Connect with us

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Σωστή στρατηγική για έναν τακτοποιήμένο χώρο

Published

on

Πώς να γίνει η καθημερινή αποσυμφόρηση του σπιτιού μας μέρος της ρουτίνας μας.

Κανένα από τα κλισέ για το καθαρισμό δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κλικ στην KC Davis, θεραπεύτρια στο Χιούστον και μητέρα δύο μικρών παιδιών. “Πάντα ήμουν ένας άνθρωπος χαοτικός,” λέει. “Ποτέ δεν μπορούσα να “καθαρίζω καθώς προχωράω.” Η Davis ήξερε ότι υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι σαν και αυτή: αυτοί που ήθελαν έναν γαλήνιο χώρο αλλά έλειπε ο χρόνος και η ενέργεια για να ξεκινήσουν. Αφού βρήκε στρατηγικές σε μικρά κομμάτια που λειτουργούσαν για εκείνη, η Davis έγραψε το βιβλίο “Πώς να Διατηρείς το Σπίτι σου Όταν Πνίγεσαι: Ένας Ήπιος Τρόπος Καθαρισμού και Οργάνωσης”.

Ένα αχνοφανές σπίτι μπορεί να φαίνεται καταπονητικό να το αντιμετωπίσεις και η πρόοδος μπορεί να φανεί επαναλαμβανόμενη αρχικά. Αλλά υπάρχει καλός λόγος να εργαστείτε για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς σχέσης με το σπίτι σας. Έρευνες υποδηλώνουν ότι η αναστάτωση αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης και ότι η καθαριότητα συσχετίζεται με καλύτερη αυτοαξιολόγηση της υγείας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το να είσαι περικυκλωμένος από πολλά περιττά αντικείμενα συμβάλλει στην αναβολή, μειώνει την προσήλωση και οδηγεί σε μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή. Ρωτήσαμε την Davis και άλλους ειδικούς να μοιραστούν τις αγαπημένες τους στρατηγικές για να ξεκινήσουν μια ρεαλιστική ρουτίνα αποσυμφόρησης.

Αντιμετωπίστε μια κατηγορία τη φορά.

Μια μέρα, η Davis κοίταξε το αχνοφανές δωμάτιό της και συνειδητοποίησε ότι κάθε αντικείμενο θα μπορούσε να ταξινομηθεί σε μία από τις πέντε κατηγορίες: σκουπίδια, πιάτα, πλυντήριο, αντικείμενα που έχουν έναν στέκασμα (όπως βιβλία που ανήκουν στο ράφι), και ανούσια αντικείμενα. Έναρξε τον καθαρισμό κατά κατηγορία (και μετά βρήκε έναν τόπο για τα τυχαία της αντικείμενα). “Θα έπαιρνα ένα σακούλι με σκουπίδια και θα έπαιρνα όλα τα σκουπίδια μου, και μετά θα έπαιρνα το καλάθι μου για τα ρούχα και θα έπαιρνα όλα τα ρούχα μου,” λέει. “Αυτό έδωσε έναν πραγματικά απλό χάρτη για το μυαλό μου.”


Επεξεργαστείτε αυτόματα τη γκαρνταρόμπα σας.

Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Ματ Πάξτον γυρίζει όλους τους κρίκους της ντουλάπας του έτσι ώστε να κρέμονται προς τα πίσω στη ράβδο. “Όταν φοράτε το κομμάτι, γυρίζετε τον κρίκο την άλλη μεριά,” λέει ο παρουσιαστής της εκπομπής του PBS, Λίστα Κληρονομιάς με τον Ματ Πάξτον – η οποία βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς στα σπίτια τους – και συγγραφέας του βιβλίου Κρατήστε τις Μνήμες, Χάστε τα Πράγματα. Ο τρόπος με τους κρίκους δίνει στον Πάξτον οπτική απόδειξη του τι φόρεσε πραγματικά εκείνη τη χρονιά και ποιά ρούχα έμειναν αναξιοποίητα στη ντουλάπα. “Δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε,” λέει, ακόμα κι αν αγάπησε εκείνο το ροζ πουκάμισο που ποτέ δεν βρήκε την ευκαιρία να το φορέσει. Οτιδήποτε δεν φόρεσε, το δωρίζει. Αν ένας χρόνος φαίνεται πολύ μακρύς, δοκιμάστε την άσκηση για τρεις ή έξι μήνες και μετά κάντε μια επίσκεψη στο κέντρο δωρεών ή στο κατάστημα εντοπισμού.

Ένας άλλος τρόπος για να λεπτύνετε τη γκαρνταρόμπα σας, υποδεικνύει ο Πάξτον, είναι να διοργανώσετε μία μικρή επίδειξη μόδας – φορώντας ό,τι επιλέγουν τα παιδιά σας ή τα εγγόνια από τη ντουλάπα σας. “Αν δεν μπορείτε να το φορέσετε ή αν δεν ταιριάζει, εκεί είναι η απάντησή σας,” λέει. “Όλοι θα γελάσουν.”

Αλλάξτε το περιβάλλον σας.

Αντί να επικεντρώνεστε στο πώς να διορθώσετε τις δικές σας αχνοφανείς συνήθειες, σκεφτείτε να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας. Η Davis δεν είναι καλή στο να βγάζει τα σκουπίδια κάθε μέρα, γι ‘αυτό αγόρασε ένα μεγαλύτερο κάδο απορριμμάτων που χρειάζεται περισσότερο χρόνο να γεμίσει. Ακόμη και τον τραβάει από δωμάτιο σε δωμάτιο όταν καθαρίζει. Για να αντιμετωπίσει ένα άλλο σημείο πόνου – τους σωρούς βρώμικων ρούχων – έβαλε ένα καλάθι για τα ρούχα σε κάθε δωμάτιο. “Θέλω να μπορώ να βάλω τα σκουπίδια και τα ρούχα με τέσσερα βήματα, οπουδήποτε βρίσκομαι στο σπίτι μου,” λέει. “Αυτό μείωσε αρκετά τον χάος που είχα.”

Σκανάρετε τα πράγματά σας.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι στον Πάξτον είναι τι να κάνουν με όλες τις παλιές τους φωτογραφίες. Πρώτα, συμβουλεύει, να ξεφορτωθείτε τα αρνητικά, οποιεσδήποτε διπλότυπες, γενικές φωτογραφίες τοπίου και φωτογραφίες ανθρώπων που δεν γνωρίζετε ή δεν σας αρέσουν. Στη συνέχεια, ψηφιοποιήστε την υπόλοιπη, πιο διαχειρίσιμη στοίβα με το σάρωμα αντιγράφων με τον υπολογιστή σας ή το τηλέφωνό σας. Η δωρεάν εφαρμογή Google PhotoScan, για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να σκανάρουν φωτογραφίες με το smartphone τους, αποθηκεύοντάς τις στην βιβλιοθήκη φωτογραφιών τους βασισμένη στο cloud.

Μια άλλη εφαρμογή, η Artifcts, βοηθά στη διατήρηση των αναμνήσεων μέσω μιας συνδυασμένης προσέγγισης εικόνων, ήχου, βίντεο και κειμένου. Αν η γιαγιά σας έχει πολλά παλιά κοσμήματα, θα μπορούσατε να φωτογραφίσετε κάθε δαχτυλίδι ή κολιέ και να την καταγράψετε να λέει μια ιστορία για τη σημασία του. “Τώρα έχετε τις λέξεις της, τη φωνή της, την ιστορία της και είναι για πάντα,” λέει – ενώ τα αντικείμενα που ανακατεύουν την ντουλάπα μπορούν να φύγουν.

Ο Πάξτον χρησιμοποιεί επίσης την εφαρμογή Artifcts για να ψηφιοποιήσει τα έργα τέχνης των επτά παιδιών του. Κάθε Παρασκευή πριν από το δείπνο, αφιερώνει πέντε λεπτά για να φωτογραφίσει την πιο πρόσφατη δημιουργία τους και μετά τους καταγράφει να μιλούν για τη δουλειά τους. Κάθε παιδί επιλέγει ένα έργο τέχνης για να κρατήσει ανά έτος, και τα υπόλοιπα ζουν σε ψηφιακή μορφή.

Advertisement

Κάντε τη δωρεά μέρος της ρουτίνας σας. Όταν ο Πάξτον αρχίζει να βοηθάει μια νέα οικογένεια να καθαρίσει το σπίτι τους, ρωτά πού θέλουν να δωρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια και μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλον. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ανάλογα με το πού ζείτε και ποιες αιτίες υποστηρίζετε: Το Dress for Success παρέχει χρησιμοποιημένα επαγγελματικά ρούχα σε γυναίκες με χαμηλό εισόδημα. Το One Warm Coat παρέχει δωρεάν παλτά σε άτομα που τα χρειάζονται. Το Soles4Souls διανέμει υποδήματα σε άτομα με περιορισμένους πόρους, για παράδειγμα.

Κάντε τη δωρεά μέρος της ρουτίνας σας.

Όταν ο Πάξτον αρχίζει να βοηθάει μια νέα οικογένεια να καθαρίσει το σπίτι τους, ρωτά πού θέλουν να δωρίσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια και μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλον. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ανάλογα με το πού ζείτε και ποιες αιτίες υποστηρίζετε: Το Dress for Success παρέχει χρησιμοποιημένα επαγγελματικά ρούχα σε γυναίκες με χαμηλό εισόδημα. Το One Warm Coat παρέχει δωρεάν παλτά σε άτομα που τα χρειάζονται. Το Soles4Souls διανέμει υποδήματα σε άτομα με περιορισμένους πόρους, για παράδειγμα.

Αν δωρίζετε σε ένα τοπικό κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών, όπως το Goodwill ή ο Στρατός της Σωτηρίας, συνηθίστε να κρατάτε ένα κουτί δωρεών στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Διαφορετικά, η στοίβα θα μπορούσε να μείνει στο σπίτι σας για εβδομάδες. Στη συνέχεια, μία φορά την εβδομάδα, περάστε από το κέντρο δωρεών. Το να το κάνετε “έχει γίνει ένα κανονικό Σάββατο για εμένα”, λέει ο Πάξτον.

Κάντε το καθαρισμό παιχνίδι.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταφέρετε τα παιδιά να συμμετέχουν ως καλοί πολίτες του σπιτιού. Γι’ αυτό η Deborah Gilman, ψυχολόγος με έδρα το Πίτσμπουργκ, διδάσκει τους πελάτες της τρόπους για να κάνουν τον καθαρισμό διασκεδαστικό. Μπορείτε να παίξετε αυτό που αυτή ονομάζει “το παιχνίδι των 20 αντικειμένων” – ορίζοντας ένα χρονόμετρο για 20 λεπτά και προκαλώντας κάθε μέλος της οικογένειας να βρει 20 αντικείμενα για δωρεά, πώληση ή πέταμα. “Λέω στους ανθρώπους να το κάνουν αυτό μερικές φορές το χρόνο, όπως όταν αλλάζουν οι εποχές,” λέει. Κάντε το μια ανταγωνιστική διαδρομή για να δείτε ποιος συλλέγει τα αντικείμενά του πρώτα. Το βραβείο θα μπορούσε να είναι να επιλέξετε ποια ταινία να παρακολουθήσετε μαζί εκείνο το βράδυ.

Μια άλλη ιδέα, λέει, είναι να ξεκινήσετε έναν διαγωνισμό ανασχεδίασης δωματίου. Κάθε μέλος της οικογένειας επιλέγει ένα δωμάτιο ή περιοχή που θέλει να ανανεώσει – αλλά πρώτα, όλοι περνούν χρόνο να κάνουν αποκλεισμό του χώρου μαζί. “Ο καθαρισμός αποβάλλει όλους στον κόσμο να συμμετέχουν και να ενθουσιάζονται να απαλλαγούν από τα περιττά αντικείμενα για να δώσουν χώρο για το καινούργιο,” λέει.


Ψάξτε για τις ιστορίες.

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να κάνουν απομάκρυνση των πραγμάτων επειδή δεν θέλουν να χωρίσουν με αντικείμενα που τους θυμίζουν κάποιον ή κάτι που αγαπούν, λέει ο Πάξτον. Μια απλή αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά: Σκεφτείτε την απόρριψη των πραγμάτων ως έναν τρόπο ανάδειξης της ιστορίας της οικογένειάς σας. Ζητήστε από κάθε άτομο να επιλέξει πέντε αντικείμενα από το σπίτι σας που σημαίνουν πολλά για αυτούς – ίσως ένα σετ πιάτων από τον γάμο τους, ένα φόρεμα μπαλέτου 50 ετών ή ένα αντίκε τυπογραφικής μηχανής. Στη συνέχεια, ζητήστε από αυτούς να πουν μια ιστορία εξηγώντας γιατί εκτιμούν τόσο πολύ κάθε ένα από αυτά. Καταγράψτε το, αν μπορείτε, ως έναν τρόπο διατήρησης του παρελθόντος τους για το μέλλον. Η άσκηση συνήθως αποδεικνύεται απελευθερωτική, λέει ο Πάξτον. “Αν λέτε τις ιστορίες, τότε μπορείτε να αφήσετε τα αντικείμενα.”

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Διαλειμματική νηστεία και μακροζωΐα

Published

on

Ο Βάλτερ Λόνγκο σπουδάζει μακροζωία στην Ιταλία για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά έχοντας μεγαλώσει σε περιοχές όπως Molochio στην Καλαβρία, θα έλεγε ότι όλη του την ζωή ενδιαφερόταν για το πώς να ζήσει περισσότερο.

Το 1989, ο Longo άρχισε επίσημα να ερευνά τι χρειάζεται για να φτάσει κανείς στην ηλικία των 100 ετών και να την ξεπεράσει. Τώρα, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Μακροζωίας και Καρκίνου στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας IFOM στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Ο ίδιος είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Longevity της Γεροντολογικής Σχολής Leonard Davis στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Η Ιταλία αποτελεί το τέλειο εργασιακό περιβάλλον για τον Λόνγκο, καθ′ ότι περιλαμβάνει πολλές περιοχές στις οποίες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από το μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένης της Σαρδηνίας, η οποία είναι μια από τις πρώτες περιοχές που ο ερευνητής μακροζωίας Νταν Μπούετνερ χαρακτήρισε ως «Μπλε ζώνη».

Ένα από τα μεγαλύτερα συμπεράσματα του Longo στις σπουδές του είναι ότι «η διατροφή είναι μακράν η πιο σημαντική (ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ακολουθεί η διατροφή μακροζωΐας σύμφωνα με τον Λόνγκο.

«Συνιστώ αυτό που αποκαλώ δίαιτα μακροζωίας, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη θρεπτικών συστατικών από πολλά διαφορετικά πράγματα», αναφέρει ο Λόνγκο στο Make it του CNBC. «Εχει να κάνει τόσο με τη δίαιτα Οκινάουα όσο και τη μεσογειακή διατροφή».

Ιδανικά, η δίαιτα μακροζωίας που προτείνει ο ίδιος ακολουθεί αυτά τα χαρακτηριστικά:

 • Κυρίως vegan
 • Σχετικά χαμηλή πρόσληψη φρούτων, αλλά υψηλή πρόσληψη λαχανικών
 • Οσπρια
 • Καρύδια
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως
 • Ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα

Από τις ηλικίες 20 έως 70 ετών, ο ίδιος συνιστά επίσης στους ανθρώπους να μην τρώνε «κόκκινο κρέας και λευκό κρέας, αλλά ίσως δύο, τρία αυγά την εβδομάδα, το πολύ, πολύ λίγο τυρί [και] πολύ λίγα ζωικά προϊόντα».

Οι προβληματικές τροφές

«Νομίζω ότι είναι πολύ καλές τροφές, απλά τυχαίνει να είναι προβληματικές γιατί οι άνθρωποι τρώνε τόνους από αυτές οι οποίες γίνονται ζάχαρη πολύ γρήγορα, σχεδόν τόσο γρήγορα όσο η επιτραπέζια ζάχαρη».

Υπάρχουν τροφές που ο Longo προτείνει να περιοριστούν όπως:


Πατάτες

Ζυμαρικά

Πίτσα

Πρωτεΐνη

Advertisement

Ψωμί

Ο Λόνγκο πιστεύει επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία με ασφαλή τρόπο συμβάλλει στη μακροζωία — «Συστήνω 12 ώρες νηστείας καθημερινά. Ας υποθέσουμε ότι τρώτε μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ. [ή] 7 π.μ. [και] 7 μ.μ. — και είναι υπέρμαχος της περιοδικής εφαρμογής μιας δίαιτας που μιμείται τη νηστεία για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών «με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή συνολικά σε θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Γεροντολογική Σχολή του USC Leonard Davis.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (στην οποία ο Longo ήταν senior συγγραφέας) διαπίστωσε στην υγεία των ποντικιών – κι όσον αφορά στην τήρηση της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία – ότι σχετίζεται με μειωμένη βιολογική ηλικία (αντικατοπτρίζει το ρυθμό γήρανσης) και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης. και καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Γιατί τόσοι νέοι άνθρωποι έχουν καρκίνο;

Published

on

Τον περασμένο μήνα, δύο νέες, δημόσιες προσωπικότητες ανακοίνωσαν ότι έχουν καρκίνο. Πρώτα, η Olivia Munn, 43 ετών, αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού μετά από νωρίς εντοπισμένο. Λίγες μέρες αργότερα, η Kate Middleton, 42 ετών, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει θεραπεία για μια μη καθορισμένη μορφή καρκίνου.

Οι διαγνώσεις τους φωτίζουν ένα ανησυχητικό τρόπο σκέψης: σε ολόκληρο τον κόσμο, οι διαγνώσεις καρκίνου γίνονται όλο και πιο συχνές μεταξύ ενηλίκων, νεότερων των 50 ετών. Μέχρι το 2030, μια πρόσφατη μελέτη εκτίμησε, ο αριθμός αυτών των διαγνώσεων καρκίνου πρώιμης έναρξης θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 30% παγκοσμίως — και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 20%.

Αλλά αυτές οι πιθανότητες βελτιώνονται σταδιακά. Το 2019, περίπου 103 καρκίνοι διαγνώστηκαν σε κάθε 100.000 ενήλικες στις ΗΠΑ νεότερους των 50 ετών, σε σύγκριση με περίπου 100 το 2010, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 στο JAMA Network Open. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή συνολική αύξηση, αλλά δεν είναι καλό σημάδι — ειδικά από τη στιγμή που, κατά την ίδια περίοδο, οι ποσοστώσεις εμφάνισης μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ μειώθηκαν. “Είναι σχεδόν σαν να έχουν αντιστραφεί οι καμπύλες”, λέει ο δρ. Richard Barakat, διευθυντής της καρκινικής φροντίδας στο Northwell Health στη Νέα Υόρκη.
Για ορισμένους τύπους καρκίνου, οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται τώρα σε νεαρούς ενήλικες σχεδόν δύο φορές συχνότερα από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, και οι ερευνητές του JAMA Network Open ανέφεραν ότι και άλλοι τύποι γαστρεντερικού καρκίνου αυξάνονται σε αυτόν τον πληθυσμό. Ο καρκίνος του μαστού πρώιμης έναρξης γίνεται επίσης όλο και πιο συνηθισμένος, με την εμφάνισή του να αυξάνεται κατά σχεδόν 4% μεταξύ των γυναικών των ΗΠΑ κάθε χρόνο από το 2016 έως το 2019, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024. Ακόμη και ο καρκίνος του πνεύμονα, μια νόσος που συνήθως συνδέεται με ηλικιωμένους καπνιστές, επηρεάζει πλέον με εκπληκτικό βαθμό και τις νεότερες γυναίκες, ακόμη και αυτές που δεν έχουν ποτέ καπνίσει, λέει ο δρ. Matthew Triplette, πνευμονολόγος στο Fred Hutch Cancer Center στο Σιάτλ.

Τι οδηγεί αυτές τις τάσεις; Ο Triplette λέει ότι αμφιβάλλει αν υπάρχει “κάποιος νέος, πολύ επικίνδυνος παράγοντας κινδύνου καρκίνου εκεί έξω που προκαλεί τόνους υπερβολικών περιπτώσεων σε νεότερους ανθρώπους.” Ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη νόσος που επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, επιλογών τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών επιρροών, οπότε είναι απίθανο ότι υπάρχει μια μόνο εξήγηση για τα δεδομένα.

Για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από συμβουλές υγείας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όπως η κατανάλωση μιας ισορροπημένης δίαιτας, η επαρκής άσκηση και η μην ανάσανση ή πολύ άφθονη κατανάλωση αλκοόλ.

Αντίθετα, πιθανώς είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Το να καταναλώνεις πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, να μην κάνεις αρκετή άσκηση και να πίνεις υπερβολικά πολύ αλκοόλ είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, και όλα αυτά τα προβλήματα είναι διαδεδομένα στη σύγχρονη ζωή. Μια μελέτη του 2019 με συγγραφέα τον Jemal ανακάλυψε ότι πολλοί από τους καρκίνους που γίνονται πιο συνηθισμένοι μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ συνδέονται με την παχυσαρκία, η οποία τώρα επηρεάζει περίπου το 40% των ενηλίκων κάτω των 40 ετών στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές μελετούν επίσης τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη του καρκίνου. Όλα, από το τι τρως μέχρι τα φάρμακα που παίρνεις, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σου, λέει ο Barakat, οπότε είναι εφικτό ότι πτυχές της σύγχρονης διατροφής —ή η υπερεξάρτηση του ιατρικού συστήματος από αντιβιοτικά— μπορεί να έχουν κατακλυστικές επιδράσεις. Η έκθεση σε ρυπαντές στο περιβάλλον θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο, λέει ο Triplette.

Ακόμη και μεγάλες κοινωνικές αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις, λέει ο Jemal. Για παράδειγμα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γεννούν το πρώτο τους παιδί στα 35 ή νεότερα τυχαίνει να έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Σε πολλές χώρες, ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν τώρα να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ή καθόλου αυξάνεται, κάτι που θα μπορούσε να αντανακλάται στα ποσοστά καρκίνου, λέει ο Jemal.

Για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από συμβουλές υγείας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όπως η κατανάλωση μιας ισορροπημένης δίαιτας, η επαρκής άσκηση και η μην ανάσανση ή πολύ άφθονη κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά, τελικά, η πιθανότητα κάθε ατόμου να αναπτύξει καρκίνο είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου —όπως γενετικούς δείκτες ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου— θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό για πρώιμο έλεγχο και άλλα προληπτικά μέτρα, λέει ο Barakat. Το να ξεκινήσετε νωρίς μπορεί να είναι κρίσιμο, προσθέτει, επειδή οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για καρκίνο συνήθως διαγιγνώσκονται αρκετά νωρίς στη ζωή.

Είναι επίσης σημαντικό, λέει ο Barakat, να γνωρίζετε το σώμα σας και να επισκεφτείτε έναν γιατρό αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά. “Όταν κοιτάω ορισμένους από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου, είχαν συμπτώματα, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι ένας 30χρονος είχε καρκίνο του παχέος εντέρου,” λέει. Όσο περισσότερο παίρνει να ανιχνευθεί ο καρκίνος, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να αντιμετωπιστεί — οπότε είναι σημαντικό να μην υποθέτετε ότι όλα είναι καλά απλώς επειδή είστε νέοι και φαίνεστε υγιείς.

Φυσικά, κάθε επεισόδιο πεπτικού δυσφορίας ή φουσκωμάτων δεν είναι ένδειξη κάτι σοβαρού. Συχνά, αυτά τα προβλήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αναστάτωση. Αλλά αν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα συμπτώματα που “διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπωσδήποτε πρέπει να το εξετάσετε”, λέει ο Barakat. “Και οι γιατροί πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί και να είναι λίγο πιο ύποπτοι.”

Continue Reading

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Νηστίσιμος πειρασμός | Μπιφτέκια λαχανικών

Published

on

Εύκολα και υγιεινά

Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια λαχανικών για όλη την οικογένεια. Θα τα λατρέψετε και θα τα φτιάχνετε συνέχεια.

ΥΛΙΚΑ

3 Πατάτες (800 γρ)

1 μέτρια μελιτζάνα

1 κόκκινη πιπεριά

1 πράσινη πιπέρια

1 μέτριο κρεμμύδι

2 καρότα

Μαιντανός

30 γρ ελαιόλαδο

1/4 κτγ κύμινο

2 κτγ αλάτι

1/2 κτγ ρίγανη

Advertisement

125 γρ φρυγανιά

Ελαιόλαδο

Βγαίνουν 18 κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τις πατάτες και τα καρότα.
 • Τρυπάμε με ένα πιρούνι την μελιτζάνα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.
 • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την πράσινη την κόκκινη πιπεριά , το κρεμμύδι και τον μαιντανό.
 • Αφού έχουν βράσει και έχουν μαλακώσει οι πατάτες και τα καρότα τις ξεφλουδίζουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
 • Προσθέτουμε και τα βρασμένα καρότα.
 • Καθαρίζουμε την μελιτζάνα από την φλούδα και την ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
 • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές , τον μαιντανό, το αλάτι , το κύμινο , την ρίγανη και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε όλα μαζί τα υλικά πολύ καλά.
 • Ρίχνουμε και την φρυγανιά και το μείγμα είναι έτοιμο.
 • Πλάθουμε ένα ένα τα μπιφτέκια λαχανικών βουτώντας τα χέρια μας μέσα σε λίγο ελαιόλαδο.
 • Τα βάζουμε σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στους 200 c
 • Τα νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε και να τα συνοδεύσουμε με σάλτσα ντομάτας ή με ότι άλλο μας αρέσει.

Continue Reading

ΠΡΟΣΦΑΤΑ