Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Σχέδιο Επιβίωσης του Μπάιντεν

Published

on

Οι μαύροι ψηφοφόροι και τα οργανωμένα συνδικάτα ήταν οι κύριοι υποστηρικτές του προέδρου και τώρα θα πρέπει να τον στηρίξουν.

Καθισμένη σε ένα πάνελ στο Essence Fest, μια ετήσια συγκέντρωση Μαύρων ηγετών, η Βουλευτής Maxine Waters (Δημοκρατική από την Καλιφόρνια) ξεσήκωσε το πλήθος το Σάββατο με μια δήλωση: «Δεν θα υπάρχει άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος – θα είναι ο Μπάιντεν.»

Πιο σημαντικό μπορεί να ήταν το ιδιωτικό φόρουμ που χρησιμοποίησε η Waters για να υπερασπιστεί τον πρόεδρο μια μέρα νωρίτερα. Σε μια τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή με άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μαύρων του Κογκρέσου, η 85χρονη βουλευτής κάλεσε τους νομοθέτες να σταθούν στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας ένα υπονοούμενο αλλά σαφές μήνυμα στους νεότερους συναδέλφους της να μην κλονιστούν, όπως είπε ένας συμμετέχων στην κλήση. Καθώς ο πρόεδρος παλεύει για την πολιτική του επιβίωση αυτή την εβδομάδα, και αυξάνονται οι εκκλήσεις από τους ηγέτες του κόμματος να αποσύρει την υποψηφιότητά του, υπολογίζει στην υποστήριξη των Αφροαμερικανών Δημοκρατών και των συμμάχων του στα συνδικάτα ως την τελευταία του γραμμή άμυνας. Είναι ένα εγχειρίδιο που έχει χρησιμοποιήσει ο Μπάιντεν στο παρελθόν, παρουσιάζοντας τους επικριτές του ως κυρίως ελίτ λευκούς φιλελεύθερους που είναι εκτός συγχρονισμού με τις πιο ποικιλόμορφες και εργατικές τάξεις της βάσης του κόμματος. Αυτό είναι που οδήγησε στην υποψηφιότητά του μετά από μια σειρά αποτυχιών το 2020.

Είναι η μόνη του οδός επιβίωσης τώρα.

Αν ο Μπάιντεν μπορεί να διατηρήσει τους συμμάχους του στα συνδικάτα και την Μαύρη κοινότητα, θα έχει την ευκαιρία να αναπλαισιώσει την έντονη συζήτηση για την υποψηφιότητά του με όρους φυλής και τάξης που έχουν εμψυχώσει κάθε μάχη για τη Δημοκρατική υποψηφιότητα για 40 χρόνια. Αυτές οι συγκρούσεις, βέβαια, εκτυλίσσονταν σε προκριματικές εκλογές και συγκεντρώσεις. Αυτή η μάχη λαμβάνει χώρα με πιο χαοτικό και συντομευμένο τρόπο, στα μέσα ενημέρωσης και μέσω ομαδικών μηνυμάτων, τηλεδιασκέψεων και Zoom.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του σαφώς υπολογίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο το 2024 όπως και σε κάθε άλλη σύγχρονη εκλογική τους αναμέτρηση: Η τάξη των δωρητών μπορεί να έχει τις προτιμήσεις της, αλλά είναι οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαύρες γυναίκες στις εκκλησίες που θα αποφασίσουν για τον υποψήφιο, ευχαριστώ πολύ.

Γι’ αυτό ο Μπάιντεν, κυριολεκτικά όπως θα έλεγε, εμφανίστηκε σε μια Αφροαμερικανική ενορία στη Φιλαδέλφεια την Κυριακή, θα μιλήσει στο συνέδριο της NAACP την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας και αυτή την εβδομάδα, όπως μου είπαν, θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο μεταξύ των συναντήσεων του ΝΑΤΟ για να κάνει αυτοσχέδιες εκδηλώσεις με διάφορες ομάδες νομοθετών και κατοίκων της περιοχής της Ουάσιγκτον, D.C.

«Οι άνθρωποι για τους οποίους παλεύει ο Τζο Μπάιντεν — μέλη των μεσαίων τάξεων στα εργατικά συνδικάτα, Μαύροι, Λατίνοι — ξέρουν ότι παλεύει για αυτούς και θα παραμείνουν στη μάχη γι’ αυτόν», δήλωσε η Anita Dunn, μακροχρόνια σύμβουλος του Μπάιντεν, την Κυριακή.

Ο Cedric Richmond, ο πρώην βουλευτής της Νέας Ορλεάνης που είναι συν-πρόεδρος της καμπάνιας του Μπάιντεν, ήταν ακόμη πιο άμεσος.

«Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το ότι κανένα Αφροαμερικανικό μέλος [του Κογκρέσου] δεν κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί», είπε ο Richmond, προειδοποιώντας τους λευκούς νομοθέτες ότι «κινδυνεύουν να αποξενώσουν μέρος της βάσης τους» εγκαταλείποντας τον Μπάιντεν.

Advertisement

«Δεν θα βιαζόμουν να το κάνω αυτό αν ήμουν από τη Βιρτζίνια», είπε ο Richmond, ρίχνοντας ένα προειδοποιητικό βέλος στον Γερουσιαστή Mark Warner (Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια), ο οποίος φημολογείται ότι σχεδιάζει μαζί με άλλους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να πιέσουν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα.

Στις συνομιλίες με συνεργάτες και εκλεγμένους αξιωματούχους των Δημοκρατικών το Σαββατοκύριακο, άτομα με διαφορετικές απόψεις για το μέλλον του Μπάιντεν, παρατήρησα πόσο πολλοί από αυτούς είπαν ότι ενώ οι δωρητές είχαν σε μεγάλο βαθμό στραφεί κατά του προέδρου, η βάση ήταν μια διαφορετική ιστορία, καθώς επικεντρώνονται κυρίως στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τα ελαττώματά του.

«Άνθρωποι σαν τη μητέρα μου, άνθρωποι στην ηλικία της, είναι με τον Μπάιντεν», είπε ο Δήμαρχος του Μπέρμιγχαμ Randall Woodfin, προειδοποιώντας άλλους Δημοκρατικούς: «Η βάση είναι με τον πρόεδρο, όλοι οι άλλοι πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό του. Αν θέλετε να εγκαταλείψετε το πλοίο, μην παρασύρετε και τους υπόλοιπους.»

Ο πρόεδρος μιας συνδικαλιστικής ένωσης στον τομέα των κατασκευών μου είπε ότι η συζήτηση για το αν μπορεί να επιβιώσει ο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον ήταν πολύ διαφορετική από αυτά που είχε ακούσει μιλώντας στα τοπικά παραρτήματα, τα οποία είναι αποφασισμένα υπέρ του Μπάιντεν.

Τα διαφορετικά μηνύματα, μεταξύ εσωτερικών πληροφοριών και ψηφοφόρων, ήταν επίσης εμφανή στα μέλη του Κογκρέσου που ήταν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των διακοπών της 4ης Ιουλίου.

Ένας Δημοκρατικός βουλευτής από μια ανταγωνιστική περιφέρεια, ο οποίος ήταν εξοργισμένος με τον Μπάιντεν και ήταν έτοιμος να τον καλέσει να αποσυρθεί από την κούρσα, αποφάσισε να παραμείνει σιωπηλός μετά την ανίχνευση λίγης διάθεσης για τέτοια απαίτηση από τα τοπικά συνδικάτα και τους απλούς ψηφοφόρους.

Ο Γερουσιαστής Chris Coons (Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ), ένας άλλος συν-πρόεδρος της εκστρατείας του Μπάιντεν, μου είπε ότι είχε κατακλυστεί από μηνύματα: «Τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ηγέτες της κοινωνίας, άτομα από τη βάση, κυρίως από το Ντέλαγουερ αλλά και από όλη τη χώρα». Αυτοί, είπε, έχουν «ειλικρινή και βαθιά αγάπη για τον πρόεδρό μας» και θέλουν να παραμείνει στην κούρσα. Ο Coons πρόσθεσε, όμως, ότι «άκουσε επίσης ανησυχίες από άλλους και μετέφερε αυτές τις ανησυχίες στον πρόεδρο».

Σε μια κλήση του Σαββάτου μεταξύ του Μπάιντεν και των συν-προέδρων της καμπάνιας του, ένας άλλος συμμετέχων μου είπε ότι ο Coons αναφέρθηκε σε δύο πολύ διαφορετικά μηνύματα που έλαβε: το ένα από έναν μακροχρόνιο συνεισφέροντα που τον παρότρυνε να πει στον Μπάιντεν να αποσυρθεί και το άλλο από μια Μαύρη γυναίκα φίλη του που τον πίεζε να μείνει στο πλευρό του Μπάιντεν.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιο από αυτά τα μηνύματα είχε μεγαλύτερη απήχηση στον πρόεδρο.

Παρόλο που λαχταρά την επιβεβαίωση των ελίτ, ο Μπάιντεν είναι στη ζώνη άνεσής του όταν φοράει την πανοπλία του “Scranton Joe” (του ανθρώπου της εργατικής τάξης από το Σκράντον). Θυμίζει τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας την παραπομπή και την καταδίκη από τους επικριτικούς Δημοκρατικούς ελίτ, στράφηκε στην κομματική βάση και ειδικά στους Αφροαμερικανούς στην κρίσιμη ώρα του.

Υπάρχουν, ωστόσο, κρίσιμες διαφορές μεταξύ τότε και τώρα. Το να στραφεί πίσω στη βάση του είναι η καλύτερη, και η μόνη, κίνηση του Μπάιντεν, αλλά δεν είναι χωρίς κίνδυνο.

Advertisement

Καταρχάς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί απλοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων των Αφροαμερικανών, πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ηλικιωμένος για τη θέση του.

Επιπλέον, αν ένα εθνικό συνδικάτο ή ένας μόνο Μαύρος νομοθέτης καλέσει τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα, αυτό θα έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στη θέση του. Αν μια συλλογή από συνδικάτα ή εκλεγμένους Αφροαμερικανούς αξιωματούχους αποχωρήσει, αυτό θα είναι καταστροφικό.

Κανείς δεν έχασε την παρατήρηση, ούτε στον Λευκό Οίκο ούτε στο Καπιτώλιο, ότι οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί στη Βουλή που χρησιμοποίησαν μια άμεσα διαρρεύσασα τηλεδιάσκεψη την Κυριακή για να εκφράσουν την προτίμησή τους για την απόσυρση του Μπάιντεν δεν περιλάμβαναν κανέναν Μαύρο νομοθέτη.

Το πιο ανησυχητικό για τον πρόεδρο, όμως, δεν είναι η παλιά φρουρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μαύρων του Κογκρέσου, οι πρώην και επίδοξοι πρόεδροι των επιτροπών σε αυτή την κλήση. Αν ο Μπάιντεν χάσει την υποστήριξη των Μαύρων μελών, αυτό θα προέρχεται από νεότερους νομοθέτες και εκείνους που εκπροσωπούν πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες, άτομα που δεν έχουν μια γενεαλογική ή πολιτική σύνδεση με τον πρόεδρο.

Ο άλλος κίνδυνος για την επιλογή του Μπάιντεν είναι ακόμη πιο λεπτός. Συνοπτικά: Υπολογίζει ότι οι Μαύροι υποστηρικτές του θα τον υποστηρίξουν όταν η πιο πιθανή αντικαταστάτρια θα είναι μια Μαύρη γυναίκα που θα γράψει ιστορία, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.

Όταν κάλεσα την Κυριακή τον Βουλευτή Bobby Scott (Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια), έναν έμπειρο πολιτικό, ήταν σχεδόν εκτός εαυτού για τη ζημιά που πιστεύει ότι προκαλούν οι ανήσυχοι συνάδελφοί του στον Μπάιντεν.

Ο Βουλευτής Bobby Scott εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το «κυκλικό απόσπασμα πυρός» του κόμματός του, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς που απαιτούν από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί: «Έχετε ένα νικητήριο μήνυμα μπροστά σας — αυτός ο άνθρωπος τα καταφέρνει περίφημα — και το μόνο που μπορείτε να πείτε είναι ‘Θεέ μου, αυτός ο άνθρωπος είναι γεροντικός’.»

Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο, ο Scott έδωσε ένα ακόμη μήνυμα. «Αν αποσυρθεί, πρέπει να υπάρξει μια απρόσκοπτη μετάβαση στη Χάρις», είπε ο βουλευτής. Και πρόσθεσε ότι αν οι Δημοκρατικοί νομίζουν πως θα γίνει κάποια μορφή «ήρεμης, συναινετικής συζήτησης» για άλλες εναλλακτικές, «να σας πω, τότε οι γεροντικοί είναι αυτοί.»

Αυτή είναι η ουσία της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν. Γνωρίζει ότι οι πιο πιστοί του υποστηρικτές θα είναι αυτοί οι Δημοκρατικοί της εργατικής τάξης και οι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι πάντα είχαν περισσότερη συμπάθεια προς αυτόν από ό,τι οι καφεδάκιδες της ελίτ. «Έχουμε περάσει αρκετά στη ζωή μας και δεν στρέφουμε την πλάτη όταν τα πράγματα δυσκολεύουν,» όπως είπε ο Richmond για την Αφροαμερικανική κοινότητα.

Ωστόσο, δεν θα στρέφονταν εναντίον του για χάρη του Πιτ Μπούτιτζετζ ή του Μπέρνι Σάντερς. Η εναλλακτική θα ήταν πιθανότατα η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν. Και αυτή είναι η μεγάλη ειρωνεία της στιγμής: Αν ο Μπάιντεν τελικά αναγκαστεί να αποσυρθεί, μπορεί άθελά του να το έχει προκαλέσει ο ίδιος επιλέγοντας τη Χάρις από την αρχή.

Advertisement

Αν δεν υπήρχε η Χάρις στο προσκήνιο, οι Bobby Scott του κόσμου θα είχαν τελειώσει τη συζήτηση απαιτώντας από τους λευκούς συναδέλφους τους να επιστρέψουν στο μήνυμα.

Αντίθετα, θυμήθηκε να μιλάει σε μια ομάδα το Σάββατο και να επαναχρησιμοποιεί τη γραμμή του Τραμπ από τις συζητήσεις για τις «Μαύρες δουλειές» όταν ρωτήθηκε αν η Χάρις ήταν έτοιμη: «Είπα, ‘Λοιπόν, για τρίαμισι χρόνια, η μαύρη δουλειά της ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να είναι έτοιμη.’»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία | H προκλητική ανάρτηση για την εισβολή στην Κύπρο

Published

on

Και το βίντεο με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…».

Στο κείμενο της ίδιας ανάρτησης σημειώνεται ακόμη:

«Στην 50ή επέτειο της ”Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (σ.σ. sic) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο. Αύριο περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β′ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αγόρι που ζει συνεχώς στη σκιά για να επιβιώσει από τον ήλιο

Published

on

Ο Πόλ Ντομίνγκεζ, 11 ετών, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ισπανία. Όμως, σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, δεν περνά τις μέρες του στην παραλία ή την πισίνα, αλλά παραμένει μέσα στο σπίτι για να αποφύγει την υπεριώδη ακτινοβολία που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία γι’ αυτόν.

Ο Ντομίνγκεζ πάσχει από Ξηροδερμία Χρωστική (XP), μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τα μάτια του. Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιδιορθώσουν το DNA τους από την ηλιακή βλάβη, γεγονός που τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο.

Η περίπτωση του Ντομίνγκεζ είναι ακραία: ακόμα και μια σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Με μόνο 2,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο γεννήσεων στη Δυτική Ευρώπη – και περίπου 100 άτομα να ζουν με XP στην Ισπανία – η κληρονομική ασθένεια συνήθως ανιχνεύεται νωρίς όταν εμφανίζονται εγκαύματα.

Ο Ντομίνγκεζ και η οικογένειά του, που ζουν στη Βαρκελώνη, έχουν τροποποιήσει ριζικά τις συνήθειές τους για να αποφύγουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για να αποφύγει σοβαρά εγκαύματα και φλύκταινες, ο Ντομίνγκεζ φοράει κουκούλα, μπουφάν, γυαλιά ηλίου και γάντια όταν βγαίνει έξω, ακόμα και τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, μένει μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά όταν χρειάζεται να βγει από το σπίτι, τα προστατευτικά ρούχα είναι ζεστά και άβολα.

Το σχολείο του Ντομίνγκεζ έχει προσαρμόσει τα παράθυρα και τα φώτα ώστε να μπορεί να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή, αν και πρέπει να ντύνεται καλά για τις εξωτερικές δραστηριότητες και να φέρει μαζί του έναν μετρητή UV για να ελέγχει ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές.

“Είναι πολύ ζεστά και χρησιμοποιώ έναν ανεμιστήρα για να δροσιστώ,” είπε στο Reuters σε μια από τις τελευταίες μέρες του σχολείου, χρησιμοποιώντας έναν φορητό ανεμιστήρα κάτω από την ασπίδα που φοράει στο πρόσωπό του. Το σπίτι του Ντομίνγκεζ είναι προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία, με προστατευτική μεμβράνη στα παράθυρα, κατεβασμένα παντζούρια και ανεμιστήρες για να κρατούν τον χώρο καλά αεριζόμενο, είπε η μητέρα του, Ξένια Αράντα.

“Αυτό που κάνουμε είναι να βγαίνουμε έξω τη νύχτα,” είπε η Αράντα. “Γύρω στις 10 μ.μ. λέμε: ‘Τι θα ήθελες να κάνουμε, Πόλ; Να πάμε στην παραλία, να πάρουμε παγωτό, να πάμε για τρέξιμο;’” Ο Πόλ περνά μέρος του καλοκαιριού με τον παππού του, Φερράν Αράντα, στο Πορτμπού, κοντά στα γαλλικά σύνορα. Όταν ο ήλιος δύει, μπορεί επιτέλους να πάει στην παραλία χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.

Το να τρώει απλά ένα παγωτό έξω ή να μετατρέπει την πετσέτα του σε κάπα υπερήρωα φέρνει ένα χαμόγελο ευχαρίστησης στο πρόσωπό του. Καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και έντονοι και επεκτείνονται σε όλη τη διάρκεια των εποχών λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι για τον Πόλ και άλλους σαν αυτόν αυξάνονται. “Όσες περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, τόσο μεγαλύτερη η ηλιακή βλάβη. Επομένως, περισσότερη ασθένεια,” είπε η Ασουνθιόν Βιθέντε, παιδοδερματολόγος στο νοσοκομείο Sant Joan de Deu στη Βαρκελώνη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ευρωπαϊκός καύσωνας αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του

Published

on

Τουρίστες και κάτοικοι υποφέρουν από τη ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 44°C στην Ισπανία, ενώ πυρκαγιές εκδηλώνονται στην Ελλάδα και την Κροατία

Ένας σφοδρός καύσωνας συνεχίζει να σαρώνει τη νότια και κεντρική Ευρώπη, φέρνοντας θερμοκρασίες έως και 44°C (111,2°F) σε περιοχές της Ισπανίας, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Κροατία και προτρέποντας τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους πολίτες να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Στην Ισπανία, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες την Παρασκευή θα μπορούσαν να φτάσουν τους 40°C σε μεγάλες περιοχές της χώρας – και ακόμη και τους 44°C σε περιοχές της Ανδαλουσίας – καθώς ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού πλήττει τη χώρα. Η Aemet ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούνται από μια μάζα “πολύ ζεστού, ξηρού και σκονισμένου αέρα” από τη Βόρεια Αφρική, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο.

“Σήμερα προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα αυτού του επεισοδίου καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 40°C σε μεγάλες περιοχές του νότιου μισού της Ισπανίας, στην κοιλάδα του Έβρου και στο εσωτερικό της Μαγιόρκα,” δήλωσε ο Λουίς Μπανιόν, εκπρόσωπος της Aemet.

“Σήμερα, οι ουρανοί θα παραμείνουν γεμάτοι με άμμο από τη Σαχάρα, ειδικά στα νοτιοανατολικά της χερσονήσου, στη Θέουτα, τη Μελίγια, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τις ανατολικές Κανάριες Νήσους.”

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για μεγάλες περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες: “Όταν πρόκειται για τη ζέστη: προστατευτείτε, ενυδατωθείτε, δροσιστείτε και φροντίστε τα πιο ευάλωτα άτομα.”

Ο Έκτορ Τεχέρο, επικεφαλής του τομέα υγείας και κλιματικής αλλαγής του υπουργείου, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν τη ζέστη στα σοβαρά και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα.

“Δεν μιλάμε για πολικές αρκούδες και τέτοια πράγματα, μιλάμε για κάτι που επηρεάζει την υγεία σας,” είπε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα elDiario.es την Παρασκευή.

“Η ζέστη σκοτώνει 3.000 ανθρώπους το χρόνο και θα γίνει χειρότερη. Αλλά ενώ η έκθεση στην ακραία ζέστη θα αυξάνεται, μπορούμε επίσης να εντείνουμε την προσαρμογή μας σε αυτήν … Αν και στην Ισπανία είναι πιο ζεστά από ό,τι πριν από 20 χρόνια, λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή τα σπίτια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα, επειδή έχουμε κλιματισμό και επειδή οι άνθρωποι υιοθετούν μια κουλτούρα αντιμετώπισης της ζέστης.”

Στην Ελλάδα, ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού έφερε ζεστούς, ξηρούς ανέμους, δασικές πυρκαγιές και θερμοκρασίες έως και 43°C την Πέμπτη.

Advertisement

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές την Πέμπτη, μία κοντά σε χωριό στα περίχωρα της βόρειας πόλης της Θεσσαλονίκης και μία πυρκαγιά χαμηλής βλάστησης στο νησί της Κέας, κοντά στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέταξαν την εκκένωση δύο περιοχών στην Κέα, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πυρκαγιά κοντά στη Θεσσαλονίκη είχε καταστρέψει αρκετά σπίτια.

“Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, καθώς τις επόμενες ημέρες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών δασικών πυρκαγιών,” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Ακόμη και ένας σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.”

Οι αρχές έκλεισαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη και περιόρισαν τις υπαίθριες εργασίες.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες επανειλημμένα από τον Ιούνιο. Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική κρίση, έχουν ξεσπάσει μετά τον πιο ζεστό χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, η κυβέρνηση διέταξε ορισμένες επιχειρήσεις να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να πραγματοποιούν βαριές εξωτερικές εργασίες από το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. αυτή την εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 42°C σε μέρη της χώρας.

Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, έθεσε 14 πόλεις υπό το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι θα επεκτείνει περαιτέρω τον κόκκινο συναγερμό σε 17 ιταλικές πόλεις την Παρασκευή, καθώς η έντονη ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή.

Δεκάδες πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη κατάσβεσης με νερό έδωσαν μάχη με δασική πυρκαγιά που ξέσπασε αργά την Πέμπτη κοντά στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Τρογκίρ της Κροατίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Περίπου 70 πυροσβέστες απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε σπίτια και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, σύμφωνα με την εθνική ένωση πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά κοντά στο Τρογκίρ, στην κεντρική ακτή της Αδριατικής, ήταν υπό έλεγχο και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης κατέφθαναν στην περιοχή, πρόσθεσε. “Δεν υπάρχει απειλή για τα σπίτια και τους τουρίστες,” δήλωσε ο αρχηγός των πυροσβεστών, Σλάβκο Τούτσακοβιτς.

Στο χωριό Σεγκέτ Ντόνι, η πυρκαγιά κατέκαψε μια μεγάλη δασική περιοχή δίπλα στη θάλασσα, κοντά σε έναν τουριστικό χώρο κατασκήνωσης, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση HRT.

Η Κροατία, όπως και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, πλήττεται από έναν παρατεταμένο καύσωνα που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37°C. Την Τρίτη, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Σερβίας ανέφερε ρεκόρ κατανάλωσης λόγω της χρήσης κλιματιστικών.

Advertisement
Continue Reading

HOT 5