Connect with us

TRAVEL

Παρίσι | Από τον Πύργο του Άιφελ και την Παναγία των Παρισίων στην πόλη των… νεκρών

Published

on

Γοητευτική. Ιστορική. Ρομαντική. Η γοητεία του Παρισιού παραμένει αμείωτη. Η Πόλη του Φωτός είναι ένα λαμπερό φάρο, που καλωσορίζει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να απολαύσουν για λίγο χαρά της ζωής

Για δύο συνεχόμενα χρόνια, το Παρίσι έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας της Euromonitor International για τις πιο ελκυστικές πόλεις του κόσμου, κερδίζοντας σε θέματα τουρισμού, βιωσιμότητας, οικονομικής απόδοσης και υγείας και ασφάλειας.

Όλα αυτά θα είναι σε έκθεση όταν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 100 χρόνια μετά την τελευταία φορά που οι Αγώνες διεξήχθησαν σε γαλλικό έδαφος.

Οι διαχρονικές τοποθεσίες και οι δρόμοι μοναδικής ομορφιάς συνεχίζουν να καθιστούν το Παρίσι τόσο ελκυστικό. Από την κίνηση γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι τον εντυπωσιακό Πύργο του Άιφελ, μέσω των απόκοσμων Κατακόμβων και της αναγεννημένης μεγαλοπρέπειας της Παναγίας των Παρισίων, το Παρίσι είναι ένα μέρος όπου οι ονειροπόλοι και οι λάτρεις της ιστορίας θα νιώθουν πάντα σαν στο σπίτι τους.

Αναγεννώμενη από τις στάχτες

Στην Παναγία των Παρισίων το παρελθόν και το παρόν του Παρισιού συναντιούνται. Η κατασκευή του ίσως πιο εμβληματικού καθεδρικού ναού στον κόσμο ξεκίνησε το 1163, με τη θέση του στις όχθες του Σηκουάνα να τον καθιστά ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης. Έγινε μάρτυρας της Γαλλικής Επανάστασης, της στέψης του Ναπολέοντα ως Αυτοκράτορα της Γαλλίας και δύο παγκοσμίων πολέμων.

Όμως, τον Απρίλιο του 2019, υπέστη μια καταστροφική πυρκαγιά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών αποκατάστασης, η οποία κατέστρεψε την ξύλινη οροφή και έριξε το καμπαναριό στον κυρίως ναό του καθεδρικού. Εντυπωσιακά, η μεγάλη πρόσοψη, το όργανο, όλα τα βιτρό παράθυρα και τα έργα τέχνης υπέστησαν μόνο ελαφρές ζημιές και παρέμειναν άθικτα.

Όμως, τον Δεκέμβριο του 2024, η Παναγία των Παρισίων θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της, με το έργο που πολλοί προέβλεπαν ότι θα διαρκούσε 20 χρόνια να ολοκληρώνεται σε μόλις πέντε. Δύο χιλιάδες γλύπτες, λιθοξόοι, ξυλουργοί και καλλιτέχνες επιλέχθηκαν, με την τεχνογνωσία τους να εξασφαλίζει ότι η αποκατάσταση έχει αφήσει τον καθεδρικό ναό να φαίνεται σχεδόν ίδιος με το πώς ήταν πριν από την πυρκαγιά.

Ο Philippe Jost ανέλαβε πρόεδρος της αποκατάστασης το 2023 και λέει ότι η ξύλινη οροφή παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόκληση.

“Η δομή από βελανιδιά, γνωστή ως ‘La Floret,’ κάηκε ολοσχερώς. Τώρα έχει ξαναχτιστεί. Αναζητήσαμε χιλιάδες δέντρα βελανιδιάς στα δάση της Γαλλίας,” λέει.

Advertisement

Ο Jost προσθέτει ότι δεν υπήρχε τίποτα που η ομάδα να μην μπορούσε να αποκαταστήσει.

“Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι έχει ξαναχτιστεί, γιατί είναι η ίδια πέτρα και το ίδιο είδος εργασίας. Είναι ο σεβασμός που οφείλουμε στο μνημείο.”

“Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο 85% ή 90%,” λέει όταν ρωτήθηκε για το πόσο κοντά είναι αυτός και η ομάδα του στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Η δουλειά εδώ είναι απόλυτα απίστευτη, μαρτυρώντας το γεγονός ότι τέτοια δεξιοτεχνία εξακολουθεί να υπάρχει τον 21ο αιώνα.

Οι γυμνοί κίονες του καθεδρικού ναού υψώνονται προς την οροφή· οι τοίχοι, απογυμνωμένοι από αιώνες σκόνης και βρομιάς, φαίνονται καινούργιοι.

Το κόστος της πυρκαγιάς δεν ήταν μόνο οικονομικό. Ο προσεκτικός καθαρισμός και η αποκατάσταση – που εξασφαλίζουν την υγεία του κτιρίου ίσως για αιώνες ακόμη – έχουν αφαιρέσει μέρος της μυστηριακής σκιάς και της γοητείας που θα θυμούνται οι επισκέπτες, αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα για την επαναφορά ενός τόσο σημαντικού κτιρίου από το χείλος της καταστροφής.

Μια θανατηφόρα παράκαμψη

Ωστόσο, το παρελθόν του Παρισιού δεν είναι ορατό μόνο στο επίπεδο του δρόμου. Μπείτε σε ένα συνηθισμένο κτίριο στην περιοχή Montparnasse και κατεβείτε τις σκάλες υπόγεια, και θα βρείτε μια πολύ πραγματική υπενθύμιση των ανθρώπων που κάποτε ζούσαν σε αυτή την πόλη: τις Κατακόμβες του Παρισιού.

Έξι εκατομμύρια ψυχές είναι θαμμένες εδώ, σε αυτό που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαζικούς τάφους στον κόσμο.

“Αυτοί είναι όλοι οι άνθρωποι που ζούσαν στο Παρίσι τα τελευταία 10 αιώνες,” λέει ο ξεναγός μας καθώς περπατάμε δίπλα από σειρές κρανίων και οστών, τα οποία είναι τακτικά διατεταγμένα στους τοίχους αυτών των παλιών λατομείων ασβεστόλιθου.

Advertisement

Στα τέλη του 18ου αιώνα, το Παρίσι αντιμετώπισε μια ζοφερή πραγματικότητα: τα υπερπλήρη νεκροταφεία αποτελούσαν σοβαρή υγειονομική απειλή για τους κατοίκους του. Η λύση ήταν να μεταφερθούν τα σώματα από αυτά τα πρώην τόπους ταφής σε ένα ειδικό οστεοφυλάκιο που βρισκόταν στα εκτεταμένα υπόγεια λατομεία ασβεστόλιθου της πόλης.

Οι κατακόμβες οι ίδιες καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των 300 χιλιομέτρων λατομείων που σχηματίζουν ένα περίπλοκο δίκτυο κάτω από τους δρόμους του Παρισιού. Είναι τόσο τεράστιες που λέγεται πως ολόκληρες κοινότητες ζουν μέσα σε αυτές, με κυριολεκτικά υπόγεια rave πάρτι να αποτελούν τη βάση της εναλλακτικής σκηνής διασκέδασης της πόλης.

Ο τεράστιος αριθμός ανθρώπινων λειψάνων εδώ δεν μπορεί παρά να προκαλέσει βαθιά περισυλλογή.

“Όλη αυτή η θεατρικότητα είναι αποτελεσματική γιατί ο καθένας που κάνει την περιήγηση σκέφτεται κάποια στιγμή για τον δικό του θάνατο,” λέει ο ξεναγός μας. “Σκεπτόμενος ‘Ναι, και εγώ μια μέρα!’”

Ναι, μπορείς κι εσύ

Ενώ οι νεκροί αποτελούν μια κάπως μακάβρια απόσπαση της προσοχής, υπάρχει κάτι πολύ πιο ζωντανό στην Boulevard de Clichy, σε έναν χώρο που προσφέρει διασκέδαση από το 1889. Το Moulin Rouge.

Ο τόπος γέννησης του χορού can-can, γνωστού για τα έντονα κλωτσήματα, πρωτοστάτησε σε μια νέα μορφή καμπαρέ όταν άνοιξε στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκινώντας μια μανία που κράτησε το καλύτερο μέρος ενός αιώνα. Ήταν επίσης συνώνυμο της περιόδου Belle Époque, όταν η ευημερία και η πρόοδος έδειχναν προς έναν καλύτερο κόσμο.

Σήμερα, παραμένει εξίσου εμβληματικό (παρά τα περιστασιακά απρόοπτα), με τις χορεύτριες του να φορούν εκπληκτικά κοστούμια που κάνουν τις κινήσεις τους ακόμα πιο εντυπωσιακές.

“Όταν αρχίζεις να το φοράς για πρώτη φορά, δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολο, αλλά χορεύω εδώ και έξι χρόνια, οπότε νιώθω ότι είναι κομμάτι του εαυτού μου,” λέει η Jasmine, μία από τις χορεύτριες που φοράει αυτά τα καταπληκτικά κοστούμια δύο φορές τη νύχτα, κάθε βράδυ.

Το καθένα από αυτά είναι χειροποίητο και προσαρμοσμένο στους χορευτές, με περισσότερα από τρία χιλιόμετρα από τα καλύτερα φτερά στρουθοκαμήλου να χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για αυτές τις δημιουργίες. Είναι με προσοχή κατασκευασμένα από τον Maxime Leroy και την ομάδα του στο Maison Fevrier – ένα φημισμένο εργαστήριο φτερών που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα για σχεδόν έναν αιώνα. Πρέπει να επιτύχουν μια δύσκολη ισορροπία, να είναι βαριά χωρίς να καταβαρύνουν τους χορευτές όταν βγαίνουν στη σκηνή και εκτελούν τις διάσημες κλωτσιές τους.

Advertisement

“Όλα έχουν να κάνουν με το πώς θα τελειώσεις,” λέει η Jasmine όταν αποκαλύπτει πώς να κάνεις σωστά τον χορό can-can, εξηγώντας ότι πρέπει να σταθείς ίσια και να στοχεύσεις για μια κλασική κλωτσιά με ίσιο πόδι. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και είναι ακόμα πιο δύσκολο να το κάνεις. Ίσως γι’ αυτό το Moulin Rouge παραμένει διαχρονικό μέχρι σήμερα.

Ένας γαστρονομικός παράδεισος

“Πρέπει να τους πεις να φτιάξουν μια ομελέτα,” λέει. “Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα να πραγματοποιήσεις. Επειδή χρησιμοποιείς δύο χέρια. Κινείς το τηγάνι και πρέπει να κοιτάς και να ελέγχεις τη φωτιά από κάτω. Το μαγείρεμα είναι ένας χορός με τη φωτιά. Πρέπει να ξέρεις πώς να χορεύεις με τη φωτιά. Η ομελέτα είναι το τέλειο πράγμα γι’ αυτό.”

Η μέθοδος του Alleno απαιτεί τέσσερα αυγά, γάλα και μια πινελιά πιπεριού, πριν από το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, κυλώντας το τηγάνι καθώς προχωράς για να διασφαλίσεις ότι είναι σωστά μαγειρεμένη, αλλά ποτέ σκληρή στις άκρες.

“Επειδή είμαστε στη Γαλλία… πιπέρι (στο μείγμα), βούτυρο από πάνω. Αυτό μου αρέσει,” χαμογελάει ο Alleno καθώς επιδεικνύει τις μαγειρικές του μαγικές δεξιότητες. Μπορεί να φαίνεται ένα απλό πιάτο, αλλά φάτε μια ομελέτα στο Παρίσι και θα φύγετε ονειρευόμενοι να φτιάξετε τη δική σας με τον ίδιο τρόπο.

Το όχι και τόσο γνωστό διαμέρισμα στον Πύργο του Άιφελ

Φυσικά, καμία επίσκεψη στο Παρίσι δεν θα ολοκληρωθεί χωρίς να αφιερώσετε χρόνο για να ανέβετε στον Πύργο του Άιφελ. Το ψηλότερο κτήριο της πόλης και ο πιο εμβληματικός της τόπος, αποτελεί το σύμβολο όχι μόνο του Παρισιού, αλλά και της Γαλλίας. Και λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τόσα πολλά για αυτό όσο ο ξεναγός Jose Ruiz Cobo.

Ο Cobo είναι βετεράνος του Πύργου του Άιφελ, εργαζόμενος εδώ εδώ και 21 χρόνια, αλλά λέει ότι ποτέ δεν κουράζεται να ανεβαίνει σε αυτό το εκπληκτικό κτίριο.

“Ειδικά το πρωί αυτήν την ώρα που δεν υπάρχει κανείς εδώ και μπορείς να απολαύσεις πραγματικά τη θέα,” λέει καθώς κατευθυνόμαστε προς την κορυφή στην αρχή της ημέρας.

Για τον Cobo όμως, η δημόσια περιοχή θέασης στην κορυφή δεν είναι το πιο ιδιαίτερο μέρος του Πύργου του Άιφελ. Αντίθετα, είναι το ιδιωτικό διαμέρισμα του Γκουστάβ Άιφελ, του μηχανικού που σχεδίασε αυτήν την εκπληκτική κατασκευή.

Βρίσκεται στην άκρη του πύργου, αυτός ο μικρός χώρος είναι γεμάτος ιστορία, ένας τόπος όπου ο δημιουργός του σκέφτηκε το μεγαλύτερο του επίτευγμα, ένα κτήριο που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να υπάρχει μόνο για 20 χρόνια μετά την κατασκευή του για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889.

Advertisement

Το διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων έχει μειωθεί για να δοθεί χώρος για δημόσιες τουαλέτες, αλλά παραμένει εξίσου μαγικό όπως θα το φανταζόσασταν. Και παρά τις αμέτρητες προτάσεις, ο Άιφελ αρνήθηκε να επιτρέψει σε ενοικιαστές να το χρησιμοποιήσουν.

“Προσέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά για να το ενοικιάσουν για μια νύχτα,” λέει ο Cobo. “Αλλά ήταν τόσο συνομοσπονδιακός με την επιστήμη που το αρνήθηκε. Μόνο οικογένεια, φίλοι και επιστήμονες θα φιλοξενούνταν εκεί. Ο πιο διάσημος επισκέπτης είναι πιθανώς… ο Τόμας Άλβερτ Έντισον που έφερε τη συσκευή του ηχογράφησης.”

Είναι ένα μέρος του Πύργου του Άιφελ που λίγοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει. Όχι ότι η θέα μόνο της δεν αξίζει τον κόπο να περιμένεις ώρες ατελείωτες στην ουρά, φυσικά. Είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς όλο το Παρίσι, μια πόλη που είναι αδύνατον να μην αγαπήσεις. Οι θέες προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εντυπωσιακές, προσδίδοντας στους επισκέπτες την υποχρέωση να δουν και να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πριν φύγουν.

TRAVEL

Στη Βαρκελώνη δεν θέλουν τους τουρίστες. Στην Κοπεγχάγη τους υποδέχονται με δώρα

Published

on

Στη Βαρκελώνη, ντόπιοι εκφράζουν τον θυμό τους απέναντι στον υπερτουρισμό στρέφοντας νεροπίστολα κατά των επισκεπτών. Η Κοπεγχάγη, όμως, δίνει στους τουρίστες οικονομικά και άλλα κίνητρα– αρκεί να φέρονται με υπευθυνότητα.

Η πρωτεύουσα της Δανίας φαίνεται να κινείται κόντρα σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι αγκομαχούν κάτω από το βάρος των υπερβολικών τουριστικών ροών. Η πόλη επιχειρεί να προσελκύσει μόνο τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες και εκείνους που συμπεριφέρονται καλά.

Το εθνικό συμβούλιο τουρισμού έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα που έχει στόχο να ενθαρρύνει μια φιλική προς το κλίμα και βιώσιμη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, ανταμείβει όσους επιλέξουν να κάνουν ποδήλατο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να κάνουν λίγη δουλειά, φροντίζοντας τους κήπους ή μαζεύοντας σκουπίδια στο λιμάνι και στα πάρκα της πόλης.

Επισκέπτες που έρχονται με τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια μπορούν να πιούν δωρεάν καφέ σε επιλεγμένους χώρους, ενώ η καλή συμπεριφορά επιβραβεύεται και με άλλα προνόμια, όπως ένα δωρεάν κοκτέιλ σε ένα μπαρ σε ταράτσα ή επιπλέον χρόνος στις τεχνητές πίστας σκι της πόλης.

«Όλες οι επιλογές μας έχουν περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οπότε γιατί να μην πάρουμε συνειδητές αποφάσεις που ωφελούν όλους μας και να ανταμειφθούμε γι’ αυτές;» προτείνουν οι διοργανωτές πίσω από το CopenPay.

Ο Mikkel Aarø-Hansen του επίσημου τουριστικού συμβουλίου Wonderful Copenhagen, λέει στον Guardian ότι ελπίζει η ιδέα αυτή να λειτουργήσει ως έμπνευση και για άλλες πόλεις, καθώς αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ των τουριστών και των ντόπιων που να είναι αμοιβαία επωφελής και λιγότερο επαχθής.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός αντί να αποτελεί βάρος για το περιβάλλον θα μετατραπεί σε δύναμη θετικής αλλαγής», λέει.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να κάνουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα. Ωστόσο, θα το επιτύχουμε μόνο εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιθυμίας των επισκεπτών να συμπεριφέρονται με βιώσιμο τρόπο και της πραγματικής τους συμπεριφοράς». Παραδέχεται, βέβαια, ότι η πρόκληση είναι «πιο περίπλοκη από όσο ακούγεται».

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, που παλεύουν με τις συνέπειες του υπερτουρισμού, η Κοπεγχάγη καλωσορίζει τους ξένους επισκέπτες.

Πάντως, η Βαρκελώνη δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός όπου οι ντόπιοι αναγκάζονται να λάβουν δραστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ταξιδιωτική έκρηξη.

Advertisement

Οι επισκέπτες της Βενετίας που δεν διανυκτερεύουν πρέπει πλέον να πληρώνουν έναν ημερήσιο φόρο 5 ευρώ, ενώ οι τουρίστες στο παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ καλούνται να αποφύγουν τη χρήση αποσκευών με ροδάκια, λόγω της φασαρίας που κάνουν στα πλακόστρωτα δρομάκια. Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και άλλα νησιά των Βαλεαρίδων έχουν θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ. Άλλοι προορισμοί πειραματίζονται με μια σειρά μεθόδων, από τέλη εισόδου έως περιορισμένες ζώνες επισκεπτών για τον έλεγχο των ροών.

Πηγή: moneyreview.gr 

Continue Reading

TRAVEL

7 μέρη για να επισκεφθείτε στη Νοτιοανατολική Ασία

Published

on

Ταξιδεύοντας στη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί μια εμπειρία ζωής για πολλούς ταξιδιώτες με περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά αυτή η εντυπωσιακή περιοχή προσελκύει επίσης περιπετειώδεις και λάτρεις της φύσης, με πολλούς να επιστρέφουν κάθε χρόνο. Είτε μαθαίνετε να οδηγείτε μοτοσικλέτα είτε καταδύεστε με εξοπλισμό για να βουτήξετε με καρχαρίες των υφάλων, η Νοτιοανατολική Ασία προσφέρει εκπληκτικές εμπειρίες σε ένα κλάσμα της τιμής που βρίσκει κανείς αλλού.

Με την περιέργεια και την υπομονή να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ταξιδιωτών καθώς περιηγούνται στην περιοχή, υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς που αξίζει να επισκεφτείτε. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές μας για το πού να επισκεφθείτε στη Νοτιοανατολική Ασία και τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά:

 1. Siargao, Φιλιππίνες

Ιδανικό για σερφινγκ

 • Εξαιρετικά κύματα, με το Cloud 9 να θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.
 • Μαθήματα σερφ για όλες τις βαθμίδες και πολλές δραστηριότητες όπως μουσική, μοτοσικλέτα και γιόγκα.
 1. Amed, Μπαλί

Ιδανικό για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα

 • Καταπλικτικοί καταδυτικοί χώροι όπως το Ιαπωνικό Ναυάγιο και ο Κόλπος Jemeluk.
 • Επισκεφτείτε τα «Πύλες του Ουρανού» στο Pura Lempuyang για εκπληκτικές ηλιοβασιλέματα.

 1. Cao Bang, Βιετνάμ

Ιδανικό για εκτός των συνηθισμένων διαδρομών

 • Φανταστικά φυσικά τοπία όπως οι καταρράκτες Ban Gioc και οι σπηλιές Nguom Ngao.
 • Αυθεντική βιετναμέζικη κουλτούρα και φαγητό.
 1. Εθνικό Πάρκο Khao Sok, Ταϊλάνδη

Ιδανικό για τους λάτρεις των ζώων

 • Φιλοξενεί εκατοντάδες είδη ζώων, σαφάρι, περιηγήσεις με βάρκα και κέντρο διάσωσης ελεφάντων.
 • Διανυκτερεύστε σε πλωτό μπανγκαλόου για μια μοναδική εμπειρία.

 1. Luang Prabang, Λάος

Ιδανικό για βουδιστική κουλτούρα

 • Διατηρημένοι ναοί και πνευματικά αξιοθέατα, όπως ο Wat Xieng Thong και ο ιερός λόφος Phu Si.
 • Επισκεφτείτε τους καταρράκτες Tat Kuang Si για ένα μαγευτικό θέαμα.

 1. Penang, Μαλαισία

Ιδανικό για ιστορία και κουλτούρα

 • Πολιτιστική μωσαϊκή πόλη George Town με κληρονομικά κτίρια, ναούς και μουσεία.
 • Εθνικό Πάρκο Penang με όμορφες παραλίες και μονοπάτια πεζοπορίας.
 1. Gili Air, Ινδονησία

Ιδανικό για χαλάρωση

 • Ησυχία και γαλήνη με εστίαση στην ευεξία, χωρίς αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
 • Ευκαιρίες για γιόγκα, σπα και καταδύσεις με θαλάσσιες χελώνες.

Αυτά τα μέρη προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που θα θυμάστε για πάντα και θα σας δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε την απίστευτη ποικιλομορφία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Continue Reading

TRAVEL

Και ξαφνικά η Ιαπωνία δεν θέλει τουρίστες

Published

on

Η χώρα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων, αλλά τώρα παίρνει μέτρα για να μην έρχονται οι τουρίστες

Το βλέπουμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η μαζική άφιξη τουριστών σε πόλεις ανά τον κόσμο, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα θετικά που αποφέρει.

Η Ιαπωνία τα τελευταία δύο χρόνια έχει μπει στον τουριστικό χάρτη, κυρίως λόγω του φθηνού γιεν. Και ενώ στην αρχή όλοι πανηγύριζαν για την επιτυχία που είχε ανάμεσα σε άλλους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς τώρα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να μειωθούν οι αφίξεις τουριστών.

Μέσα σε έναν χρόνο οι αφίξεις τουριστών εκτοξεύθηκαν από τα 3 εκατομμύρια, στα 25 εκατομμύρια.

Φέτος έχουν ήδη φτάσει στην Ιαπωνία 14 εκατομμύρια τουρίστες, με τις αρχές να κάνουν λόγο για 33 εκατομμύρια αφίξεις.

Και ενώ στην αρχή όλοι ήταν ευχαριστημένοι, επειδή τα ταμεία γέμιζαν, τώρα άρχισαν να φαίνονται τα πραγματικά προβλήματα.

Αυξήσεις στις κατοικίες, το κόστος ζωής για τους Ιάπωνες έχει εκτοξευθεί, ενώ επιχειρήσεις πτωχεύουν γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό.

Μόνο το Μάιο πτώχευσαν 1036 επιχειρήσεις λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Περισσότερες από τις μισές ιαπωνικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν έχουν αρκετούς υπαλλήλους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Teikoku Databank, μιας εταιρείας πιστωτικών ερευνών.

Τα πρώτα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές αρχές είναι να πληρώνουν εξτρά οι τουρίστες ένα ποσό όταν επισκέπτονται τουριστικά αξιοθέατα. Με σκοπό το έξτρα ποσό που κερδίζουν να το επενδύσουν πίσω στον τόπο.

Σαν δεύτερο μέτρο σχεδιάζεται ένα διαφορετικό εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τους τουρίστες.

Ενώ η κυβέρνηση επανεξετάζει τους μισθούς σε τομείς της οικονομίας που δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Advertisement

Πηγή: e-radio.gr

Continue Reading

HOT 5