Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιστορική απόφαση: Νομιμοποίηση των αμβλώσεων στο Μεξικό από το Ανώτατο Δικαστήριο

Published

on

Τεράστια νίκη και δικαίωση (επί του αυτονόητου) για τις γυναίκες που επί δεκαετίες μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων τους σε μια από τις πιο “σκληρά” καθολικέ χώρες της Λ.Αμερικής.

Ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των γυναικών και επιτυχής κορύφωση ενός πολυετούς σκληρού αγώνα στην δεύτερη μεγαλύτερη καθολική χώρα της Λ.Αμερικής αποτελεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια αφότου το δικαστήριο είχε αποφανθεί, κατόπιν προσφυγής, πως η σχετική νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στην πολιτεία της της Κοαχουίλα, ήταν αντισυνταγματική, όπως αναφέρει το BBC.

Τόσο όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και πολλές πολιτείες απέφευγαν να προχωρήσουν στην κατάργηση των σχετικών διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας.

Τώρα, η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις και στις 32 πολιτείες του Μεξικού, επισημαίνοντας πως άρνηση της δυνατότητας διακοπής της κύησης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

″Περιμένουν να πεθάνει το μωρό μέσα μου ή να πάθω σήψη”, Ιζαμπέλα, 30 ετών, νεκρή, Πολωνία

H ιστορία της Λουτσία. 11 ετών γέννησε το παιδί του βιαστή της γιατί έτσι ήθελε η Εκκλησία στην Αργεντινή.

Φραν Λίμποβιτς: Αν οι άντρες κυοφορούσαν, θα μοίραζαν τις αμβλώσεις δωρεάν στο δρόμο

"Ποτέ ξανά" το σύνθημα στην κρεμάστρα διαδηλώτριας υπέρ των αμβλώσεων στο Μεξικό. Η κρεμάστρα συχνά έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες ως "εργαλείο" τερματισμού εγκυμοσύνης και αποτελεί απεχθές σύμβολο για της παράνομες και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή αμβλώσεις, όσο και σύμβολο της αδικίας σε βάρος των γυναικών.
“Ποτέ ξανά” το σύνθημα στην κρεμάστρα διαδηλώτριας υπέρ των αμβλώσεων στο Μεξικό. Η κρεμάστρα συχνά έχει χρησιμοποιηθεί από γυναίκες ως “εργαλείο” τερματισμού εγκυμοσύνης και αποτελεί απεχθές σύμβολο για της παράνομες και επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή αμβλώσεις, όσο και σύμβολο της αδικίας σε βάρος των γυναικών.

Παράλληλα, η ιστορική απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε το ομοσπονδιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να παρέχει αμβλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο σημαντικές καθώς το Μεξικό επιδιώκει να αναδειχθεί σε κέντρο παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή, όπως σχολιάζουν στο Reuters, υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση.

Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να βρεθούν ιατροί πρόθυμοι να τελούν την ιατρική πράξη, κάτι διόλου εύκολο καθώς το ποσοστό των συντηρητικών και ”σληρών” καθολικών είναι υψηλό και πολιτικοί, όσο και ιερείς αναμένεται να αντεπιτεθούν.

Η Πόλη του Μεξικού ήταν η πρώτη από τις πολιτείες της χώρας που αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις το 2007, σε πολιτειακό επίπεδο και δώδεκα άλλες ακολούθησαν το παράδειγμά της. Αλλά εκτός από την έλλειψη υποδομών για την τέλεση της ιατρικής πράξης ”πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν πραγματοποιήσει σχετικές διαφημιστικές εκστρατείες σχετικά” όπως σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Σάρα Λοβέρα. ”Γι’ αυτό είναι σημαντική η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου”.

"Εκτός ποινικού κώδικα η άμβλωση" γράφει το πανό που είχε υψωθεί τον Μάρτιο σε κτίριο κεντρικής πλατείας στο Νέο Μεξικό.
“Εκτός ποινικού κώδικα η άμβλωση” γράφει το πανό που είχε υψωθεί τον Μάρτιο σε κτίριο κεντρικής πλατείας στο Νέο Μεξικό.

Φυσικά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών γενικότερα και για το δικαίωμα στην άμβλωση ειδικότερα, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια σειρά ανάλογων θετικών αποφάσεων για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και για το δικαίωμα στο να ορίζουν το σώμα τους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής τη στιγμή που βέβαια που ΗΠΑ πήγαν 50 χρόνια πίσω με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2022 που έδωσε το δικαίωμα στις Πολιτείες να νομοθετήσουν υπέρ ακόμη και της καθολικής απαγόρευσης της άμβλωσης.

Σε αρκετές χώρε της Λ.Αμερικής, η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων χαλαρώνει χάρη και στις επίμονες μάχες που δίνουν οι γυναίκες σε αυτές, οι οποίες συχνά συντονίζουν την δράση τους με αποτέλεσμα ο αγώνας τους να αποκαλείται διεθνώς ως “Green Wave” (”Πράσινο Κύμα” από τις πράσινες σημαίες και τα πράσινα μαντίλια που έχουν γίνει σύμβολο του κινήματος υπέρ των αμβλώσεων).

Διαδήλωση στο Μεξικό υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση
Διαδήλωση στο Μεξικό υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση 

Οι αμβλώσεις μερικώς έχουν γίνει νόμιμες στην Κολομβία, την Κούβα, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή όπου όμως ο υποψήφιος που προηγείται δημοσκοπικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, Χαβιέ Μιλέι, θέλει να τις απαγορεύσει και πάλι.

Ορισμένες χώρες επιτρέπουν τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις όπως ο βιασμός ή εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ενώ καθολική απαγόρευση ισχύει στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Advertisement

Πηγές: Reuters, BBC

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία | H προκλητική ανάρτηση για την εισβολή στην Κύπρο

Published

on

Και το βίντεο με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την 50ή επέτειο από την εισβολή στην Κύπρο αναφέρεται: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…».

Στο κείμενο της ίδιας ανάρτησης σημειώνεται ακόμη:

«Στην 50ή επέτειο της ”Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης” (σ.σ. sic) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο. Αύριο περιμένουμε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 50 πλοίων».

Η ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β′ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αγόρι που ζει συνεχώς στη σκιά για να επιβιώσει από τον ήλιο

Published

on

Ο Πόλ Ντομίνγκεζ, 11 ετών, απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ισπανία. Όμως, σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, δεν περνά τις μέρες του στην παραλία ή την πισίνα, αλλά παραμένει μέσα στο σπίτι για να αποφύγει την υπεριώδη ακτινοβολία που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία γι’ αυτόν.

Ο Ντομίνγκεζ πάσχει από Ξηροδερμία Χρωστική (XP), μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τα μάτια του. Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιδιορθώσουν το DNA τους από την ηλιακή βλάβη, γεγονός που τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο.

Η περίπτωση του Ντομίνγκεζ είναι ακραία: ακόμα και μια σύντομη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Με μόνο 2,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο γεννήσεων στη Δυτική Ευρώπη – και περίπου 100 άτομα να ζουν με XP στην Ισπανία – η κληρονομική ασθένεια συνήθως ανιχνεύεται νωρίς όταν εμφανίζονται εγκαύματα.

Ο Ντομίνγκεζ και η οικογένειά του, που ζουν στη Βαρκελώνη, έχουν τροποποιήσει ριζικά τις συνήθειές τους για να αποφύγουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Για να αποφύγει σοβαρά εγκαύματα και φλύκταινες, ο Ντομίνγκεζ φοράει κουκούλα, μπουφάν, γυαλιά ηλίου και γάντια όταν βγαίνει έξω, ακόμα και τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, μένει μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά όταν χρειάζεται να βγει από το σπίτι, τα προστατευτικά ρούχα είναι ζεστά και άβολα.

Το σχολείο του Ντομίνγκεζ έχει προσαρμόσει τα παράθυρα και τα φώτα ώστε να μπορεί να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή, αν και πρέπει να ντύνεται καλά για τις εξωτερικές δραστηριότητες και να φέρει μαζί του έναν μετρητή UV για να ελέγχει ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές.

“Είναι πολύ ζεστά και χρησιμοποιώ έναν ανεμιστήρα για να δροσιστώ,” είπε στο Reuters σε μια από τις τελευταίες μέρες του σχολείου, χρησιμοποιώντας έναν φορητό ανεμιστήρα κάτω από την ασπίδα που φοράει στο πρόσωπό του. Το σπίτι του Ντομίνγκεζ είναι προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία, με προστατευτική μεμβράνη στα παράθυρα, κατεβασμένα παντζούρια και ανεμιστήρες για να κρατούν τον χώρο καλά αεριζόμενο, είπε η μητέρα του, Ξένια Αράντα.

“Αυτό που κάνουμε είναι να βγαίνουμε έξω τη νύχτα,” είπε η Αράντα. “Γύρω στις 10 μ.μ. λέμε: ‘Τι θα ήθελες να κάνουμε, Πόλ; Να πάμε στην παραλία, να πάρουμε παγωτό, να πάμε για τρέξιμο;’” Ο Πόλ περνά μέρος του καλοκαιριού με τον παππού του, Φερράν Αράντα, στο Πορτμπού, κοντά στα γαλλικά σύνορα. Όταν ο ήλιος δύει, μπορεί επιτέλους να πάει στην παραλία χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.

Το να τρώει απλά ένα παγωτό έξω ή να μετατρέπει την πετσέτα του σε κάπα υπερήρωα φέρνει ένα χαμόγελο ευχαρίστησης στο πρόσωπό του. Καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και έντονοι και επεκτείνονται σε όλη τη διάρκεια των εποχών λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι για τον Πόλ και άλλους σαν αυτόν αυξάνονται. “Όσες περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, τόσο μεγαλύτερη η ηλιακή βλάβη. Επομένως, περισσότερη ασθένεια,” είπε η Ασουνθιόν Βιθέντε, παιδοδερματολόγος στο νοσοκομείο Sant Joan de Deu στη Βαρκελώνη.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ευρωπαϊκός καύσωνας αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του

Published

on

Τουρίστες και κάτοικοι υποφέρουν από τη ζέστη καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 44°C στην Ισπανία, ενώ πυρκαγιές εκδηλώνονται στην Ελλάδα και την Κροατία

Ένας σφοδρός καύσωνας συνεχίζει να σαρώνει τη νότια και κεντρική Ευρώπη, φέρνοντας θερμοκρασίες έως και 44°C (111,2°F) σε περιοχές της Ισπανίας, προκαλώντας δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Κροατία και προτρέποντας τις κυβερνήσεις να ζητήσουν από τους πολίτες να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Στην Ισπανία, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες την Παρασκευή θα μπορούσαν να φτάσουν τους 40°C σε μεγάλες περιοχές της χώρας – και ακόμη και τους 44°C σε περιοχές της Ανδαλουσίας – καθώς ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού πλήττει τη χώρα. Η Aemet ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούνται από μια μάζα “πολύ ζεστού, ξηρού και σκονισμένου αέρα” από τη Βόρεια Αφρική, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο.

“Σήμερα προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα αυτού του επεισοδίου καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 40°C σε μεγάλες περιοχές του νότιου μισού της Ισπανίας, στην κοιλάδα του Έβρου και στο εσωτερικό της Μαγιόρκα,” δήλωσε ο Λουίς Μπανιόν, εκπρόσωπος της Aemet.

“Σήμερα, οι ουρανοί θα παραμείνουν γεμάτοι με άμμο από τη Σαχάρα, ειδικά στα νοτιοανατολικά της χερσονήσου, στη Θέουτα, τη Μελίγια, τις Βαλεαρίδες Νήσους και τις ανατολικές Κανάριες Νήσους.”

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για μεγάλες περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες: “Όταν πρόκειται για τη ζέστη: προστατευτείτε, ενυδατωθείτε, δροσιστείτε και φροντίστε τα πιο ευάλωτα άτομα.”

Ο Έκτορ Τεχέρο, επικεφαλής του τομέα υγείας και κλιματικής αλλαγής του υπουργείου, δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν τη ζέστη στα σοβαρά και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα.

“Δεν μιλάμε για πολικές αρκούδες και τέτοια πράγματα, μιλάμε για κάτι που επηρεάζει την υγεία σας,” είπε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα elDiario.es την Παρασκευή.

“Η ζέστη σκοτώνει 3.000 ανθρώπους το χρόνο και θα γίνει χειρότερη. Αλλά ενώ η έκθεση στην ακραία ζέστη θα αυξάνεται, μπορούμε επίσης να εντείνουμε την προσαρμογή μας σε αυτήν … Αν και στην Ισπανία είναι πιο ζεστά από ό,τι πριν από 20 χρόνια, λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή τα σπίτια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα, επειδή έχουμε κλιματισμό και επειδή οι άνθρωποι υιοθετούν μια κουλτούρα αντιμετώπισης της ζέστης.”

Στην Ελλάδα, ο δεύτερος καύσωνας του καλοκαιριού έφερε ζεστούς, ξηρούς ανέμους, δασικές πυρκαγιές και θερμοκρασίες έως και 43°C την Πέμπτη.

Advertisement

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές την Πέμπτη, μία κοντά σε χωριό στα περίχωρα της βόρειας πόλης της Θεσσαλονίκης και μία πυρκαγιά χαμηλής βλάστησης στο νησί της Κέας, κοντά στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διέταξαν την εκκένωση δύο περιοχών στην Κέα, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πυρκαγιά κοντά στη Θεσσαλονίκη είχε καταστρέψει αρκετά σπίτια.

“Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, καθώς τις επόμενες ημέρες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών δασικών πυρκαγιών,” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Ακόμη και ένας σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.”

Οι αρχές έκλεισαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη και περιόρισαν τις υπαίθριες εργασίες.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες επανειλημμένα από τον Ιούνιο. Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική κρίση, έχουν ξεσπάσει μετά τον πιο ζεστό χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, η κυβέρνηση διέταξε ορισμένες επιχειρήσεις να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να πραγματοποιούν βαριές εξωτερικές εργασίες από το μεσημέρι έως τις 5 μ.μ. αυτή την εβδομάδα, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 42°C σε μέρη της χώρας.

Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, έθεσε 14 πόλεις υπό το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C, ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι θα επεκτείνει περαιτέρω τον κόκκινο συναγερμό σε 17 ιταλικές πόλεις την Παρασκευή, καθώς η έντονη ζέστη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή.

Δεκάδες πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη κατάσβεσης με νερό έδωσαν μάχη με δασική πυρκαγιά που ξέσπασε αργά την Πέμπτη κοντά στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Τρογκίρ της Κροατίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Περίπου 70 πυροσβέστες απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε σπίτια και ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, σύμφωνα με την εθνική ένωση πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά κοντά στο Τρογκίρ, στην κεντρική ακτή της Αδριατικής, ήταν υπό έλεγχο και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης κατέφθαναν στην περιοχή, πρόσθεσε. “Δεν υπάρχει απειλή για τα σπίτια και τους τουρίστες,” δήλωσε ο αρχηγός των πυροσβεστών, Σλάβκο Τούτσακοβιτς.

Στο χωριό Σεγκέτ Ντόνι, η πυρκαγιά κατέκαψε μια μεγάλη δασική περιοχή δίπλα στη θάλασσα, κοντά σε έναν τουριστικό χώρο κατασκήνωσης, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση HRT.

Η Κροατία, όπως και τα υπόλοιπα Βαλκάνια, πλήττεται από έναν παρατεταμένο καύσωνα που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 37°C. Την Τρίτη, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Σερβίας ανέφερε ρεκόρ κατανάλωσης λόγω της χρήσης κλιματιστικών.

Advertisement
Continue Reading

HOT 5