Connect with us

ΣΚΕΨΕΙΣ

Έχεις πότε νιώσει να παρακαλείς να κυριαρχήσει λίγη λογική στο συναίσθημα σου; – Της Ελένης Σεργίου

Published

on

Ας ξεκινήσουμε από την σημασία της λογικής. Η λογική είναι είτε η χρήση έγκυρων συλλογισμών είτε η μελέτη των τρόπων συλλογισμού (αυτών που ισχύουν καθώς και των εσφαλμένων). Ο Αριστοτέλης είχε δώσει θεμελιώδη θέση στη φιλοσοφία για την λογική. Τα έργα του περιέχουν την τυπική μελέτη της λογικής που είναι η αρχαιότερη και συνεχίζονται να επεκτείνονται  μέχρι σήμερα. Η τυπική λογική είναι η μελέτη της συμπερασματολογίας. Παράλληλα έχουμε την άτυπη λογική που είναι η μελέτη των επιχειρημάτων και της φυσικής γλώσσας την οποία χρησιμοποιούσε ο Πλάτωνας στους διαλόγους του. Καθώς ακολουθεί η συμβολική λογική και η μαθηματική λογική. Η σημασία της λογικής είναι καθοριστική στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, στην ταξινόμηση μεγάλου όγκου πληροφοριών όπως και στην εξέλιξη της επιστήμης.

Πάμε τώρα στο συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι μια εμπειρία. Ένας συνδυασμός μεταξύ νοητικών και ψυχοσωματικών καταστάσεων. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε απλά μια αίσθηση. Είναι κάτι πολύ βαθύ που μπορεί να επιδράσει στο σώμα μέσω του καρδιακού ρυθμού και συνήθως εξωτερικεύεται στη φωνή, το πρόσωπο, τη στάση του σώματος και μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό στους γύρω μας. Το συναίσθημα δεν είναι στοιχείο μόνο των ανθρώπων, εμφανίζεται σε όλα τα θηλαστικά. Είναι ένα αποτέλεσμα περίπλοκων ορμονικών αντιδράσεων και του ασυνείδητου νου. Κάθε συναίσθημα μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά μας ανάλογα με τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πολλούς ανθρώπους που ζουν μόνο με το συναίσθημα, τους ονόμασαν «τρελούς».

Γνωστή θεωρία με βάση το συναίσθημα είναι ο διαχωρισμός του Πάροτ. Το 2001 ο Ο Γκέρνοτ Πάροτ ανάλυσε σε ένα κατάλογο βαθύτερα το συναίσθημα με αποτέλεσμα αυτός ο κατάλογος να συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 100 συναισθήματα. Τα βασικά αυτά συναισθήματα είναι ο θυμός, η αγάπη, η χαρά, η έκπληξη, η λύπη και ο φόβος.

Ο Φρόυντ στο βιβλίο του «Ο Πολιτισμός πηγή Δυστυχίας» περιέγραψε ότι: «Η κοινωνία υποχρεώθηκε να επιβάλει από τα έξω κανόνες με στόχο να καθυποτάξει την πλημμυρίδα της συναισθηματικής περίσσειας που ξεχειλίζει τόσο αβίαστα από μέσα». Κάθε συναίσθημα προκαλεί κάτι στο σώμα μας. Για παράδειγμα η ωκιτοκίνη αλλιώς γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» εκκρίνεται όταν νιώθουμε αγάπη και εκεί φθάνουμε σε μια κατάσταση ηρεμίας, απόλαυσης και ικανοποίησης. Όταν νιώθουμε θυμό εκκρίνουμε αδρεναλίνη, οι καρδιακοί μας παλμοί αυξάνονται και καταλήγουμε σε μια κατάσταση αυξημένης ενέργειας και ετοιμότητας για επίθεση.

Η λογική και το συναίσθημα δεν μπορούν να διαχωριστούν. Είναι σαν διζυγωτικά δίδυμα. Το ένα εξαρτάται από το άλλο και σπάνια μπορούν να υπάρξουν αυτοτελή.

Βρέθηκες ποτέ σε μια κατάσταση όπου το συναίσθημα σου να κυριαρχεί της λογικής; Συνήθως αυτό γίνεται. Το συναίσθημα είναι κάτι πολύ δυνατό και έντονο, δύσκολα μπορεί κανείς να το υπερνικήσει. Και εκεί είναι που λαμβάνει μέρος η λογική και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα παράλογα, να καθοδηγήσει το μυαλό. Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει αν μια απόφαση που βασίζεται μόνο στο συναίσθημα είναι σωστή ή λανθασμένη. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα με τις αποφάσεις που βασίζονται στη λογική. Κάθε κατάσταση είναι μοναδική με τα δικά της δεδομένα. Το πρόβλημα είναι όταν τα θέλω μας που βασίζονται στο συναίσθημα επισκιάζονται από τη λογική. Εκεί οι αποφάσεις γίνονται πολύ πιο οδυνηρές και δύσκολα μπορούν να παρθούν. Κάποιες φορές το συναίσθημα θα μπορούσε να εκφραστεί και ως κατάρα, γιατί ένα έντονο συναίσθημα που θα υπερνικήσει το είναι σου, μπορεί και να σε καταστρέψει. Το ίδιο και η λογική, γιατί πολλοί άνθρωποι λόγω δικών τους καταστάσεων και τραυμάτων λειτουργούν μόνο με αυτή και εκεί είναι που παύει κανείς να ζει ως άνθρωπος και ξεκινά να συμπεριφέρεται ρομποτικά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή περί συναισθήματος και λογικής. Η άποψή μου; Παν μέτρον άριστον και κάπου εκεί θα βρεις και τις ισορροπίες που θα σε καθοδηγήσουν στην σωστή για εσένα απόφαση και στάση ζωής.

ΣΚΕΨΕΙΣ

Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης – του Άντρου Καραγιάννη

Published

on

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει οικονομική και ενεργειακή κρίση ανά το παγκόσμιο με την Ευρώπη να παρουσιάζεται διχασμένη όσον αφορά την Πράσινη Μετάβαση και την επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας.

Η έλλειψη ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα και η προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας έχει στρέψει το ενεργειακό ενδιαφέρον της Ε.Ε. προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας που έθεσε η Ε.Ε. μέχρι το 2050 φαντάζει απλησίαστος, αν αναλογιστούμε ότι αρκετές χώρες συνεχίζουν να παράγουν ορυκτά καύσιμα, ενώ οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) διευρύνονται συνεχώς, εντάσσοντας στη δική τους «κλειστή» ομάδα πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αντιπροσωπεύουν το 42% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η πυρηνική ενέργεια, όπως και η συνέχιση των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων, διχάζει την Ε.Ε. σ’ αυτούς που στηρίζουν πράσινες και κοινωνικές πολιτικές και σ’ αυτούς που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως οι πετρελαιοβιομηχανίες και οι εταιρείες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Την τριετία 2020-2022 έχουν δαπανηθεί 142 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για ορυκτά καύσιμα από χώρες της G7, παρ’ όλο που τα μέλη της G7 έχουν δεσμευτεί από το 2022 να διακόψουν τις χρηματοδοτήσεις σε σχέδια ορυκτών καυσίμων.

Για να μπορέσει όμως, η παγκόσμια οικονομία να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών καυσαερίων μέχρι το 2050, θα πρέπει να επενδύει κάθε χρόνο τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέδια καθαρής ενέργειας. Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί όμως και η συνεχιζόμενη παραγωγή ορυκτών καυσίμων έχουν θέσει την κλιματική ουδετερότητα σε δεύτερη μοίρα, αφού συνεχίζονται οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και η χρήση πυρηνικής ενέργειας ως η πιο φθηνή εναλλακτική λύση.

Το 2023 δαπανήθηκαν 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ 10 τρισεκατομμύρια θα ξοδευτούν από τις χώρες της Δύσης την επόμενη δεκαετία για αμυντικούς εξοπλισμούς. Η κοινή γνώμη λοιπόν ψήνεται και προετοιμάζεται για νέες συρράξεις προς όφελος των εταιρειών κατασκευής όπλων, των τραπεζιτών και μεγαλοεπενδυτών, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και εμπορία ορυκτών καυσίμων υποφέρουν από τις επιπτώσεις του ανθυγιεινού επαγγέλματος τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στο βιβλίο «Σύγκρουση και Ευημερία – Γεωπολιτική και Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», Στεργίου Ουλουσόι, Μπλοντχάιμ, από το 2020 η Ε.Ε. θα έχει έλλειμμα φυσικού αερίου που ανέρχεται στα 440 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος, λόγω της εξάντλησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας.  Ταυτόχρονα αναμένεται έλλειμμα μεγαλύτερο από 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά έτος.  Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω στοιχεία, ούτε η Ρωσία, η Βόρεια Αφρική και οι Η.Π.Α. μπορούν να βοηθήσουν την Ε.Ε. να καλύψει το ενεργειακό της έλλειμμα. Έτσι, δικαιολογείται η στροφή προς τη Θάλασσα της Λεβαντίνης, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μπορεί να προμηθεύσει με 188 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος την Ε.Ε., η οποία θα αναγκαστεί είτε να προωθήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετυχαίνοντας τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, είτε να συνεχίσει την εμπορία των ορυκτών καυσίμων και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Το ενεργειακό ζήτημα όχι μόνο διχάζει την Ε.Ε., αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού η πυρηνική ενέργεια παρουσιάζεται ως αναγκαιότητα απέναντι στο διπλό πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής κρίσης.  Η Ε.Ε. θα πρέπει να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων και μεθανίου για αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, περιορισμό των τοξικών αερίων και για ενίσχυση της υγείας του εδάφους και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.  Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου υπέρ των 2.500 ηλικιωμένων Ελβετίδων που κέρδισαν τη δίκη ενάντια στο κράτος τους, το οποίο απέτυχε να προστατέψει τους πολίτες του από τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι μόνο η αρχή.

Advertisement
Continue Reading

ΣΚΕΨΕΙΣ

Είθε κάθε Γολγοθάς να καταλήγει σε Ανάσταση – Της Ρούλας Πέτρου

Published

on

Σύμβολο του Πάσχα για τους Χριστιανούς είναι η θυσία του Ιησού Χριστού, η Ανάσταση του και η  μετάβαση από τον θάνατο στην ζωή.

Ο Χριστός έφτασε στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαίων. Οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι ζήλευαν που ο Ιησούς ήταν τόσο αγαπητός. Ο Ιούδας ήταν ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού. Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι του έδωσαν χρήματα για να τους πει που βρίσκεται και να τον συλλάβουν. Ο Ιούδας τον πρόδωσε και ο Ιησούς κάλεσε σε μυστικό δείπνο τους μαθητές του για να τους αποχαιρετήσει. Στη συνέχεια τους έδωσε ψωμί να φάνε και κρασί να πιούν και τους είπε: «Είναι το σώμα και το αίμα μου και  με αυτό τον τρόπο πάντα θα τους ευλογεί». Στην συνέχεια πήγε με τους μαθητές του στον κήπο της Γεσθημανής όπου ο Χριστός περίμενε τους στρατιώτες αφού ήξερε ότι ο Ιούδας θα τους ενημέρωνε. Ο Πόντιος Πιλάτος άφησε τον κόσμο να αποφασίσει εάν θα τιμωρηθεί ο Χριστός ή ο Βαραββάς.

Ο Ιησούς βασανίστηκε, του φόρεσαν ένα αγκάθινο στεφάνι και στην συνέχεια μετέφερε ένα βαρύ σταυρό μέσα από τους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Ο Χριστός σταυρώθηκε και η μητέρα του η Παναγία και οι μαθητές του ήταν πολύ λυπημένοι. Ο Χριστός είπε στον Θεό «Τελείωσε». Τότε ξεκίνησε ένας μεγάλος σεισμός και πολλοί ξεκίνησαν  να πιστεύουν ότι είναι ο γιός του Θεού. Το σώμα του Χριστού τοποθετήθηκε σε μια σπηλιά. Ένας μεγάλος βράχος μπήκε στην είσοδο και τον φρουρούσε ένας στρατιώτης. Την Τρίτη μέρα η μητέρα του και η Μαγδαληνή πήγαν στην σπηλιά, έλειπε το σώμα του Χριστού και ένας άγγελος τους είπε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Ο Χριστός επισκέφτηκε τους μαθητές του λίγο πρίν ανέβει στον ουρανό και τους είπε ότι τώρα αυτοί θα διδάσκουν την αγάπη και την αλήθεια.

Το Πάσχα στην Κύπρο είναι ξεχωριστό. Πριν τη Λαμπρή οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα παξιμάδια, τις μυρωδάτες φλαούνες και το παραδοσιακό βάψιμο των αυγών γίνεται με ρίζες από διάφορα φυτά. Το Σάββατο του Λαζάρου ομάδες παιδιών γυρίζουν τα σπίτια και  ψάλουν το Λάζαρο. Την Κυριακή των Βαΐων οι οικογένειες παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία για να έχουν στο σπίτι τους ευλογία και προστασία από το κακό μάτι και την ζηλοφθονία. Την Μεγάλη Πέμπτη οι εικόνες στην εκκλησία καλύπτονται με μαύρα ως ένδειξη πένθους. Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου και το βράδυ η περιφορά του σε κεντρικούς δρόμους. Κοντά στην εκκλησία είναι αναμμένη η Λαμπρατζιά όπου σύμφωνα με την παράδοση καίμε τον Ιούδα. Γύρω στις έντεκα το βράδυ κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες στην μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τα μεσάνυχτα ο ιερέας λέει το Δεύτε λάβετε φώς και όλος ο κόσμος ανάβει τις λαμπάδες του και μετά τον Καλό Λόγο και το Ευαγγέλιο όλοι ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.

Το Άγιο Φως να ανάψει στις καρδιές μας και να είναι η ψυχή μας πλημμυρισμένη με αγάπη και αλήθεια αλλά και ταπεινότητα, καλοσύνη και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο μας όπως μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός

Μετά την όμορφη λειτουργία της Ανάστασης επιστρέφουμε στα σπίτια μας, τρώμε την σούπα αυγολέμονο και γίνεται το τσούγκρισμα των κόκκινων  αυγών τα οποία συμβολίζουν το αίμα και την θυσία του Ιησού Χριστού. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακολουθεί η παραδοσιακή σούβλα όπου ο κάθε ένας διασκεδάζει με την οικογένεια του και το απόγευμα απολαμβάνουμε τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής και όσοι θέλουν συμμετέχουν στις αυγοδρομίες, το τράβηγμα σχοινιού, τις σακουλοδρομίες ,τον ζίζιρο, και διασκεδάζουν με κυπριακούς  χορούς και τσιατιστά.

Κάθε Πάσχα είναι μια καινούρια ευκαιρία και ελπίδα. Το Άγιο Φως να ανάψει στις καρδιές μας και να είναι η ψυχή μας πλημμυρισμένη με αγάπη και αλήθεια αλλά και ταπεινότητα, καλοσύνη και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο μας όπως μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Σας εύχομαι ένα πολύ χαρούμενο και ευλογημένο Πάσχα γεμάτο αγάπη, πίστη, προσευχή και γλυκές λιχουδιές  κοντά στην οικογένεια και τους αγαπημένους σας φίλους.

Continue Reading

ΣΚΕΨΕΙΣ

Η αξιοπρέπεια των ψυχών είναι ταλέντο – Της Ρούλας Πέτρου

Published

on

Αν κοιτάξεις ψηλά στον απέραντο ουρανό θα καταλάβεις πόσο μικροί είμαστε, σαν δροσοσταλίτσες που κάποια στιγμή η ψυχή μας θα πετάξει ψηλά στον ουρανό και θα απελευθερωθεί από όλα τα δεινά που την βασανίζουν στη γη. Αν το συνειδητοποιούσαν αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι, ίσως όλα να ήταν διαφορετικοί και να ζούσαμε σε ένα κόσμο ανθρώπινο, αληθινό, όμορφο, ποιοτικό, λιγάκι παραμυθένιο.

Θυμάστε κάποια στιγμή, έγραψα ότι  υπάρχουν άνθρωποι που μοιάζουν  με κομμάτια αστεριών, είναι σπάνιο να τους συναντήσεις, όμως όχι ανέφικτο και είναι μεγάλη ευλογία να υπάρχουν στη ζωή σου. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που η ψυχή τους είναι γεμάτη φως, η καρδιά τους πλημμυρισμένη από αγάπη, είναι καλοσυνάτοι, χαίρονται και δακρύζουν από συγκίνηση όταν σε βλέπουν ευτυχισμένο, πάντα με μια όμορφη κουβέντα στο στόμα για τους ανθρώπους που αγαπούν και μια μεγάλη αγκαλιά ψυχής. Δεν ξέρουν και δεν θέλουν να γνωρίζουν την σκοτεινή πλευρά της ψυχής, την άσχημη, την διαβολική που σκορπά δηλητήριο, κακία, ζήλια. Έχουν μια αξιοπρέπεια και μια ευγένεια ψυχής με την οποία αιχμαλωτίζουν την καρδιά σου.

Οι όμορφοι άνθρωποι λοιπόν έχουν τον τρόπο να ραντίζουν το νου και την ψυχή σου με πολύτιμες, ξεχωριστές, όμορφες ευωδίες  και να ζωγραφίζουν όμορφα χρώματα. Οι άνθρωποι αυτοί θα σου ανοίγουν πάντα όμορφους δρόμους να περπατάς, φωτεινούς γιατί θα επιθυμούν για εσένα την ευτυχία, τη χαρά, την πληρότητα. Να θυμάστε πως ο έντιμος άνθρωπος έχει πάντα ψυχή μικρού παιδιού. Με κάποιους ανθρώπους  έχουμε βάλει τόσο νερό στο κρασί μας που δεν πίνετε πιά. Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος, πιο χλομή, πιο σκοτεινή, τοξική και δύσκολη.

Δεν γεννήθηκαν σε αυτό τον κόσμο όλοι οι άνθρωποι για το «πολύ».

Κι όμως υπάρχουν και αυτά τα άτομα που είναι διπλοπρόσωποι, πέφτει η μάσκα τους ακριβώς την στιγμή που στα δικά τους μάτια θα είσαι ψηλά και θα τους κυριεύσει το μυαλό ο φόβος και ο φθόνος. Ακριβώς την στιγμή που η δικιά σου ζωή θα αλλάζει και θα οδηγείται στα πιο φωτεινά και όμορφα μονοπάτια στον προσωπικό τομέα αλλά και επαγγελματικό. Ίσως για χρόνια να πλανάται στον μυαλό σου ένα γιατί και να μην έχεις απάντηση. Η απάντηση τελικά είναι απλή. Δεν γεννήθηκαν σε αυτό τον κόσμο όλοι οι άνθρωποι για το «πολύ». Τόσοι είναι. Είναι λίγοι, ανασφαλείς, κάποιοι ζηλιάρηδες και κομπλεξικοί. Δεν φταις εσύ γι’ αυτό, το θέμα είναι δικό τους. Δεν αλλάζει η δική μας αξία επειδή κάποιοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να μας αντιμετωπίσουν, δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία και ποιότητα. Απλά με την σκάρτη συμπεριφορά τους μας μαθαίνουν να γινόμαστε πιο σοφοί. Δεν έχουν όλοι την ίδια δυναμική στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα.

Ε ναι λοιπόν υπάρχουν και οι σκατόψυχοι! Το αποδεχόμαστε και κρατάμε τις αποστάσεις μας. Εξάλλου επιθυμία μας δεν είναι στη ζωή μας να έχουμε ανθρώπους φωτεινούς που ξέρουν να αγαπούν, να σέβονται, να έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση μας και που επιθυμούν και μας το δείχνουν και με λόγια και με πράξεις; Ότι θέλουν να είμαστε φίλοι τους, οι δικοί τους άνθρωποι, η οικογένεια τους. Εξάλλου η αγάπη φίλε μου φαίνεται στις πράξεις, στις αγκαλιές ψυχής, στα χαμόγελα, το γέλιο, τις στιγμές, την προσφορά. Να θυμάστε πάντα πως οι άνθρωποι που μας αγαπάνε αληθινά για όλα αυτά που είμαστε και δεν είμαστε και αναγνωρίζουν την αξία μας βρίσκουν τον τρόπο να αποτελούν πάντα μέρος της ζωής μας . Να θέτεις όρια, να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου.

Σήκωσε το βλέμμα στον ουρανό και παρέα με τα αστέρια της καρδιάς σου πέταξε όσο πιο ψηλά μπορείς να φτάσεις . Και μην ξεχνάς πως η αξιοπρέπεια των ψυχών είναι ταλέντο από την ώρα της γέννησης μας.

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ