Connect with us

ΣΚΕΨΕΙΣ

Όλα κυλάνε υπέροχα καθώς εμείς συνεχίζουμε να τρώμε τον πλανήτη – Από τον Ζανέττο Λουκά

Published

on

Τρώμε με κατεύθυνση τον δρόμο προς την εξαφάνιση μας

Όλοι θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αλλά τι δύναμη έχει στην πραγματικότητα ένα άτομο; Είναι πραγματικά δυνατό να σταματήσει η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο; Ή να βοηθήσει να μην λιώσουν οι πολικοί πάγοι; Ή να σώσει τις τίγρεις και τους ουρακοτάγκους από την εξαφάνιση; Με λίγα λόγια, ναι! Και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε επιλέγοντας με σύνεση το φαγητό που βάζουμε στο πιάτο μας. Στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να είναι η πιο ισχυρή ενέργεια που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Και φυσικά μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα.
Πώς ακριβώς συνδέονται τα τρόφιμα με την αποψίλωση των δασών, την κλιματική αλλαγή και την άγρια ζωή; Πολλές μελέτες, έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για την επιδείνωση της υγείας του πλανήτη μας. Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα. Tα κύρια συμπεράσματα από αυτόν τον αυξανόμενο όγκο έρευνας είναι ότι:
1) Έχουμε ακόμα χρόνο να αντιστρέψουμε την πορεία και να αποκαταστήσουμε τη φύση.
2) Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες λύσεις win-win που είναι καλές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
3) Το τι τρώμε έχει σημασία.
Στην πραγματικότητα, το τι τρώμε έχει μεγάλη σημασία. Οι διατροφές μας έχουν προκαλέσει το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας στη γη και το 50% στο νερό, ενώ ευθύνονται για περίπου το 25% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και έχουν προκαλέσει το 80% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Οι διατροφικές μας επιλογές δεν βλάπτουν μόνο τον πλανήτη, αλλά βλάπτουν και την υγεία μας. Οι ανθυγιεινές δίαιτες αποτελούν πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας από το μη ασφαλές σεξ και τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού μαζί.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποστηρίξουν ότι οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της καταστροφής της φύσης είναι ανησυχητικές: ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν ήταν ποτέ πιο υγιής και τα τρόφιμα δεν ήταν ποτέ πιο άφθονα, το ανθρώπινο είδος ανέκαθεν προχωρούσε χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους και στην πραγματικότητα ήταν θετικό και απαραίτητο για να ευδοκιμήσει το είδος μας. Αλλά αυτό το επιχείρημα είναι εγγενώς εσφαλμένο. Παρόλο που οι αγροτικές επαναστάσεις του παρελθόντος μας επέτρεψαν να ταΐσουμε περισσότερους ανθρώπους, και τα ραγδαία κέρδη παραγωγικότητας μετά την «πράσινη επανάσταση» έχουν ωθήσει βελτιώσεις στην ανθρώπινη υγεία, αυτά τα κέρδη έχουν αποβεί σε βάρος του περιβάλλοντος. Η τρέχουσα παγκόσμια παραγωγή τροφίμων εξαρτάται από πρακτικές που ξεπερνούν τα πλανητικά όρια, οδηγώντας μας σε επικίνδυνα εδάφη και σε ένα αβέβαιο μέλλον. Μέχρι στιγμής, η αυξημένη παραγωγικότητα των τροφίμων μπόρεσε να μείνει μπροστά από τις επιπτώσεις ενός επιδεινούμενου περιβάλλοντος, αλλά αυτή η χρονική υστέρηση έχει κρύψει τα υποκείμενα συμπτώματα ενός πλανήτη σε κρίση και μας ξεγέλασε να πιστεύουμε ότι η εκμετάλλευση των πόρων της Γης είναι αδικαιολόγητη.
Αλλά, αν τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον πλανήτη και να τροφοδοτήσουμε την ανθρωπότητα, τότε γιατί δεν το κάνουμε; Τρία εμπόδια έχουν εμποδίσει τη δράση μέχρι σήμερα. Πρώτον, η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά πρόσφατα ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τον παγκόσμιο αντίκτυπο του συστήματος τροφίμων.

∆εύτερον, το πρόβλημα δεν έχει ακόμη αναλυθεί με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε μεμονωμένες χώρες να κατανοήσουν το κομμάτι τους στο παγκόσμιο παζλ της κατασκευής ενός συστήματος τροφίμων που τροφοδοτεί την ανθρωπότητα χωρίς να καταστρέφει τον πλανήτη. Τρίτον, η ανθρωπότητα δεν χρειάστηκε ποτέ πριν να αλλάξει το σύστημα τροφίμων τόσο ριζικά σε αυτήν την κλίμακα ή ταχύτητα. Ο τεράστιος όγκος του προβλήματος μπορεί να παγώσει τα άτομα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να τους εμποδίσει να αναλάβουν δράση.

Με τις νέες μελέτες, ελπίζουμε να βοηθήσουμε στην άρση αυτών των τριών φραγμών, ώστε να αναληφθεί δράση επί τόπου. Η εργασία μας αξιολογεί πώς διάφορα διατροφικά πρότυπα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία σε σχεδόν 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι οι διατροφικές αλλαγές θα επηρεάσουν διαφορετικά τις χώρες. Ορισμένες χώρες θα χρειαστεί να μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστεί να τις αυξήσουν. Ορισμένες χώρες μπορεί να δουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειώνονται, ενώ άλλες μπορεί να τις δουν να αυξάνονται. Ορισμένες χώρες θα χρειαστεί να αλλάξουν ριζικά τις τρέχουσες δίαιτες, ενώ άλλες ίσως χρειαστεί να εργαστούν για να διατηρήσουν τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα και να αντισταθούν στη μετάβαση σε μια πιο δυτική διατροφή. Όλες οι χώρες, ωστόσο, θα πρέπει να αυξήσουν τη φιλοδοξία των Εθνικών τους ∆ιατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών και να ενσωματώσουν τις διατροφικές αλλαγές σε άλλα πλαίσια πολιτικής.

ΣΚΕΨΕΙΣ

1000+1 προσδοκίες στο Μαρόκο – Του Βασίλη Μαστρογιαννάκη

Published

on

Όταν έκλεινα τα αεροπορικά εισητήρια για αυτό το ταξίδι, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2023 πίστευα πως κάτι μου έκρυβε η πόλη του Μαρακές και της Καζαμπλάνκα, κάποιο χαμένο μυστικό, ένα θησαυρό ή έστω κάτι κρυφό που θα έψαχνα πολύ για να το βρω.


Τέλη Μαρτίου 2024, μπάινουμε στο αεροπλάνο για τη σχεδόν πεντάωρη πτήση μας με κατεύθυνση την πόλη του Μαρακές. Φυσικά είχα διαβάσει τα Must do , Must see και λοιπά κλισέ άρθρα, βίντεο και posts αλλά δεν με είχε κερδίσει και κάτι σε εξαιρετικό βαθμό. Ευθύνομαι κι εγώ σε αυτό, καθώς για εμένα ένα ταξίδι σημαίνει, καλό τοπικό φαγητό, καλό παραδοσιακό αλκοόλ(κρασιά, whisky…) έστω μπύρες και ανάλαφρο αποτύπωμα στην καθημερινότητα από τους ανθρώπους της κάθε πόλης που επισκέπτομαι. Θα εξηγηθώ παρακάτω…Κάτι δηλαδή που στο εν λόγω ταξίδι δεν με γέμιζε, αλλά πίστευα ακόμη πως θα το βρω εκείνη τη στιγμή.

Αφού φτάσαμε λοιπόν, περνάμε τον έλεγχο τελωνείου και διαβατηρίων και παίρνουμε το ταξί για το ξενοδοχείο μας , ωστέ να αφήσουμε τα πράγματα μας και να ξεχυθούμε στην πόλη. Εννοείται παζάρια ΠΑΝΤΟΥ ΜΑ ΠΑΝΤΟΥ. Και τιμή να είχε κάτι πάνω, παζάρευες, στα ταξί, στο φαγητό, σε όλα.

Εντυπωσιαζομαστε από τα τείχη που περιστοίχιζαν την πόλη της Μεδίνας καθώς ήταν κυριολεκτικά ένα πορτοκαλοκόκκινο φρούριο που σου έδειχνε τα σύνορα με την παλιά πόλη. Παρατηρούμε πως τα πράγματα κινούνται κάπως νωχελικά και αργότερα μαθαίνουμε πως βρισκόμαστε στην περίοδο του Ραμαζάνι. Από αργά το απόγευμα και μετά κυλούσαν όλα σε κανονικούς ρυθμούς και η νηστεία για τους πιστούς σταματούσε μέχρι την ανατολή του ηλίου. Δύση με Ανατολή δηλαδή.

Εντυπωσιακό το Koutoubia τζαμί στην είσοδο της Μεδίνα και τα διάφορα σουκς(μικρές υπαίθριες αγορές, κατηγοριοποιημένες ανάλογα το που ήσουν) άλλες με ρούχα, ζώα, φαγητά, σουβενίρ κ.α.
Μιναρέδες, φοίνικες και η χαρακτηριστική φωνή του ιμάμη χρωμάτιζε όλο το ταξίδι.

Τις ώρες αιχμής επικρατεί ένα πανδαιμόνιο όπου ακόμα και όπου θεωρείται πεζόδρομος περνάνε μηχανάκια που κορνάρουν, τρίκυκλα, γαϊδουράκια φορτωμένα, άνθρωποι να σέρνουν την πραμάτεια τους, κάτι που δε σε αφήνει να ηρεμήσεις σε γενικό βαθμό. Καταπληκτικό το φαγητό στο δρόμο, βασίζεται σε πίτες σαν κρέπες με διάφορα μυρωδικά, Ayran και πιτάκια σαν pancakes που βάζεις μέλι ή κάτι άλλο για να απολαύσεις. Φημίζονται για το τσάι με μέντα αλλά είναι κάτι που με αφήνει αδιάφορο, καθώς το βρήκα θεόπικρο και μπουχτιστικό στα αρώματα όπου και να το ήπια. Η ζέστη και η ανυπόφορα ξηρή ατμόσφαιρα με έκαναν να ψάξω μια μπίρα κρύα και αποτελεσματική-πάντα.

Δε σφάξανε όμως….
αλκοόλ πουθενά(ούτε έστω μια μπίρα χωρίς αλκοόλ) παρά μόνο στα 5* ξενοδοχεία…

Στο σούπερ μάρκετ, το ίδιο, ίσως λόγω Ραμαζάνι οπότε…θα απολάμβανα το 5* ποτό μου το βράδυ στο διάσημο-δικαίως ατμοσφαιρικό LA MAMUNIA. Ένα εναρμονισμένο με το Μαρόκο, 5* ξενοδοχείο με εστιατόρια, καφέ και bar-ευτυχώς που μου προσέφερε μια expensive στιγμή απόλαυσης ενός Macallan 12y. Χαλάλι. Μόνο όταν χάσεις κάτι το εκτιμάς, σκέφτομαι…

Κι αφού τα ήπιαμε σειρά είχε η Jemaa El Fna, η πλατεία των θαυμάτων όπως λέγεται. Εκεί λοιπόν την μέρα κυκλοφορούν ζώα όπως φίδια και μαϊμούδες μαζί με τους “κηδεμόνες” τους που σε προσκαλούν να φωτογραφιθείς μαζί τους, πλανόδιοι, οδοντίατροι, μάγοι, άστεγοι, ζητιάνοι, πωλητές χυμών, σουβενίρ, υπαίθρια συνεργεία ποδηλάτων…τι άλλο θέλετε;

Το βράδυ όμως στήνεται ένα υπαίθριο Food Market με αριθμημένα εστιατόρια με περίπου τα ίδια φαγητά όπου είτε μπορείς να πάρεις κάτι take away ή να καθίσεις στους πάγκους και να σε φροντίσουν.


Αρνί και κοτόπουλο ψημένο για ώρες στο ειδικό πήλινο σκέυος, καλαμάκια κάθε λογής, κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, λαχανικών κ.α. συνοδεία λαχανικών ψημένων στα κάρβουνα , ανεξακρίβωτων αλοιφών και του πανάλαφρου χαρακτηριστικού ψωμιού τους. Κι όλα αυτά χωρίς αλκοόλ…Εκεί γνώρισα το Hawaii, μια θεόγλυκια πορτοκαλάδα με ανθρακικό με επιπλέον χυμό καρύδας και passion fruit. Αποτέλεσε μια όαση σε όλο αυτό το έντονο και πικάντικο φαγητό.

Advertisement

Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στους Κήπους Majorelle και στο σπίτι – μουσείο του Yves Saint Laurent.


Απίστευτη ατμόσφαιρα, νοσταλγική αύρα, ηρεμία. Ο εξωτερικός χώρος, οι κήποι Majorelle είναι ένα απίθανο μείγμα χρωμάτων και παχύφυτων, ένα μοναδικό zen περιβάλλον που σε γεμίζει και σε φέρνει σε αρμονία. Το μουσείο του σπουδαίου και ανατρεπτικού YSL είναι ένα κυριολεκτικά Must see που σου δείχνει πως είναι να φτιάχνεις το δρόμο σου, όπως κι αν σε πηγαίνει ο άνεμος.

Ο άνθρωπος υπήρξε εκκεντρικός, δημιουργικός, οραματιστής και ένας καλλιτέχνης της ζωής. Θα θαυμάσετε τις απίστευτες ενδυμασίες που δημιούργησε για κολεξιόν μόδας, ταινίες, μοντέλα και θα ταξιδέψετε σε μια άλλη σπουδαία εποχή του κόσμου. Από όλα όσα είδαμε λάτρεψα τα floral βραδινά φορέματα. Σημειώνεται, πως κάθε δημιουργία του YSL ήταν μοναδική και εμπνεόταν από τα χρώματα της φύσης ανάλογα με την εποχή.

Στο μικρό αμφιθέατρο του μουσείου προβάλλεται συνεχώς το ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή του , τα πάθη και τους έρωτες του. Αφήστε το βίντεο να σας ταξιδέψει.
Βόλτα στην καυτή πόλη, δροσερά παγωτά και Ayran( ξινογαλα) και το άλλο…παζάρι… Ήταν ώρα να γίνουμε ένα με την ιδιαίτερη αυτή κουλτούρα και να το ζήσουμε.

Το βράδυ πάλι τσάι μέντας με τη συνοδεία ναργιλέ και ένα φοβερό μέρος που ο ιδιοκτήτης ήταν ένας Γαλλομαροκινος τύπος που λάτρευε την Ελλάδα. Μας κέρασε και μας μέθυσαν τα αρώματα και οι στιγμές.
Την επομένη ημέρα, ακολούθησε το ταξίδι μας σε μια από τις πιο βρώμικες περιοχές που έχω βρεθεί στη ζωή μου. Στην Καζαμπλάνκα.

Προσωπικά δε βρήκα νοσταλγία, ανεκπλήρωτο έρωτα ή κάτι τέτοιο αλλά βρέθηκα να ψάχνω την περίφημη ψαραγορά και τα αντίστοιχα μαγαζακια- καφενεδάκια που αγοράζεις ότι ψάρι ή όστρακο θέλεις και στο ψήνουν ανάλογα. Ευτυχώς συνεννοηθήκαμε και με έναν Μαροκινό που έμοιαζε περισσότερο Γάλλος, ο οποίος μίλαγε και αγγλικά καταφέραμε να φάμε στρείδια ολόφρεσκα, γλώσσα στο τηγάνι και ολόκληρο king crab σε τιμές τουλάχιστον εξευτελιστικές. Σημειώνεται εδώ πως το Μαρόκο δεν είναι καθόλου φθηνό, οι τιμές είναι παρόμοιες με την Ελλάδα αλλά οι παροχές υστερούν.

Στην Καζαμπλάνκα θα περνούσαμε το βράδυ μας αλλά ήταν τόσο αποπνικτικά και βρόμικα γενικά αλλά και στο 4* ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει που αναγκάστηκαμε να ψάξουμε εισητηρια για την επιστροφή μας πολύ πολύ νωρίτερα. Το ίδιο βράδυ και μετά το πεντάωρο πήγαινε έλα, ο φίλος μου από το ναργιλετζίδικο ήταν η γλυκιά παρηγοριά μας, καθώς ξενυχτήσαμε μαζί του, σερβίροντας μας παράνομα μαύρο ρούμι και μπίρα με τη συνοδεία ναργιλέ με γεύση μήλο.

Η επόμενη μέρα μας έβρισκε ελαφρώς ταλαιπωρημένους να επιστρέφουμε στην Ελλάδα και να καταλαβαίνουμε πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, όλα αποτελούν ένα μάθημα και πως η κάθε κουλτούρα απαιτεί σεβασμό αλλά και κατανόηση.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να δούμε κι άλλα πολλά πράγματα, όπως την έρημο, χορούς με κεριά και χορούς της κοιλιάς αλλά μας φάνηκαν πολύ τουριστικά όλα αυτά για να είναι αληθινά οπότε δεν επιλέξαμε κάτι τέτοιο.
Το πλέον ξεχωριστό highlight το άφησα για το τέλος…

Στο σταθμό των τρένων στην Καζαμπλάνκα, ενώ έχουμε φάει σε ένα McDonald’s, ξαφνικά σαν ιεροτελεστία και μετά τις ώρες νηστείας του ραμαζανιού, οι νεαροί υπάλληλοι δίπλα μας στρώνουν ένα τεράστιο κυριολεκτικά τραπέζι και βγάζουν κάθε λογής αλμυρό και γλυκό σπιτικό έδεσμα από ταπερακια και αλουμινόχαρτα. Πέντε λεπτά μετά τρώγαμε μαζί τους, πράγματα που ήταν πεντανόστιμα, μοναδικά και σπιτικά…εντελώς από το πουθενά… Η γλυκύτητα των παιδιών και ο αλληλομοιρασμός μας έδειξε πάλι το σημαίνει το φαγητό, και πόσο εύκολα ενώνει φίλους και ξένους. Αυτό δε το διαβάσαμε σε κανένα οδηγό και δε το είδαμε σε κανένα άρθρο και post … Απλά αφεθήκαμε και μας ήρθε…

Advertisement
Continue Reading

ΣΚΕΨΕΙΣ

Βάλε πλώρη για καινούρια όνειρα – Της Ρούλας Πέτρου

Published

on

Άλλαξε χρώμα στα πανιά και βάλε πλώρη για καινούρια όνειρα. Είναι καλοκαίρι. Άσε την ψυχή σου ελεύθερη, οι ψυχές δεν φυλακίζονται, ούτε ορίζονται, μόνο ταξιδεύουν.

Πόσο όμορφα νιώθουμε όταν αγναντεύουμε την θάλασσα και δεν την χορταίνουμε. Το γαλάζιο της θάλασσας και η ηρεμία που προκαλεί στην ψυχή μας είναι μη διαπραγματεύσιμα. Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την ξεγνοιασιά, την ζωντάνια, την διασκέδαση. Φρόντισε να δημιουργήσεις το δικό σου βιβλίο ζωής και οι σελίδες του να έχουν άπλετο φως όπως ο ήλιος του καλοκαιριού. Μην στηρίζεσαι σε κανέναν. Βάλε στόχους και σήκωσε άγκυρα. Κράτα κοντά σου μόνο ότι σε κάνει να χαμογελάς. Να θυμάσαι πώς όσες φουρτούνες και εάν φέρνει η ζωή, κάποια στιγμή ο άνεμος θα αλλάξει. Το μπλε της θάλασσας, η αλμύρα της, οι βάρκες, τα ξωκλήσια μοιάζουν με ζωγραφιά το καλοκαίρι.

Η ευτυχία είναι πράγμα απλό. Είναι τα  μάτια του έρωτα σου  που σε κοιτάνε γεμάτα αγάπη, οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα παιδιά σου που είναι ότι πιο ιερό και όμορφο υπάρχει στην ζωή μας, οι άξιοι φίλοι, οι νύχτες το καλοκαίρι που μυρίζουν γιασεμί, ένα καλό βιβλίο και τα ταξίδια. Τα ταξίδια που μας πάνε σε άλλους προορισμούς, μαγικούς και ονειρεμένους, εκεί που δεν χορταίνει μόνο το μάτι την ομορφιά της φύσης, τα ξεχωριστά αξιοθέατα, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, ήθη και έθιμα, τη φιλοξενία, την απαράμιλλη ομορφιά που έχει η κάθε χώρα, αλλά κυρίως να ταξιδεύετε για να είναι η ψυχή σας γεμάτη όμορφα χρώματα, εμπειρίες ζωής που δεν μπορείς να αγγίξεις ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα.

Κάποτε ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε “ Βρες χρόνο να γελάς». Αυτή είναι η μουσική της ψυχής

Η ψυχή χρειάζεται όνειρα, προκλήσεις, χρώματα, αρώματα, όμορφους ανθρώπους για να μπορεί να χαμογελά. Τους όμορφους ανθρώπους τους αναγνωρίζεις αμέσως γιατί όταν είσαι κοντά τους αισθάνεσαι όμορφα. Κάποτε ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε “ Βρες χρόνο να γελάς». Αυτή είναι η μουσική της ψυχής. Πόσο μεγάλη αλήθεια ! Ζήσε για εσένα. Όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Μείνε μακριά από σκοτεινούς ανθρώπους. Η ζήλια και η κακεντρέχεια είναι αγκάθια της εποχής που ζούμε. Να θυμάσαι πως ότι μας αγαπά μας κάνει πιο δυνατούς.

Ώρα λοιπόν να ζωγραφίσεις το δικό σου βιβλίο καλοκαιριού με ότι σε κάνει πραγματικά χαρούμενο και ευτυχισμένο. Καπετάνιος στη ζωή σου να είσαι εσύ και να προστατεύεις και να δίνεις αδιάκοπα μάχες για ότι και όποιον το αξίζει. Απόλαυσε το κύμα της θάλασσας με την αυγή, είναι τόσο γαλήνιες οι ώρες αυτές, όπως και το βραδινό μπανάκι σε όμορφες παραλίες, όπου  το βράδυ έχεις και την δυνατότητα να απολαύσεις τη μουσική και να χαλαρώσεις, μπορείς να απολαύσεις ένα δροσιστικό ποτό.

Και όπως θα στάζει το γλυκό  φεγγάρι στο νερό να κλέψεις χρώμα για να φτιάξεις τον δικό σου ουρανό

Έχεις την επιλογή να πάρεις τον σύντροφο σου αγκαλιά και γύρω από την φωτιά στην παραλία να δημιουργήσεις μια μοναδικά ατμόσφαιρα και με τους φίλους σου και μια κιθάρα να ζήσετε  όμορφα βράδια αξημέρωτα. Περπάτησε το βραδάκι και απόλαυσε ένα παγωτό  και χαλαρή κουβεντούλα παρέα με μια φίλη/ ο σου. Τα παραλιακά εστιατόρια ωστόσο έχουν την τιμητική τους τα καλοκαίρια όπως και τα μπαράκια τα οποία προσφέρουν φρέσκο ψάρι και καλαμάρι και αντίστοιχα ωραία κοκτέιλ και παγωμένες μπύρες.

Ο ήλιος είναι σπουδαίος δάσκαλος της ζωής. Όταν δύει φέρνει γαλήνη, όταν ξαναγεννιέται δίνει ελπίδα.

Και όπως θα στάζει το γλυκό  φεγγάρι στο νερό να κλέψεις χρώμα για να φτιάξεις τον δικό σου ουρανό. Και να σου πω και ένα μυστικό;  Να ρισκάρεις. Το θαύμα της ζωής βρίσκεται στο απρόσμενο.

 Σας εύχομαι από καρδιάς «Καλό καλοκαίρι».

Advertisement
Continue Reading

ΣΚΕΨΕΙΣ

Ψυχική υγεία – Του Άντρου Καραγιάννη

Published

on

Η ψυχική υγεία, όπως και η σωματική υγεία, μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις εντάσεις της ζωής, τις αντοχές κάθε ατόμου και την ανθεκτικότητα του χαρακτήρα του. Διάφοροι ατομικοί, κοινωνικοί και δομικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συντείνουν στην προστασία ή ένταση της ψυχικής υγείας, όπως οι συναισθηματικές δεξιότητες και η χρήση ουσιών.

Η συνεχής έκθεση σε δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η πανδημία, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, ο πληθωρισμός και οι πόλεμοι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο επιδείνωσης της ψυχικής υγείας.

Ένα στα έξι άτομα στην Ε.Ε., δηλαδή 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, υποφέραν από προβλήματα ψυχικής υγείας πριν από την πανδημία του κoρωνοϊού και ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αγχωνόταν λόγω της εργασίας του. Το κόστος της μη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας στην Ε.Ε. ανέρχεται ετησίως σε 600 δισ. ευρώ. Το 2023 σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι υπέφεραν από συναισθηματικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη ή άγχος, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων ηλικίας 15-19 ετών.

Τα πιο πάνω στοιχεία που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΕτΠ) αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο, αναγκάζοντας τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της ΕΕτΠ κ. Μαργαρίτη Σχοινά να χαρακτηρίσει την ψυχική υγεία «σιωπηρή επιδημία». Αναγνωρίζοντας αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 1,23 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία στην ΕΕ.

Η εξαγγελία είκοσι πρωτοβουλιών, όπως η ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές, η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για αντιμετώπιση προβληματικής ψυχικής υγείας, η ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων και των συστημάτων ψυχικής υγείας και η εξάλειψη του στιγματισμού είναι μόνο η αρχή.  Εννιά εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 10-19 ετών ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη παραβατικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Οι οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ξεκάθαρα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων κάθε ηλικίας, όπως η ρύπανση, ο θόρυβος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής και γι’ αυτό τον λόγο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμόσουν μια ειδική στρατηγική για αντιμετώπισή τους. Η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται από τις εμπειρίες, τις δυσκολίες και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.  Όσον αφορά τα παιδιά, η υγιής παιδική ανάπτυξη συμβάλλει στην πρόληψη προβληματικής ψυχικής υγείας και αποφυγή του κινδύνου φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τον οποίο αντιμετωπίζει το 25% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών στην Ε.Ε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εξαγγείλει την εκστρατεία με τίτλο «Every move counts» («Κάθε κίνηση μετρά»), θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, ώστε να εντάξει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του, με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.  Οι γυναίκες, λόγω του κοινωνικού τους ρόλου, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη. Το ένα τρίτο των γυναικών στην Ευρώπη, στη βάση στοιχείων της ΕΕτΠ, έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά ως ενήλικες και το 20% των νέων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο. 

Αυτές οι απαράδεκτες πράξεις αφήνουν έντονα ψυχικά τραύματα στις γυναίκες θύματα και απαιτείται αποτελεσματική δράση, τιμωρία και δίωξη των δραστών προς παραδειγματισμό και αποφυγή πράξεων μίμησής τους.  Θα πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της βίας και στην ομαλή επανένταξη των θυμάτων βίας στην κοινωνία.  Παρόμοια προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν και οι μετανάστες/πρόσφυγες, τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, άστεγοι, αλλά και άτομα της τρίτης ηλικίας.   

Οι τοπικές αρχές αλλά και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για βελτίωση της ποιότητας του αέρα, για χωροταξικό σχεδιασμό και για τη δημιουργία φιλικού προς την άθληση και τη σωματική υγεία χώρων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η πρόταση της ΕΕτΠ για ανακήρυξη ενός «Ευρωπαϊκού έτους ψυχικής υγείας» μπορεί να αποτελέσει μόνο την αρχή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου ψυχικής υγείας.

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ