Connect with us

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Bρέθηκε πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία και την επιλόχειο κατάθλιψη

Published

on

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε μια από τις γενετικές αιτίες που κρύβονται πίσω από την παχυσαρκία και την επιλόχειο κατάθλιψη.

Η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για ορισμένα άτομα με παχυσαρκία και επιλόχειο κατάθλιψη, υποστηρίζουν ερευνητές σε νέα μελέτη. Η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Baylor College of Medicine στο Τέξας των ΗΠΑ, σκοπεύει να αναπτύξει νέα ωκυτοκικά φάρμακα, μετά την ανακάλυψη μιας από τις γενετικές αιτίες που κρύβονται πίσω από την παχυσαρκία και την επιλόχειο κατάθλιψη.

Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια δύο παχύσαρκων αγοριών από διαφορετικές οικογένειες τα οποία έπασχαν από άγχος, αυτισμό και παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς που προκαλούνταν από ήχους ή μυρωδιές. Διαπίστωσαν ότι τα δύο αγόρια στερούνταν το γονίδιο TRPC5, το οποίο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ούτε οι μητέρες τους έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο σε ένα από τα χρωμοσώματα Χ. Επιπλέον, ήταν παχύσαρκες και είχαν βιώσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν περαιτέρω το γονίδιο σε πειράματα σε ποντίκια, τα οποία είχαν τροποποιήσει γενετικά ώστε να φέρουν μια ελαττωματική εκδοχή του γονιδίου. Διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που στερούνταν το γονίδιο εμφάνιζαν τα ίδια προβλήματα με τα δυο αγόρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους, του άγχους, της αντιπάθειας για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και της επιθετικής συμπεριφοράς. Τα θηλυκά ποντίκια παρουσίασαν παρόμοια συμπεριφορά με τα αρσενικά και όταν έγιναν γέννησαν, εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης και σταμάτησαν να φροντίζουν τα μωρά τους, δήλωσαν οι συγγραφείς.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ποντίκια ήταν αρκετά αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Δρ. Γιονγκ Ζου από το Baylor College of Medicine.

«Εμφάνισαν παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους που στερούνται το γονίδιο TRPC5, ενώ τα θηλυκά παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης και δυσκολία στη φροντίδα των μωρών τους. Αυτό μας δείχνει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί αυτές τις συμπεριφορές» σημείωσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το TRPC5 ανήκει στην οικογένεια γονιδίων που εμπλέκονται στην ανίχνευση αισθήσεων, όπως η θερμότητα, η γεύση και η αφή. Το TRPC5 δρα στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι ελέγχει την όρεξη, ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομερέστερα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι το TRPC5 δρα στα νευρικά κύτταρα που παράγουν ωκυτοκίνη, έναν τύπο ορμόνης που προάγει τα θετικά συναισθήματα. Η κύρια λειτουργία της είναι να διευκολύνει τον τοκετό, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με την ισχυροποίηση της αγάπης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Απελευθερώνεται μέσω του αγγίγματος, της μουσικής και της άσκησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαγραφή του γονιδίου TRPC5 από τους νευρώνες της ωκυτοκίνης προκάλεσε συμπτώματα άγχους, υπερφαγία, μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και, στην περίπτωση των θηλυκών που είχαν γεννήσει, επιλόχειο κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι η υπερέκφραση του γονιδίου TRPC5 στους νευρώνες της ωκυτοκίνης ανέτρεψε αυτά τα συμπτώματα. Αυτό, δήλωσαν οι συγγραφείς, υποδηλώνει ότι η αποκατάσταση της ωκυτοκίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με ελλείποντα ή ελαττωματικά γονίδια TRPC5 – γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και την επιλόχειο κατάθλιψη.

«Δείχνουμε ότι το TRPC5 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση έμφυτων ανθρώπινων συμπεριφορών θεμελιωδών για την επιβίωση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης τροφής και της μητρικής φροντίδας», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».

Η ομάδα εξέτασε επίσης γενετικά δεδομένα από περίπου 450.000 άτομα από την UK Biobank. Διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι παρών στην πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς το στερούνταν μόλις 88 άνδρες και 281 γυναίκες. Η ανάλυση των γενετικών δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες στερούνταν το γονίδιο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με τα άτομα που έφεραν το γονίδιο.

Advertisement

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που στερούνται το TRPC5 αναπτύσσουν όλες αυτές τις παθήσεις» εξήγησε η Σαντάφ Φαρούκι, καθηγήτρια Μεταβολισμού και Ιατρικής στο Ινστιτούτο Μεταβολικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι ο υποθάλαμος παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των ‘ενστικτώδων συμπεριφορών’ – οι οποίες επιτρέπουν στους ανθρώπους και τα ζώα να επιβιώσουν – όπως η αναζήτηση τροφής, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η αντίδραση μάχης ή φυγής και η φροντίδα των βρεφών τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι το TRPC5 δρα στους νευρώνες της ωκυτοκίνης στον υποθάλαμο και παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των ενστίκτων μας. Ενώ ορισμένες γενετικές καταστάσεις όπως η ανεπάρκεια του TRPC5 είναι πολύ σπάνιες, μας διδάσκουν σημαντικά μαθήματα για το πώς λειτουργεί το σώμα. Κάναμε μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση της επιλόχειου κατάθλιψης, ενός σοβαρού προβλήματος υγείας για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα παρά τις πολλές δεκαετίες έρευνας. Και το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να υποδείξει την ωκυτοκίνη ως πιθανή θεραπεία για ορισμένες μητέρες με αυτή την πάθηση.

Η μελέτη αυτή μας υπενθυμίζει ότι πολλές συμπεριφορές που υποθέτουμε ότι είναι υπό τον έλεγχό μας έχουν και βιολογική εξήγηση, είτε πρόκειται για διατροφική συμπεριφορά, είτε για άγχος, είτε για επιλόχειο κατάθλιψη. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη κατανόηση και συμπάθεια προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Independent, ertnews.gr

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Κι όμως! Τα χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν την ευτυχία

Published

on

Τα δεδομένα δείχνουν το χάσμα ευτυχίας μεταξύ πλούσιων και μεσαίου εισοδήματος ανθρώπων είναι μεγαλύτερο από ό,τι το χάσμα μεταξύ μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Αυτό ακριβώς: Τα χρήματα προφανώς αγοράζουν την ευτυχία.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκε μια ολοένα και πιο θετική σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας.

Ο Ματ Κιλίνγκσγουορθ, ο οποίος παρακολουθεί την ευτυχία για το μεγάλης κλίμακας ερευνητικό του έργο, το trackyourhappiness.org, πήρε δείγμα 33.269 αμερικάνων ηλικίας 18-65 ετών με εισόδημα τουλάχιστον 10.000 $ (9.1840 ευρώ) κάθε χρόνο, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σε μια κλίμακα που ονομάζεται «ικανοποίηση από τη ζωή».

Ο Κιλίνγκσγουορθ χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από εξαιρετικά πλούσιους (άτομα με μέση καθαρή αξία μεταξύ 3 – 2,75 σε ευρώ – και 7,9 – 7,25 σε ευρώ – εκατομμυρίων δολαρίων), τα οποία συχνά λείπουν και είναι δύσκολο να αποκτηθούν.

«Ίσως οι πλούσιοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας έρευνες», ανέφερε η μελέτη την οποία δημοσιεύει μόνος του και δεν αξιολογείται από κάποιον ακαδημαϊκό.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το χάσμα ευτυχίας μεταξύ των πλούσιων και των συμμετεχόντων με μεσαίο εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος…

«Η διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ των πλουσίων και εκείνων με εισόδημα 70-80.000 δολαρίων ετησίως (64,274 – 73,456 ευρώ) ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ των όσων είχαν ετήσιο εισόδημα 70-80.000 δολαρίων [ετησίως] και του μέσου όρου των δύο ομάδων με το χαμηλότερο εισόδημα», είπε ο ίδιος σε σχέση με τα πορίσματα της μελέτης…

Ο Κιλίνγκσγουορθ είπε στον Guardian ότι εξεπλάγη από το πόσο μεγάλη είναι η συνολική διαφορά στην ευτυχία μεταξύ των ανθρώπων που είναι πλούσιοι και εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα.

«Τα χρήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που έχουν σημασία για την ευτυχία και μια μικρή διαφορά στο εισόδημα τείνει να συνδέεται με πολύ μικρές διαφορές στην ευτυχία», είπε ο Κιλίνγκσγουορθ. «Αλλά αν οι διαφορές στο εισόδημα/πλούτο είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να είναι και οι διαφορές στην ευτυχία».

Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2010 που πήρε ιδιαίτερη δημοσιότητα, η οποία διαπίστωσε ότι η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα, όταν ανέρχεται σε περίπου 75.000 δολάρια (68,873 ευρώ) το χρόνο.

Advertisement

Γιατί λοιπόν οι πλούσιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά ο Κιλίνγκσγουορθ αναφέρει ότι είναι «πιο θεμελιώδης και ψυχολογικά πιο βαθιά από την απλή αγορά περισσότερων πραγμάτων».

Οπως είπε, «… νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει είναι ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα, έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους. Περισσότερη ελευθερία να ζήσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν».
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι το ενδιαφέρον του για τη μελέτη της ευτυχίας πηγάζει από την επιθυμία να καταλάβει πώς να κάνει τη ζωή καλύτερη.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, μέρος του λόγου που με ενδιαφέρει τόσο η ευτυχία είναι επειδή τα χρήματα από μόνα τους – τα οποία έχουμε ήδη αρκετά κίνητρα να επιδιώξουμε – είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εξίσωσης για την απόκτησή της. Έτσι, ένας από τους λόγους που μελετώ την ευτυχία είναι να διευρύνω τους ορίζοντές μας πέρα από πράγματα όπως τα χρήματα».

Και κατέληξε: «Τι θα κάναμε διαφορετικά αν παίρναμε το ζήτημα της ευτυχίας στα σοβαρά; Ως άτομα, οικογένειες, οργανώσεις και κοινωνίες; Είναι μια ερώτηση για μακροπρόθεσμες απαντήσεις και όχι μια ερώτηση στην οποία θα έχουμε αμέσως τέλειες απαντήσεις».

ΠΗΓΗ: The Guardian.

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Αυτά είναι τα φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Published

on

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

Φρούτα με πολύ ή λίγη ζάχαρη; Κι όμως, δεν έχουν όλα τα φρούτα την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη, και αυτό είναι μία πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδέψεις την ζάχαρη που συναντάς στα κατασκευασμένα τρόφιμα και στα τυποποιημένα γλυκαντικά με αυτή των φρούτων.

Ναι, τα φρούτα έχουν ζάχαρη, η οποία διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: γλυκόζη, φρουκτόζη και επιτραπέζια ζάχαρη. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα γλυκά, και έρχονται μαζί με νερό, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τα 8 φρούτα με λίγη ζάχαρη 

 1. Σμέουρα
 2. Λάιμ και λεμόνια
 3. Ακτινίδια
 4. Φράουλες
 5. Καρπούζι
 6. Παπάγια
 7. Γκρέιπφρουτ
 8. Πεπόνι

Λιγότερη ζάχαρη: Η λίστα με τα 8 φρούτα

1. Σμέουρα

Τα ζουμερά σμέουρα όχι μόνο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 5 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά φλιτζάνι, αλλά είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και απίστευτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Μόλις 1 φλιτζάνι σμέουρα παρέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι πάνω από το ένα τέταρτο των 25 έως 34 γραμμαρίων φυτικών ινών που συνιστώνται για τους ενήλικες.

2. Λάιμς & Λεμόνια

Τα λάιμ και τα λεμόνια βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας ως τα φρούτα με τη χαμηλότερη ζάχαρη, με 1 και 2 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο, αντίστοιχα. Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, αυτά τα εσπεριδοειδή έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

3. Ακτινίδια

Ένα μικρό ακτινίδιο έχει μόλις 6 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και σχεδόν το 90% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας βιταμίνης C. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή καροτενοειδών, ενός συγκεκριμένου τύπου φυτοχημικών που έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία των ματιών και του δέρματος.

4. Φράουλες

Οι φράουλες μπορεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην αγορά και είναι επίσης στη λίστα με τα φρούτα με λιγότερη ζάχαρη. Εκτός από το ότι προσφέρουν σχεδόν το 100% της Ημερήσιας Αξίας για βιταμίνη C ανά μερίδα, οι φράουλες έχουν πράγματι χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 7 γραμμάρια ανά 1 φλιτζάνι κομμένες φράουλες στη μέση. Ο συνδυασμός φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και καλίου στις φράουλες τις κάνει επίσης ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς.

5. Καρπούζι

Αν και έχει “κακή” φήμη, καθώς θεωρείται φρούτο με υψηλή ποσότητα σακχάρων, στην πραγματκότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου του καρπουζιού μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αυτού του καλοκαιρινού φρούτου. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει λιγότερο από 10 γραμμάρια ζάχαρη και έως και 5 ουγγιές νερό.

6. Παπάγια

Τα 11 γραμμάρια ζάχαρης της παπάγιας ανά φλιτζάνι είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά άλλων δημοφιλών τροπικών φρούτων όπως ο ανανάς ή το μάνγκο. Επιπλέον, η παπάγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, δηλαδή περίπου 54 μικρογραμμάρια ανά φλιτζάνι ή περίπου το 14% της Ημερήσιας Αξίας που χρειάζεσαι.

7. Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ εξακολουθεί να θεωρείται φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με λιγότερα από 11 γραμμάρια ζάχαρης σε μισό γκρέιπφρουτ. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο, επίσης, σε βιταμίνες Α και C, δύο κορυφαία θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

8. Πεπόνι

Όπως το καρπούζι, το πεπόνι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, επομένως μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους ενυδάτωσης σου. Το πεπόνι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, της προβιταμίνης που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα για να υποστηρίξει την όραση και την αναπαραγωγική υγεία.

Advertisement

Πηγή: shape.gr

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τεχνητά νύχια από τζελ ή ακρυλικό | H άσχημη πλευρά τους που αφορά την υγεία

Published

on

Τα όμορφα ακρυλικά και τζελ νύχια δεν είναι απαραιτήτως φιλικά προς την υγεία – Ένας καθηγητής απαριθμεί τους κινδύνους για το δέρμα και όχι μόνο

Από τη Billie Eilish στη Μαρίνα Σάττι, τα -τεράστια ενίοτε- χτιστά με τζελ ή ακρυλικό νύχια συγκαταλέγονται αδιαμφισβήτητα στις πλέον δημοφιλείς τάσεις. Πρόκειται για ακμάζουσα βιομηχανία από την οποία δεν λείπει η σκοτεινή πλευρά. Όπως αναφέρει σε άρθρο στο The Conversation o Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, «δίνουν την αίσθηση αυτοφροντίδας, μπορούν όμως να καταστρέψουν τα υγιή, φυσικά νύχια ή και να προκαλέσουν ακόμη απροσδόκητα προβλήματα υγείας σε μια μικρή μερίδα των ατόμων που τα επιλέγουν».

Στις συνέπειες και πιθανούς κινδύνους από τα τεχνητά νύχια, χτιστά ή ψεύτικα, περιλαμβάνονται:

 • επαφή με επικίνδυνες ουσίες· οι κόλλες νυχιών αποτελούν συνήθως μείγμα αλκοόλης, κυανοακρυλικών ενώσεων, ακρυλικών μεθυλεστέρων και φορμαλδεΰδης –γνωστής καρκινογόνου ουσίας-, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και δερματίτιδα έως εγκαύματα, σύμφωνα με αναφορές για κόλλα νυχιών που χύθηκε σε ρούχα και έκαψε το δέρμα κάτω από το ύφασμα.
 • ψευδοψωριασικά νύχια από την παρατεταμένη χρήση τζελ και ακρυλικού· προκαλείται υπονύχια υπερκεράτωση (υπερπαραγωγή επιδερμικών κυττάρων κάτω από το νύχι), που μοιάζει με τα κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα της ψωρίασης.
 • αλλεργικές αντιδράσεις· πολλά άτομα με ψευδο-ψωριασικά νύχια θα βγουν θετικά σε αλλεργικά τεστ για πολυμεθακρυλικό μεθύλιο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλεργία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που προκαλείται μόνιμη απώλεια των νυχιών [ονυχόλυση]. Άλλοι υποφέρουν από περιφερική νευροπάθεια –μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα- κάποιες φορές μόνιμα».

Κίνδυνος καρκίνου

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος όπου οι λαμπτήρες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας για τα νύχια, τα γνωστά «φουρνάκια», μάλλον δεν ήταν άμοιρα ευθυνών, αναφέρει ο καθηγητής.

Η σκλήρυνση του τζελ στα νύχια γίνεται με χρήση ειδικών στεγνωτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA, μέσω του πολυμερισμού, ο οποίος προκαλεί τη συγκόλληση των μορίων του τζελ μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα στερεό στρώμα χρώματος που δεν σπάει ή φθείρεται εύκολα. «Δεδομένου ότι το μανικιούρ επαναλαμβάνεται ανά λίγες εβδομάδες -και χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά για να σκληρύνει το υλικό- αυξάνεται σημαντικά η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA» λέει ο Taylor εξηγώντας πως η ράχη των χεριών είναι πιθανώς ένα από τα πιο ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία μέρη του σώματος, όσο και απροστάτευτο από τα ρούχα -«και ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία που οι άνθρωποι ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό».

Για μεγαλύτερη προστασία κατά το μανικιούρ, ο καθηγητής συστήνει την εφαρμογή αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας στη ράχη του χεριού 30 λεπτά πριν από το ραντεβού είτε σκούρα γάντια χωρίς δάχτυλα.

Photo: Shutterstock

Αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Κατά την αφαίρεση των τεχνητών νυχιών θα απομακρυνθούν και στρώσεις από το φυσικό νύχι, όπως τα κερατινικά στρώματα, αφήνοντάς το αδυνατισμένο και εύθραυστο, πολύ συχνά με λευκό χρώμα (ψευδολευκονυχία). Επιπλέον, πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση, όπως το ασετόν για το τζελ, μπορεί να ξηράνει το νύχι και το δέρμα γύρω από αυτό, και να εισχωρήσει ακόμα στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά το μανικιούρ μπορεί να προκληθεί τραυματική ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού) με κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής και εν τέλει παρωνυχίας, επώδυνης λοίμωξης με έκκριση πύου που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη της ρίζας του νυχιού, παραμόρφωση και, εφόσον η συντηρητική αγωγή αποτύχει, να χρειαστεί αφαίρεση του νυχιού ή και της ρίζας του.

Advertisement

Τέλος, η διατήρηση ψεύτικων νυχιών για μεγάλα διαστήματα αυξάνει την υγρασία κάτω από το νύχι, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για μυκητιάσεις. «Συχνά, οι αλλαγές στην εμφάνιση του φυσικού νυχιού που προκαλούνται από μυκητιασική μόλυνση κρύβονται κάτω από τα ακρυλικά, με συνέπεια η μόλυνση να προχωρά παραμένοντας απαρατήρητη» εξηγεί ο καθηγητής.

Αποικίες βακτηρίων

Τζελ, ακρυλικά και απλό βερνίκι απαγορεύονται σε δομές υπηρεσιών υγείας, επειδή κάτω από τα νύχια και τις στρώσεις βερνίκι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για βακτήρια που μπορεί να μεταφερθούν από το προσωπικός στους ασθενείς.

Πηγή: ygeiamou.gr

Continue Reading

HOT 5