Connect with us

ΜΟΔΑ

Τι είναι το φαινόμενο της “γρήγορης μόδας”

Published

on

Καθώς ο πλανήτης μας οδεύει προς την κλιματική καταστροφή, πολλοί από τους ανθρώπους προσπαθούν να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Όταν όμως έρχεται η ώρα να αγοράσουν ένα ρούχο, παθαίνουν σοκ από το καρτελάκι με την τιμή. Γνωρίζουν ότι κάποιες μάρκες είναι καλύτερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, όμως μπορούν να πληρώσουν 300 ευρώ για ένα μπουφάν ή 250 για ένα φόρεμα; Τί πραγματικά πληρώνουν;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνουν. Από τη μία πλευρά θέλουν να σταματήσουν τη fast fashion και από την άλλη επιστρέφουν στο Shein επειδή οι φιλικές προς το περιβάλλον μάρκες είναι πολύ ακριβότερες.

Η γρήγορη μόδα έχει παραμορφωτικές συνέπειες

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η γρήγορη μόδα έχει διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για το πόσο κοστίζουν τα ρούχα. Το 1960, τα αμερικανικά νοικοκυριά ξόδευαν περισσότερο από το 10% του εισοδήματός τους σε ρούχα και παπούτσια, ποσό που θα ανερχόταν σε περίπου 4.000 δολάρια σήμερα. Το τρέχον ποσοστό είναι μόλις 3,5%, κάτι λιγότερο από 1.800 δολάρια. Αλλά ενώ το 1960 με αυτά τα χρήματα αγόραζαν 25 ρούχα, σήμερα αγοράζουν 70.

Πώς γίνεται να ξοδεύουμε τα μισά και να παίρνουμε τριπλάσια σχεδόν ρούχα;

Το επιχειρηματικό μοντέλο εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 με πρωτοπόρους την H&M και τη Zara που δημιούργησαν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για να αναδεικνύουν τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Χρησιμοποιώντας εργοστάσια στο εξωτερικό, με εργαζόμενους και συνθετικά υλικά χαμηλού κόστους, μπόρεσαν να μειώσουν τις τιμές. Η προσέγγιση αποδείχθηκε απίστευτα κερδοφόρα.

Οι μητρικές εταιρείες τόσο της H&M όσο και της Zara συγκαταλέγονται στις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στη βιομηχανία της μόδας. Και ενώ έχουν βρει τρόπους να μειώσουν το κόστος κατασκευής ενός ρούχου, το περιθώριο κέρδους τους είναι συνήθως πάνω από 10%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο των αντίστοιχων βιώσιμων επιλογών.

Το επιχειρηματικό μοντέλο fast-fashion είναι τόσο επικερδές που μισό αιώνα αργότερα είναι πλέον ο κανόνας. Οι περισσότερες μάρκες χρησιμοποιούν αλυσίδες εφοδιασμού στα πρότυπα της γρήγορης μόδας, ενώ νεότερες εταιρείες όπως το Temu και το Shein παράγουν σε όγκους και ταχύτητες που δεν έχουμε ξαναδεί.

Γιατί λοιπόν τα βιώσιμα ρούχα είναι τόσο ακριβά;

Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας στήριξε την παραγωγή ης σε εργοστάσια χαμηλού κόστους στο εξωτερικό ενώ με την πάροδο των χρόνων η τιμή κατασκευής ρούχων είχε πτωτική πορεία. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2% των εργαζομένων στη βιομηχανία της γρήγορης μόδας αμείβονται με ημερομίσθιο. Στο Μπαγκλαντές, μέχρι πέρυσι, ο κατώτατος μισθός ήταν 72,50 $ το μήνα -και αυξήθηκε στα 113 από φέτος. Το κόστος εργασίας είναι τόσο χαμηλό που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους του ρούχου. Το 70% του κόστους είναι το ύφασμα και σχεδόν το 30% πηγαίνει σε μεταφορές, δασμούς και φόρους.

Οι μάρκες συχνά πιέζουν τα εργοστάσια να βρουν τρόπους να πληρώνουν τους εργαζομένους ακόμη λιγότερο από τον νόμιμο κατώτατο μισθό, απειλώντας να μεταφέρουν την επιχείρησή τους αλλού εάν δεν βρουν τον τρόπο. Εκείνα με τη σειρά τους μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων όταν κάνουν λάθη για παράδειγμα, για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες.

Οι αειφόρες μάρκες μόδας δίνουν προτεραιότητα στην πληρωμή δίκαιων μισθών, πράγμα που συχνά σημαίνει ότι υπερβαίνουν τις νόμιμες απαιτήσεις και θέτουν τα δικά τους όρια σε αυτό που θεωρούν ικανοποιητικό μισθό. Αλλά οι υψηλότερες αμοιβές σημαίνουν επίσης ότι η τιμή του ρούχου ανεβαίνει.

Δυο φορές το φόρεσα και χάλασε

Η ποιότητα των ρούχων που συχνά διαμαρτυρόμαστε ότι έχει μειωθεί, ευθύνεται επίσης στη γρήγορη μόδα που πιέζει για χαμηλότερες τιμές. Δεδομένου ότι το ύφασμα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ενός ρούχου, ο γρηγορότερος τρόπος για να μειωθεί η τιμή του είναι να μειωθεί η ποιότητα και η ποσότητα του υφάσματος που χρησιμοποιείται. Να αφαιρεθούν οι τσέπες ή να χρησιμοποιήσουν υφάσματα χαμηλότερης ποιότητας γνωρίζοντας ότι θα χαλάσουν γρήγορα;

Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 60% των ρούχων κατασκευάζεται από συνθετικά υλικά -υφάσματα που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα- επειδή είναι πολύ φθηνά. Τα ρούχα που κατασκευάζονται με υφάσματα χαμηλής ποιότητας δεν είναι φτιαγμένα για να διαρκούν με αποτέλεσμα οι πελάτες να τα αντικαθιστούν γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε άλλα προβλήματα. Σε αντίθεση με τα οργανικά υφάσματα όπως το μαλλί και το βαμβάκι, τα συνθετικά δεν βιοδιασπώνται και έτσι θα μείνουν για πάντα στις χωματερές μολύνοντας με μικροπλαστικά.

Advertisement

Πολλές βιώσιμες μάρκες επιλέγουν καλύτερα, πιο ανθεκτικά υφάσματα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ινών κάτι που κοστίζει ακριβότερα. Το βαμβάκι κοστίζει 25% περισσότερο από τον πολυεστέρα, το δε πιστοποιημένο βιολογικό βαμβάκι κοστίζει έως και 30% περισσότερα από το βαμβάκι που εκτρέφεται παραδοσιακά.

Δεν μου στρώνει καλά

Έχετε παρατηρήσει ότι τα ρούχα δεν στρώνουν τόσο καλά επάνω μας όσο παλιά; Σωστά έχετε παρατηρήσει, αυτό δεν είναι τυχαίο. Πριν τη γρήγορη μόδα, κάθε ρούχο περνούσε από πολλά μοντέλα πριν βεβαιωθεί ότι ταιριάζει καλά σε κάθε μέγεθος και σώμα. Αλλά για να βγουν τα προϊόντα στην αγορά πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος, οι μάρκες άρχισαν να παρακάμπτουν αυτό το στάδιο, ελπίζοντας απλώς για το καλύτερο και συνυπολογίζοντας το κόστος επιστροφής προϊόντων.

Οι βιώσιμες μάρκες τείνουν να είναι μικρότερες εταιρείες με μικρότερα περιθώρια κέρδους, επομένως δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν ολόκληρες συλλογές να πάνε χαμένες επειδή υπήρξε αστοχία στα νούμερα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για μια μικρή μάρκα για αυτό και ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο των πολλών δοκιμών και προσαρμογών πριν παραχθεί ένα ρούχο μαζικά. Οι πολλές δοκιμές εφαρμογής και οι έλεγχοι ποιότητας μειώνουν τις πιθανότητες επιστροφής.

Προτιμούν να τα πετάξουν, τους συμφέρει 

Οι περισσότερες βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον μάρκες εργάζονται σκληρά για να παράγουν τόσο ώστε να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν σε μικρές ποσότητες, κάτι που κοστίζει πιο ακριβά -όσο μεγαλύτερη η παραγωγή τόσο λιγότερο κοστίζει.

Αντίθετα, οι μάρκες fast-fashion κατασκευάζουν δεκάδες χιλιάδες κομμάτια από τον κάθε κωδικό, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών δεν θα διατεθεί στην αγορά. Μπορούν να αντέξουν αυτές τις απώλειες, όταν τους κοστίζει 3 δολάρια για να κατασκευάσουν ένα μπλουζάκι και 10 ένα φόρεμα. Μπορούν να τα πετάξουν, έχουν ήδη κερδίσει.

Η τιμή ανά ρούχο είναι τόσο χαμηλή όταν παράγεις σε αυτές τις ποσότητες, που ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν μπορείς να πουλήσεις εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες από αυτά τα ρούχα, σε συμφέρει. Ο παραλογισμός της εξόρυξης φυσικών πόρων και η υποχρέωση των εργαζομένων να κατασκευάζουν ρούχα που δεν θα φορεθούν ποτέ συμπυκνώνει το νόημα του τι δεν πάει καλά με τη βιομηχανία της μόδας.

Οι αειφόρες μάρκες μόδας προσπαθούν να βρουν τρόπους να λειτουργούν με σεβασμό στο περιβάλλον και τους εργαζόμενους και αυτό δυστυχώς κοστίζει. Όσο περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς αυτές, τόσο εκείνες θα μπορούν να κατασκευάζουν σε μεγαλύτερες ποσότητες, μειώνοντας λίγο τις τιμές τους. Αλλά τα φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα δεν θα είναι ποτέ τόσο φθηνά όσο η γρήγορη μόδα. Από την άλλη πλευρά, πόσα ρούχα έχουμε πετάξει επειδή σκιστήκαν, τρυπήσαν ή χαλάσανε μετά από λίγες χρήσεις; Μόνο το κόστος ανά φθορά να υπολογίσετε, ίσως και να διαπιστώσετε ότι η γρήγορη μόδα είναι ένας ακόμα τρόπος να χάνετε γρήγορα τα λεφτά σας.

Πηγή: thetotalbusiness.com

ΜΟΔΑ

Μία «mademoiselle» µε το όνοµα Coco

Published

on

Το 1883 γεννιέται ένα από τα σηµαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία της µόδας.

Είναι τόσο πολλά τα παραδείγµατα που φωνάζουν πως αυτή η σατανική mademoiselle ανέκαθεν ήξερε πως ήρθε στη ζωή για να αλλάξει µια και καλή την ιστορία του ενδύµατος και της µόδας.

Στον λαιµό φορούσε τουλάχιστον δύο σειρές πέρλες, αλλά ανάµεσά τους υπήρχε συνήθως µια µεταξωτή λευκή κορδέλα, στην άκρη της οποίας κρεµόταν ένα ψαλίδι. Η συνέχεια του χεριού της ήταν πάντα ένα τσιγάρο. Από τα στενά καπέλα της ξεχώριζαν το σικ καρέ κούρεµα και τα µαργαριτάρια στα αυτιά.

Ήταν αφόρητα προληπτική και γύρω της στοίβαζε διαρκώς γλυπτά από διαφορετικά ζώα και θρησκευτικά αντικείµενα για να νιώθει προστατευµένη ανά πάσα στιγµή. Είχε πνεύµα συναρπαστικό και µάτια που έβγαζαν φωτιές.

Μυγιάγγιχτη, δουλευταρού και ευέξαπτη, ελάχιστα υποµονετική, η Κοκό ήξερε να αναρριχάται στην υψηλή κοινωνία, να διακρίνει αµέσως ποιοι άντρες τής ήταν χρήσιµοι (ακόµα κι αν αυτοί ήταν συνεργάτες των Γερµανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου) και µε ποιους έπρεπε να πλαγιάσει. Είχε την ευφυΐα να µετατρέψει τη ζωή της από ένα σκοτεινό παραµύθι που ξεκίνησε στην απόλυτη ένδεια σε µια ανεπανάληπτη, µαγική ιστορία που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1971, σε ένα δωµάτιο του ξενοδοχείου Ritz µε θέα την πλατεία Βαντόµ. 

 Σε µια αέναη και αδυσώπητη µάχη µε το παρελθόν, η Κοκό Σανέλ όχι µόνο ξεπέρασε όσα εµπόδια της κληροδότησε η ταπεινή καταγωγή της αλλά εφηύρε την ιδέα της νέας γυναίκας µόνο και µόνο για να νιώθει η ίδια άνετα µε την όποια γκαρνταρόµπα της. Εξωραϊσµοί και εξιδανικεύσεις δεν της περίσσευαν.

Μόνο ανεξερεύνητες ιστορίες (όπως αυτές για τον τρόπο που δηµιούργησε τα περίφηµα αρώµατά της) και ατάκες που χάρισαν στον θηλυκό πληθυσµό αιώνια επιχειρήµατα.

Continue Reading

ΜΟΔΑ

Αυτές είναι οι πιο διαχρονικά στυλάτες celebrities

Published

on

Το στυλ είναι κάτι έμφυτο και δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που διαθέτει κανείς. Μια γυναίκα που έχει στυλ, μπορεί να το αναδείξεις κάθε ώρα και στιγμή, χωρίς κόπο!

Αυτό συμβαίνει και με τις διάσημες stars του Hollywood, οι οποίες παρά τις αμύθητες περιουσίες που διαθέτουν οι περισσότερες από αυτές, δεν είναι απαραίτητα όλες κομψές και καλοντυμένες.

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές από αυτές που με τις επιλογές που κάνουν σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ και με τον αέρα που διαθέτουν, καταφέρνουν να κλέβουν την παράσταση σε κάθε τους βήμα, είτε είναι στο κόκκινο χαλί, είτε σε μια απλή βόλτα με το σκύλο τους.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο καλοντυμένες και σικάτες γυναίκες celebrities, οι οποίες θα θέλαμε πολύ να μας διδάξουν μερικά μαθήματα στυλ!

SIENNA MILLER

Απλή, κομψή και διαχρονική. Η διάσημη ηθοποιός του Hollywood, καταφέρνει να είναι κομψή καθημερινά, χωρίς να επιλέγει κραυγαλέα ρούχα. Συνήθως, επιλέξει γήινα χρώματα που ταιριάζουν και με τα ξανθά μαλλιά και τη σταρένια επιδερμίδα της.

EMMA WATSON

Η Βρετανή Emma έχει ξεχωρίσει στον κόσμο της μόδας για το σοφιστικέ look της και τον τρόπο που έχει να τραβάει τα βλέμματα στις εμφανίσεις της, χωρίς να φοράει προκλητικά ή πολύ κραυγαλέα ρούχα. Διαθέτει ένα αρκετά british style που όμως ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και δεν είναι ποτέ βαρετό.

RACHEL BILSON

Η Αμερικανίδα ηθοποιός του Hart of Dixie είναι μικροκαμωμένη και αδύνατη, συνεπώς τα περισσότερα look της πηγαίνουν γάντι. Το στυλ της είναι μοντέρνο, άνετο με boho στοιχεία και μοιάζει συνεχώς φρέσκια και πολύ στυλάτη.

HAILEY BIEBER

Το μοντέλο και σύζυγος του γνωστού τραγουδιστή της pop, Hailey, από νωρίς ξεχώρισε για το ντύσιμό της που είναι πάντοτε στην τελευταία λέξη της μόδας. Τα outfits και οι επιλογές της σε μαλλιά και νύχια γίνονται συχνά τάση κι αυτό δε μπορεί να είναι τυχαίο. Επιλέγει να συνδυάζει το αθλητικό στυλ με πιο casual και glamorous items και να ξεχωρίζει!

KATE BECKINSALE

Η γνωστή ηθοποιός με τα απόλυτα συμμετρικά χαρακτηριστικά προσώπου, είναι επίσης γνωστή και για το elegant στυλ της. Επιλέγει casual κομμάτια σε σκούρους τόνους ή λευκό και μοιάζει πάντα κομψή.

ALEXA CHUNG

Το ultimate fashion icon στο χώρο των διασήμων. Φοράει απλά κομμάτια και τα συνδυάζει με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν απίστευτα στυλάτα. Το στυλ της είναι κυρίως casual με ελαφρώς rock στοιχεία.

Πηγή: pink.gr

Continue Reading

ΜΟΔΑ

Alessandro Michele | Ο νέος creative director του οίκου Valentino

Published

on

Ο πρώην σχεδιαστής της Gucci, αγαπημένος σχεδιαστής του Harry Styles, θα αντικαταστήσει τον Pier Paolo Piccioli σε έναν από τους πιο μεγάλους οίκους μόδας.

Ο Alessandro Michele, ο πρώην δημιουργικός διευθυντής της Gucci, διορίστηκε ως δημιουργικός διευθυντής του οίκου υψηλής ραπτικής Valentino.

Ο Michele παραιτήθηκε από τη Gucci τον Νοέμβριο του 2022 και η ανακοίνωση λήγει πολλές προβλέψεις της βιομηχανίας για το πού θα πήγαινε μετά.

Ο σχεδιαστής είπε για τον νέο του ρόλο στον οίκο με έδρα τη Ρώμη: «Είναι μια απίστευτη τιμή. Νιώθω την τεράστια χαρά και την τεράστια ευθύνη να ενταχθώ σε έναν οίκο ραπτικής που έχει τη λέξη «ομορφιά» χαραγμένη σε μια συλλογική ιστορία που αποτελείται από χαρακτηριστική κομψότητα, λεπτομέρεια και ακραία χάρη».  

Ο Michele είναι αυτός που πρέπει να «ευχαριστούμε» – ή να κατηγορήσουμε – για μια εποχή κιτς, μαξιμαλισμού, gender fluidity, geek chic και ανεμπόδιστου παραλογισμού. Το αισθητικό της Gucci ήταν το ακριβώς αντίθετο της ήσυχης πολυτέλειας που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Οι Harry Styles και η Billie Eilishήταν θαυμαστές των Gucci σχεδίων, εταιρεία στην οποία εντάχθηκε το 2015. Με τον Michele, τα έσοδα της Gucci σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Αλλά η θητεία του δεν ήταν χωρίς αντιφάσεις.

Η Gucci βρέθηκε σε έναν φαύλο κύκλο το 2019, μετά από τον οποίο ένα πουλόβερ που οι κριτικοί είπαν ότι έμοιαζε με μαύρο πρόσωπο αποσύρθηκε από την πώληση. Την ίδια χρονιά, ένα μοντέλο διοργάνωσε μια διαμαρτυρία για την υγεία του νου κατά τη διάρκεια του παραστάσεων της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου του οίκου. Φορώντας μια υψηλής μόδας εκδοχή ενός ζακέτ σε σχήμα που θυμίζει ζακέτα κλειδωμένη στα χέρια, ένα μοντέλο κρατούσε τα χέρια του, στα οποία ήταν γραμμένες οι λέξεις “η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα”.

Ο Michele θα διαδεχθεί τον Pier Paolo Piccioli, αγαπημένη προσωπικότητα της βιομηχανίας, ο οποίος παραιτήθηκε από το Valentino την προηγούμενη εβδομάδα μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στον οίκο.

Θα ξεκινήσει τη νέα του δουλειά στο κεντρικό γραφείο του Valentino, κοντά στα Ισπανικά Σκαλιά, την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη του συλλογή για τον οίκο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού τον Σεπτέμβριο.

«Η μόδα είναι ένα μαγικό πράγμα, επειδή η δύναμη του τι φοράμε στα σώματά μας για να βγούμε στον κόσμο είναι αυτό που την καθιστά μυστηριώδη» επισήμανε το 2022. «Χωρίς τη ζωή που ζούμε φορώντας τα, τα ρούχα είναι απλά ένα κομμάτι ύφασμα».

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ