ΣΚΕΨΕΙΣ

Τρέχοντας ενάντια στον καρκίνο – Του Χρίστου Κυριάκου

Published

on

Δεν κερδίζονται όλοι οι μαραθώνιοι στον τερματισμό…

O Terrance Stanley “Terry” Fox ήταν ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1958 στο Winnipegτ της Manitoba του Canada. Σε νεαρή ηλικία διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, ένα είδος καρκίνου, κάτι που ανάγκασε τους γιατρούς να του ακρωτηριάσουν το δεξί του πόδι σε ηλικία 18 ετών. Ο Terry Fox, αν και με ένα πόδι, δεν έδειξε να πτοείται ιδιαίτερα και συνέχισε να αθλείται κανονικά έχοντας προσθετικό πόδι.

Το 1980, αποφάσισε να τρέξει το “Marathon of Hope” από την μια άκρη του Καναδά μέχρι την άλλη, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να μαζέψει χρήματα για την έρευνα κατά του καρκίνου.

Ξεκίνησε τον Απρίλη του ίδιου έτους τον αγώνα έχοντας ως στόχο κάθε μέρα να τρέχει ένα μαραθώνιο, δηλαδή 42.195 μέτρα. Αυτό το κατάφερε για 143 συνεχόμενες μέρες μέχρι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αφού ο καρκίνος έκανε μετάσταση στους πνεύμονες.

Αν και πίστεψε ότι θα καταφέρει να επανέλθει και να τελειώσει τον μαραθώνιο, εντούτοις η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι’ εκείνον. Έφυγε στις 28 Ιουνίου του 1981 σε ηλικία 22 ετών. Μέχρι τότε είχε μαζέψει 23 εκατομμύρια δολάρια.

Η ζωή του Terry Fox ενέπνευσε εκατομμύρια άτομα, δίνοντας τους μια νέα πνοή στο τρόπο που έβλεπαν την ζωή. Εις μνήμη του έγιναν δεκάδες αγάλματα, σε πολλά μέρη του κόσμου. Κάθε χρόνο γίνεται ένας μεγάλος μαραθώνιος στον Καναδά, για χάρη του, όπου μαζεύουν λεφτά για την έρευνα κατά του καρκίνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Exit mobile version