικότητα, όπου οι υπερνοητικές μηχανές αναλαμβάνουν και αλλάζουν μόνιμα την ανθρώπινη ύπαρξη μέσω υποδούλωσης ή εξόντωσης. Ακόμα κι αν τα συστήματα ΤΝ δεν φτάσουν ποτέ σε αυτό το επίπεδο, μπορούν να γίνουν τόσο πολύπλοκα που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πώς η ΤΝ λαμβάνει αποφάσεις σε κάποιες στιγμές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το πώς να διορθώνονται οι αλγόριθμοι όταν συμβαίνουν λάθη ή απρόβλεπτες συμπεριφορές.

“Δεν νομίζω ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε επί του παρόντος σε αυτούς τους τομείς θα οδηγήσουν σε μηχανές που αποφασίζουν να μας σκοτώσουν,” είπε ο Marc Gyongyosi, ιδρυτής της Onetrack.AI. “Νομίζω ότι ίσως πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα, θα πρέπει να επανεκτιμήσω αυτή τη δήλωση γιατί θα έχουμε διαθέσιμες διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσουμε αυτά τα πράγματα.”

Continue Reading

HOT 5